Неперевершена пам’ятка духовності й віри

До 1000-ліття з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря

 

Лядівський Свято-Усікновенськийскельний монастир розташований на високих крейдяних кручах з цілющими джерелами,з яких відкривається приголомшлива панорама долини Дністра. Напрочуддивовижний пам’ятник загадково-хвилюючої минувшини, скромно розташувався умонолітних скельних виступах. Це знаменита по древності, історичному значенні імальовничому розташуванні обитель. Про монастир існує безліч історичних фактів,припущень, легенд і переказів. Досі живі розповіді про конкретні монастирськідревності та документи. Одні стверджують, що заховані вони у недослідженихпечерах. Інші – в одному з підземних ходів на верхньому плато. Таких місцьнемало, однак всі вони пошкоджені в результаті землетрусів, війн, та й просточасу.

В період княжіння ВеликогоРівноапостольного князя Володимира Святославовича – Хрестителя України-Русі, умальовничі скельні місця на лівобережжі Дністра прийшов один його сподвижник,що підтримував князівську владу Києва. Звали його Антоній, а до того в мируАнтин. Саме з його ім’ям пов’язана історія Лядівського монастиря. До того Антинмолодим побував у Царгороді, а на Святому Афоні, в одному з монастирів прийнявчернечий постриг і прийняв ім’я Антоній. У 1013 році на зворотному шляху доРусі, «із Афонських гір в святий град Київ», Антоній почув поклик «Гласунебесного» і зупинився у лядівському благодатному краї. Він поселився ускельних печерах, де висік сам собі келію, яка і досі носить його ім’я. Це місцеє особливо шанованим у Лядівському монастирі. Зовнішній його вигляд залишаєтьсянезмінним протягом останнього тисячоліття.

У 1226 році Лядівські скельнібереги у складі всього Пониззя були відтяті польським князем Мстиславом Удалим.Він і проголосив про утворення у цій місцевості окремого князівства. У 1241року володарем цих земель став галицький князь Данило Романович. З серединиХІІІ до середини ХІV ст. територію контролювали татаро-монголи, орди вимітали зусіх храмів найцінніше.

З кінця XІV ст. до кінця ХVІІІст. ці землі стали входити до складу Великого князівства Литовського і РечіПосполитої. У цей період Лядівський монастир переживає незвичайні часи. Всі історичніподії, звичайно, у тій чи іншій мірі мали відношення до позиції духовенства ібратії. Мало кому відомо, що Лядівський монастирв усі часи був не лише оплотом православ’я, а й усіх національно-визвольнихрухів, війн, повстань, які відбувалися в краї. Саме з числа лядівських монахіву середині XVII сторіччя були обрані посли від гетьмана Богдана Хмельницького,який за літописами був у монастирі близько 18 разів. І саме їм випала честьдоставляти лист від Богдана Хмельницького до царя Московського ОлексіяМихайловича про заступництво. Вони з честю виконали обов’язок.

З 30-х роківXVIII ст. історія монастиря могла закінчитися. Саме у той час у подільськомукраї почалися часи турецької експансії. Турки прийшовши у Лядову, знищилибратію скельного монастиря, яка налічувала близько 30 чоловік, повністю булознищено і саме село.

На відвойованих у турків, наприкінціХVІІ ст., територіях церковне життя отримало новий імпульс у розвитку. Двіцеркви («дві печери») в одній скелі Лядівського монастиря були освяченіправославними на честь Усікновення голови святого Іоанна Предтечі і СвятоїВеликомучениці Параскеви П’ятниці.

Предметом особливого поклонінняправославних віруючих на монастирській горі, і у Лядівських храмах зокрема,знову стали дві святині. Перша – кам’яний хрест для означення, що це територіярелігійна монастирська, знаходиться під захистом Божим. Другою святинею буластародавня, надзвичайно шанована ікона Усікновення чесної голови ХрестителяГосподнього Іоанна. Вона з давніх-давен вважалася чудотворною.

Нові випробування монастирюпринесли перша світова війна і більшовицький жовтневий переворот 1917 року. У30-ті роки ХХ ст. церкви злетіли у повітря. Сила вибуху була такою, що частинукуполу церкви Іоанна Предтечі люди бачили в Дністрі. Знищені були також всі прибудови:двоповерхова галерея-готель, восьмикупольна церква – добудова до великої імалої церков, всі іконостаси, криниці. Після того варварського дійства частинустаровинних книг та ікон, які були у церквах, було передано Слободо-Яришівськійцеркві, а частина їх, в тому числі унікальні ікони, написані на цинковихпластинах київським художником Дудкевичем, були розкрадені і безповоротновтрачені.

Відродження монастирярозпочалося з 1998 року, коли до Лядова повернулися ченці і стали знадзвичайною енергією відтворювати монастир. На чолі цієї групи, що прийшла доЛядова з Почаївської лаври, був молодий, але мудрий монах Антоній. Його появастала немов знаменням, воскресінням мало не через десять століть Преподобного.Того ж року монаха Антонія було рукопокладено в ієромонахи і призначеноігуменом монастиря.

Та можна було чути, щочудодійною силою володіють не тільки ікони, лаврські мощі, але і джерелацілющої води. В селі Лядова збереглась старовинна криниця і Антонієве джерело,які невідомо скільки століть напували і зцілювали подорожніх, що прямували домонастиря. Властивості води цього джерела порівнюють із цілющою водою з криниціАнтонія, яку було Преподобним власноруч закладено і на території Печерського монастиряу Києві у тому ж ХІ ст.

Сьогодні на Лядівській горі, які тисячу років тому, чисте, аж п’янке, повітря, тиша, спокій, і те, що не піддаєтьсявизначенню у словах – благодать та намоленість. Люди на території монастиря задовольняютьсвої духовні запити через працю і молитви, отримують душевний спокій, спілкуючисьнаодинці з Господом.

За матеріалами сайту Могилів-Подільської районної ради http://mogpod-rayrada.org.ua/miscevi-radi/yarishivska-silska-rada/skelnij-monastir/

Фактографічний список за матеріалами «Хроніки культурного життя Вінниччини»

СІЧЕНЬ

Бережной, В. 187 кило чистого серебра в звонкой монете выделенона наш Лядовский монастырь : [Нац. банк України випустив пам’ятну монету«1000-річчя Лядівського скельного монастиря». Про реставраційні роботи натериторії Лядівського монастиря – пам’ятки архітектури, історії і археологіїнаціонального значення] / В. Бережной // Вінниц. реалії. – 2013. – 9 січ. – С.10.

Бережной, В. 187 кило чистого серебра в звонкой монете выделенона наш Лядовский монастырь : [у квітні 2013 р. в рамках серії «Духовні скарбиУкраїни» Нацбанк України випускає пам'ятну монету «1000-ліття Лядівськогоскельного монастиря», номіналом у 20 грн] / В. Бережной // Здоров’я. Події.Час. – 2013. – 16-22 січ. – С. 12.

Литвенюк, О. Срібна монета на честь Вінниці коштуватиме 575гривень, а «1000-ліття Лядівського монастиря» – 1100 гривень : [Нац. банкУкраїни планує випустити пам’ятні монети «650 років першій писемній згадці пром. Вінницю» та «1000-ліття Лядівського монастиря»] / О. Литвенюк // RIA. –2013. – 23 січ. – С. 3.

ЛЮТИЙ

6 лютого відбулосязасідання організаційного комітету під головуванням заступника голови обласноїдержавної адміністрації Л.М. Спірідонової. Відкриваючи засідання оргкомітету,вона зазначила, що 2013 рік стане кульмінаційним роком у святкуванні ювілейноїподії. 21 січня 2013 р. підписано Указ Президента України «Про питанняорганізації та проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещенняКиївської Русі», в якому акцентовано увагу на значенні хрещення Київської Русів історії нашої держави, а також окреслено основні завдання щодо відзначенняювілею. Верховною Радою України прийнято Постанову «Про відзначення 1000-річчяз дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічогомонастиря». Цей стародавній монастир знаходиться на теренах Вінницької області,має унікальну історико-культурну та сакральну значимість, власні неповторнітрадиції та духовні надбання. Саме тому святкові заходи передбачають великукількість учасників: представників влади, духовенства, паломників з багатьохкраїн світу. Цих два великих ювілеї поєднані між собою на історичному тадуховному рівні, а також їх відзначення практично співпадає і в часі. Саме томуорганізаційним комітетом вирішено об’єднати святкування цих двох великих подійспільними заходами, термін проведення яких припадає на липень-вересень 2013 р.До проведення святкових та підготовчих заходів залучаються вищі та середнінавчальні заклади, музеї, бібліотеки, архіви, художні колективи, релігійнігромади, ЗМІ, громадські організації тощо.

Про заходи щодозбереження пам’ятки археології національного значення : указ Президента Українивід 19 лют. 2013 р. № 80/2013 : [щодо збереження, реставрації та реабілітаціїСкельного монастиря (с. Лядова Могилів-Поділ. р-ну) та проведення урочистихзаходів з нагоди 1000-річчя Скельного монастиря] // Уряд. кур’єр. – 2013. – 22лют. – С. 4.

БЕРЕЗЕНЬ

Голова Вінницької обласноїдержавної адміністрації Іван Мовчан прогнозує виділення у 2013 р. з державногобюджету 6,7 млн гривень на будівництво дороги до Лядівського скельногомонастиря (с. Лядова, Могилів-Подільський район, Вінницька область), якийсвяткуватиме 1000-річчя свого заснування. Міністерством культури плануєтьсявиділення 18,5 млн гривень на будівельні роботи по відновленню монастиря.

Мовчан, І. «Наш обов’язок і справа честі – забезпечитиналежний рівень відзначення 1000-ліття Лядівського скельного монастиря» / І.Мовчан // Вінниц. газ. – 2013. – 1 берез.– С. 9.

Лядівський монастир готується до свого 1000-ліття : [Вінниччинаготується відзначати дві знаменні ювілейні дати. Оскільки ці дати поєднаніісторично та духовно і майже збігаються в часі, їх відзначення вирішенооб’єднати низкою спільних заходів, більшість яких припаде на липень-вересеньпоточного року. Незабаром стартує тематичний творчий конкурс серед учнівхудожніх шкіл, виставки іконопису, скарбів духовності та документів і виданьпро християнізацію України й поселення чинців у Лядові – представлятькраєзнавчий і художній музеї, держархів та бібліотечна система області.Відбуватимуться також паломницькі та екскурсійні поїздки до Лядівськогомонастиря. На 5 липня в ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва заплановано «круглий» стілпро історичне значення Хрещення Київської Русі] // Краяни. – 2013. – 28 берез.– С. 7.

КВІТЕНЬ

13 квітня в рамках двомісячникапо благоустрою територій, що триває на Вінниччині за ініціативи головиоблдержадміністрації Івана Мовчана, було проведено обласну акцію «День посадкилісу». До акції долучились працівники облдержадміністрації, представники громадськихорганізацій та журналісти. Учасники акції започаткували висадку алеї, що ведедо однієї з найдавніших святинь області – чоловічого скельного монастиря с.Лядова Могилів-Подільського району. Було висаджено алею з рідкісної кримськоїсосни, що не тільки прикрашатиме дорогу до храму , але й укріпить узбіччя.

17 квітня уактовій залі Тростянецької музичної школи відбулась конференція до 1025-річчяхрещення Русі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівськогоскельного чоловічого монастиря. Організатором та ведучою заходу була начальниквідділу культури і туризму РДА Тетяна Миколаївна Мартошенко. В роботіконференції взяли участь: духовенство та представники влади району, учнімісцевих шкіл, представники колективів райцентру, жителі селища. На конференціївиступили: перший заступник голови РДА О. Лозовський, перший заступник райрадиВ. Тарасенко, вчитель історії Новоободівської СЗШ I-III ст. Л. Шолков, учениця11-го класу Тростянецької СЗШ I-III ст. В. Хода. Про Біблію, життя християн – якимвоно має бути і про виховання молоді та християнське виховання взагалі говорилитростянецькі священики. Бібліотекарем читального залу районної бібліотеки Л. А.Білоус був підготовлений відеоряд по духовних пам’ятках України та району.

18 квітня у Міжнароднийдень пам’яток історії та культури в академічній залі Вінницького обласногокраєзнавчого музею відбулось відкриття виставки, приуроченої до 1025-ї річниціхрещення Київської Русі та 1000-ліття Лядівського Свято-Усікновенськогоскельного чоловічого монастиря. В експозиції виставки представлено 60фотографій різного часу. На них можна було побачити дерев’яні церкви ХVIII-XIXст. православних конфесій, що збереглись на сьогоднішній день, а також ті, якібули втрачені протягом ХХ ст. Відвідувачі мали змогу розглянути зображенняокремих деталей архітектури та інтер’єру храмів, сюжети з духовного життя краю.Глядачам було презентовано світлини споруд з різними типами сакральноїархітектури. Поруч з фотографіями сучасних авторів розміщувалися копії старих листівокта фотографій з архітектурних розвідок. Виставка акцентувала увагугромадськості до проблеми збереження дерев’яної сакральної архітектури у краї,розкрила зв’язок храму з життям людини, з природним подільським ландшафтом,надала певну історичну панораму.

26квітня голова Тростянецької райдержадміністрації ОлександрКравченко спільно з головою районної ради Леонідом Лобанем провели зустріч зпредставниками Української православної церкви Київського патріархату. В ній взяли участь:Преосвященний Михайло, єпископ Вінницької та Брацлавської єпархії; секретарВінницької єпархії Ігор Сіранчук; благочинний Тростянецького району,митрофорний протоієрей храму Успіння Божої Матері і Параскеви П’ятницької УПЦКП Михайло Торбахевич. На зустрічі обговорювалися питання, щодо діяльностірелігійних організацій УПЦ КП на теренах району та проведення підготовчих робітдо відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря.

30 квітня впрес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій згромадськістю ОДА відбулась прес-конференції начальника управління у справахнаціональностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецького на тему: «Провиконання соціальних ініціатив Президента України щодо налагодженнядержавно-церковного партнерства у регіоні та відзначення 1025-річчя хрещенняКиївської Русі». У прес-конференції також взяли участь секретар Вінницькоїєпархії Української православної церкви о. Владислав Демченко, єпископобласного об’єднання церков Християн Віри Євангельської Михайло Якобчук,заступник старшого пастора церкви Євангельських християн-баптистів ВолодимирВузій та помічник парафії Покрова Пресвятої Богородиці УкраїнськоїГреко-католицької церкви о. Теодосій Савчук. Звертаючись до присутніх, ІгорСалецький зазначив, що 2013 р. є особливим для Вінниччини. «Святкуванняславетного 1025-річчя хрещення Київської Русі збігається із відзначеннямтисячоліття Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря,який уособлює в собі історію православ’я і має свою унікальну історичну,культурну та сакральну значимість, власні неповторні традиції та духовнінадбання», – зазначив І. Салецький. За його словами, заходи по відзначенню цихвеличних в історії духовного життя українського народу свят залишаються наособливому контролі Президента України. В області заплановано проведеннярізнопланових заходів, в яких візьме участь учнівська і студентська молодь,громадськість і віряни Вінниччини та України, духовенство України. В ходіпрес-конференції представники релігійних конфесій Вінниччини знайомилиприсутніх із заходами, які планується провести в рамках відзначення Великодніхсвят.

Вересневий, А. 1025-річчяхрещення Київської Русі – вагома подія в духовному житті держави : [підголовуванням першого заступника голови Тиврівської райдержадміністрації В. В.Киришова відбулось засідання організаційного комітету з підготовки довідзначення в районі 1025-річчя хрещення Київської Русі] / А. Вересневий // Маяк.– 2013. – 30 квіт. – С. 1, 4.

Наприкінці квітняголова Могилів-Подільської РДА М. Вдовцов зустрівся з представникамиУкраїнської Православної церкви Московського патріархату району на чолі зБлагочинним міста та району отцем Степаном. Метою такої зустрічі сталообговорення підготовки та відзначення в районі 1025-річчя хрещення КиївськоїРусі та 1000-ліття Лядівського монастиря. Голова РДА проінформував, що дорічниці великих подій в історії християнства на території району пройдутьширокі культурно-мистецькі та просвітницькі заходи, спрямовані на відродженняісторії та християнських традицій. В свою чергу настоятелі церков подякували запідтримку влади в організації духовної роботи при освітніх закладах, адже насьогоднішній день курс «Основи християнської етики» викладається в 30загальноосвітніх школах району.

ТРАВЕНЬ

НапередодніВеликодніх свят на базі Степанівської ЗОШ 1-3 ст. ВРМЦ Вінницького району дляпедагогів суспільних дисциплін було організовано семінар на тему: «1025-річчяХрещення Київської Русі». Вчитель історії І. В. Мостова розповіла про історичніподії, які пов’язані з хрещенням Київської Русі. Учні старших класівпідготували театральну імпровізацію, перевтілившись у відомі історичні постаті,такі як Володимир Великий, Нестор-Літописець та ін. Друга частина семінару булапобудована у формі діалогу між священиком о. Валентином, який проводитьбогослужіння в сільській церкві Пресвятої Богородиці та присутніми в залі. 

18 травня вХмільницькому районному Будинку культури відбувся концерт недільних шкіл прихрамах УПЦ району та міста з нагоди відзначення 1025-річчя хрещення КиївськоїРусі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря. Привітали всіх учасників концерту, гостей і запрошенихблагочинний православних храмів Хмільницького району М. Шикирун, керівникапарату Хмільницької РДА Н. Ткачук. Відкрив концертну програму народнийаматорський хоровий колектив Хмільницької школи мистецтв з музичними творами«Земле, моя» та «Молитва». В фойє Будинку культури, вихованцями недільних шкілрайону та міста, було представлено творчі композиції релігійної тематики«Великдень», «Матір треба шанувати», «Пасхальні передзвони», «Великодня казка»,«Святині рідного краю», «Хрещення Русі – набуття історії», виставки писанок.

23 травня уконцертній залі «Райдуга» відбулися урочистості, присвячені 1025-літтю хрещенняКиївської Русі, 1000-літтю з дня заснування Лядівського монастиря, 1150-літтюпросвітительської місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та 1700-літтюпідписання Міланського едикту. Учасників урочистостей вітали митрополитВінницький і Барський Симеон, архієпископ Могилів-Подільський і ШаргородськийАгапіт, голова Вінницької ОДА І. Мовчан, голова Вінницької обласної Ради С. Татусяк,вінницький міський голова В. Гройсман. У рамках святкування 1025-ліття хрещенняКиївської Русі у школах м. Вінниці був проведений художній конкурс, організованийВінницькою єпархією Української православної церкви, управлінням у справахнаціональностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та департаментом освітиВінницької міської ради. Конкурс проводився у трьох номінаціях: «Краса Божогосвіту», «Мій храм», «Євангельські притчі». Переможцям були вручені дипломи іцінні подарунки.

Після нагородження дітей митрополит Симеон вручивордени рівноапостольного князя Володимира І. Мовчану, С. Татусяку і В.Гройсману за співпрацю обласної та міської влади з церквою і за утвердженняхристиянських цінностей в суспільстві. Після церемонії нагородження розпочавсясвятковий концерт за участю церковних і світських колективів. По завершеннюконцерту учасники урочистостей зустрілися у Святовоскресенському храмі, післячого вирушили хресною ходою до Спасо-Преображенського собору. 

27 травня в приміщенніактової зали Тростянецької дитячої музичної школи відбулась зустріч учнів тавикладачів з настоятелем Свято-Андріївського храму протоієреєм ВолодимиромШарапанівським. Тема зустрічі – «Святкування 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря» – відбулась заучастю працівників культури району та учнів дитячої музичної школи. Метоюпроведення заходу є збереження святинь краю.

28 травня в рамкахвідзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря вНемирівському районі побували Архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан іначальник управління у справах національностей та релігії ОДА І. Салецький.Поважних гостей зустрічали голова Немирівської РДА П. Михайленко та головаНемирівської районної ради В. Дзевелюк, духовенство району. Архієпископ Іонафанрозповів про історію хрещення Київської Русі, культурне і духовне значенняхристиянства, відповів на питання. Голова РДА П. Михайленко і голова райради В.Дзевелюк вручили Архієпископу Іонафану і І. Салецькому Почесні грамоти РДА тарайонної ради.

Наприкінці травня Жданівською сільською бібліотекоюХмільницького району проведено годину духовності «Цінності, якими ми живемо»,до 1000-ліття Лядівського скельного чоловічого монастиря, яка відбулася вприміщені церкви Почаївської Ікони Божої Матері. У заході прийняли участь учніЖданівської ЗОШ I-II ст. 5-8 класів. Проісторичне значення та віхи становлення Лядівського скельного чоловічогомонастиря розповів настоятель храму о. Георгій Гавронський. Також проведено огляд періодичних видань тапродемонстровано відеофільм про Лядівський Скельний чоловічий монастир. 

ЧЕРВЕНЬ

На початку червняперший заступник голови обласної державної адміністрації М.Боровський провіввиїзне засідання обласного та районного організаційних комітетів з питаньпідготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського чоловічогомонастиря. В засіданні взяли участь представники відповідних обласних управліньта організацій, настоятель монастиря о. Антоній, а також представники районнихслужб на чолі з головою Могилів-Подільської РДА М. Вдовцовим. Сторони детальнообговорили стан підготовки культурно-просвітницьких, наукових, інформаційних заходівз нагоди святкування 1000-ліття монастиря, а також стану проведення реставраційнихробіт храмового комплексу та благоустрою території.

4 червня відбулосьдруге засідання Координаційного штабу з питань безпеки та правопорядку під часпідготовки і відзначення на Вінниччині 1025-річчя хрещення Київської Русі та1000-ліття з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічогомонастиря. Про заплановані заходи розповів начальник управління у справахнаціональностей та релігій ОДА І. Салецький. Він повідомив, що окрімзатверджених головою ОДА І. Мовчаном культурно-просвітницьких, наукових,інформаційних та реставраційних заходів, вже у липні передбачено проведеннядвох Хресних ходів, в яких за попередніми підрахунками візьмуть участь десяткитисяч вірян і духовенства. В обговоренні взяли участь: секретар Вінницькоїєпархії УПЦ В. Демченко, начальник управління громадської безпеки УМВС Україниу Вінницькій області В. Лисий, начальник відділу захисту національноїдержавності управління СБУ у Вінницькій області С. Андрущенко. За підсумкамизасідання члени Координаційного штабу доручили головам Вінницької таКалинівської РДА всіляко сприяти Вінницькому єпархіальному управліннюУкраїнської Православної Церкви у проведені 4 липня 2013 року Хресної ходи табогослужіння у м. Калинівка. Управлінню МВС України у Вінницькій областіналежить забезпечити дотримання громадського порядку та правил дорожнього рухупід час проведення публічних релігійних заходів.

[в Уланівськійсільській бібліотеці Хмільницького району відбулась зустріч з настоятелемУланівського храму Вознесіння Господнього о. Ярославом, присвячена святкуванню1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського чоловічого монастиря в с.Лядово. присутні прослухали розповідь про історію створення чоловічогомонастиря, про святині Вінниччини, заснування храму Вознесіння Господнього в с.Уланів. На завершення зустрічі о. Ярослав поблагословив усіх присутніх іконамиКазанської Божої Матері] // Життєві обрії. – 2013. – 6 черв. – С. 4.

 

11 червня в картиннійгалереї смт Муровані Курилівці відкрито фотовиставку «Православні храми нашогокраю», за ініціативи і сприяння методиста відділу освіти райдержадміністраціїВ. Крохмалюка та благочинного району протоієрея В. Балана. У відкритті виставкивзяв участь голова РДА В.Д. Максимчак, який у своєму виступі зазначив всюважливість хрещення Київської Русі та підкреслив, що Президент України, органивиконавчої влади всіх рівнів надають величезної уваги відзначенню 1025-річчяхрещення Київської Русі, як визнання наших прадавніх земель частиною християнськогосвіту і на сучасному етапі прагнення нашої держави стати повноправним членомєвропейської спільноти.

11 червня в Козятинськійцентральній районній бібліотеці відбулася зустріч клубних та бібліотечних працівниківз настоятелем храму ікони Почаївської Божої матері, благочинним УкраїнськоїПравославної Церкви в Козятинському районі протоієреєм Анатолієм Волохатим танастоятелем Іоано-Богословського храму с. Журбинці ієреєм Олегом Соцем. Метазустрічі – відзначення в Україні 1025-річчя з дня хрещення Київської Русі та1000-ліття з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря. Священики ознайомили присутніх з заходами, які плануютьсядуховенством і прихожанами району з нагоди зазначених ювілеїв та іншихрелігійних свят, а також пояснили канонічні особливості їх відзначення. 

12 червня, з нагодивідзначення в Україні 1025-річчя з дня хрещення Київської Русі та 1000-ліття здня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного монастиря, вГордіївському СБК Тростянецького району відбулась зустріч з настоятелемСвято-Димитрієвського храму ієреєм Тарасієм Хоміцьким. На зустріч булизапрошені жителі села, учнівська молодь, учителі місцевої школи. Присутніпереглянули відеофільм про історичні події хрещення Київської Русі та презентаціюпро створення Лядівського чоловічого монастиря. Отець Тарасій усім присутнім назустрічі подарував ікони святих з молитвами. Такі ж зустрічі проведено працівникамиОбодівського та Четвертинівського СБК.

21 червня в палаці Потоцьких (м.Тульчин), з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-ліття Лядівськогоскельного чоловічого монастиря, відбувся концерт-молитва «Подільська літургія»у виконанні академічного камерного хору «Вінниця», камерного оркестру «Арката».Автор музики – Владика Іонафан, який був присутній на концерті разом з групоюсвященників єпархії, представниками райдержадміністрації, районної ради,інтелігенції, мирян та ін. 

24 червня в рамках відзначення1025-річчя хрещення Київської Русі, 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря, 90-річчя Чуда КалинівськогоХреста та 280-річчя відкриття першого храму преподобної Параскеви Сербської ум. Калинівка проведено День духовної та світської музики. До районного Будинкукультури на урочистий концерт-академію завітали голова РДА В. Поліщук, Калинівськийміський голова А. Шамалюк, митрополит Вінницький і Барський Симеон, десятьБлагочинних протоієреїв з Вінницької єпархії, священики району, прихожани тавіруючі. Виступаючи, голова райдержадміністрації Василь Поліщук привітавприсутніх з святом, подякував духовному керівництву української православноїцеркви за приїзд, побажав усім родинного благополуччя та злагоди. Запевнив, щов районі на належному рівні буде забезпечено зустріч віруючих та іншіорганізаційні заходи під час проведення на території Калинівщини Хресного ходу,присвяченого 1025-річчю хрещення Київської Русі. Святковий вечір продовжиливиступи артистів, серед яких – інструментальне тріо «Мелодія», молодіжний гурт«Резонанс», зразковий танцювальний ансамбль «Квіточка», вихованці дитячоїнедільної школи запропонували глядачам сценку «Трійця». 

26 червня у м. Липовці відбулося святкування 1025-річчя хрещенняКиївської Русі князем Володимиром. Свято розпочалося служінням Божественноїлітургії у Свято-Покровському Храмі Архієпископом Тульчинським і БрацлавськимІонафаном у співслужінні гостя свята Архієпископа Могилів-Подільського таШаргородського Агапіта. По закінченню Божественної Літургії було здійснено хреснийхід до Меморіалу Слави загиблих воїнів та покладено квіти. На свято до району завітали:заступник голови ОДА Л. Спірідонова, керівники району голова РДА А. Грищук,голова районної ради Ю. Науменко, міський голова М. Майданюк. В ходіурочистостей з вітальним словом до гостей заходу звернувся заступник голови РДАО. Павлюк, він привітав усіх присутніх з гарною подією та побажав міцногоздоров’я й усіляких життєвих гараздів. На завершення святкування, майстримистецтва співу району підготували святковий концерт, який відбувся у актовійзалі районного Будинку культури.

 

Підготувала: Н.Ф. Гончарзав

сектор наукової інформації з питань культури і мистецтва 

тел.: 35-11-04

e-mail: sektorkultury@library.vn.ua

Поділитися:

Неперевершена пам’ятка духовності й віри


До 1000-ліття з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря

 

Лядівський Свято-Усікновенськийскельний монастир розташований на високих крейдяних кручах з цілющими джерелами,з яких відкривається приголомшлива панорама долини Дністра. Напрочуддивовижний пам’ятник загадково-хвилюючої минувшини, скромно розташувався умонолітних скельних виступах. Це знаменита по древності, історичному значенні імальовничому розташуванні обитель. Про монастир існує безліч історичних фактів,припущень, легенд і переказів. Досі живі розповіді про конкретні монастирськідревності та документи. Одні стверджують, що заховані вони у недослідженихпечерах. Інші – в одному з підземних ходів на верхньому плато. Таких місцьнемало, однак всі вони пошкоджені в результаті землетрусів, війн, та й просточасу.

В період княжіння ВеликогоРівноапостольного князя Володимира Святославовича – Хрестителя України-Русі, умальовничі скельні місця на лівобережжі Дністра прийшов один його сподвижник,що підтримував князівську владу Києва. Звали його Антоній, а до того в мируАнтин. Саме з його ім’ям пов’язана історія Лядівського монастиря. До того Антинмолодим побував у Царгороді, а на Святому Афоні, в одному з монастирів прийнявчернечий постриг і прийняв ім’я Антоній. У 1013 році на зворотному шляху доРусі, «із Афонських гір в святий град Київ», Антоній почув поклик «Гласунебесного» і зупинився у лядівському благодатному краї. Він поселився ускельних печерах, де висік сам собі келію, яка і досі носить його ім’я. Це місцеє особливо шанованим у Лядівському монастирі. Зовнішній його вигляд залишаєтьсянезмінним протягом останнього тисячоліття.

У 1226 році Лядівські скельнібереги у складі всього Пониззя були відтяті польським князем Мстиславом Удалим.Він і проголосив про утворення у цій місцевості окремого князівства. У 1241року володарем цих земель став галицький князь Данило Романович. З серединиХІІІ до середини ХІV ст. територію контролювали татаро-монголи, орди вимітали зусіх храмів найцінніше.

З кінця XІV ст. до кінця ХVІІІст. ці землі стали входити до складу Великого князівства Литовського і РечіПосполитої. У цей період Лядівський монастир переживає незвичайні часи. Всі історичніподії, звичайно, у тій чи іншій мірі мали відношення до позиції духовенства ібратії. Мало кому відомо, що Лядівський монастирв усі часи був не лише оплотом православ’я, а й усіх національно-визвольнихрухів, війн, повстань, які відбувалися в краї. Саме з числа лядівських монахіву середині XVII сторіччя були обрані посли від гетьмана Богдана Хмельницького,який за літописами був у монастирі близько 18 разів. І саме їм випала честьдоставляти лист від Богдана Хмельницького до царя Московського ОлексіяМихайловича про заступництво. Вони з честю виконали обов’язок.

З 30-х роківXVIII ст. історія монастиря могла закінчитися. Саме у той час у подільськомукраї почалися часи турецької експансії. Турки прийшовши у Лядову, знищилибратію скельного монастиря, яка налічувала близько 30 чоловік, повністю булознищено і саме село.

На відвойованих у турків, наприкінціХVІІ ст., територіях церковне життя отримало новий імпульс у розвитку. Двіцеркви («дві печери») в одній скелі Лядівського монастиря були освяченіправославними на честь Усікновення голови святого Іоанна Предтечі і СвятоїВеликомучениці Параскеви П’ятниці.

Предметом особливого поклонінняправославних віруючих на монастирській горі, і у Лядівських храмах зокрема,знову стали дві святині. Перша – кам’яний хрест для означення, що це територіярелігійна монастирська, знаходиться під захистом Божим. Другою святинею буластародавня, надзвичайно шанована ікона Усікновення чесної голови ХрестителяГосподнього Іоанна. Вона з давніх-давен вважалася чудотворною.

Нові випробування монастирюпринесли перша світова війна і більшовицький жовтневий переворот 1917 року. У30-ті роки ХХ ст. церкви злетіли у повітря. Сила вибуху була такою, що частинукуполу церкви Іоанна Предтечі люди бачили в Дністрі. Знищені були також всі прибудови:двоповерхова галерея-готель, восьмикупольна церква – добудова до великої імалої церков, всі іконостаси, криниці. Після того варварського дійства частинустаровинних книг та ікон, які були у церквах, було передано Слободо-Яришівськійцеркві, а частина їх, в тому числі унікальні ікони, написані на цинковихпластинах київським художником Дудкевичем, були розкрадені і безповоротновтрачені.

Відродження монастирярозпочалося з 1998 року, коли до Лядова повернулися ченці і стали знадзвичайною енергією відтворювати монастир. На чолі цієї групи, що прийшла доЛядова з Почаївської лаври, був молодий, але мудрий монах Антоній. Його появастала немов знаменням, воскресінням мало не через десять століть Преподобного.Того ж року монаха Антонія було рукопокладено в ієромонахи і призначеноігуменом монастиря.

Та можна було чути, щочудодійною силою володіють не тільки ікони, лаврські мощі, але і джерелацілющої води. В селі Лядова збереглась старовинна криниця і Антонієве джерело,які невідомо скільки століть напували і зцілювали подорожніх, що прямували домонастиря. Властивості води цього джерела порівнюють із цілющою водою з криниціАнтонія, яку було Преподобним власноруч закладено і на території Печерського монастиряу Києві у тому ж ХІ ст.

Сьогодні на Лядівській горі, які тисячу років тому, чисте, аж п’янке, повітря, тиша, спокій, і те, що не піддаєтьсявизначенню у словах – благодать та намоленість. Люди на території монастиря задовольняютьсвої духовні запити через працю і молитви, отримують душевний спокій, спілкуючисьнаодинці з Господом.

За матеріалами сайту Могилів-Подільської районної ради http://mogpod-rayrada.org.ua/miscevi-radi/yarishivska-silska-rada/skelnij-monastir/

Фактографічний список за матеріалами «Хроніки культурного життя Вінниччини»

СІЧЕНЬ

Бережной, В. 187 кило чистого серебра в звонкой монете выделенона наш Лядовский монастырь : [Нац. банк України випустив пам’ятну монету«1000-річчя Лядівського скельного монастиря». Про реставраційні роботи натериторії Лядівського монастиря – пам’ятки архітектури, історії і археологіїнаціонального значення] / В. Бережной // Вінниц. реалії. – 2013. – 9 січ. – С.10.

Бережной, В. 187 кило чистого серебра в звонкой монете выделенона наш Лядовский монастырь : [у квітні 2013 р. в рамках серії «Духовні скарбиУкраїни» Нацбанк України випускає пам'ятну монету «1000-ліття Лядівськогоскельного монастиря», номіналом у 20 грн] / В. Бережной // Здоров’я. Події.Час. – 2013. – 16-22 січ. – С. 12.

Литвенюк, О. Срібна монета на честь Вінниці коштуватиме 575гривень, а «1000-ліття Лядівського монастиря» – 1100 гривень : [Нац. банкУкраїни планує випустити пам’ятні монети «650 років першій писемній згадці пром. Вінницю» та «1000-ліття Лядівського монастиря»] / О. Литвенюк // RIA. –2013. – 23 січ. – С. 3.

ЛЮТИЙ

6 лютого відбулосязасідання організаційного комітету під головуванням заступника голови обласноїдержавної адміністрації Л.М. Спірідонової. Відкриваючи засідання оргкомітету,вона зазначила, що 2013 рік стане кульмінаційним роком у святкуванні ювілейноїподії. 21 січня 2013 р. підписано Указ Президента України «Про питанняорганізації та проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя хрещенняКиївської Русі», в якому акцентовано увагу на значенні хрещення Київської Русів історії нашої держави, а також окреслено основні завдання щодо відзначенняювілею. Верховною Радою України прийнято Постанову «Про відзначення 1000-річчяз дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічогомонастиря». Цей стародавній монастир знаходиться на теренах Вінницької області,має унікальну історико-культурну та сакральну значимість, власні неповторнітрадиції та духовні надбання. Саме тому святкові заходи передбачають великукількість учасників: представників влади, духовенства, паломників з багатьохкраїн світу. Цих два великих ювілеї поєднані між собою на історичному тадуховному рівні, а також їх відзначення практично співпадає і в часі. Саме томуорганізаційним комітетом вирішено об’єднати святкування цих двох великих подійспільними заходами, термін проведення яких припадає на липень-вересень 2013 р.До проведення святкових та підготовчих заходів залучаються вищі та середнінавчальні заклади, музеї, бібліотеки, архіви, художні колективи, релігійнігромади, ЗМІ, громадські організації тощо.

Про заходи щодозбереження пам’ятки археології національного значення : указ Президента Українивід 19 лют. 2013 р. № 80/2013 : [щодо збереження, реставрації та реабілітаціїСкельного монастиря (с. Лядова Могилів-Поділ. р-ну) та проведення урочистихзаходів з нагоди 1000-річчя Скельного монастиря] // Уряд. кур’єр. – 2013. – 22лют. – С. 4.

БЕРЕЗЕНЬ

Голова Вінницької обласноїдержавної адміністрації Іван Мовчан прогнозує виділення у 2013 р. з державногобюджету 6,7 млн гривень на будівництво дороги до Лядівського скельногомонастиря (с. Лядова, Могилів-Подільський район, Вінницька область), якийсвяткуватиме 1000-річчя свого заснування. Міністерством культури плануєтьсявиділення 18,5 млн гривень на будівельні роботи по відновленню монастиря.

Мовчан, І. «Наш обов’язок і справа честі – забезпечитиналежний рівень відзначення 1000-ліття Лядівського скельного монастиря» / І.Мовчан // Вінниц. газ. – 2013. – 1 берез.– С. 9.

Лядівський монастир готується до свого 1000-ліття : [Вінниччинаготується відзначати дві знаменні ювілейні дати. Оскільки ці дати поєднаніісторично та духовно і майже збігаються в часі, їх відзначення вирішенооб’єднати низкою спільних заходів, більшість яких припаде на липень-вересеньпоточного року. Незабаром стартує тематичний творчий конкурс серед учнівхудожніх шкіл, виставки іконопису, скарбів духовності та документів і виданьпро християнізацію України й поселення чинців у Лядові – представлятькраєзнавчий і художній музеї, держархів та бібліотечна система області.Відбуватимуться також паломницькі та екскурсійні поїздки до Лядівськогомонастиря. На 5 липня в ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва заплановано «круглий» стілпро історичне значення Хрещення Київської Русі] // Краяни. – 2013. – 28 берез.– С. 7.

КВІТЕНЬ

13 квітня в рамках двомісячникапо благоустрою територій, що триває на Вінниччині за ініціативи головиоблдержадміністрації Івана Мовчана, було проведено обласну акцію «День посадкилісу». До акції долучились працівники облдержадміністрації, представники громадськихорганізацій та журналісти. Учасники акції започаткували висадку алеї, що ведедо однієї з найдавніших святинь області – чоловічого скельного монастиря с.Лядова Могилів-Подільського району. Було висаджено алею з рідкісної кримськоїсосни, що не тільки прикрашатиме дорогу до храму , але й укріпить узбіччя.

17 квітня уактовій залі Тростянецької музичної школи відбулась конференція до 1025-річчяхрещення Русі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівськогоскельного чоловічого монастиря. Організатором та ведучою заходу була начальниквідділу культури і туризму РДА Тетяна Миколаївна Мартошенко. В роботіконференції взяли участь: духовенство та представники влади району, учнімісцевих шкіл, представники колективів райцентру, жителі селища. На конференціївиступили: перший заступник голови РДА О. Лозовський, перший заступник райрадиВ. Тарасенко, вчитель історії Новоободівської СЗШ I-III ст. Л. Шолков, учениця11-го класу Тростянецької СЗШ I-III ст. В. Хода. Про Біблію, життя християн – якимвоно має бути і про виховання молоді та християнське виховання взагалі говорилитростянецькі священики. Бібліотекарем читального залу районної бібліотеки Л. А.Білоус був підготовлений відеоряд по духовних пам’ятках України та району.

18 квітня у Міжнароднийдень пам’яток історії та культури в академічній залі Вінницького обласногокраєзнавчого музею відбулось відкриття виставки, приуроченої до 1025-ї річниціхрещення Київської Русі та 1000-ліття Лядівського Свято-Усікновенськогоскельного чоловічого монастиря. В експозиції виставки представлено 60фотографій різного часу. На них можна було побачити дерев’яні церкви ХVIII-XIXст. православних конфесій, що збереглись на сьогоднішній день, а також ті, якібули втрачені протягом ХХ ст. Відвідувачі мали змогу розглянути зображенняокремих деталей архітектури та інтер’єру храмів, сюжети з духовного життя краю.Глядачам було презентовано світлини споруд з різними типами сакральноїархітектури. Поруч з фотографіями сучасних авторів розміщувалися копії старих листівокта фотографій з архітектурних розвідок. Виставка акцентувала увагугромадськості до проблеми збереження дерев’яної сакральної архітектури у краї,розкрила зв’язок храму з життям людини, з природним подільським ландшафтом,надала певну історичну панораму.

26квітня голова Тростянецької райдержадміністрації ОлександрКравченко спільно з головою районної ради Леонідом Лобанем провели зустріч зпредставниками Української православної церкви Київського патріархату. В ній взяли участь:Преосвященний Михайло, єпископ Вінницької та Брацлавської єпархії; секретарВінницької єпархії Ігор Сіранчук; благочинний Тростянецького району,митрофорний протоієрей храму Успіння Божої Матері і Параскеви П’ятницької УПЦКП Михайло Торбахевич. На зустрічі обговорювалися питання, щодо діяльностірелігійних організацій УПЦ КП на теренах району та проведення підготовчих робітдо відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря.

30 квітня впрес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій згромадськістю ОДА відбулась прес-конференції начальника управління у справахнаціональностей та релігій облдержадміністрації Ігоря Салецького на тему: «Провиконання соціальних ініціатив Президента України щодо налагодженнядержавно-церковного партнерства у регіоні та відзначення 1025-річчя хрещенняКиївської Русі». У прес-конференції також взяли участь секретар Вінницькоїєпархії Української православної церкви о. Владислав Демченко, єпископобласного об’єднання церков Християн Віри Євангельської Михайло Якобчук,заступник старшого пастора церкви Євангельських християн-баптистів ВолодимирВузій та помічник парафії Покрова Пресвятої Богородиці УкраїнськоїГреко-католицької церкви о. Теодосій Савчук. Звертаючись до присутніх, ІгорСалецький зазначив, що 2013 р. є особливим для Вінниччини. «Святкуванняславетного 1025-річчя хрещення Київської Русі збігається із відзначеннямтисячоліття Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря,який уособлює в собі історію православ’я і має свою унікальну історичну,культурну та сакральну значимість, власні неповторні традиції та духовнінадбання», – зазначив І. Салецький. За його словами, заходи по відзначенню цихвеличних в історії духовного життя українського народу свят залишаються наособливому контролі Президента України. В області заплановано проведеннярізнопланових заходів, в яких візьме участь учнівська і студентська молодь,громадськість і віряни Вінниччини та України, духовенство України. В ходіпрес-конференції представники релігійних конфесій Вінниччини знайомилиприсутніх із заходами, які планується провести в рамках відзначення Великодніхсвят.

Вересневий, А. 1025-річчяхрещення Київської Русі – вагома подія в духовному житті держави : [підголовуванням першого заступника голови Тиврівської райдержадміністрації В. В.Киришова відбулось засідання організаційного комітету з підготовки довідзначення в районі 1025-річчя хрещення Київської Русі] / А. Вересневий // Маяк.– 2013. – 30 квіт. – С. 1, 4.

Наприкінці квітняголова Могилів-Подільської РДА М. Вдовцов зустрівся з представникамиУкраїнської Православної церкви Московського патріархату району на чолі зБлагочинним міста та району отцем Степаном. Метою такої зустрічі сталообговорення підготовки та відзначення в районі 1025-річчя хрещення КиївськоїРусі та 1000-ліття Лядівського монастиря. Голова РДА проінформував, що дорічниці великих подій в історії християнства на території району пройдутьширокі культурно-мистецькі та просвітницькі заходи, спрямовані на відродженняісторії та християнських традицій. В свою чергу настоятелі церков подякували запідтримку влади в організації духовної роботи при освітніх закладах, адже насьогоднішній день курс «Основи християнської етики» викладається в 30загальноосвітніх школах району.

ТРАВЕНЬ

НапередодніВеликодніх свят на базі Степанівської ЗОШ 1-3 ст. ВРМЦ Вінницького району дляпедагогів суспільних дисциплін було організовано семінар на тему: «1025-річчяХрещення Київської Русі». Вчитель історії І. В. Мостова розповіла про історичніподії, які пов’язані з хрещенням Київської Русі. Учні старших класівпідготували театральну імпровізацію, перевтілившись у відомі історичні постаті,такі як Володимир Великий, Нестор-Літописець та ін. Друга частина семінару булапобудована у формі діалогу між священиком о. Валентином, який проводитьбогослужіння в сільській церкві Пресвятої Богородиці та присутніми в залі. 

18 травня вХмільницькому районному Будинку культури відбувся концерт недільних шкіл прихрамах УПЦ району та міста з нагоди відзначення 1025-річчя хрещення КиївськоїРусі та 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря. Привітали всіх учасників концерту, гостей і запрошенихблагочинний православних храмів Хмільницького району М. Шикирун, керівникапарату Хмільницької РДА Н. Ткачук. Відкрив концертну програму народнийаматорський хоровий колектив Хмільницької школи мистецтв з музичними творами«Земле, моя» та «Молитва». В фойє Будинку культури, вихованцями недільних шкілрайону та міста, було представлено творчі композиції релігійної тематики«Великдень», «Матір треба шанувати», «Пасхальні передзвони», «Великодня казка»,«Святині рідного краю», «Хрещення Русі – набуття історії», виставки писанок.

23 травня уконцертній залі «Райдуга» відбулися урочистості, присвячені 1025-літтю хрещенняКиївської Русі, 1000-літтю з дня заснування Лядівського монастиря, 1150-літтюпросвітительської місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія та 1700-літтюпідписання Міланського едикту. Учасників урочистостей вітали митрополитВінницький і Барський Симеон, архієпископ Могилів-Подільський і ШаргородськийАгапіт, голова Вінницької ОДА І. Мовчан, голова Вінницької обласної Ради С. Татусяк,вінницький міський голова В. Гройсман. У рамках святкування 1025-ліття хрещенняКиївської Русі у школах м. Вінниці був проведений художній конкурс, організованийВінницькою єпархією Української православної церкви, управлінням у справахнаціональностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та департаментом освітиВінницької міської ради. Конкурс проводився у трьох номінаціях: «Краса Божогосвіту», «Мій храм», «Євангельські притчі». Переможцям були вручені дипломи іцінні подарунки.

Після нагородження дітей митрополит Симеон вручивордени рівноапостольного князя Володимира І. Мовчану, С. Татусяку і В.Гройсману за співпрацю обласної та міської влади з церквою і за утвердженняхристиянських цінностей в суспільстві. Після церемонії нагородження розпочавсясвятковий концерт за участю церковних і світських колективів. По завершеннюконцерту учасники урочистостей зустрілися у Святовоскресенському храмі, післячого вирушили хресною ходою до Спасо-Преображенського собору. 

27 травня в приміщенніактової зали Тростянецької дитячої музичної школи відбулась зустріч учнів тавикладачів з настоятелем Свято-Андріївського храму протоієреєм ВолодимиромШарапанівським. Тема зустрічі – «Святкування 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря» – відбулась заучастю працівників культури району та учнів дитячої музичної школи. Метоюпроведення заходу є збереження святинь краю.

28 травня в рамкахвідзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-річчя з дня заснуванняСвято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря вНемирівському районі побували Архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан іначальник управління у справах національностей та релігії ОДА І. Салецький.Поважних гостей зустрічали голова Немирівської РДА П. Михайленко та головаНемирівської районної ради В. Дзевелюк, духовенство району. Архієпископ Іонафанрозповів про історію хрещення Київської Русі, культурне і духовне значенняхристиянства, відповів на питання. Голова РДА П. Михайленко і голова райради В.Дзевелюк вручили Архієпископу Іонафану і І. Салецькому Почесні грамоти РДА тарайонної ради.

Наприкінці травня Жданівською сільською бібліотекоюХмільницького району проведено годину духовності «Цінності, якими ми живемо»,до 1000-ліття Лядівського скельного чоловічого монастиря, яка відбулася вприміщені церкви Почаївської Ікони Божої Матері. У заході прийняли участь учніЖданівської ЗОШ I-II ст. 5-8 класів. Проісторичне значення та віхи становлення Лядівського скельного чоловічогомонастиря розповів настоятель храму о. Георгій Гавронський. Також проведено огляд періодичних видань тапродемонстровано відеофільм про Лядівський Скельний чоловічий монастир. 

ЧЕРВЕНЬ

На початку червняперший заступник голови обласної державної адміністрації М.Боровський провіввиїзне засідання обласного та районного організаційних комітетів з питаньпідготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського чоловічогомонастиря. В засіданні взяли участь представники відповідних обласних управліньта організацій, настоятель монастиря о. Антоній, а також представники районнихслужб на чолі з головою Могилів-Подільської РДА М. Вдовцовим. Сторони детальнообговорили стан підготовки культурно-просвітницьких, наукових, інформаційних заходівз нагоди святкування 1000-ліття монастиря, а також стану проведення реставраційнихробіт храмового комплексу та благоустрою території.

4 червня відбулосьдруге засідання Координаційного штабу з питань безпеки та правопорядку під часпідготовки і відзначення на Вінниччині 1025-річчя хрещення Київської Русі та1000-ліття з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічогомонастиря. Про заплановані заходи розповів начальник управління у справахнаціональностей та релігій ОДА І. Салецький. Він повідомив, що окрімзатверджених головою ОДА І. Мовчаном культурно-просвітницьких, наукових,інформаційних та реставраційних заходів, вже у липні передбачено проведеннядвох Хресних ходів, в яких за попередніми підрахунками візьмуть участь десяткитисяч вірян і духовенства. В обговоренні взяли участь: секретар Вінницькоїєпархії УПЦ В. Демченко, начальник управління громадської безпеки УМВС Україниу Вінницькій області В. Лисий, начальник відділу захисту національноїдержавності управління СБУ у Вінницькій області С. Андрущенко. За підсумкамизасідання члени Координаційного штабу доручили головам Вінницької таКалинівської РДА всіляко сприяти Вінницькому єпархіальному управліннюУкраїнської Православної Церкви у проведені 4 липня 2013 року Хресної ходи табогослужіння у м. Калинівка. Управлінню МВС України у Вінницькій областіналежить забезпечити дотримання громадського порядку та правил дорожнього рухупід час проведення публічних релігійних заходів.

[в Уланівськійсільській бібліотеці Хмільницького району відбулась зустріч з настоятелемУланівського храму Вознесіння Господнього о. Ярославом, присвячена святкуванню1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського чоловічого монастиря в с.Лядово. присутні прослухали розповідь про історію створення чоловічогомонастиря, про святині Вінниччини, заснування храму Вознесіння Господнього в с.Уланів. На завершення зустрічі о. Ярослав поблагословив усіх присутніх іконамиКазанської Божої Матері] // Життєві обрії. – 2013. – 6 черв. – С. 4.

 

11 червня в картиннійгалереї смт Муровані Курилівці відкрито фотовиставку «Православні храми нашогокраю», за ініціативи і сприяння методиста відділу освіти райдержадміністраціїВ. Крохмалюка та благочинного району протоієрея В. Балана. У відкритті виставкивзяв участь голова РДА В.Д. Максимчак, який у своєму виступі зазначив всюважливість хрещення Київської Русі та підкреслив, що Президент України, органивиконавчої влади всіх рівнів надають величезної уваги відзначенню 1025-річчяхрещення Київської Русі, як визнання наших прадавніх земель частиною християнськогосвіту і на сучасному етапі прагнення нашої держави стати повноправним членомєвропейської спільноти.

11 червня в Козятинськійцентральній районній бібліотеці відбулася зустріч клубних та бібліотечних працівниківз настоятелем храму ікони Почаївської Божої матері, благочинним УкраїнськоїПравославної Церкви в Козятинському районі протоієреєм Анатолієм Волохатим танастоятелем Іоано-Богословського храму с. Журбинці ієреєм Олегом Соцем. Метазустрічі – відзначення в Україні 1025-річчя з дня хрещення Київської Русі та1000-ліття з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря. Священики ознайомили присутніх з заходами, які плануютьсядуховенством і прихожанами району з нагоди зазначених ювілеїв та іншихрелігійних свят, а також пояснили канонічні особливості їх відзначення. 

12 червня, з нагодивідзначення в Україні 1025-річчя з дня хрещення Київської Русі та 1000-ліття здня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельного монастиря, вГордіївському СБК Тростянецького району відбулась зустріч з настоятелемСвято-Димитрієвського храму ієреєм Тарасієм Хоміцьким. На зустріч булизапрошені жителі села, учнівська молодь, учителі місцевої школи. Присутніпереглянули відеофільм про історичні події хрещення Київської Русі та презентаціюпро створення Лядівського чоловічого монастиря. Отець Тарасій усім присутнім назустрічі подарував ікони святих з молитвами. Такі ж зустрічі проведено працівникамиОбодівського та Четвертинівського СБК.

21 червня в палаці Потоцьких (м.Тульчин), з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі та 1000-ліття Лядівськогоскельного чоловічого монастиря, відбувся концерт-молитва «Подільська літургія»у виконанні академічного камерного хору «Вінниця», камерного оркестру «Арката».Автор музики – Владика Іонафан, який був присутній на концерті разом з групоюсвященників єпархії, представниками райдержадміністрації, районної ради,інтелігенції, мирян та ін. 

24 червня в рамках відзначення1025-річчя хрещення Київської Русі, 1000-річчя з дня заснування Свято-Усікновенського Лядівського скельногочоловічого монастиря, 90-річчя Чуда КалинівськогоХреста та 280-річчя відкриття першого храму преподобної Параскеви Сербської ум. Калинівка проведено День духовної та світської музики. До районного Будинкукультури на урочистий концерт-академію завітали голова РДА В. Поліщук, Калинівськийміський голова А. Шамалюк, митрополит Вінницький і Барський Симеон, десятьБлагочинних протоієреїв з Вінницької єпархії, священики району, прихожани тавіруючі. Виступаючи, голова райдержадміністрації Василь Поліщук привітавприсутніх з святом, подякував духовному керівництву української православноїцеркви за приїзд, побажав усім родинного благополуччя та злагоди. Запевнив, щов районі на належному рівні буде забезпечено зустріч віруючих та іншіорганізаційні заходи під час проведення на території Калинівщини Хресного ходу,присвяченого 1025-річчю хрещення Київської Русі. Святковий вечір продовжиливиступи артистів, серед яких – інструментальне тріо «Мелодія», молодіжний гурт«Резонанс», зразковий танцювальний ансамбль «Квіточка», вихованці дитячоїнедільної школи запропонували глядачам сценку «Трійця». 

26 червня у м. Липовці відбулося святкування 1025-річчя хрещенняКиївської Русі князем Володимиром. Свято розпочалося служінням Божественноїлітургії у Свято-Покровському Храмі Архієпископом Тульчинським і БрацлавськимІонафаном у співслужінні гостя свята Архієпископа Могилів-Подільського таШаргородського Агапіта. По закінченню Божественної Літургії було здійснено хреснийхід до Меморіалу Слави загиблих воїнів та покладено квіти. На свято до району завітали:заступник голови ОДА Л. Спірідонова, керівники району голова РДА А. Грищук,голова районної ради Ю. Науменко, міський голова М. Майданюк. В ходіурочистостей з вітальним словом до гостей заходу звернувся заступник голови РДАО. Павлюк, він привітав усіх присутніх з гарною подією та побажав міцногоздоров’я й усіляких життєвих гараздів. На завершення святкування, майстримистецтва співу району підготували святковий концерт, який відбувся у актовійзалі районного Будинку культури.

 

Підготувала: Н.Ф. Гончарзав

сектор наукової інформації з питань культури і мистецтва 

тел.: 35-11-04

e-mail: sektorkultury@library.vn.ua