Рекомендаційний бібліографічний список «Освіта відкриває шлях до знань, а знання – до успіху»

Треба багато вчитися, щоб знати хоч трохи.

Шарль Луї де Монтеск'є

Кожен із нас хоче бути вдалим, реалізованим, успішним. Але де знайти магічний ключ, щоб втілити задумане, добитися бажаного і досягти успіху? Для досягнення будь-якої мети потрібні глибокі знання, які відкриють шлях до нових можливостей, дадуть змогу займатися улюбленою справою, допоможуть стати освіченою, впевненою, успішною людиною. Зазвичай, життя відкриває великі перспективи і нові обрії перед тими, хто наполегливо здобуває знання і сумлінно працює, бо успіх приходить до тих, хто навчається і діє.

Ключовим аспектом успіху є освіта. Вона є невід’ємною частиною буття людини, адже в сучасному світі навчання починається від народження і триває протягом всього життя.

Освіта – це процес і результат засвоєння особистістю певної системи наук, знань, практичних умінь і навичок і пов’язаного з ними того чи іншого рівня розвитку її розумово-пізнавальної і творчої діяльності, а також морально-естетичної культури, які у своїй сукупності визначають соціальне обличчя та індивідуальну своєрідність цієї особистості.

 

Сучасна освіта надає величезні можливості для всіх, хто хоче навчатися. Зі здобуттям освіти людина отримує різноманітні вміння та навички, вдосконалює свою кваліфікацію, майстерність, професійну компетенцію, а також набуває важливих рис освіченої, всебічно розвиненої, самодостатньої людини.

Освічена людина вирізняється серед інших інтелектом, ерудицією, стійкими знаннями у різних сферах людської діяльності, глибоким розумінням світу, здатністю критично і логічно мислити. Самостійність, відповідальність, комунікабельність, толерантність – це ті позитивні якості, які виокремлюють її серед загалу. Ґрунтовні, актуальні знання підвищують самооцінку, надають впевненості у власних силах, допомагають легко справлятися з труднощами і досягати поставленої мети.

Освіта відчутно впливає на особистісний розвиток, бо освіченість передбачає вихованість. Навчаючись, людина не лише здобуває нові знання, а й формує ціннісне світобачення, визначає стійкі життєві принципи, затверджує важливі людські переконання. Таким чином, освічена людина стає носієм основних культурних норм та ключових моральних цінностей.

Однією з головних переваг освіти є те, що вона не лише покращує особисте життя людини, а й допомагає розвиватися і вдосконалюватися державі, суспільству, нації. Сьогодні українці навчаються і працюють задля перемоги над ворогом, направляючи  всі свої знання, вміння і досвід для якнайшвидшого її досягнення. Рушіями впевненого поступу до перемоги є освічені, розумні, наповнені знаннями люди, бо саме вони здатні змінити долю країни на краще.

Хочете бути успішними – вчіться. Успіху досягають освічені й цілеспрямовані. Здобувайте освіту, вірте в себе, впевнено йдіть вперед, адже освіта – це знання, розвиток, успіх!

Найефективнішим знаряддям інтелектуального розвитку особистості залишається література. Для кращого розуміння важливості освіти і знань в житті людини відділ наукової інформації та бібліографії пропонує до ознайомлення рекомендаційний список надзвичайно цікавих книг, автори яких не лише висловлюють різні думки і погляди на сучасні освітні процеси, а й сперечаються, переконують, розвінчують, дискутують…

 

Фуллан, Майкл. Сили змін. Вимірювання глибини освітніх реформ / М. Фуллан ; пер. з англ. Г. Шиян, Р. Шиян. – Л. : Літопис, 2000. – 270 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://bookap.info/book/fullan_syly_zmin/bypage (дата звернення: 19.08.2024). – Назва з екрана.

Почесний доктор освіти Единбурзького університету, директор Інституту освітніх студій Університету Онтаріо (Канада) Майкл Фуллан є одним із провідних теоретиків і лідерів світового руху за освітню реформу. У своїй книзі описує цілі та природу складних процесів реформування, основна мета яких полягає у трансформуванні суспільства до більш відкритих і справедливих стосунків і такого ж розвитку. Це те, що автор називає «моральною метою» реформ, яка полягає у прагненні змінити життя громадян, одночасно змінюючи суспільство. Успішне проведення широкомасштабних реформ передбачає боротьбу з усе складнішими силами і процесами змін. У підсумку, він робить висновок, що не можна досягнути прогресу у цих цілях, допоки не буде розуміння повної динаміки змін.

Дьюї, Джон. Моральні принципи в освіті / Д. Дьюї ; пер. з англ. М. Олійник. – Львів : Літопис, 2001. – 31 с.

У книжці відомого американського філософа, педагога і реформатора Джона Дьюї порушено актуальні проблеми морального виховання в школі і суспільстві, особливо у час політичної та моральної кризи. На думку Дьюї, освіта – це основа демократії, а школа – це суспільство в мініатюрі. Автор доводить, що школа є однією із форм суспільного буття, а не підготовкою до нього, а отже, моральна позиція учнів формується в школі разом із засвоєнням навчальних дисциплін та застосуванням різних методів їх вивчення.

Фрейре, Пауло Педагогіка пригноблених / П. Фрейре ; пер. О. Дем'янчука. – Київ : Юніверс, 2003. – 166 с.

Відомий освітянин і педагог, колишній міністр освіти Бразилії Пауло Фрейре розробив концепцію освіти як практики свободи, що ґрунтується на критичному мисленні, яке є основою будь-якої пізнавальної діяльності. У своїй книжці він пропонує розглянути нову філософію освіти, яка сприяє визволенню людини від фізичного, ідеологічного, психологічного чи культурного гноблення і стверджує, що людина досягає вільного особистого розвитку лише в результаті рівноправного діалогу в якому вона має право й можливість «мовити своє слово» про навколишній світ і перетворювати його на краще, завдяки критичному сприйняттю дійсності.

Тімар, Томас Б. Як домогтися досконалости в освіті / Т. Б. Тімар, Д. Л. Кірп ; пер. з англ. А. Кам'янець. – Львів : Літопис, 2004. – 176 с. – (Серія «Освіта»).

Автори пропонують читачеві аналіз проблем реформування освітньої системи у США наприкінці ХХ ст. Вони розглядають завдання й цілі освітянських реформ, описують конкретні механізми змін в освітній політиці США, роблять висновки щодо їх ефективності, а також, з позицій інституційного підходу до шкільної освіти, конструктивно критикують реформаторські хиби і недоліки.

Фрейре, Пауло Педагогіка свободи: етика, демократія і громадянська мужність / П. Фрейре ; пер. з англ. О. Дем'янчука. – Київ : КМ Академія, 2004. – 124 с.

З точки зору філософії всесвітньо відомого бразильського педагога і освітянина Пауло Фрейре, освіта – це спосіб формування незалежної, вільної людини, яка здатна самостійно творити свою історію. У книзі читач знайде філософське осмислення способів пізнання світу й відповідні міркування стосовно побудови навчального процесу. На думку автора, педагогічний процес – це процес усвідомлення базових передумов культури і мислення, який дає можливість їх критичного перегляду і зміни. Якщо зміниться спосіб мислення – зміниться і реальність.

Гатто, Джон Тейлор. Прихована історія американської освіти. Глибоке дослідження в'язниці сучасного шкільного навчання / Дж. Т. Гатто ; пер. з англ. М. Плесак. – Львів : ДІОР-К, 2016. – 413 с.

Автор книги один з найавторитетніших знавців освіти у США, прихильник ідеї радикального оновлення системи шкільної освіти. У своїй книзі він викриває проблеми сучасної освіти і показує причини їх виникнення. На його думку сучасна система шкільного навчання давно не відповідає вимогам теперішнього часу, бо жодним чином не намагається розкрити потенціал, креативність та талановитість дітей, не готує їх критично мислити та жити в нинішніх реаліях. Водночас, Дж. Тейлор Гатто розповідає про систему шкільного навчання у США від самих її витоків і до сьогодення, ґрунтовно аналізує різні періоди і філософські течії як в освіті, так і в американській історії загалом, адже для того, щоб в системі відбулись позитивні зміни, потрібне чітке розуміння самої системи шкільної освіти – її історії і становлення. Усі твердження знаний фахівець підкріплює історичними фактами, а також підсилює численними прикладами як з власного досвіду, так і з практики своїх учнів і колег.

Гатто, Джон Тейлор. Зброя масового навчання. Мандрівка вчителя темними світами обов'язкового шкільництва / Д. Тейлор Гатто ; пер. з англ. Г. Сташків. – Львів : Літопис, 2016. – 210 с.

Джон Тейлор Гатто – відомий американський експерт з питань реформування шкільної системи освіти, педагог із 30-ти річним досвідом, письменник. Неодноразово визнавався кращим учителем міста Нью-Йорк, а згодом – кращим учителем року штату Нью-Йорк. Він розмірковує над проблемами і недоліками сучасного шкільного навчання, окреслює шляхи змін в освітньому процесі, розставляє певні орієнтири розвитку якісної, ефективної освіти, яка б спонукала школярів до цікавого усвідомленого навчання. Автор глибоко досліджує механізми примусового вишколу, що калічать уяву та знеохочують дітей критично мислити. Розповідаючи про людей, які уникли цієї пастки, він показує, що необхідно змінити, щоб розвивати потенційні здібності учнів. Інтерес, свобода, ініціатива – це те, що має стати основою навчального процесу. Творення себе – найголовніше завдання учня в школі. «Справжня освіта може початися лише на підвалинах самоусвідомлення. Пізнайте істину про себе, інакше будете просто жалюгідним людським ресурсом. Ваше життя втратить сенс», – наголошує Дж. Тейлор Гатто.

Робінсон, Кен. Освіта проти таланту. Сила творчості / К. Робінсон ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2017. – 256 с.

Автор захоплююче розповідає, як інтелект і креативність працюють на біологічному рівні, аргументує, чому творчість треба повернути не лише до шкільних класів, а й до робочих кабінетів. У книжці безліч цікавих розповідей про те, як відомі компанії досягли успіху, наповнивши повсякденну діяльність творчістю. А ще приклади з історії, оповіді з життя знаменитостей, які реалізували себе всупереч обставинам, і практичні поради, як змінити шкільну систему, компанію чи навіть особисте життя, додавши до них трішки творчості.

Салберг, Пасі Фінські уроки 2.0. Чого може навчитися світ з освітніх змін у Фінляндії / П. Салберг. – Харків : Ранок, 2017. – 240 с.

У виданні описана унікальна за своєю ефективністю й справедливістю одна з найкращих у світі фінська освітня система. Автор, знаний фінський дослідник, математик, що викладав у Гельсінському й Гарвардському університетах, розповідає історію освітньої реформи у Фінляндії, аналізує фінську освіту з різних сторін, розмірковує, як інші країни можуть скористатися вдалим досвідом фінів.

Бретт, Регіна. Бог дає таланти всім. 50 уроків, щоб знайти себе та справу всього життя : пер. з англ. / Р. Бретт. – 2-ге вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 288 с.

Відкрити свій талант, а з ним – і сферу його застосування із широкими можливостями реалізації – ніколи не пізно. Ця книжка допоможе людині будь-якого віку відкрити своє справжнє покликання, адже це саме те, що наповнює життя натхненням та сенсом. Регіна Бретт була номінована на Пулітцерівську премію за філософську колонку «50 уроків життя», в якій вона, зокрема, говорить: «Коли настає час слідувати за тим, що ти дійсно любиш в житті, не кажи ні».

Вагнер, Тоні. Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя / Т. Вагнер, Т. Дінтерсміт ; пер. з англ. Н. Борис. – 2-ге вид. – Київ : Наш формат, 2018. – 312 с.

Інноваційний педагог Тоні Ваґнер та інноваційний підприємець Тед Дінтерсміт вивчаючи те, що відбувається у сучасній освіті, створили спільний документальний фільм про американську систему освіти «Мистецтво навчати». Він став основою грандіозної ініціативи, започаткованої, щоб допомогти школам розвиватися і рухатися вперед. У однойменній книзі автори пропонують шляхи докорінних змін у сучасних школах і післядипломній освіті з тим, щоб випускники шкіл були підготовлені до справжнього життя, а також орієнтовані на професії, які не лише мають попит, але й відповідають інтересам і вподобанням самих людей.

Вокер, Тімоті Д. Як навчають у Фінляндії. Найкраща шкільна освіта / Тімоті Д. Вокер ; пер. з англ. Н. Лавської. – Київ : КМ-БУКС, 2018. – 232 с. : портр.

Невелика північна країна Фінляндія продовжує дивувати якістю шкільної освіти. Американський вчитель Тімоті Вокер, який декілька років працював у Гельсінкі, докладно розповідає, яким чином побудовано систему освіти в Фінляндії і чому її визнано однією з найкращих у світі. На основі власних спостережень і ґрунтовного аналізу він робить висновок, що «для того, аби діти регулярно перебували в стані потоку, надзвичайно важливо до мінімуму звести найголовніший відволікаючий фактор – конкуренцію».

Литовченко, І. М. Корпоративна освіта у Сполучених Штатах Америки: теорія і практика : монографія / І. М. Литовченко ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т педагогічної освіти і освіти дорослих ім. Івана Зязюна. – Київ : Сладкевич Б. А., 2018. – 400 с.

У монографії здійснено цілісний науковий аналіз соціально-економічних, соціокультурних та педагогічних процесів розвитку корпоративної освіти у Сполучених Штатах Америки. Визначено теоретико-методологічні засади й прогресивний досвід американських освітніх практик, а також виявлено провідні тенденції та особливості, що зумовлюють функціонування корпоративної освіти як органічної складової системи неперервної професійної освіти дорослих. У підсумку, автором обґрунтовано можливості творчого використання передових американських освітніх технологій у розбудові корпоративної освіти в Україні.

Оклі, Барбара. Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну / Б. Оклі ; пер. з англ. А. Замоцний. – Київ : Наш Формат, 2018. – 272 с.

Американська дослідниця, освітянка, професорка інженерії Оклендського університету Барбара Оклі є співавторкою та викладачкою найпопулярнішого онлайн-курсу «Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів». Вона проводить майстер-класи і тренінги для шкіл, вищих навчальних закладів та бізнесу по всьому світу, а також надає консультації щодо реформування освіти. Для того, щоб зробити навчання простим, легким і захоплюючим Оклі пропонує корисні поради, які допоможуть швидко й ефективно запам’ятовувати різноманітну інформацію, засвоювати будь-які навички: від розуміння складних математичних формул чи наукових теорій до подолання професійних викликів. Дослідниця доводить, що кожна людина має внутрішній потенціал, щоб засвоїти будь-які знання. Головне – навчитися вчитися й запустити свій мозок на повну.

Расфельд, Маргрет. Школа на старті: мотивація до дії / М. Расфельд, Ш. Брайденбах ; пер. з нім. Р. Чорнюка. – Львів : Літопис, 2018. – 136 с.

Книга розповідає про сучасну освітню ініціативу, що стрімко розвивається в Німеччині. Автори, які є засновниками цього починання, розповідають, як припинити гонитву за успішністю і почати вчитися із задоволенням. Вони стверджують, що майбутнє вже розпочалось, бо в Німеччині давно працюють школи ХХІ століття. Для того, щоб такі школи майбутнього запрацювали всюди, потрібно брати на себе відповідальність всім учасникам навчального процесу. Школа має бути місцем розкриття потенціалу, чудового робочого простору, гарних доброзичливих взаємин. Навчання потрібно наповнити змістом, оцінки і тести замінити людяними стосунками, навчальний план – цікавим експромтом, щоб  замість нудних виконавців виховувати справжніх геніїв.

Робінсон, Кен. Ви, Ваша дитина і школа. Як прокласти шлях до найкращої освіти / К. Робінсон, Л. Ароніка ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2018. – 240 с.

Кен Робінсон – відомий британський теоретик освіти, видатний освітній реформатор. Глибокий знавець освітніх систем, він чітко розрізняє освіту і навчання. Робінсон вважає, що навчання – це природній процес для дитини, а освіта – це впорядкована система навчання. На його переконання, мета освіти – допомогти дитині максимально зрозуміти навколишній світ, щоб виявити свої внутрішні таланти, реалізувати себе як особистість і стати активними громадянами своєї країни. Книга адресована не лише педагогам, але й батькам, які хочуть дізнатися, якої освіти насправді потребують їхні діти і як їм цю освіту забезпечити.

Робінсон, Кен. Школа майбутнього: революція у вашій школі, що назавжди змінить освіту / К. Робінсон, Л. Ароніка ; наук. ред. М. Товкало ; пер. з англ. Г. Лелів ; обкл. А. Гіренко. – 2-ге вид. – Львів : Літопис, 2018. – 256 с.

Книжка відомого американського педагога і освітянина Кена Робінсона про нові підходи до освіти у ХХІ столітті. Автор пропонує практичні рішення критичної проблеми, що постала перед сучасним світом: як змінити недосконалу освітню систему. Він закликає покласти край застарілій системі освіти й пропонує нову концепцію, яка спирається на індивідуальний підхід до учнів, сучасні технологічні досягнення й професійні ресурси, щоб зацікавити дітей у навчанні, підтримати їхню любов до пізнання й підготувати їх до викликів XXI століття. У книжці ви знайдете безліч цікавих історій, спостережень і прикладів із практики, революційних досліджень та рекомендацій від фахівців зі всього світу, які змінюють освіту вже сьогодні.

Шлейхер, Андреас. Найкращий клас у світі: як створити освітню систему 21-го століття / А. Шлейхер ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2018. – 296 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/01/Najkrashhyj-klas-u-sviti_SHlejher_ukr.pdf (дата звернення: 24.08.2024). – Назва з екрана.

Андреас Шлейхер – розробник і куратор міжнародного дослідження якості освіти PISA. Саме він свого часу почав глобальну дискусію про якість шкільної освіти, яка згодом дала поштовх масштабним змінам і реформам у сфері освіти не лише в Європі, а й в усьому світі. У книзі автор доступно пояснює, як функціонують освітні системи, а також розвінчує різні освітні стереотипи, посилаючись на міжнародне дослідження PISA. Книга буде корисною кожному, хто прагне зрозуміти тенденції успіху в освітній галузі, а також тим, хто хоче навчитися аналізувати статистичні дані.

Маклін, Алан. Мотивуюча школа / А. Маклін ; пер. з англ., передм. та заг. ред. Т. В. Тадеєвої. – Тернопіль : Навч. кн. Богдан, 2019. – 480 с. : іл. – (Сходи психології).

У книжці представлена оригінальна авторська модель навчальної мотивації для сучасної загальноосвітньої школи, яка має численних прихильників і послідовників серед педагогічної спільноти Великої Британії, особливо у Шотландії. Основними засадами цієї моделі є широковідомі у західній психології теорії самодетермінації та когнітивного налаштування. Читачеві пропонується ґрунтовний аналіз усіх аспектів функціонування сучасної школи з метою пошуку відповідей на три головні запитання: чому одні учні мотивовані для навчання в школі, а інші з аналогічними інтелектуальними здібностями – ні, чому одні й ті самі учні мотивовані для навчання в одних класах та школах і не мотивовані в інших, а найголовніше – як зробити так, щоб діти в школі хотіли вчитися.

Шеве, Улаф. Суперстудент. Як навчатися легко і з задоволенням, просто змінивши підхід / У. Шеве ; пер. з англ. Б. Превір. – Київ : КМ-БУКС, 2019. – 240 с. : іл.

Автор книги Улаф Шеве чудовий знавець і викладач різноманітних навчальних методик. Він є взірцем того, як із посереднього учня в школі перетворитися на суперстудента і закінчити Оксфордський університет з відзнакою. Автор ділиться з читачами перевіреними на власному досвіді освітніми техніками, які варто застосовувати для досягнення найкращих результатів у навчанні. Він розповідає, як навчитися мислити і  діяти правильно, ефективно та оптимально, щоб легко встигати все і стати кращим з кращих.

Андрущенко, В. П. Феномен освіти : монографія : у 5 кн. / В. П. Андрущенко ; Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Асоц. пед. ун-тів України та Європи ; вступ В. П. Андрущенко ; відп. за вип. Р. Шулигіна. – Суми : Університетська книга, 2020.

Кн. 1 : Поняття освіти: зміст та предметне поле / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2020. – 451 с.

Кн. 2 : Структурно-функціональний аналіз освіти / наук. ред. С. О. Терепищий. – 2020. – 591 с.

Кн. 3 : Екзистенційний простір освіти / наук. ред. В. Заблоцький. – 2020. – 499 с.

Кн. 4 : Українська освіта: історія становлення, розвиток, модернізація / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2021. – 559 с.

Кн. 5 : Статті та інтерв'ю / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2021. – 535 с.

Монографія «Феномен освіти» – це п’ять тематично і концептуально пов’язаних між собою книг, до яких увійшли вибрані твори українського науковця, доктора філософських наук, академіка АН ВШ України, ректора Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Віктора Андрющенка. В них представлені міркування і роздуми науковця над проблемами філософії освіти, які знайшли відображення у численних статтях, монографіях, підручниках, публічних виступах та інтерв’ю за останні 10 років його науково-освітянської діяльності. Кожна із цих книг може розглядатися як самостійний напрям дослідження феномену освіти. Автор розмірковує над природою, сутністю та суспільним призначення освіти як основного механізму соціалізації людини, аналізує сучасний стан та перспективи розвитку вищої освіти в Україні та європейському просторі, розглядає основні екзистенції освітнього процесу, а також досліджує і вивчає витоки та історичний шлях розвитку освіти в Україні від найдавніших часів і до сучасності.

Накамуро, Макіко. Як зробити, щоб дитина вчилася із задоволенням? Японські відповіді на нерозв'язні питання / М. Накамуро. – Київ : Сварог, 2020. – 104 с.

Макіко Накамуро – викладачка економіки освіти в японському приватному університеті Кейо. Вона репрезентувала своє наукове дослідження про освіту з точки зору теорії економіки, яке отримало настільки широкий резонанс, що неодноразово було представлено на японському телебаченні з оцінкою «книга, яку обов’язково повинен мати на своєму столі кожен японець». На основі наукового аналізу авторка дає відповіді на питання, які хвилюють переважну більшість батьків: чи можна заохочувати успіхи в навчанні за допомогою винагороди; чи підходять для винагороди гроші; чи шкідливі для дітей телевізор і комп’ютерні ігри; хвалити або не хвалити за навчання; що можна зробити, щоб дитина вчилася краще.

Вандербільт, Том. Початківці. Чому вчитися нового ніколи не пізно / Т. Вандербільт ; пер. з англ. А. Марховська. – Київ : Лабораторія, 2021. – 256 с.

Автор вирішив на собі випробувати принцип «неперервного навчання впродовж усього життя». Він з нуля вчився грати в шахи, співати, займатися серфінгом, малювати та жонглювати. Виявилося, що все це цілком можливо осягнути і освоїти. Ідея провести такий експеримент з’явилася у автора тоді, коли він поглянув на свою доньку, яка була охоча до вивчення чогось нового і замислився, чому з віком у більшості людей це бажання пропадає. Автор прийшов до висновку, що основна причина полягає зовсім не в тому, що поступово зникають навики і здібності до навчання, а в упередженні та страху, що витрачається час на щось безперспективне.

Енциклопедія освіти / Нац. акад. пед. наук України ; гол. ред. В. Г. Кремень – 2-ге вид., допов. та перероб. – Київ : Юрінком Інтер, 2021. – 1144 с.

Енциклопедія освіти – довідкове видання, в якому міститься близько 1500 статей, що висвітлюють проблеми історії, теорії та практики української освіти, поняттєво-термінологічні засади педагогічної й психологічної наук; сучасні освітні парадигми та концепції; освітній процес у закладах освіти різних рівнів і типів, особливості зарубіжних систем освіти; персоніфіковану інформацію про педагогів і громадських діячів, котрі сприяли розвитку освіти в Україні; інформацію про суміжні галузі науки, що мають вагоме значення для становлення інноваційної людини.

Курінський, В. О. Самоосвітні роздуми / В. О. Курінський. – Київ : Саміт-Книга, 2021. – 256 с. : портр.

Автор книги Валерій Курінський – філософ, письменник, поет, музикант, композитор, теоретик педагогіки. Багаторічний досвід вивчення філософії, психології, світової літератури й мистецтва, а також власна творча робота дозволили йому створити універсальну систему самоосвіти – постпсихологічну автодидактику. Він стверджує, що освіта, як і кругозір, може бути актуальною лише в динаміці розвитку. В цьому зв’язку, беззаперечним стає головне твердження автодидактики, що освіта має бути завжди незакінченою. Читачеві пропонується багатогранна техніка самоосвіти та міркування про те, як досягнути максимального успіху на шляху особистісного розвитку.

Деан, С. Як ми вчимося. Чому мозок навчається краще, ніж машина... Поки що / С. Деан ; пер. Ю. Костюк. – Київ : Лабораторія, 2023. – 288 с.

Книжка французького нейробіолога Станісласа Деана охоплює надзвичайно широкий спектр інформації про особливості людського розуму: від зародження базової свідомості у дітей і до алгоритмів роботи мозку дорослої людини. Читач дізнається, які ділянки мозку активуються, коли людина навчається, а також з’ясує, яким чином вона пізнає, вивчає, сприймає і усвідомлює інформацію. Насправді, людина постійно вчиться, тому будь-які людські когнітивні здібності можна удосконалювати протягом всього життя.

Підготувала бібліограф І категорії Тетяна Кушнірук

Поділитися:

Освіта відкриває шлях до знань, а знання – до успіху.


Треба багато вчитися, щоб знати хоч трохи.

Шарль Луї де Монтеск'є

Кожен із нас хоче бути вдалим, реалізованим, успішним. Але де знайти магічний ключ, щоб втілити задумане, добитися бажаного і досягти успіху? Для досягнення будь-якої мети потрібні глибокі знання, які відкриють шлях до нових можливостей, дадуть змогу займатися улюбленою справою, допоможуть стати освіченою, впевненою, успішною людиною. Зазвичай, життя відкриває великі перспективи і нові обрії перед тими, хто наполегливо здобуває знання і сумлінно працює, бо успіх приходить до тих, хто навчається і діє.

Ключовим аспектом успіху є освіта. Вона є невід’ємною частиною буття людини, адже в сучасному світі навчання починається від народження і триває протягом всього життя.

Освіта – це процес і результат засвоєння особистістю певної системи наук, знань, практичних умінь і навичок і пов’язаного з ними того чи іншого рівня розвитку її розумово-пізнавальної і творчої діяльності, а також морально-естетичної культури, які у своїй сукупності визначають соціальне обличчя та індивідуальну своєрідність цієї особистості.

 

Сучасна освіта надає величезні можливості для всіх, хто хоче навчатися. Зі здобуттям освіти людина отримує різноманітні вміння та навички, вдосконалює свою кваліфікацію, майстерність, професійну компетенцію, а також набуває важливих рис освіченої, всебічно розвиненої, самодостатньої людини.

Освічена людина вирізняється серед інших інтелектом, ерудицією, стійкими знаннями у різних сферах людської діяльності, глибоким розумінням світу, здатністю критично і логічно мислити. Самостійність, відповідальність, комунікабельність, толерантність – це ті позитивні якості, які виокремлюють її серед загалу. Ґрунтовні, актуальні знання підвищують самооцінку, надають впевненості у власних силах, допомагають легко справлятися з труднощами і досягати поставленої мети.

Освіта відчутно впливає на особистісний розвиток, бо освіченість передбачає вихованість. Навчаючись, людина не лише здобуває нові знання, а й формує ціннісне світобачення, визначає стійкі життєві принципи, затверджує важливі людські переконання. Таким чином, освічена людина стає носієм основних культурних норм та ключових моральних цінностей.

Однією з головних переваг освіти є те, що вона не лише покращує особисте життя людини, а й допомагає розвиватися і вдосконалюватися державі, суспільству, нації. Сьогодні українці навчаються і працюють задля перемоги над ворогом, направляючи  всі свої знання, вміння і досвід для якнайшвидшого її досягнення. Рушіями впевненого поступу до перемоги є освічені, розумні, наповнені знаннями люди, бо саме вони здатні змінити долю країни на краще.

Хочете бути успішними – вчіться. Успіху досягають освічені й цілеспрямовані. Здобувайте освіту, вірте в себе, впевнено йдіть вперед, адже освіта – це знання, розвиток, успіх!

Найефективнішим знаряддям інтелектуального розвитку особистості залишається література. Для кращого розуміння важливості освіти і знань в житті людини відділ наукової інформації та бібліографії пропонує до ознайомлення рекомендаційний список надзвичайно цікавих книг, автори яких не лише висловлюють різні думки і погляди на сучасні освітні процеси, а й сперечаються, переконують, розвінчують, дискутують…

 

Фуллан, Майкл. Сили змін. Вимірювання глибини освітніх реформ / М. Фуллан ; пер. з англ. Г. Шиян, Р. Шиян. – Л. : Літопис, 2000. – 270 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://bookap.info/book/fullan_syly_zmin/bypage (дата звернення: 19.08.2024). – Назва з екрана.

Почесний доктор освіти Единбурзького університету, директор Інституту освітніх студій Університету Онтаріо (Канада) Майкл Фуллан є одним із провідних теоретиків і лідерів світового руху за освітню реформу. У своїй книзі описує цілі та природу складних процесів реформування, основна мета яких полягає у трансформуванні суспільства до більш відкритих і справедливих стосунків і такого ж розвитку. Це те, що автор називає «моральною метою» реформ, яка полягає у прагненні змінити життя громадян, одночасно змінюючи суспільство. Успішне проведення широкомасштабних реформ передбачає боротьбу з усе складнішими силами і процесами змін. У підсумку, він робить висновок, що не можна досягнути прогресу у цих цілях, допоки не буде розуміння повної динаміки змін.

Дьюї, Джон. Моральні принципи в освіті / Д. Дьюї ; пер. з англ. М. Олійник. – Львів : Літопис, 2001. – 31 с.

У книжці відомого американського філософа, педагога і реформатора Джона Дьюї порушено актуальні проблеми морального виховання в школі і суспільстві, особливо у час політичної та моральної кризи. На думку Дьюї, освіта – це основа демократії, а школа – це суспільство в мініатюрі. Автор доводить, що школа є однією із форм суспільного буття, а не підготовкою до нього, а отже, моральна позиція учнів формується в школі разом із засвоєнням навчальних дисциплін та застосуванням різних методів їх вивчення.

Фрейре, Пауло Педагогіка пригноблених / П. Фрейре ; пер. О. Дем'янчука. – Київ : Юніверс, 2003. – 166 с.

Відомий освітянин і педагог, колишній міністр освіти Бразилії Пауло Фрейре розробив концепцію освіти як практики свободи, що ґрунтується на критичному мисленні, яке є основою будь-якої пізнавальної діяльності. У своїй книжці він пропонує розглянути нову філософію освіти, яка сприяє визволенню людини від фізичного, ідеологічного, психологічного чи культурного гноблення і стверджує, що людина досягає вільного особистого розвитку лише в результаті рівноправного діалогу в якому вона має право й можливість «мовити своє слово» про навколишній світ і перетворювати його на краще, завдяки критичному сприйняттю дійсності.

Тімар, Томас Б. Як домогтися досконалости в освіті / Т. Б. Тімар, Д. Л. Кірп ; пер. з англ. А. Кам'янець. – Львів : Літопис, 2004. – 176 с. – (Серія «Освіта»).

Автори пропонують читачеві аналіз проблем реформування освітньої системи у США наприкінці ХХ ст. Вони розглядають завдання й цілі освітянських реформ, описують конкретні механізми змін в освітній політиці США, роблять висновки щодо їх ефективності, а також, з позицій інституційного підходу до шкільної освіти, конструктивно критикують реформаторські хиби і недоліки.

Фрейре, Пауло Педагогіка свободи: етика, демократія і громадянська мужність / П. Фрейре ; пер. з англ. О. Дем'янчука. – Київ : КМ Академія, 2004. – 124 с.

З точки зору філософії всесвітньо відомого бразильського педагога і освітянина Пауло Фрейре, освіта – це спосіб формування незалежної, вільної людини, яка здатна самостійно творити свою історію. У книзі читач знайде філософське осмислення способів пізнання світу й відповідні міркування стосовно побудови навчального процесу. На думку автора, педагогічний процес – це процес усвідомлення базових передумов культури і мислення, який дає можливість їх критичного перегляду і зміни. Якщо зміниться спосіб мислення – зміниться і реальність.

Гатто, Джон Тейлор. Прихована історія американської освіти. Глибоке дослідження в'язниці сучасного шкільного навчання / Дж. Т. Гатто ; пер. з англ. М. Плесак. – Львів : ДІОР-К, 2016. – 413 с.

Автор книги один з найавторитетніших знавців освіти у США, прихильник ідеї радикального оновлення системи шкільної освіти. У своїй книзі він викриває проблеми сучасної освіти і показує причини їх виникнення. На його думку сучасна система шкільного навчання давно не відповідає вимогам теперішнього часу, бо жодним чином не намагається розкрити потенціал, креативність та талановитість дітей, не готує їх критично мислити та жити в нинішніх реаліях. Водночас, Дж. Тейлор Гатто розповідає про систему шкільного навчання у США від самих її витоків і до сьогодення, ґрунтовно аналізує різні періоди і філософські течії як в освіті, так і в американській історії загалом, адже для того, щоб в системі відбулись позитивні зміни, потрібне чітке розуміння самої системи шкільної освіти – її історії і становлення. Усі твердження знаний фахівець підкріплює історичними фактами, а також підсилює численними прикладами як з власного досвіду, так і з практики своїх учнів і колег.

Гатто, Джон Тейлор. Зброя масового навчання. Мандрівка вчителя темними світами обов'язкового шкільництва / Д. Тейлор Гатто ; пер. з англ. Г. Сташків. – Львів : Літопис, 2016. – 210 с.

Джон Тейлор Гатто – відомий американський експерт з питань реформування шкільної системи освіти, педагог із 30-ти річним досвідом, письменник. Неодноразово визнавався кращим учителем міста Нью-Йорк, а згодом – кращим учителем року штату Нью-Йорк. Він розмірковує над проблемами і недоліками сучасного шкільного навчання, окреслює шляхи змін в освітньому процесі, розставляє певні орієнтири розвитку якісної, ефективної освіти, яка б спонукала школярів до цікавого усвідомленого навчання. Автор глибоко досліджує механізми примусового вишколу, що калічать уяву та знеохочують дітей критично мислити. Розповідаючи про людей, які уникли цієї пастки, він показує, що необхідно змінити, щоб розвивати потенційні здібності учнів. Інтерес, свобода, ініціатива – це те, що має стати основою навчального процесу. Творення себе – найголовніше завдання учня в школі. «Справжня освіта може початися лише на підвалинах самоусвідомлення. Пізнайте істину про себе, інакше будете просто жалюгідним людським ресурсом. Ваше життя втратить сенс», – наголошує Дж. Тейлор Гатто.

Робінсон, Кен. Освіта проти таланту. Сила творчості / К. Робінсон ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2017. – 256 с.

Автор захоплююче розповідає, як інтелект і креативність працюють на біологічному рівні, аргументує, чому творчість треба повернути не лише до шкільних класів, а й до робочих кабінетів. У книжці безліч цікавих розповідей про те, як відомі компанії досягли успіху, наповнивши повсякденну діяльність творчістю. А ще приклади з історії, оповіді з життя знаменитостей, які реалізували себе всупереч обставинам, і практичні поради, як змінити шкільну систему, компанію чи навіть особисте життя, додавши до них трішки творчості.

Салберг, Пасі Фінські уроки 2.0. Чого може навчитися світ з освітніх змін у Фінляндії / П. Салберг. – Харків : Ранок, 2017. – 240 с.

У виданні описана унікальна за своєю ефективністю й справедливістю одна з найкращих у світі фінська освітня система. Автор, знаний фінський дослідник, математик, що викладав у Гельсінському й Гарвардському університетах, розповідає історію освітньої реформи у Фінляндії, аналізує фінську освіту з різних сторін, розмірковує, як інші країни можуть скористатися вдалим досвідом фінів.

Бретт, Регіна. Бог дає таланти всім. 50 уроків, щоб знайти себе та справу всього життя : пер. з англ. / Р. Бретт. – 2-ге вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 288 с.

Відкрити свій талант, а з ним – і сферу його застосування із широкими можливостями реалізації – ніколи не пізно. Ця книжка допоможе людині будь-якого віку відкрити своє справжнє покликання, адже це саме те, що наповнює життя натхненням та сенсом. Регіна Бретт була номінована на Пулітцерівську премію за філософську колонку «50 уроків життя», в якій вона, зокрема, говорить: «Коли настає час слідувати за тим, що ти дійсно любиш в житті, не кажи ні».

Вагнер, Тоні. Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя / Т. Вагнер, Т. Дінтерсміт ; пер. з англ. Н. Борис. – 2-ге вид. – Київ : Наш формат, 2018. – 312 с.

Інноваційний педагог Тоні Ваґнер та інноваційний підприємець Тед Дінтерсміт вивчаючи те, що відбувається у сучасній освіті, створили спільний документальний фільм про американську систему освіти «Мистецтво навчати». Він став основою грандіозної ініціативи, започаткованої, щоб допомогти школам розвиватися і рухатися вперед. У однойменній книзі автори пропонують шляхи докорінних змін у сучасних школах і післядипломній освіті з тим, щоб випускники шкіл були підготовлені до справжнього життя, а також орієнтовані на професії, які не лише мають попит, але й відповідають інтересам і вподобанням самих людей.

Вокер, Тімоті Д. Як навчають у Фінляндії. Найкраща шкільна освіта / Тімоті Д. Вокер ; пер. з англ. Н. Лавської. – Київ : КМ-БУКС, 2018. – 232 с. : портр.

Невелика північна країна Фінляндія продовжує дивувати якістю шкільної освіти. Американський вчитель Тімоті Вокер, який декілька років працював у Гельсінкі, докладно розповідає, яким чином побудовано систему освіти в Фінляндії і чому її визнано однією з найкращих у світі. На основі власних спостережень і ґрунтовного аналізу він робить висновок, що «для того, аби діти регулярно перебували в стані потоку, надзвичайно важливо до мінімуму звести найголовніший відволікаючий фактор – конкуренцію».

Литовченко, І. М. Корпоративна освіта у Сполучених Штатах Америки: теорія і практика : монографія / І. М. Литовченко ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т педагогічної освіти і освіти дорослих ім. Івана Зязюна. – Київ : Сладкевич Б. А., 2018. – 400 с.

У монографії здійснено цілісний науковий аналіз соціально-економічних, соціокультурних та педагогічних процесів розвитку корпоративної освіти у Сполучених Штатах Америки. Визначено теоретико-методологічні засади й прогресивний досвід американських освітніх практик, а також виявлено провідні тенденції та особливості, що зумовлюють функціонування корпоративної освіти як органічної складової системи неперервної професійної освіти дорослих. У підсумку, автором обґрунтовано можливості творчого використання передових американських освітніх технологій у розбудові корпоративної освіти в Україні.

Оклі, Барбара. Навчитися вчитися. Як запустити свій мозок на повну / Б. Оклі ; пер. з англ. А. Замоцний. – Київ : Наш Формат, 2018. – 272 с.

Американська дослідниця, освітянка, професорка інженерії Оклендського університету Барбара Оклі є співавторкою та викладачкою найпопулярнішого онлайн-курсу «Навчаймось вчитись: Потужні розумові інструменти для опанування складних предметів». Вона проводить майстер-класи і тренінги для шкіл, вищих навчальних закладів та бізнесу по всьому світу, а також надає консультації щодо реформування освіти. Для того, щоб зробити навчання простим, легким і захоплюючим Оклі пропонує корисні поради, які допоможуть швидко й ефективно запам’ятовувати різноманітну інформацію, засвоювати будь-які навички: від розуміння складних математичних формул чи наукових теорій до подолання професійних викликів. Дослідниця доводить, що кожна людина має внутрішній потенціал, щоб засвоїти будь-які знання. Головне – навчитися вчитися й запустити свій мозок на повну.

Расфельд, Маргрет. Школа на старті: мотивація до дії / М. Расфельд, Ш. Брайденбах ; пер. з нім. Р. Чорнюка. – Львів : Літопис, 2018. – 136 с.

Книга розповідає про сучасну освітню ініціативу, що стрімко розвивається в Німеччині. Автори, які є засновниками цього починання, розповідають, як припинити гонитву за успішністю і почати вчитися із задоволенням. Вони стверджують, що майбутнє вже розпочалось, бо в Німеччині давно працюють школи ХХІ століття. Для того, щоб такі школи майбутнього запрацювали всюди, потрібно брати на себе відповідальність всім учасникам навчального процесу. Школа має бути місцем розкриття потенціалу, чудового робочого простору, гарних доброзичливих взаємин. Навчання потрібно наповнити змістом, оцінки і тести замінити людяними стосунками, навчальний план – цікавим експромтом, щоб  замість нудних виконавців виховувати справжніх геніїв.

Робінсон, Кен. Ви, Ваша дитина і школа. Як прокласти шлях до найкращої освіти / К. Робінсон, Л. Ароніка ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2018. – 240 с.

Кен Робінсон – відомий британський теоретик освіти, видатний освітній реформатор. Глибокий знавець освітніх систем, він чітко розрізняє освіту і навчання. Робінсон вважає, що навчання – це природній процес для дитини, а освіта – це впорядкована система навчання. На його переконання, мета освіти – допомогти дитині максимально зрозуміти навколишній світ, щоб виявити свої внутрішні таланти, реалізувати себе як особистість і стати активними громадянами своєї країни. Книга адресована не лише педагогам, але й батькам, які хочуть дізнатися, якої освіти насправді потребують їхні діти і як їм цю освіту забезпечити.

Робінсон, Кен. Школа майбутнього: революція у вашій школі, що назавжди змінить освіту / К. Робінсон, Л. Ароніка ; наук. ред. М. Товкало ; пер. з англ. Г. Лелів ; обкл. А. Гіренко. – 2-ге вид. – Львів : Літопис, 2018. – 256 с.

Книжка відомого американського педагога і освітянина Кена Робінсона про нові підходи до освіти у ХХІ столітті. Автор пропонує практичні рішення критичної проблеми, що постала перед сучасним світом: як змінити недосконалу освітню систему. Він закликає покласти край застарілій системі освіти й пропонує нову концепцію, яка спирається на індивідуальний підхід до учнів, сучасні технологічні досягнення й професійні ресурси, щоб зацікавити дітей у навчанні, підтримати їхню любов до пізнання й підготувати їх до викликів XXI століття. У книжці ви знайдете безліч цікавих історій, спостережень і прикладів із практики, революційних досліджень та рекомендацій від фахівців зі всього світу, які змінюють освіту вже сьогодні.

Шлейхер, Андреас. Найкращий клас у світі: як створити освітню систему 21-го століття / А. Шлейхер ; пер. з англ. Г. Лелів. – Львів : Літопис, 2018. – 296 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://testportal.gov.ua/wp-content/uploads/2019/01/Najkrashhyj-klas-u-sviti_SHlejher_ukr.pdf (дата звернення: 24.08.2024). – Назва з екрана.

Андреас Шлейхер – розробник і куратор міжнародного дослідження якості освіти PISA. Саме він свого часу почав глобальну дискусію про якість шкільної освіти, яка згодом дала поштовх масштабним змінам і реформам у сфері освіти не лише в Європі, а й в усьому світі. У книзі автор доступно пояснює, як функціонують освітні системи, а також розвінчує різні освітні стереотипи, посилаючись на міжнародне дослідження PISA. Книга буде корисною кожному, хто прагне зрозуміти тенденції успіху в освітній галузі, а також тим, хто хоче навчитися аналізувати статистичні дані.

Маклін, Алан. Мотивуюча школа / А. Маклін ; пер. з англ., передм. та заг. ред. Т. В. Тадеєвої. – Тернопіль : Навч. кн. Богдан, 2019. – 480 с. : іл. – (Сходи психології).

У книжці представлена оригінальна авторська модель навчальної мотивації для сучасної загальноосвітньої школи, яка має численних прихильників і послідовників серед педагогічної спільноти Великої Британії, особливо у Шотландії. Основними засадами цієї моделі є широковідомі у західній психології теорії самодетермінації та когнітивного налаштування. Читачеві пропонується ґрунтовний аналіз усіх аспектів функціонування сучасної школи з метою пошуку відповідей на три головні запитання: чому одні учні мотивовані для навчання в школі, а інші з аналогічними інтелектуальними здібностями – ні, чому одні й ті самі учні мотивовані для навчання в одних класах та школах і не мотивовані в інших, а найголовніше – як зробити так, щоб діти в школі хотіли вчитися.

Шеве, Улаф. Суперстудент. Як навчатися легко і з задоволенням, просто змінивши підхід / У. Шеве ; пер. з англ. Б. Превір. – Київ : КМ-БУКС, 2019. – 240 с. : іл.

Автор книги Улаф Шеве чудовий знавець і викладач різноманітних навчальних методик. Він є взірцем того, як із посереднього учня в школі перетворитися на суперстудента і закінчити Оксфордський університет з відзнакою. Автор ділиться з читачами перевіреними на власному досвіді освітніми техніками, які варто застосовувати для досягнення найкращих результатів у навчанні. Він розповідає, як навчитися мислити і  діяти правильно, ефективно та оптимально, щоб легко встигати все і стати кращим з кращих.

Андрущенко, В. П. Феномен освіти : монографія : у 5 кн. / В. П. Андрущенко ; Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Асоц. пед. ун-тів України та Європи ; вступ В. П. Андрущенко ; відп. за вип. Р. Шулигіна. – Суми : Університетська книга, 2020.

Кн. 1 : Поняття освіти: зміст та предметне поле / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2020. – 451 с.

Кн. 2 : Структурно-функціональний аналіз освіти / наук. ред. С. О. Терепищий. – 2020. – 591 с.

Кн. 3 : Екзистенційний простір освіти / наук. ред. В. Заблоцький. – 2020. – 499 с.

Кн. 4 : Українська освіта: історія становлення, розвиток, модернізація / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2021. – 559 с.

Кн. 5 : Статті та інтерв'ю / наук. ред. Н. В. Кочубей. – 2021. – 535 с.

Монографія «Феномен освіти» – це п’ять тематично і концептуально пов’язаних між собою книг, до яких увійшли вибрані твори українського науковця, доктора філософських наук, академіка АН ВШ України, ректора Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Віктора Андрющенка. В них представлені міркування і роздуми науковця над проблемами філософії освіти, які знайшли відображення у численних статтях, монографіях, підручниках, публічних виступах та інтерв’ю за останні 10 років його науково-освітянської діяльності. Кожна із цих книг може розглядатися як самостійний напрям дослідження феномену освіти. Автор розмірковує над природою, сутністю та суспільним призначення освіти як основного механізму соціалізації людини, аналізує сучасний стан та перспективи розвитку вищої освіти в Україні та європейському просторі, розглядає основні екзистенції освітнього процесу, а також досліджує і вивчає витоки та історичний шлях розвитку освіти в Україні від найдавніших часів і до сучасності.

Накамуро, Макіко. Як зробити, щоб дитина вчилася із задоволенням? Японські відповіді на нерозв'язні питання / М. Накамуро. – Київ : Сварог, 2020. – 104 с.

Макіко Накамуро – викладачка економіки освіти в японському приватному університеті Кейо. Вона репрезентувала своє наукове дослідження про освіту з точки зору теорії економіки, яке отримало настільки широкий резонанс, що неодноразово було представлено на японському телебаченні з оцінкою «книга, яку обов’язково повинен мати на своєму столі кожен японець». На основі наукового аналізу авторка дає відповіді на питання, які хвилюють переважну більшість батьків: чи можна заохочувати успіхи в навчанні за допомогою винагороди; чи підходять для винагороди гроші; чи шкідливі для дітей телевізор і комп’ютерні ігри; хвалити або не хвалити за навчання; що можна зробити, щоб дитина вчилася краще.

Вандербільт, Том. Початківці. Чому вчитися нового ніколи не пізно / Т. Вандербільт ; пер. з англ. А. Марховська. – Київ : Лабораторія, 2021. – 256 с.

Автор вирішив на собі випробувати принцип «неперервного навчання впродовж усього життя». Він з нуля вчився грати в шахи, співати, займатися серфінгом, малювати та жонглювати. Виявилося, що все це цілком можливо осягнути і освоїти. Ідея провести такий експеримент з’явилася у автора тоді, коли він поглянув на свою доньку, яка була охоча до вивчення чогось нового і замислився, чому з віком у більшості людей це бажання пропадає. Автор прийшов до висновку, що основна причина полягає зовсім не в тому, що поступово зникають навики і здібності до навчання, а в упередженні та страху, що витрачається час на щось безперспективне.

Енциклопедія освіти / Нац. акад. пед. наук України ; гол. ред. В. Г. Кремень – 2-ге вид., допов. та перероб. – Київ : Юрінком Інтер, 2021. – 1144 с.

Енциклопедія освіти – довідкове видання, в якому міститься близько 1500 статей, що висвітлюють проблеми історії, теорії та практики української освіти, поняттєво-термінологічні засади педагогічної й психологічної наук; сучасні освітні парадигми та концепції; освітній процес у закладах освіти різних рівнів і типів, особливості зарубіжних систем освіти; персоніфіковану інформацію про педагогів і громадських діячів, котрі сприяли розвитку освіти в Україні; інформацію про суміжні галузі науки, що мають вагоме значення для становлення інноваційної людини.

Курінський, В. О. Самоосвітні роздуми / В. О. Курінський. – Київ : Саміт-Книга, 2021. – 256 с. : портр.

Автор книги Валерій Курінський – філософ, письменник, поет, музикант, композитор, теоретик педагогіки. Багаторічний досвід вивчення філософії, психології, світової літератури й мистецтва, а також власна творча робота дозволили йому створити універсальну систему самоосвіти – постпсихологічну автодидактику. Він стверджує, що освіта, як і кругозір, може бути актуальною лише в динаміці розвитку. В цьому зв’язку, беззаперечним стає головне твердження автодидактики, що освіта має бути завжди незакінченою. Читачеві пропонується багатогранна техніка самоосвіти та міркування про те, як досягнути максимального успіху на шляху особистісного розвитку.

Деан, С. Як ми вчимося. Чому мозок навчається краще, ніж машина... Поки що / С. Деан ; пер. Ю. Костюк. – Київ : Лабораторія, 2023. – 288 с.

Книжка французького нейробіолога Станісласа Деана охоплює надзвичайно широкий спектр інформації про особливості людського розуму: від зародження базової свідомості у дітей і до алгоритмів роботи мозку дорослої людини. Читач дізнається, які ділянки мозку активуються, коли людина навчається, а також з’ясує, яким чином вона пізнає, вивчає, сприймає і усвідомлює інформацію. Насправді, людина постійно вчиться, тому будь-які людські когнітивні здібності можна удосконалювати протягом всього життя.

Підготувала бібліограф І категорії Тетяна Кушнірук