Центр Європейської інформації

В 2011 році успішно продовжив діяльність Центр Європейської інформації у м. Вінниці. Основним завданням Центру є підвищення обізнаності громадськості з питань європейської інтеграції. При Центрі європейської інформації діє гурток спілкування польською мовою з волонтерами із Республіки Польща та клуб любителів світового кіно польською мовою, які проводили з січня 2011 року польські волонтери Діаріуш Бурачевський та Мартін Звижиковський.

18 січня в ЦЄІ відбулася презентація діяльності центру та програми Європейського Союзу «Молодь у дії» для представників НУО півдня і сходу України, що приїхали до НУО «Наше Поділля».

29 січня 2011 року представники ЦЄІ взяли участь у методичному тренінгу із розробки формату проведення Дня Європи 2011   «Я поділяю європейські цінності», який відбувся у Луганську.

18 лютого до Вінницького ЦЄІ завітали студенти-історики педагогічного університету з метою ознайомитися з послугами Центру. Майбутні історики саме вивчали тему «Європейський Союз та Україна», саме тому звернулися до  центр, як місця де можна отримати інформацію про різні аспекти європейської інтеграції. Представник ЦЄІ Оксана Бондар презентувала діяльність та разом з EVS-волонтером Даріушем Бурачевським розповіла про програми Європейського Союзу, які доступні для українців.

Центр європейської інформації у м. Вінниця в рамках відзначення Європейського року волонтерства 24 лютого 2011 р.  провів Skype-конференцію з Сумськими євроклубами на тематику волотнерства. Метою заходу була промоція волонтерства у молодіжному середовищі.

2 квітня 2011 року було проведено захід в рамках проекту «Казкова Європа для дітей» для школярів СЗОШ № 35 м. Вінниці. Цього разу – не тільки прочитання європейських творів, а саме польської народної казки «Покарана Хитрість», а й чимало цікавих конкурсів та розваг, що дали змогу школярам проявити себе. Дітлахи залюбки ділились своїми знаннями про країни Європи, дивились презентацію та відгадували походження популярних і навіть маловідомих казок.

Волонтери Центру 19 квітня 2011 року провели для учнів 2-го класу школи №1 читання європейських казок з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей». Дана ініціатива є черговим етапом проекту «Волонтерство – шлях до успіху! Підвищення спроможності центрів європейської інформації», який реалізовує СМГО «Центр європейських ініціатив» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Волонтери читали європейські казки, обговорювали з дітьми цінності та людські якості казкових героїв, грали в ігри та вікторини, отримуючи призи з європейською символіко.

20 квітня 2011 року відбулася робоча зустріч представників європейських клубів «Planet» ЗОШ І-ІІ ступенів – ліцей №7 м Вінниці та Молодіжного громадського об`єднання шкільних євро клубів «Ми і Європа» (с. Миколаївка, Козятинський район, Вінницька область), які братимуть участь у проекті «Все ще повертаючись до Криму: дослідження історії та освіта у сфері прав людини за допомогою візуальних засобів», що реалізується Регіональним благодійним фондом «Резонанс» (м. Львів) за фінансової підтримки Фундації «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» (Німеччина). У Вінницькій області партнером виступає Регіональний центр інформації «Креатив». Метою проекту є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини.

27 квітня 2011р. в рамках діяльності ЦЄІ відбувся одноденний тренінг з написання проектів для представників шкільних європейських клубів Вінницької області.

5 травня 2011 року  волонтери центру європейської інформації у м. Вінниця знову провели у бібліотеці школи №15 для учнів читання європейських казок з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей».

В рамках святкування Дня Європи-2011 центр європейської інформації у м. Вінниця провів низку заходів у форматі »Я поділяю європейські цінності», спрямованих на покращення рівня поінформованості вінничан про зміст європейських цінностей та привернення уваги до них.  Відзначення Дня Європи відбулося 16 травня 2011 року презентацією мультимедійних екскурсій «Вінниця – місто європейських цінностей» та книжковими виставками у ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. 20 травня 2011 року у ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбувся театралізований диспут «Молодь – за європейські цінності!». Старшокласники та студенти міста переглянуть виставу «Варшавський набат», мініатюру «Безсмертя Пирогова» та моновиставу «Суфлер», які презентують такі європейські цінності як верховенство права, права людини, толерантність, свободу, демократію, людську гідність, а також візьмуть участь у дискусії щодо визначених цінностей. Проект «Молодь – за європейські цінності!» впроваджується громадською організацією «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» у партнерстві з народним театром-студією «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова під егідою Мережі центрів європейської інформації України за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». 21 травня на площі біля ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва діяв європейський квартал та вуличне дійство «Відкрий Європу через волонтерство». Головним елементом святкування буде інтерактивна вулична вистава «Відкрий Європу через волонтерство».

27 травня у Вінницькому прес-клубі відбулася прес-конференція про перебіг проекту «Молодь – за європейські цінності!».

6 червня 2011 року 8 волонтерів ЦЄІ завітали до вихованців Вінницького будинку інтернатного типу «Гніздечко», щоб почитати їм європейські казки з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей».

7 червня 2011 року У вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч студентів, які їдуть до Польщі як переможці конкурсу есе в рамках проекту «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів. Даний проект реалізується польською організацією Товариство «Інтеграція Європа-Схід» та Вінницьким регіональним центром інформації «Креатив». Метою проекту є інтеграція польсько-українсько-єврейських наукових та неурядових середовищ шляхом створення міжнародної групи експертів, організації двох міжнародних навчальних візитів, 2-конференцій в м. Кельце, м. Вінниця, Вінницької та Хмельницької області у 2011 році.

11 червня 2011 року У Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч молодіжних лідерів, під час якої обговорювалася підготовка до міжнародного проекту «Казки та старі історії як спосіб подолання стереотипів у Новій Європі», що реалізується польською організацією - Європейським центром активної молоді «Universe» в рамках програми ЄС «Молодь в дії». Учасники обрали українські казки для виступу та проконсультувалися щодо відкриття Шенгенської візи.

15 серпня 2011 року У ЦЄІ відбулася консультація-орієнтація для 2 майбутніх ЄВС-волонтерів, які їдуть до Польщі в рамках Європейської Волонтерської Служби програми «Молодь в дії». Центр європейської інформації та Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» виступають інформаційними партнерами програми в Україні.

13 вересня у ВНМУ  ім. М. Пирогова відбулася театралізована вистава «Молодь – за європейські цінності!» за програмою проекту Проект «Молодь – за європейські цінності!», що впроваджувався під егідою Мережі центрів європейської інформації України в рамках святкування Дня Європи 2011. Учасники польської делегації, що перебували в цей час на Вінниччині та студенти медичного університету переглянули виставу «Варшавський набат», мініатюру «Безсмертя Пирогова» та моновиставу «Суфлер», які презентують такі європейські цінності як верховенство права, толерантність, права людини, свободу, демократію, людську гідність.

З нагоди 10-річчя відзначення Європейського дня іноземних мов 26 вересня у Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч з студентами Вінницького медичного коледжу ім. Д.К. Заболотного. Студентам була презентована діяльність центру європейської інформації, а також проведена гра «Виграй мільйон» англійською мовою.

 12 жовтня відбулося перше засідання Клубу вивчення польської мови з новими ЄВС-волонтерами Мартою Кацвін та Івоною Юрковською. Засідання «Клубу вивчення польської мови» проходять у філії ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва щопонеділка та щосереди.

Діяльність «Клубу вивчення польської мови» на базі Центру європейської інформації у м. Вінниця відбувається в рамках проекту «Schuman volunteers changing frontiers», що реалізується громадською організацією «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» та Польською Фундацією ім. Роберта Шумана в межах програми Європейської Комісії «Молодь в дії». Партнерами в проведенні «Клубу вивчення польської мови» виступають ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва та Вінницький регіональний тренінговий центр, який створено в рамках програми «Бібліоміст».

13 жовтня 2011 року у Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч вінницьких учасників проекту «Все ще повертаючись до Криму…» з метою підготовки до однойменної виставки. Метою проекту «Все ще повертаючись до Криму…» є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини.

20 жовтня відбулася перша зустріч з польським сучасним театром, яку провела Марта Кацвін - театрознавець з Польщі, ЄВС волонтер. Тема зустрічі - Krystian Lupa (Кристян Лупа) та фрагменти його вистав «Фактори 2», «Персона. Триптик/Мерлін», «Калкверк», «Заратустра» за мотивами «Так говорив Заратустра» Ф. Ніцше.

30 жовтня до Вінницького ЦЄІ завітали журналісти передачі «Єврочас» Вінницького державного телебачення та зняли сюжет про діяльність ЦЄІ та волонтерів Європейської Волонтерської Служби.

З 5 по 8 листопада 2011 року за участі делегації з Вінницького ЦЄІ відбувся форум Мережі центрів європейської інформації України у м Кам’янець-Подільський, який був присвячений розробці стратегії розвитку Мережі на наступні 5 років..

17 грудня в рамках міжнародної конференції »Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів», що відбулась у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, 8 українських та 4 польських організації підписали Протокол про наміри, який передбачає співпрацю у сфері європейської інтеграції та збереження спільної історичної і культурної спадщини, а також створення міжнародного центру діалогу та демократії у м. Вінниця.

На базі Центру продовжує діяти інформаційний стенд «Україна – НАТО».

Поділитися:

Центр Європейської інформації


В 2011 році успішно продовжив діяльність Центр Європейської інформації у м. Вінниці. Основним завданням Центру є підвищення обізнаності громадськості з питань європейської інтеграції. При Центрі європейської інформації діє гурток спілкування польською мовою з волонтерами із Республіки Польща та клуб любителів світового кіно польською мовою, які проводили з січня 2011 року польські волонтери Діаріуш Бурачевський та Мартін Звижиковський.

18 січня в ЦЄІ відбулася презентація діяльності центру та програми Європейського Союзу «Молодь у дії» для представників НУО півдня і сходу України, що приїхали до НУО «Наше Поділля».

29 січня 2011 року представники ЦЄІ взяли участь у методичному тренінгу із розробки формату проведення Дня Європи 2011   «Я поділяю європейські цінності», який відбувся у Луганську.

18 лютого до Вінницького ЦЄІ завітали студенти-історики педагогічного університету з метою ознайомитися з послугами Центру. Майбутні історики саме вивчали тему «Європейський Союз та Україна», саме тому звернулися до  центр, як місця де можна отримати інформацію про різні аспекти європейської інтеграції. Представник ЦЄІ Оксана Бондар презентувала діяльність та разом з EVS-волонтером Даріушем Бурачевським розповіла про програми Європейського Союзу, які доступні для українців.

Центр європейської інформації у м. Вінниця в рамках відзначення Європейського року волонтерства 24 лютого 2011 р.  провів Skype-конференцію з Сумськими євроклубами на тематику волотнерства. Метою заходу була промоція волонтерства у молодіжному середовищі.

2 квітня 2011 року було проведено захід в рамках проекту «Казкова Європа для дітей» для школярів СЗОШ № 35 м. Вінниці. Цього разу – не тільки прочитання європейських творів, а саме польської народної казки «Покарана Хитрість», а й чимало цікавих конкурсів та розваг, що дали змогу школярам проявити себе. Дітлахи залюбки ділились своїми знаннями про країни Європи, дивились презентацію та відгадували походження популярних і навіть маловідомих казок.

Волонтери Центру 19 квітня 2011 року провели для учнів 2-го класу школи №1 читання європейських казок з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей». Дана ініціатива є черговим етапом проекту «Волонтерство – шлях до успіху! Підвищення спроможності центрів європейської інформації», який реалізовує СМГО «Центр європейських ініціатив» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Волонтери читали європейські казки, обговорювали з дітьми цінності та людські якості казкових героїв, грали в ігри та вікторини, отримуючи призи з європейською символіко.

20 квітня 2011 року відбулася робоча зустріч представників європейських клубів «Planet» ЗОШ І-ІІ ступенів – ліцей №7 м Вінниці та Молодіжного громадського об`єднання шкільних євро клубів «Ми і Європа» (с. Миколаївка, Козятинський район, Вінницька область), які братимуть участь у проекті «Все ще повертаючись до Криму: дослідження історії та освіта у сфері прав людини за допомогою візуальних засобів», що реалізується Регіональним благодійним фондом «Резонанс» (м. Львів) за фінансової підтримки Фундації «Пам'ять, відповідальність, майбутнє» (Німеччина). У Вінницькій області партнером виступає Регіональний центр інформації «Креатив». Метою проекту є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини.

27 квітня 2011р. в рамках діяльності ЦЄІ відбувся одноденний тренінг з написання проектів для представників шкільних європейських клубів Вінницької області.

5 травня 2011 року  волонтери центру європейської інформації у м. Вінниця знову провели у бібліотеці школи №15 для учнів читання європейських казок з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей».

В рамках святкування Дня Європи-2011 центр європейської інформації у м. Вінниця провів низку заходів у форматі »Я поділяю європейські цінності», спрямованих на покращення рівня поінформованості вінничан про зміст європейських цінностей та привернення уваги до них.  Відзначення Дня Європи відбулося 16 травня 2011 року презентацією мультимедійних екскурсій «Вінниця – місто європейських цінностей» та книжковими виставками у ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. 20 травня 2011 року у ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва відбувся театралізований диспут «Молодь – за європейські цінності!». Старшокласники та студенти міста переглянуть виставу «Варшавський набат», мініатюру «Безсмертя Пирогова» та моновиставу «Суфлер», які презентують такі європейські цінності як верховенство права, права людини, толерантність, свободу, демократію, людську гідність, а також візьмуть участь у дискусії щодо визначених цінностей. Проект «Молодь – за європейські цінності!» впроваджується громадською організацією «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» у партнерстві з народним театром-студією «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова під егідою Мережі центрів європейської інформації України за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». 21 травня на площі біля ВОУНБ ім. К. А. Тімірязєва діяв європейський квартал та вуличне дійство «Відкрий Європу через волонтерство». Головним елементом святкування буде інтерактивна вулична вистава «Відкрий Європу через волонтерство».

27 травня у Вінницькому прес-клубі відбулася прес-конференція про перебіг проекту «Молодь – за європейські цінності!».

6 червня 2011 року 8 волонтерів ЦЄІ завітали до вихованців Вінницького будинку інтернатного типу «Гніздечко», щоб почитати їм європейські казки з обговоренням в рамках проекту «Казкова Європа для дітей».

7 червня 2011 року У вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч студентів, які їдуть до Польщі як переможці конкурсу есе в рамках проекту «Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів. Даний проект реалізується польською організацією Товариство «Інтеграція Європа-Схід» та Вінницьким регіональним центром інформації «Креатив». Метою проекту є інтеграція польсько-українсько-єврейських наукових та неурядових середовищ шляхом створення міжнародної групи експертів, організації двох міжнародних навчальних візитів, 2-конференцій в м. Кельце, м. Вінниця, Вінницької та Хмельницької області у 2011 році.

11 червня 2011 року У Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч молодіжних лідерів, під час якої обговорювалася підготовка до міжнародного проекту «Казки та старі історії як спосіб подолання стереотипів у Новій Європі», що реалізується польською організацією - Європейським центром активної молоді «Universe» в рамках програми ЄС «Молодь в дії». Учасники обрали українські казки для виступу та проконсультувалися щодо відкриття Шенгенської візи.

15 серпня 2011 року У ЦЄІ відбулася консультація-орієнтація для 2 майбутніх ЄВС-волонтерів, які їдуть до Польщі в рамках Європейської Волонтерської Служби програми «Молодь в дії». Центр європейської інформації та Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» виступають інформаційними партнерами програми в Україні.

13 вересня у ВНМУ  ім. М. Пирогова відбулася театралізована вистава «Молодь – за європейські цінності!» за програмою проекту Проект «Молодь – за європейські цінності!», що впроваджувався під егідою Мережі центрів європейської інформації України в рамках святкування Дня Європи 2011. Учасники польської делегації, що перебували в цей час на Вінниччині та студенти медичного університету переглянули виставу «Варшавський набат», мініатюру «Безсмертя Пирогова» та моновиставу «Суфлер», які презентують такі європейські цінності як верховенство права, толерантність, права людини, свободу, демократію, людську гідність.

З нагоди 10-річчя відзначення Європейського дня іноземних мов 26 вересня у Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч з студентами Вінницького медичного коледжу ім. Д.К. Заболотного. Студентам була презентована діяльність центру європейської інформації, а також проведена гра «Виграй мільйон» англійською мовою.

 12 жовтня відбулося перше засідання Клубу вивчення польської мови з новими ЄВС-волонтерами Мартою Кацвін та Івоною Юрковською. Засідання «Клубу вивчення польської мови» проходять у філії ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва щопонеділка та щосереди.

Діяльність «Клубу вивчення польської мови» на базі Центру європейської інформації у м. Вінниця відбувається в рамках проекту «Schuman volunteers changing frontiers», що реалізується громадською організацією «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» та Польською Фундацією ім. Роберта Шумана в межах програми Європейської Комісії «Молодь в дії». Партнерами в проведенні «Клубу вивчення польської мови» виступають ВОУНБ ім. К.А. Тімірязєва та Вінницький регіональний тренінговий центр, який створено в рамках програми «Бібліоміст».

13 жовтня 2011 року у Вінницькому ЦЄІ відбулася зустріч вінницьких учасників проекту «Все ще повертаючись до Криму…» з метою підготовки до однойменної виставки. Метою проекту «Все ще повертаючись до Криму…» є підвищення обізнаності молоді з питань прав людини через дослідження, аналіз та візуалізацію життєвих історій кримських татарів з використанням підходів освіти в області прав людини.

20 жовтня відбулася перша зустріч з польським сучасним театром, яку провела Марта Кацвін - театрознавець з Польщі, ЄВС волонтер. Тема зустрічі - Krystian Lupa (Кристян Лупа) та фрагменти його вистав «Фактори 2», «Персона. Триптик/Мерлін», «Калкверк», «Заратустра» за мотивами «Так говорив Заратустра» Ф. Ніцше.

30 жовтня до Вінницького ЦЄІ завітали журналісти передачі «Єврочас» Вінницького державного телебачення та зняли сюжет про діяльність ЦЄІ та волонтерів Європейської Волонтерської Служби.

З 5 по 8 листопада 2011 року за участі делегації з Вінницького ЦЄІ відбувся форум Мережі центрів європейської інформації України у м Кам’янець-Подільський, який був присвячений розробці стратегії розвитку Мережі на наступні 5 років..

17 грудня в рамках міжнародної конференції »Слідами спільної історії на шляху до європейського партнерства народів», що відбулась у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, 8 українських та 4 польських організації підписали Протокол про наміри, який передбачає співпрацю у сфері європейської інтеграції та збереження спільної історичної і культурної спадщини, а також створення міжнародного центру діалогу та демократії у м. Вінниця.

На базі Центру продовжує діяти інформаційний стенд «Україна – НАТО».