Ювілейна виставка «Я – України син» (до 130-річчя від дня народження Олександра Петровича Довженка)

…Мені здавалось, що я все можу, що все легко, і мені хотілося бути різним, хотілося начебто розділитися на кілька частин і жити в багатьох життях, професіях, країнах і навіть видах.

Олександр Довженко

  

10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Саме в цей день з 1994 року вручають Державну премію України імені Олександра Довженка. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

Сектор наукової інформації з питань культури і мистецтв пропонує всім охочим ознайомитися з ювілейною виставкою до 130-річчя від дня народження українського кінорежисера, сценариста, письменника, художника-графіка, громадського діяча Олександра Довженка.

 

Каталог виставки

85.373(4УКР)

У 45 Тримбач, С. Трансформації національної міфології: О. Довженко та кіношістдесятники / С. Тримбач // Українське кіно від 1960-х до сьогодні. Проблема виживання : зб. наук. ст. / упоряд. Л. Брюховецька. – Київ : Задруга, 2010. –  С. 9–20.

 

У рамках статті окреслено лише невелике коло персонажів, що визначили українське кіно1960–1980-х і які, прямо чи опосередковано, кореспондують із Довженковим світом.

85.374.3(4УКР)
Д 58
Олександр Довженко: літопис життя, фільми, малюнки, задуми / уклад. С. В. Тримбач. Київ : 1991 – С. 223.

 

Автори видання зробили спробу представити наявні матеріали, що стосуються усіх фільмів О. Довженка, деяких його нереалізованих задумів, дати уявлення про непросту долю митця, той резонанс, що діставала його творчість в Україні та світі.

85.374.3(2УК)-8

С 30 Семенчук, І. Р. Життєпис Олександра Довженка / І. Р. Семенчук ; худож. О. В. Набока. – Київ : Молодь, 1991. – 224 с.

 

Роздуми про дитинство, юність Олександра Довженка, фронтову його біографію та нелегкі, часом драматичні післявоєнні літа. Автор використав не відомі до кінця вісімдесятих років щоденникові записи О. П. Довженка, нові дослідницькі матеріали.

85.374.3(4УКР)

Д 58 Олександр Довженко. Кінематографічна спадщина : створення зб. на відеоносіях у цифровому форматі DVD на умовах держ. замовлення: перелік учасників та виконавців проекту, літопис життя, творчості і діяльності О. П. Довженка, фільмографія : [анот. кат.] / М-во культури і туризму України, Нац. центр Олександра Довженка. – Київ : Нац. центр Олександра Довженка, 2007. – С. 84.

 

Видання структурно поділяється на декілька блоків. У першому подано перелік учасників та виконавців проєкту, другий – літопис життя, творчості та діяльності О. П. Довженка, і останній – фільмографія. Збірка створена на відеоносіях у цифровому форматі DVD на умовах державного замовлення. Перша половина книги подана українською, друга – англійською мовами.

        

791

М 28 Марочко, В. І. Олександр Довженко. Зачарований Десною / В. Марочко ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ : Парлам. вид-во, 2019. – 576 с.

 

Книга є першою науково-історичною розвідкою біографії видатного українського кінорежисера, що висвітлює тернистий шлях життя в умовах тоталітарного комуністичного режиму, його творчий доробок, повсякденне життя, художньо-мистецькі смаки, світоглядні уподобання та громадянську позицію.

821.161.2'06

Д 58 Довженко, О. П. Україна у вогні. Ніч перед боєм. Зачарована Десна / О. Довженко. – Київ : ЦУЛ, 2017. – 192 с.

 

Твір пронизаний любов’ю до українського народу. За своєю масштабністю, глибиною, правдивістю він не мав рівних у тогочасній вітчизняній літературі. Кіноповість, у свій час розкритикована, засуджена та заборонена до постановки й друку, є унікальним документом епохи, в якому зафіксовано глибокі думки славетного митця, кінорежисера, письменника, мислителя, його палку любов до українського народу.

85.374.3(4УКР)

Б 40 Безручко, О. В. Педагогічний метод О. П. Довженка : навч. посіб. / О. Безручко. – Вінниця : ГЛОБУС-ПРЕС, 2008. – 208 с.

 

Монографія присвячена педагогічній діяльності видатного українського кінорежисера. Становлення Довженка-педагога розглянуто в контексті розвитку української та загальносоюзної мистецької кіноосвіти.

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Ш 86 Шудря, М. Геній найщирішої проби : нариси, розвідки, рец., інтерв’ю, публ. / М. Шудря ; ред. Л. Череватенко. – Київ : Юніверс, 2005. – 385 с.

У книзі зібрано майже все, що написав й опублікував письменник, журналіст і кінодраматург Микола Шудря (лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, 1991 р.) за сорок років про О. П. Довженка та нове покоління кінематографістів, що засвоїло його творчі настанови.

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Д 58 Довженко без гриму : листи, спогади, архів. знахідки / упоряд. і комент.: В. Агеєвої, С. Тримбача. – Київ : Комора, 2014. – 472 с.

 

Архівні знахідки, документи, листи, спогади, зібрані у книзі, дають змогу побачити біографію і творчість Олександра Довженка в новому світлі.

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Воля до життя. Незабутнє. Ніч перед боєм / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 2015. – 31 с.

 

До видання увійшли оповідання: «Воля до життя», «Незабутнє», «Ніч перед боєм». Центральне місце в творчості митця завжди було віддане Україні та її людям, їм він присвячує своє натхнення та любов.

791

Н 39 Небесьо, Б. Німа кінотрилогія Олександра Довженка / Б. Небесьо ; пер. з англ. С. Мензелевський. – Київ : Нац. центр Олександра Довженка, 2017. – 199 с.

Переклад книги Богдана Небесьо є чи не першою спробою познайомити українського читача із сучасною західною академічною розвідкою, присвяченою «німій трилогії» О. Довженка – «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929) і «Земля» (1930). Саме ці стрічки принесли Довженку славу та статус визнаного світового кінорежисера
 

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Д 58 Олександр Довженко вчора і сьогодні. Образ дисидента : зб. матеріалів / упоряд. Є. Сверстюк. – Вид. 2-ге, випр. і допов. – Луцьк : Терен, 2007. – 240 с.

У книзі опубліковані також фрагменти щоденникових записів О. Довженка та деякі документи, що допоможуть читачам збагнути феномен долі й творчості видатного українського письменника та кінорежисера.

 

821.161.2'06

Д 58 Довженко, О. П. Повість полум’яних літ / О. П. Довженко. – Київ : ЦУЛ, 2017. – 130 с.

 

У «Повісті полум’яних літ» представлена широка епічна узагальнена картина Другої світової війни, філософське осмислення долі людини й народу.

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Щоденникові записи, 1939–1956 / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 2015. – 717 с.

Найбільш повна публікація щоденникових записів Олександра Петровича Довженка (1894–1956) за період з 1939-го по 1956 р., де він фіксує основні події свого особистого і творчого життя. Саме сторінкам щоденника О. П. Довженко довіряв свої найпотаємніші творчі плани, розробки сценаріїв «Україна в огні», «Мічурін», оповідання та незавершений роман «Золоті ворота».

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Господи, пошли мені сили : щоденник, кіноповісті, оповідання, фольклорні записи, листи, док. / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 1994. – 655 с.

 

Щоденник, кіноповісті, оповідання, фольклорні записи, листи, документи. У цій книзі вперше без купюр надруковано кіноповість «Україна в огні».

 

821.161.2.09'06(092)Довженко

Д 58 Олександр Довженко. Документи і матеріали спецслужб : зб. архів. док. У 2 т. Т. 2. 1941–1989 рр. / Київ. нац. ун-т театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенко-Карого ; упоряд. Роман Росляк. – Київ : Ліра-К, 2021. – 623 с.

 

Основу збірника склали документи Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Крім того, використано матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву Одеської області, Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України.

 

Довженка / Ю. Гудзовська // Літературознавчі студії : зб. наук. ст. : до 90-річчя Л.  Костенко / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. М. Коцюбинського, Ф-т філології й журналістики ім. М. Стельмаха, Каф. укр. літ. – Вінниця, 2020. – Вип. 14. – С. 214–222.

Метою статті є дослідження міфопоетики стилю Олександра Довженка як майстра портретування на матеріалі ліричної кіноповісті «Зачарована Десна».

 

83.3(4УКР)

С 24 Сверстюк, Є. Розіп’ятий праворуч. Олександр Довженко / Є. Сверстюк // Світлі голоси життя / Є. Сверстюк. – Київ, 2015. – С. 250–273.

 

Чи не найвiдомiше у свiтi з українських iмен XX століття iм’я кiнорежисера та письменника О. Довженка.

Його iменем названо кiнотеатри, кiностудiї, вулицi, школи. Не від імені нації й не заради нації цькували Довженка, між народом і митцем копали штучну прірву, відривали пророка від врученого йому Богом народу.

 

 

85.374.3(4УКР)

А 69 Анотований каталог фільмів Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка 1928–2011 / авт.-упоряд.: Р. Прокопенко, О. Кучерявий. – 2-ге вид., випр. і допов. – Київ : Плам Груп, 2011. – 631 с.

 

Унікальний каталог представляє понад 1000 фільмів, створених довженківцями, що збагатили вітчизняне мистецтво та відіграли провідну роль у вирішенні головних завдань мистецтва.

 

Гірняк, Й. Фестиваль кінокартин Олександра Довженка / Й. Гірняк // Кіно-театр. – 2016. – № 4. – С. 40–41.

Йдеться про факт нібито поїздки Олександра Довженка до Швейцарії, щоб вручити Чарлі Чапліну Сталінську премію. Факт цей не зафіксований жодним біографом Довженка. Трагедія Олександра Довженка – в його приреченості! Московсько-більшовицька тиранія ограбила його талант, його славу в західному світі, його поетичний хист і його любов до батьківщини.

 

Брюховецька, Л. Твір, небезпечний для режиму : як забороняли «Україну в огні» / Л. Брюховецька // Кіно-театр. – 2016. – № 4. – С. 42–43.

Кіноповість «Україна в огні» – один із найсильніших, найбільш вражаючих творів української літератури про трагедію народу в роки Другої світової війни. Твір заборонили до друку та назвали ревізіоністським, націоналістичним, антирадянським, виявом вузької національної обмеженості автора, який насправді сказав гірку правду і про колгоспну систему, і про Червону армію, і про органи внутрішніх справ.

 

Підготувала бібліограф І категорії сектору наукової інформації з питань культури і мистецтв Л. Ю. Колосова

Поділитися:

Я – України син


…Мені здавалось, що я все можу, що все легко, і мені хотілося бути різним, хотілося начебто розділитися на кілька частин і жити в багатьох життях, професіях, країнах і навіть видах.

Олександр Довженко

  

10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Саме в цей день з 1994 року вручають Державну премію України імені Олександра Довженка. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

Сектор наукової інформації з питань культури і мистецтв пропонує всім охочим ознайомитися з ювілейною виставкою до 130-річчя від дня народження українського кінорежисера, сценариста, письменника, художника-графіка, громадського діяча Олександра Довженка.

 

Каталог виставки

85.373(4УКР)

У 45 Тримбач, С. Трансформації національної міфології: О. Довженко та кіношістдесятники / С. Тримбач // Українське кіно від 1960-х до сьогодні. Проблема виживання : зб. наук. ст. / упоряд. Л. Брюховецька. – Київ : Задруга, 2010. –  С. 9–20.

 

У рамках статті окреслено лише невелике коло персонажів, що визначили українське кіно1960–1980-х і які, прямо чи опосередковано, кореспондують із Довженковим світом.

85.374.3(4УКР)
Д 58
Олександр Довженко: літопис життя, фільми, малюнки, задуми / уклад. С. В. Тримбач. Київ : 1991 – С. 223.

 

Автори видання зробили спробу представити наявні матеріали, що стосуються усіх фільмів О. Довженка, деяких його нереалізованих задумів, дати уявлення про непросту долю митця, той резонанс, що діставала його творчість в Україні та світі.

85.374.3(2УК)-8

С 30 Семенчук, І. Р. Життєпис Олександра Довженка / І. Р. Семенчук ; худож. О. В. Набока. – Київ : Молодь, 1991. – 224 с.

 

Роздуми про дитинство, юність Олександра Довженка, фронтову його біографію та нелегкі, часом драматичні післявоєнні літа. Автор використав не відомі до кінця вісімдесятих років щоденникові записи О. П. Довженка, нові дослідницькі матеріали.

85.374.3(4УКР)

Д 58 Олександр Довженко. Кінематографічна спадщина : створення зб. на відеоносіях у цифровому форматі DVD на умовах держ. замовлення: перелік учасників та виконавців проекту, літопис життя, творчості і діяльності О. П. Довженка, фільмографія : [анот. кат.] / М-во культури і туризму України, Нац. центр Олександра Довженка. – Київ : Нац. центр Олександра Довженка, 2007. – С. 84.

 

Видання структурно поділяється на декілька блоків. У першому подано перелік учасників та виконавців проєкту, другий – літопис життя, творчості та діяльності О. П. Довженка, і останній – фільмографія. Збірка створена на відеоносіях у цифровому форматі DVD на умовах державного замовлення. Перша половина книги подана українською, друга – англійською мовами.

        

791

М 28 Марочко, В. І. Олександр Довженко. Зачарований Десною / В. Марочко ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ : Парлам. вид-во, 2019. – 576 с.

 

Книга є першою науково-історичною розвідкою біографії видатного українського кінорежисера, що висвітлює тернистий шлях життя в умовах тоталітарного комуністичного режиму, його творчий доробок, повсякденне життя, художньо-мистецькі смаки, світоглядні уподобання та громадянську позицію.

821.161.2'06

Д 58 Довженко, О. П. Україна у вогні. Ніч перед боєм. Зачарована Десна / О. Довженко. – Київ : ЦУЛ, 2017. – 192 с.

 

Твір пронизаний любов’ю до українського народу. За своєю масштабністю, глибиною, правдивістю він не мав рівних у тогочасній вітчизняній літературі. Кіноповість, у свій час розкритикована, засуджена та заборонена до постановки й друку, є унікальним документом епохи, в якому зафіксовано глибокі думки славетного митця, кінорежисера, письменника, мислителя, його палку любов до українського народу.

85.374.3(4УКР)

Б 40 Безручко, О. В. Педагогічний метод О. П. Довженка : навч. посіб. / О. Безручко. – Вінниця : ГЛОБУС-ПРЕС, 2008. – 208 с.

 

Монографія присвячена педагогічній діяльності видатного українського кінорежисера. Становлення Довженка-педагога розглянуто в контексті розвитку української та загальносоюзної мистецької кіноосвіти.

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Ш 86 Шудря, М. Геній найщирішої проби : нариси, розвідки, рец., інтерв’ю, публ. / М. Шудря ; ред. Л. Череватенко. – Київ : Юніверс, 2005. – 385 с.

У книзі зібрано майже все, що написав й опублікував письменник, журналіст і кінодраматург Микола Шудря (лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка, 1991 р.) за сорок років про О. П. Довженка та нове покоління кінематографістів, що засвоїло його творчі настанови.

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Д 58 Довженко без гриму : листи, спогади, архів. знахідки / упоряд. і комент.: В. Агеєвої, С. Тримбача. – Київ : Комора, 2014. – 472 с.

 

Архівні знахідки, документи, листи, спогади, зібрані у книзі, дають змогу побачити біографію і творчість Олександра Довженка в новому світлі.

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Воля до життя. Незабутнє. Ніч перед боєм / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 2015. – 31 с.

 

До видання увійшли оповідання: «Воля до життя», «Незабутнє», «Ніч перед боєм». Центральне місце в творчості митця завжди було віддане Україні та її людям, їм він присвячує своє натхнення та любов.

791

Н 39 Небесьо, Б. Німа кінотрилогія Олександра Довженка / Б. Небесьо ; пер. з англ. С. Мензелевський. – Київ : Нац. центр Олександра Довженка, 2017. – 199 с.

Переклад книги Богдана Небесьо є чи не першою спробою познайомити українського читача із сучасною західною академічною розвідкою, присвяченою «німій трилогії» О. Довженка – «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929) і «Земля» (1930). Саме ці стрічки принесли Довженку славу та статус визнаного світового кінорежисера
 

83.3(4УКР)6-8 Довженко

Д 58 Олександр Довженко вчора і сьогодні. Образ дисидента : зб. матеріалів / упоряд. Є. Сверстюк. – Вид. 2-ге, випр. і допов. – Луцьк : Терен, 2007. – 240 с.

У книзі опубліковані також фрагменти щоденникових записів О. Довженка та деякі документи, що допоможуть читачам збагнути феномен долі й творчості видатного українського письменника та кінорежисера.

 

821.161.2'06

Д 58 Довженко, О. П. Повість полум’яних літ / О. П. Довженко. – Київ : ЦУЛ, 2017. – 130 с.

 

У «Повісті полум’яних літ» представлена широка епічна узагальнена картина Другої світової війни, філософське осмислення долі людини й народу.

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Щоденникові записи, 1939–1956 / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 2015. – 717 с.

Найбільш повна публікація щоденникових записів Олександра Петровича Довженка (1894–1956) за період з 1939-го по 1956 р., де він фіксує основні події свого особистого і творчого життя. Саме сторінкам щоденника О. П. Довженко довіряв свої найпотаємніші творчі плани, розробки сценаріїв «Україна в огні», «Мічурін», оповідання та незавершений роман «Золоті ворота».

 

84.4УКР6

Д 58 Довженко, О. П. Господи, пошли мені сили : щоденник, кіноповісті, оповідання, фольклорні записи, листи, док. / О. Довженко. – Харків : Фоліо, 1994. – 655 с.

 

Щоденник, кіноповісті, оповідання, фольклорні записи, листи, документи. У цій книзі вперше без купюр надруковано кіноповість «Україна в огні».

 

821.161.2.09'06(092)Довженко

Д 58 Олександр Довженко. Документи і матеріали спецслужб : зб. архів. док. У 2 т. Т. 2. 1941–1989 рр. / Київ. нац. ун-т театру, кіно і телебачення ім. І. К. Карпенко-Карого ; упоряд. Роман Росляк. – Київ : Ліра-К, 2021. – 623 с.

 

Основу збірника склали документи Галузевого державного архіву Служби безпеки України. Крім того, використано матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об’єднань України, Державного архіву Одеської області, Галузевого державного архіву Служби зовнішньої розвідки України, Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України.

 

Довженка / Ю. Гудзовська // Літературознавчі студії : зб. наук. ст. : до 90-річчя Л.  Костенко / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. М. Коцюбинського, Ф-т філології й журналістики ім. М. Стельмаха, Каф. укр. літ. – Вінниця, 2020. – Вип. 14. – С. 214–222.

Метою статті є дослідження міфопоетики стилю Олександра Довженка як майстра портретування на матеріалі ліричної кіноповісті «Зачарована Десна».

 

83.3(4УКР)

С 24 Сверстюк, Є. Розіп’ятий праворуч. Олександр Довженко / Є. Сверстюк // Світлі голоси життя / Є. Сверстюк. – Київ, 2015. – С. 250–273.

 

Чи не найвiдомiше у свiтi з українських iмен XX століття iм’я кiнорежисера та письменника О. Довженка.

Його iменем названо кiнотеатри, кiностудiї, вулицi, школи. Не від імені нації й не заради нації цькували Довженка, між народом і митцем копали штучну прірву, відривали пророка від врученого йому Богом народу.

 

 

85.374.3(4УКР)

А 69 Анотований каталог фільмів Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка 1928–2011 / авт.-упоряд.: Р. Прокопенко, О. Кучерявий. – 2-ге вид., випр. і допов. – Київ : Плам Груп, 2011. – 631 с.

 

Унікальний каталог представляє понад 1000 фільмів, створених довженківцями, що збагатили вітчизняне мистецтво та відіграли провідну роль у вирішенні головних завдань мистецтва.

 

Гірняк, Й. Фестиваль кінокартин Олександра Довженка / Й. Гірняк // Кіно-театр. – 2016. – № 4. – С. 40–41.

Йдеться про факт нібито поїздки Олександра Довженка до Швейцарії, щоб вручити Чарлі Чапліну Сталінську премію. Факт цей не зафіксований жодним біографом Довженка. Трагедія Олександра Довженка – в його приреченості! Московсько-більшовицька тиранія ограбила його талант, його славу в західному світі, його поетичний хист і його любов до батьківщини.

 

Брюховецька, Л. Твір, небезпечний для режиму : як забороняли «Україну в огні» / Л. Брюховецька // Кіно-театр. – 2016. – № 4. – С. 42–43.

Кіноповість «Україна в огні» – один із найсильніших, найбільш вражаючих творів української літератури про трагедію народу в роки Другої світової війни. Твір заборонили до друку та назвали ревізіоністським, націоналістичним, антирадянським, виявом вузької національної обмеженості автора, який насправді сказав гірку правду і про колгоспну систему, і про Червону армію, і про органи внутрішніх справ.

 

Підготувала бібліограф І категорії сектору наукової інформації з питань культури і мистецтв Л. Ю. Колосова