«Веселий світ» Павла Глазового

  

«Веселий світ» Павла Глазового

бібліографічний список до 100-річчя від дня народження  поета-сатирика і гумориста

(30.08.1922-29.10.2004)

Народ, який сміятись вміє

Ніхто не знищить, не розвіє

П. Глазовий

Вже давно доведено самим життям, що гумор то велика сила. Він допомагає легше справлятися із життєвими негараздами, знімає напругу і роздратованість та й просто відволікає від проблем. Українці мають своє особливе ставлення до гумору і жартів, адже добре знають, що без посмішки і сміху важко йти по життю. Веселе, іронічне та смішне завжди мало перевагу над журбою, тугою і смутком, бо допомагало нашому народу вистояти у лихі та недобрі часи, яких в нашій історії було чимало…

30 серпня виповнюється 100 років від дня народження українського поета-гумориста, великого Майстра веселого слова Павла Прокоповича Глазового. Вже багато років поспіль читачі різних поколінь із захопленням читають його твори. Ще за життя він став народним улюбленцем та справжньою легендою українського гумору, бо від щирого серця писав для простих людей, які прагнули веселого, смішного і дотепного. Здебільшого це були співомовки, віршовані гуморески та байки, які щиро звеселяли і легко запам’ятовувались. Його тонкий і гострий гумор часто носив характер народного анекдоту, тому люди одразу визнали Глазового за свого. Лаконічні, проте місткі і влучні твори гумориста завжди потрапляли в ціль і чіпляли за живе, бо поет умів сказати так, що багато чого ніби й залишалося між рядками, але було зрозумілим уважному читачеві.

Єдиний його учень, а нині український письменник, поет-гуморист Віктор Євтушенко з теплом у серці згадував про свого вчителя: «Щойно прозвучить гумореска Павла Глазового чи то з радіоприймача, чи то з екрана телевізора, як щира й відкрита душа українця відгукнеться на іскристе і влучне слово улюбленого автора. І слово те бризне  веселим сміхом, сяйне промінням зморщечок-смішинок довкола очей і неодмінно осяде у глибині серця, щоб іще не раз розкішно посмакували ним у колі друзів чи знайомих: «А ви чули, он у Глазового…» І чергову «болячку» нашого суспільства, так дотепно висміяну великим Майстром, уже підхоплюють на кпини вдячні слухачі!».

Павло Прокопович Глазовий народився 30 серпня 1922 р. в селі Новоскелюватці (колись Казанківського району) Миколаївської області.  Маленьким хлопчиком пережив жахіття голодомору та відчув біль втрати рідної людини, коли від голоду померла його сестричка. Вчився у Новомосковській педагогічній школі, бо ще з дитинства мріяв стати вчителем української мови.

У 1940 р. після закінчення навчання пішов добровольцем в армію. З 1941 р. Павло Глазовий на фронтах Другої Світової війни. «Гумор – це велика справа, – казав Павло Прокопович. – Але в житті не завжди весело. Хоча я і вважаю себе щасливою людиною. Адже пройшов пекельними дорогами війни і залишився живим».

По закінченню війни, як студент Криворізького педагогічного інституту, П. Глазовий почав писати для стінгазети. Саме однокурсники і друзі наполягли на тому, щоб він відправив до редакції журналу «Перець» декілька своїх прозових гуморесок, які згодом потрапили до рук самого Остапа Вишні. Письменник тепло відгукнувся на творчість молодого поета і в подальшому опікувався долею талановитого юнака, навіть подбав про те, щоб того перевели навчатися до Києва.

Писати й друкуватися П. Глазовий почав у районній газеті ще до війни, щоправда, це були не гуморески, а ліричні вірші. Перша його гумористична збірка «Великі цяці» вийшла в світ у 1956 р. На той час письменник вже працював в редакції «Перця» на посаді заступника головного редактора, яку обіймав одинадцять років поспіль, а згодом став заступником редактора журналу «Мистецтво». Без гуморесок Павла Глазового у той період не виходив жоден номер цих журналів. Далі була робота на радіо, де Глазовий організовував роботу сатиричного журналу «Колюча пошта», а також на телебаченні, де писав сценарії для щомісячної передачі «Наші вечорниці».

За все своє творче життя Павло Глазовий написав більше двох десятків книжок сатири і гумору, не рахуючи сотень публікацій у періодиці. Багато писав для дітей,  переважно, казки. У співпраці з Федором Маківчуком створив дитячі книжечки «Пушок і Дружок», «Старі друзі» (1957 р.), а з Богданом Чалим – відому казку «Про відважного Барвінка та Коника Дзвоника» (1958 р.). Мав низку нагород та був лауреатом багатьох літературних премій. Письменник був лауреатом премії ім. О. Вишні за книжку «Сміхологія», першим лауреатом премії ім. П. Сагайдачного (1996 р.), Заслуженим діячем мистецтв України (1993 р.), нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (1997 р.). Та все ж, найбільшою нагородою для поета були його книги, зачитані вдячними читачами.

Маючи велику пошану від народу, поет зазнав нелюбові від влади. Ще великий поет античності Горацій свого часу казав: «Хто заважає, сміючись, казати правду?» Але бути сатириком у тоталітарному суспільстві – то велика сміливість. Якось одразу після війни Глазовий прочитав учителеві свої військові вірші. Послухавши  їх, вчитель перелякано порадив такого більше не писати, щоб… не посадили.

Соціально-гострі гуморески та дошкульні сатиричні мініатюри Глазового викликали незадоволення чиновників та партократів, через що поет постійно перебував в полі зору так званих контролюючих органів. Його поетичне слово не лише невтомно смішило але й нещадно висміювало, піддаючи художньому осуду негативне, потворне і бридке. Його боялися і ненавиділи бюрократи,  чиновники і негідники всіх рангів, бо кожен із них бачив у гуморесках Глазового особисто себе. Повністю заборонити творчість народного улюбленця влада не наважувалась, але бувало, що викликали до особливого відділу КДБ, де він написав не одну пояснюючу записку. Та все ж, не зважаючи ні на що, письменник продовжував творити: «На війні було не до жартів, – говорив Глазовий. – А по війні весь час смішу людей. Хоча, буває, рикошетом і самому дістається. Але нічого – писав, пишу і буду писати, якщо люди читають».

І він писав, відверто і щиро. Складовою успіху Глазового було майстерне використання в його творчості народного фольклору, живої української мови, а також тривала співпраця з неперевершеними артистами Андрієм Совою, Анатолієм Паламаренком, Анатолієм Литвиновим та Неонілою Крюковою, які зі сцени доносили творчість Глазового до простих людей.

Доля відміряла Майстру 82 роки життя. Великий оптиміст він був справжнім патріотом України, яку любив над усе і всім серцем вболівав за її майбутнє. Він плекав українську мову, тонко відчував слово, обожнював українську пісню, майстерно грав на акордеоні. В серцях мільйонів шанувальників він залишився завзятим життєлюбом, людяним, природнім, простим. Помер Павло Глазовий 29 жовтня 2004 р. Поховали народного улюбленця у Києві на Байковому кладовищі.

Ти пам’ятаєш Глазового?

Невже забув? Це ж той Павло,

Який життя прожив для того,

Щоб людям весело було.

Сьогодні Україна переживає складні часи, адже ми змушені зі зброєю в руках відстоювати територіальну цілісність і суверенітет нашої країни. Московський агресор окупував частину наших земель, російські ракети нищать українські міста і села, вбивають мирних людей, жінок і дітей, а на фронті гинуть наші воїни. Хтось може сказати, що наразі нам не до жартів і не до сміху на що у Глазового є проста відповідь:

Якби не міг збирати я

Веселого й смішного

Давно розпалась би душа

Під тягарем страшного.

Відомий український письменник-сатирик Євген Дудар до 80-річчя Павла Глазового писав: «Я певен, що всі посмішки, всі добрі почуття, позитивні емоції залишилися у людських серцях, які він «підживляє» упродовж багатьох років своїм гумором. Цей видатний гуморист вписав такі проникливі і потрібні сторінки, які не будуть забуті. Тож нехай посміхається Україна доброю і лагідною посмішкою, читаючи його твори».

Отож, читайте Глазового! Його вірші додадуть вам настрою, впевненості в собі, допоможуть побачити в житті більше радісного, світлого і просто стати добрішим.

 

З творчої спадщини письменника-гумориста

Велика сміхологія : у 2 т. / П. Глазовий. – Київ : [б. в.], 2001.

Т. 1. – 2001. – 380 с.

Т. 2. – 2001. – 418 с.

Карикатури з натури : фейлетони та казки, вірші-жарти, баєчки, співомовки під баян в основному про бур’ян / П. Глазовий. – Київ : Молодь, 1963. – 143 с.

Коротко і ясно / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1965. – 126 с.

Щоб вам весело було / П. Глазовий ; худож. Ю. О. Козюренко. – Київ : Мистецтво, 1967. – 125 с.

Мініатюри та гуморески / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1968. – 79 с.

Куміада. Жартівлива поема / П. Глазовий. – Київ : Мистецтво, 1969. – 31 с.

Усмішки : гумор та сатира / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1971. – 96 с.

Смійтесь, друзі, на здоров’я / П. Глазовий. – Київ : Мистецтво, 1973. – 64 с.

Вибране : байки, гуморески, усмішки / П. Глазовий ; іл. А. Василенко. – Київ : Дніпро, 1974. – 142 с. : іл.

Байки та усмішки / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1975. – 111 с. : іл.

Весела розмова : гумор та сатира / П. Глазовий. – Київ : Молодь, 1979. – 111 с.

Хай вам буде весело! : байки, усмішки, жарти / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1981. – 69 с. : іл.

Сміхологія : посібник для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий ; худож. Ю. В. Северин. – Київ : Дніпро, 1982. – 278 с. : іл., портр.

Сміхологія : книга для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий ; худож. В. Флакс . – 2-ге вид., допов. – Київ : Дніпро, 1989. – 575 с.

Вибрані усмішки / П. Глазовий ; худож. О. Я. Вишневський. – Київ : Вид-во УСГА, 1992. – 141 с.

Веселий світ і чорна книга : гумор, лірика, проза / П. Глазовий ; ред. Д. Головко ; худож. В. Ф. Яцун. – Київ : Укр. письменник, 1993. – 366 с.

Нові усмішки / П. Глазовий. – Київ : Видання  сатиричного журналу ВУС, 1995. – 62 с.

Сміхослов / П. Глазовий. – Київ : Вид-во газ. «Вечірній Київ», 1997. – 304 с. : іл. –(Бібліотечка «Вечірнього Києва»).

Архетипи : гумор і сатира / П. Глазовий. – Київ : МАУП, 2003. – 234 с.

Сміхологія : вибране / П. Глазовий. – Київ : Діокор, 2003. – 526 с.

Весела розмова : Гумор і сатира. / П. Глазовий – Київ : Молодь, 2004. – 111 с.

Сміхологія / П. Глазовий ; передм. Г. Кужільний. – 3-тє вид., допов. – Київ : Фенікс, 2007. – 400 с.

Сміхологія : посіб. для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий. – 4-те вид., допов. –  Надвірна : Надвірнянська друкарня, 2007. – 384 с.

Гуморески : старі й нові / П. Глазовий ; ред.-упоряд. І. Малкович ; іл. К. Лавро. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007. – 336 с. : іл.

Листи до друга в США : приватне листування Павла Глазового з Євгеном і Нілею Стецьківими 1990-2002 / П. Глазовий ; упоряд., ред., оформ., підгот. до друку, фот., [вступ. сл.] Р. Галешко. – Київ : Фенікс ; Toronto : Всесmix, 2007. – 260 с. : іл., портр.

Байкографія / П. Глазовий ; упоряд. Г. Кужільний ; голов. ред. О. Стебеляк ; іл. Р. Серебряков. – 3-тє вид., допов. – Київ : ФОП Стебеляк, 2008. – 492 с.

Куміада. Для дорослих і дітей / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; іл. Р. Серебряков. – Київ : ФОП Стебеляк, 2009. – 176 с. : іл.

Гуморески. Старі й нові : кн. для дорослих (і кілька жменьок дітям) / П. Глазовий ; худож. К. Лавро ; ред.-упоряд. І. Малкович. – 5-те вид. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010. – 335 с. : іл. – (СміхоТерапія).

Дорослі гуморески і байки / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2013. – 314 с. : іл.

Веселі гуморески / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; худож. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2016. – 320 с.

Сміхологія / П. Глазовий. – 5-те вид., допов. – Київ : Вид. Стебеляк О. М., 2017. – 392 с. : іл.

Сміхологія. Цеглина : повна нецензурована збірка до 100-річчя народження поета / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2022. – 1120 с.

 

Твори для дітей

Іванець-бігунець : вірші / П. Глазовий. – Київ : Дитвидав, 1963. – 25 с. : іл.

Як сторінка – то й картинка / П. Глазовий ; худож. В. Григор’єв, К. Полякова. – Київ : Дитвидав, 1964. – 18 с. : іл.

Про Сергійка-нежалійка та клоуна Бобу / П. Глазовий ; худож. В. Григор’єв, К. Поляков. – Київ : Веселка, 1965. – 15 с. : іл.

Перченя : [казка] / П. Глазовий ; мал. В. Решетова. – Київ : Веселка, 1966. – 24 с. : іл.

Веселі казки / П. Глазовий ; худож. А. Василенко. – Київ : Веселка, 1990. – 73 с. : іл.

Про Гарбузика-Боягузика / П. Глазовий ; худож. Н. Дацюк. – Львів : Аверс, 2008. – 18 с. : іл.

Школярикам : гуморески, баєчки / П. Глазовий ; іл. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2011. – 232 с. : іл.

Про Пончика, Батончика та Білого Слоника ; Славний воїн Печериця : для дітей дошк. та мол. шк. віку / П. Глазовий : мал. А. Співак. – Київ : ФОП Стебеляк, 2013. –  32 с. : іл. – (Павло Глазовий – діткам).

Про Сергійка-нежалійка та клоуна Бобу ; Іванець-бігунець та багато інших віршиків : для дітей дошк. та мол. шк. віку / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2014. – 53 с. : іл. – (Павло Глазовий – діткам).

Про відважного Барвінка і коника Дзвоника / Б. Й. Чалий, П. П. Глазовий ; худож. Т. Кудиненко. – Київ. : Школа, 2007. – 80 с. : іл.

Урок сміху школярикам / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; худож. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2015. – 232 с.

 

Твори в періодичних виданнях 

Свіжі усмішки / П. Глазовий // Березіль. – 2001. – № 3/4 – С. 188–191.

Передвиборні гуморески / П. Глазовий // Березіль. – 2002. – № 1/2. – С. 188–189.

Зі спадщини / П. Глазовий // Дніпро. – 2005. – № 11/12. – С. 138.

Відважна жінка ; Дірка ; Корито ; Приблудна культура ; Патріотизм ; Або-Або ; Компенсація ; Чотири халати ; Коханчики ; Сумна кума ; Нетерплячий кум ; Розум ; Забобон ; Балада про цеглину ; Пам’ятник ; Копієчка ; Ударник ; Чиста совість ; Тараня ; Наукова думка ; Цензура ; Вибір ; Намордник ; Добрий дядя ; Наочна наука ; Калавур / П. Глазовий // Хортиця. – 2007. – № 5. – С. 103–108.

[Гуморески] / П. Глазовий // Дніпро. – 2009. – № 3. – С. 161. – Зміст: Трійнята ; Зальотник ; Висока честь ; Шпаргалка

[Гуморески] / П. Глазовий // Дніпро. – 2012. – № 8. – С. 70–71. – Зміст: Силач ; Солодкі сни ; Хто і що цінує? ; Ким стати?

Залізний характер / П. Глазовий // Дніпро. – 2014. – № 2. – С. 65.

Запрошення / П. Глазовий // Дніпро. – 2014. – № 2. – С. 65.

Висока ласка ; Виродок ; Анекдоти / П. Глазовий // Хортиця. – 2015. – № 2. –С. 109.

З класики українського гумору / П. Глазовий // Дніпро. – 2016. – № 4. – С. 172. – Зміст: В темній залі ; Розмова на пляжі ; Загальне правило ; Балада про цеглину.

 

До біографії письменника-гумориста

Карпенко, В. З ювілеєм, великий сміхотворцю : [до дня народж. П. Глазового] / В. Карпенко // Сміхолов / П. Глазовий – Київ, 1997. – С. 300–301.

Кухар, Л. А. Старійшина українського гумору : до 80-річчя від дня народж. П. П. Глазового (1922) / Л. А. Кухар // Календар знаменних і пам'ятних дат. – 2002. – 3 кв. – Київ, 2002. – С. 63–67 : портр.

Кореневич, Л. Казка про 80-ліття Сміхослова : [про письменника-гумориста П. Глазового] / Л. Кореневич // Уряд. кур’єр. – 2002. – 21 верес. – С. 8.

Дудар, Є. «Тече вода, тече бистра…» : роздуми, навіяні 80-річчям Павла Глазового / Є. Дудар // Літ. Україна. – 2002. – 19 верес. – С. 6.

Павло Глазовий // Літ. Україна – 2004. – 4 листоп. – С. 1.

Євтушенко, В. А. Хто такий Павло Глазовий / В. А. Євтушенко. – Київ : Діокор, 2005. – 144 с. : іл.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору : шкіц до портр. Павла Глазового / Д. Кіт // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2005. – № 1. – С. 34.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору / Д. Кіт // Укр. літ. в загальноосвіт. шк. – 2005. – № 10. – С. 54–55.

Скрипник, А. Сміху іскорки ясні : [про письменника-гумориста П. Глазового] / А. Скрипник // Україна. – 2005. – № 1. – С. 34.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору : біографія окремої особи / Д. Кіт // Всесвіт. літ. та культура в навч. закл. України. – 2006. – № 9. – С. 37–39.

Галешко, Р. Про благословенну зустріч творця і покровителя : слово від ред. / Р. Галешко // Листи до друга в США : приват. листування Павла Глазового з Євгеном і Нілею Стецьківими 1990–2002 / П. Глазовий. – Київ, 2007. – С. 1, 2.

Позняк, Н. Усенародний сміхотворець : [П. Глазовий] / Н. Позняк // Українські вісники / Н. Позняк, О. Хоменко. – Тернопіль, 2008. – С. 67–70.

Самчинська, Т. Павло Глазовий : настояний на вишні з перцем / Т. Самчинська // Друг читача. – 2008. – № 6. – С. 6.

Глазовий Павло Прокопович : автобіографія // Школярикам : гуморески, баєчки / П. Глазовий. – Київ, 2011. – С. 5-8.

Димань, Т. Вклонімося таланту майстра : [про поета-гумориста П. Глазового, відкриття меморіал. дошки на будинку, де він мешкав] / Т. Димань // Укр. муз. газ. – 2012. – № 1. – С. 11.

Кушнір, Л. Велетень сміху : над гуморесками Павла Глазового сміються вже кілька поколінь українців, але 90-річчя гумориста відзначатимемо скромно / Л. Кушнір // Україна молода. – 2012. – 30 серп. – С. 11.

Колоїз, Ж. В. З усього сказаного видно, що в нас характери м’які. Такі ми всі, тому що бідні. Тому ми бідні, що такі : до 90-річчя від дня народж. Павла Глазового / Ж. В. Колоїз // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2012. – № 22/24. – С. 71–77.

Сом, М. Хто не любить Глазового? : до 90-річчя від дня народж. письменника / М. Сом // Літ. Україна. – 2012. – 6 верес. – С. 1, 11.

Павло Глазовий : слово як зброя // Шк. світ. – 2016. Груд. (№ 24). –  С. 21–24.

 

Наукові дослідження творчого набутку Павла Глазового

Шкуратенко, Ю. Світоглядні позиції Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2013. – Вип. 39(2). – С. 476-482.

Войталюк, А. А. Вітонімія гуморесок Павла Глазового (на матеріалі збірки «Сміхологія: книга для всіх, кому любий сміх») [Електронний ресурс] / А. А. Войталюк // Актуальні проблеми філології та перекладознавства : зб. наук. пр. / Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельницький, 2012. – Вип. 5. – С. 18–26.

Войталюк, А. А Семантико-синтаксична структура заголовка (на матеріалі гуморесок Павла Глазового) [Електронний ресурс] / А. А Войталюк // Актуальні проблеми філології та перекладознавства : зб. наук. пр. / Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельницький, 2013. – Вип. 6 (3). – С. 26–34.

Гарачковська, О. Ідейно-тематична і жанрова типологія гумористично-сатиричних творів Павла Глазового / О. Гарачковська // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. В. Гнатюка. Серія: Літературознавство / редкол.: М. П. Ткачук, Т. П. Вільчинська, О. М. Веретюк [та ін.]. – Тернопіль, 2014. – Вип. 41. – С. 29–37.

Шкуратенко, Ю. О. Особливості «архетипів» у однойменній збірці Павла Глазового «Архетипи» [Електронний ресурс] / Ю. О. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2014. – Вип. 42(2). – С. 366–373.

Шкуратенко, Ю. О. Рецепція сміхової культури доби бароко у творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. О. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 1(2). – С. 359-–71.

Шкуратенко, Ю. Художня рецепція світоглядних імперативів Тараса Шевченка у творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Шевченкознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 18. – С. 615–625.

Шкуратенко, Ю. Особливості художнього опрацювання народного анекдоту Павлом Глазовим [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Вісн. Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. Літературознавство, мовознавство, фольклористика. – Київ, 2016. –  Вип. 1. – С. 20–23.

Шкуратенко, Ю. Матеріально-тілесна образність у гуморесках Павла Глазового: сатирично-бурлескний дискурс [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Наук. вісн. Миколаїв. нац. ун-ту ім. В. О. Сухомлинського. Серія: Філологічні науки. – Миколаїв, 2016. – № 2. – С. 281–285.

Шкуратенко, Ю. Від анекдоту до гуморески: літературна обробка фольклорного жанру на матеріалі творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2017. – Вип. 1(2). – С. 252–261.

Шелестова, Ю. О. Художня рецепція сміхової культури у творчості Павла Глазового : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.01.01 / Ю. А. Шелестова ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2017. – 19 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://scc.knu.ua/upload/iblock/eb8/aref_Shelestova%20Y..pdf. (дата звернення: 26. 07. 2022). – Назва з екрана.

Феджора, С. З. Мовні засоби творення комічного в гуморесках Павла Глазового [Електронний ресурс] / С. З. Феджора // Мовні і концептуальні картини світу : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т філології. – Київ, 2018. – Вип. 2(62). – С. 252–260.

 

Вивчення творчості Павла Глазового в школі

Клишко, Т. І. Чарівники сміху : сценарій літ. свята / Т. І. Клишко // Шк. б-ка. – 2004. – № 1. – С. 96–101.

Перлина народного гумору : метод. поради до відзначення 85-річчя від дня народж. П. Глазового / Нац. б-ка України для дітей ; уклад. І. В. Слободянюк. – Київ : [б. в.], 2007. – 20 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://chl.kiev.ua/Bibliograf/Glazovyj/index.htm. (дата звернення: 26.07.2022). – Назва з екрана.

Борисова, А. М. Яскраві сторінки життя і творчості Павла Глазового : урок позакласного читання / А. М. Борисова // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2011. – № 7. – С. 23–28.

Білятинська, О. І. Вивчаємо гуморески Павла Глазового. 6 клас / О. І. Білятинська // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2014. – № 30. – С. 7–10.

Матвійчук, Л. Павло Глазовий. Гумористичні твори : цикл уроків / Л. Матвійчук // Укр. мова та літ. – 2015. – Квіт. (№ 7/8). – С. 18–24. – Зміст: Урок 1. Особистість Павла Глазового в гуморесках «Еволюція», «Найважча роль» ; Урок 2. Павло Глазовий – патріарх українського гумору. Іронічно-пародійна, викривальна спрямованість гумористичних і сатиричних творів «Заморські гості», «Похвала».

Павлів, І. Життєствердний сміх Павла Глазового : урок позакласного читання у 6 класі / І. Павлів // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2012. – № 4. – С. 26, 27.

Зубко, Л. М. Сміхотворець : [сценарій бібл. заходу за творчістю П. Глазового] // Шк. б-ка. – 2013. – № 13/14. – С. 39–41.

 

Довідкові матеріали

Глазовий Павло Прокопович // Українська літературна енциклопедія : в 5 т. / відп. ред. І. О. Дзеверін ; АН УРСР, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка. – Київ, 1988. – Т. 1. – С. 428.

Глазовий Павло Прокопович // Хто є хто в Україні. – Київ, 2000. – С. 92.

Глазовий Павло Прокопович // Мала філологічна енциклопедія / уклад.: О. І. Скопненко, Т. В. Цимбалюк. – Київ, 2007. – С. 78.

Глазовий Павло // Універсальний літературний словник-довідник / С. М. Оліфіренко, В. В. Оліфіренко, Л. В. Оліфіренко. – Донецьк, 2007. – С. 65, 66.

Косяченко, В. Т. Глазовий Павло Прокопович / В. Т. Косяченко // Енциклопедія сучасної України. – Київ, 2006. – Т. 5. – С. 660, 661. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=30375 (дата звернення: 01.08.2022). – Назва з екрана.

Павло Прокопович Глазовий [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Режим доступу: https://bit.ly/3zPcdQs (дата звернення: 01.08.2022). – Назва з екрана.ідготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії

Поділитися:

«Веселий світ» Павла Глазового


  

«Веселий світ» Павла Глазового

бібліографічний список до 100-річчя від дня народження  поета-сатирика і гумориста

(30.08.1922-29.10.2004)

Народ, який сміятись вміє

Ніхто не знищить, не розвіє

П. Глазовий

Вже давно доведено самим життям, що гумор то велика сила. Він допомагає легше справлятися із життєвими негараздами, знімає напругу і роздратованість та й просто відволікає від проблем. Українці мають своє особливе ставлення до гумору і жартів, адже добре знають, що без посмішки і сміху важко йти по життю. Веселе, іронічне та смішне завжди мало перевагу над журбою, тугою і смутком, бо допомагало нашому народу вистояти у лихі та недобрі часи, яких в нашій історії було чимало…

30 серпня виповнюється 100 років від дня народження українського поета-гумориста, великого Майстра веселого слова Павла Прокоповича Глазового. Вже багато років поспіль читачі різних поколінь із захопленням читають його твори. Ще за життя він став народним улюбленцем та справжньою легендою українського гумору, бо від щирого серця писав для простих людей, які прагнули веселого, смішного і дотепного. Здебільшого це були співомовки, віршовані гуморески та байки, які щиро звеселяли і легко запам’ятовувались. Його тонкий і гострий гумор часто носив характер народного анекдоту, тому люди одразу визнали Глазового за свого. Лаконічні, проте місткі і влучні твори гумориста завжди потрапляли в ціль і чіпляли за живе, бо поет умів сказати так, що багато чого ніби й залишалося між рядками, але було зрозумілим уважному читачеві.

Єдиний його учень, а нині український письменник, поет-гуморист Віктор Євтушенко з теплом у серці згадував про свого вчителя: «Щойно прозвучить гумореска Павла Глазового чи то з радіоприймача, чи то з екрана телевізора, як щира й відкрита душа українця відгукнеться на іскристе і влучне слово улюбленого автора. І слово те бризне  веселим сміхом, сяйне промінням зморщечок-смішинок довкола очей і неодмінно осяде у глибині серця, щоб іще не раз розкішно посмакували ним у колі друзів чи знайомих: «А ви чули, он у Глазового…» І чергову «болячку» нашого суспільства, так дотепно висміяну великим Майстром, уже підхоплюють на кпини вдячні слухачі!».

Павло Прокопович Глазовий народився 30 серпня 1922 р. в селі Новоскелюватці (колись Казанківського району) Миколаївської області.  Маленьким хлопчиком пережив жахіття голодомору та відчув біль втрати рідної людини, коли від голоду померла його сестричка. Вчився у Новомосковській педагогічній школі, бо ще з дитинства мріяв стати вчителем української мови.

У 1940 р. після закінчення навчання пішов добровольцем в армію. З 1941 р. Павло Глазовий на фронтах Другої Світової війни. «Гумор – це велика справа, – казав Павло Прокопович. – Але в житті не завжди весело. Хоча я і вважаю себе щасливою людиною. Адже пройшов пекельними дорогами війни і залишився живим».

По закінченню війни, як студент Криворізького педагогічного інституту, П. Глазовий почав писати для стінгазети. Саме однокурсники і друзі наполягли на тому, щоб він відправив до редакції журналу «Перець» декілька своїх прозових гуморесок, які згодом потрапили до рук самого Остапа Вишні. Письменник тепло відгукнувся на творчість молодого поета і в подальшому опікувався долею талановитого юнака, навіть подбав про те, щоб того перевели навчатися до Києва.

Писати й друкуватися П. Глазовий почав у районній газеті ще до війни, щоправда, це були не гуморески, а ліричні вірші. Перша його гумористична збірка «Великі цяці» вийшла в світ у 1956 р. На той час письменник вже працював в редакції «Перця» на посаді заступника головного редактора, яку обіймав одинадцять років поспіль, а згодом став заступником редактора журналу «Мистецтво». Без гуморесок Павла Глазового у той період не виходив жоден номер цих журналів. Далі була робота на радіо, де Глазовий організовував роботу сатиричного журналу «Колюча пошта», а також на телебаченні, де писав сценарії для щомісячної передачі «Наші вечорниці».

За все своє творче життя Павло Глазовий написав більше двох десятків книжок сатири і гумору, не рахуючи сотень публікацій у періодиці. Багато писав для дітей,  переважно, казки. У співпраці з Федором Маківчуком створив дитячі книжечки «Пушок і Дружок», «Старі друзі» (1957 р.), а з Богданом Чалим – відому казку «Про відважного Барвінка та Коника Дзвоника» (1958 р.). Мав низку нагород та був лауреатом багатьох літературних премій. Письменник був лауреатом премії ім. О. Вишні за книжку «Сміхологія», першим лауреатом премії ім. П. Сагайдачного (1996 р.), Заслуженим діячем мистецтв України (1993 р.), нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня (1997 р.). Та все ж, найбільшою нагородою для поета були його книги, зачитані вдячними читачами.

Маючи велику пошану від народу, поет зазнав нелюбові від влади. Ще великий поет античності Горацій свого часу казав: «Хто заважає, сміючись, казати правду?» Але бути сатириком у тоталітарному суспільстві – то велика сміливість. Якось одразу після війни Глазовий прочитав учителеві свої військові вірші. Послухавши  їх, вчитель перелякано порадив такого більше не писати, щоб… не посадили.

Соціально-гострі гуморески та дошкульні сатиричні мініатюри Глазового викликали незадоволення чиновників та партократів, через що поет постійно перебував в полі зору так званих контролюючих органів. Його поетичне слово не лише невтомно смішило але й нещадно висміювало, піддаючи художньому осуду негативне, потворне і бридке. Його боялися і ненавиділи бюрократи,  чиновники і негідники всіх рангів, бо кожен із них бачив у гуморесках Глазового особисто себе. Повністю заборонити творчість народного улюбленця влада не наважувалась, але бувало, що викликали до особливого відділу КДБ, де він написав не одну пояснюючу записку. Та все ж, не зважаючи ні на що, письменник продовжував творити: «На війні було не до жартів, – говорив Глазовий. – А по війні весь час смішу людей. Хоча, буває, рикошетом і самому дістається. Але нічого – писав, пишу і буду писати, якщо люди читають».

І він писав, відверто і щиро. Складовою успіху Глазового було майстерне використання в його творчості народного фольклору, живої української мови, а також тривала співпраця з неперевершеними артистами Андрієм Совою, Анатолієм Паламаренком, Анатолієм Литвиновим та Неонілою Крюковою, які зі сцени доносили творчість Глазового до простих людей.

Доля відміряла Майстру 82 роки життя. Великий оптиміст він був справжнім патріотом України, яку любив над усе і всім серцем вболівав за її майбутнє. Він плекав українську мову, тонко відчував слово, обожнював українську пісню, майстерно грав на акордеоні. В серцях мільйонів шанувальників він залишився завзятим життєлюбом, людяним, природнім, простим. Помер Павло Глазовий 29 жовтня 2004 р. Поховали народного улюбленця у Києві на Байковому кладовищі.

Ти пам’ятаєш Глазового?

Невже забув? Це ж той Павло,

Який життя прожив для того,

Щоб людям весело було.

Сьогодні Україна переживає складні часи, адже ми змушені зі зброєю в руках відстоювати територіальну цілісність і суверенітет нашої країни. Московський агресор окупував частину наших земель, російські ракети нищать українські міста і села, вбивають мирних людей, жінок і дітей, а на фронті гинуть наші воїни. Хтось може сказати, що наразі нам не до жартів і не до сміху на що у Глазового є проста відповідь:

Якби не міг збирати я

Веселого й смішного

Давно розпалась би душа

Під тягарем страшного.

Відомий український письменник-сатирик Євген Дудар до 80-річчя Павла Глазового писав: «Я певен, що всі посмішки, всі добрі почуття, позитивні емоції залишилися у людських серцях, які він «підживляє» упродовж багатьох років своїм гумором. Цей видатний гуморист вписав такі проникливі і потрібні сторінки, які не будуть забуті. Тож нехай посміхається Україна доброю і лагідною посмішкою, читаючи його твори».

Отож, читайте Глазового! Його вірші додадуть вам настрою, впевненості в собі, допоможуть побачити в житті більше радісного, світлого і просто стати добрішим.

 

З творчої спадщини письменника-гумориста

Велика сміхологія : у 2 т. / П. Глазовий. – Київ : [б. в.], 2001.

Т. 1. – 2001. – 380 с.

Т. 2. – 2001. – 418 с.

Карикатури з натури : фейлетони та казки, вірші-жарти, баєчки, співомовки під баян в основному про бур’ян / П. Глазовий. – Київ : Молодь, 1963. – 143 с.

Коротко і ясно / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1965. – 126 с.

Щоб вам весело було / П. Глазовий ; худож. Ю. О. Козюренко. – Київ : Мистецтво, 1967. – 125 с.

Мініатюри та гуморески / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1968. – 79 с.

Куміада. Жартівлива поема / П. Глазовий. – Київ : Мистецтво, 1969. – 31 с.

Усмішки : гумор та сатира / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1971. – 96 с.

Смійтесь, друзі, на здоров’я / П. Глазовий. – Київ : Мистецтво, 1973. – 64 с.

Вибране : байки, гуморески, усмішки / П. Глазовий ; іл. А. Василенко. – Київ : Дніпро, 1974. – 142 с. : іл.

Байки та усмішки / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1975. – 111 с. : іл.

Весела розмова : гумор та сатира / П. Глазовий. – Київ : Молодь, 1979. – 111 с.

Хай вам буде весело! : байки, усмішки, жарти / П. Глазовий. – Київ : Рад. письменник, 1981. – 69 с. : іл.

Сміхологія : посібник для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий ; худож. Ю. В. Северин. – Київ : Дніпро, 1982. – 278 с. : іл., портр.

Сміхологія : книга для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий ; худож. В. Флакс . – 2-ге вид., допов. – Київ : Дніпро, 1989. – 575 с.

Вибрані усмішки / П. Глазовий ; худож. О. Я. Вишневський. – Київ : Вид-во УСГА, 1992. – 141 с.

Веселий світ і чорна книга : гумор, лірика, проза / П. Глазовий ; ред. Д. Головко ; худож. В. Ф. Яцун. – Київ : Укр. письменник, 1993. – 366 с.

Нові усмішки / П. Глазовий. – Київ : Видання  сатиричного журналу ВУС, 1995. – 62 с.

Сміхослов / П. Глазовий. – Київ : Вид-во газ. «Вечірній Київ», 1997. – 304 с. : іл. –(Бібліотечка «Вечірнього Києва»).

Архетипи : гумор і сатира / П. Глазовий. – Київ : МАУП, 2003. – 234 с.

Сміхологія : вибране / П. Глазовий. – Київ : Діокор, 2003. – 526 с.

Весела розмова : Гумор і сатира. / П. Глазовий – Київ : Молодь, 2004. – 111 с.

Сміхологія / П. Глазовий ; передм. Г. Кужільний. – 3-тє вид., допов. – Київ : Фенікс, 2007. – 400 с.

Сміхологія : посіб. для всіх, кому любий сміх / П. Глазовий. – 4-те вид., допов. –  Надвірна : Надвірнянська друкарня, 2007. – 384 с.

Гуморески : старі й нові / П. Глазовий ; ред.-упоряд. І. Малкович ; іл. К. Лавро. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007. – 336 с. : іл.

Листи до друга в США : приватне листування Павла Глазового з Євгеном і Нілею Стецьківими 1990-2002 / П. Глазовий ; упоряд., ред., оформ., підгот. до друку, фот., [вступ. сл.] Р. Галешко. – Київ : Фенікс ; Toronto : Всесmix, 2007. – 260 с. : іл., портр.

Байкографія / П. Глазовий ; упоряд. Г. Кужільний ; голов. ред. О. Стебеляк ; іл. Р. Серебряков. – 3-тє вид., допов. – Київ : ФОП Стебеляк, 2008. – 492 с.

Куміада. Для дорослих і дітей / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; іл. Р. Серебряков. – Київ : ФОП Стебеляк, 2009. – 176 с. : іл.

Гуморески. Старі й нові : кн. для дорослих (і кілька жменьок дітям) / П. Глазовий ; худож. К. Лавро ; ред.-упоряд. І. Малкович. – 5-те вид. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010. – 335 с. : іл. – (СміхоТерапія).

Дорослі гуморески і байки / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2013. – 314 с. : іл.

Веселі гуморески / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; худож. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2016. – 320 с.

Сміхологія / П. Глазовий. – 5-те вид., допов. – Київ : Вид. Стебеляк О. М., 2017. – 392 с. : іл.

Сміхологія. Цеглина : повна нецензурована збірка до 100-річчя народження поета / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2022. – 1120 с.

 

Твори для дітей

Іванець-бігунець : вірші / П. Глазовий. – Київ : Дитвидав, 1963. – 25 с. : іл.

Як сторінка – то й картинка / П. Глазовий ; худож. В. Григор’єв, К. Полякова. – Київ : Дитвидав, 1964. – 18 с. : іл.

Про Сергійка-нежалійка та клоуна Бобу / П. Глазовий ; худож. В. Григор’єв, К. Поляков. – Київ : Веселка, 1965. – 15 с. : іл.

Перченя : [казка] / П. Глазовий ; мал. В. Решетова. – Київ : Веселка, 1966. – 24 с. : іл.

Веселі казки / П. Глазовий ; худож. А. Василенко. – Київ : Веселка, 1990. – 73 с. : іл.

Про Гарбузика-Боягузика / П. Глазовий ; худож. Н. Дацюк. – Львів : Аверс, 2008. – 18 с. : іл.

Школярикам : гуморески, баєчки / П. Глазовий ; іл. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2011. – 232 с. : іл.

Про Пончика, Батончика та Білого Слоника ; Славний воїн Печериця : для дітей дошк. та мол. шк. віку / П. Глазовий : мал. А. Співак. – Київ : ФОП Стебеляк, 2013. –  32 с. : іл. – (Павло Глазовий – діткам).

Про Сергійка-нежалійка та клоуна Бобу ; Іванець-бігунець та багато інших віршиків : для дітей дошк. та мол. шк. віку / П. Глазовий. – Київ : ФОП Стебеляк, 2014. – 53 с. : іл. – (Павло Глазовий – діткам).

Про відважного Барвінка і коника Дзвоника / Б. Й. Чалий, П. П. Глазовий ; худож. Т. Кудиненко. – Київ. : Школа, 2007. – 80 с. : іл.

Урок сміху школярикам / П. Глазовий ; ред. О. Стебеляк ; худож. С. Лук’яненко. – Київ : ФОП Стебеляк, 2015. – 232 с.

 

Твори в періодичних виданнях 

Свіжі усмішки / П. Глазовий // Березіль. – 2001. – № 3/4 – С. 188–191.

Передвиборні гуморески / П. Глазовий // Березіль. – 2002. – № 1/2. – С. 188–189.

Зі спадщини / П. Глазовий // Дніпро. – 2005. – № 11/12. – С. 138.

Відважна жінка ; Дірка ; Корито ; Приблудна культура ; Патріотизм ; Або-Або ; Компенсація ; Чотири халати ; Коханчики ; Сумна кума ; Нетерплячий кум ; Розум ; Забобон ; Балада про цеглину ; Пам’ятник ; Копієчка ; Ударник ; Чиста совість ; Тараня ; Наукова думка ; Цензура ; Вибір ; Намордник ; Добрий дядя ; Наочна наука ; Калавур / П. Глазовий // Хортиця. – 2007. – № 5. – С. 103–108.

[Гуморески] / П. Глазовий // Дніпро. – 2009. – № 3. – С. 161. – Зміст: Трійнята ; Зальотник ; Висока честь ; Шпаргалка

[Гуморески] / П. Глазовий // Дніпро. – 2012. – № 8. – С. 70–71. – Зміст: Силач ; Солодкі сни ; Хто і що цінує? ; Ким стати?

Залізний характер / П. Глазовий // Дніпро. – 2014. – № 2. – С. 65.

Запрошення / П. Глазовий // Дніпро. – 2014. – № 2. – С. 65.

Висока ласка ; Виродок ; Анекдоти / П. Глазовий // Хортиця. – 2015. – № 2. –С. 109.

З класики українського гумору / П. Глазовий // Дніпро. – 2016. – № 4. – С. 172. – Зміст: В темній залі ; Розмова на пляжі ; Загальне правило ; Балада про цеглину.

 

До біографії письменника-гумориста

Карпенко, В. З ювілеєм, великий сміхотворцю : [до дня народж. П. Глазового] / В. Карпенко // Сміхолов / П. Глазовий – Київ, 1997. – С. 300–301.

Кухар, Л. А. Старійшина українського гумору : до 80-річчя від дня народж. П. П. Глазового (1922) / Л. А. Кухар // Календар знаменних і пам'ятних дат. – 2002. – 3 кв. – Київ, 2002. – С. 63–67 : портр.

Кореневич, Л. Казка про 80-ліття Сміхослова : [про письменника-гумориста П. Глазового] / Л. Кореневич // Уряд. кур’єр. – 2002. – 21 верес. – С. 8.

Дудар, Є. «Тече вода, тече бистра…» : роздуми, навіяні 80-річчям Павла Глазового / Є. Дудар // Літ. Україна. – 2002. – 19 верес. – С. 6.

Павло Глазовий // Літ. Україна – 2004. – 4 листоп. – С. 1.

Євтушенко, В. А. Хто такий Павло Глазовий / В. А. Євтушенко. – Київ : Діокор, 2005. – 144 с. : іл.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору : шкіц до портр. Павла Глазового / Д. Кіт // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2005. – № 1. – С. 34.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору / Д. Кіт // Укр. літ. в загальноосвіт. шк. – 2005. – № 10. – С. 54–55.

Скрипник, А. Сміху іскорки ясні : [про письменника-гумориста П. Глазового] / А. Скрипник // Україна. – 2005. – № 1. – С. 34.

Кіт, Д. Патріарх українського гумору : біографія окремої особи / Д. Кіт // Всесвіт. літ. та культура в навч. закл. України. – 2006. – № 9. – С. 37–39.

Галешко, Р. Про благословенну зустріч творця і покровителя : слово від ред. / Р. Галешко // Листи до друга в США : приват. листування Павла Глазового з Євгеном і Нілею Стецьківими 1990–2002 / П. Глазовий. – Київ, 2007. – С. 1, 2.

Позняк, Н. Усенародний сміхотворець : [П. Глазовий] / Н. Позняк // Українські вісники / Н. Позняк, О. Хоменко. – Тернопіль, 2008. – С. 67–70.

Самчинська, Т. Павло Глазовий : настояний на вишні з перцем / Т. Самчинська // Друг читача. – 2008. – № 6. – С. 6.

Глазовий Павло Прокопович : автобіографія // Школярикам : гуморески, баєчки / П. Глазовий. – Київ, 2011. – С. 5-8.

Димань, Т. Вклонімося таланту майстра : [про поета-гумориста П. Глазового, відкриття меморіал. дошки на будинку, де він мешкав] / Т. Димань // Укр. муз. газ. – 2012. – № 1. – С. 11.

Кушнір, Л. Велетень сміху : над гуморесками Павла Глазового сміються вже кілька поколінь українців, але 90-річчя гумориста відзначатимемо скромно / Л. Кушнір // Україна молода. – 2012. – 30 серп. – С. 11.

Колоїз, Ж. В. З усього сказаного видно, що в нас характери м’які. Такі ми всі, тому що бідні. Тому ми бідні, що такі : до 90-річчя від дня народж. Павла Глазового / Ж. В. Колоїз // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2012. – № 22/24. – С. 71–77.

Сом, М. Хто не любить Глазового? : до 90-річчя від дня народж. письменника / М. Сом // Літ. Україна. – 2012. – 6 верес. – С. 1, 11.

Павло Глазовий : слово як зброя // Шк. світ. – 2016. Груд. (№ 24). –  С. 21–24.

 

Наукові дослідження творчого набутку Павла Глазового

Шкуратенко, Ю. Світоглядні позиції Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2013. – Вип. 39(2). – С. 476-482.

Войталюк, А. А. Вітонімія гуморесок Павла Глазового (на матеріалі збірки «Сміхологія: книга для всіх, кому любий сміх») [Електронний ресурс] / А. А. Войталюк // Актуальні проблеми філології та перекладознавства : зб. наук. пр. / Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельницький, 2012. – Вип. 5. – С. 18–26.

Войталюк, А. А Семантико-синтаксична структура заголовка (на матеріалі гуморесок Павла Глазового) [Електронний ресурс] / А. А Войталюк // Актуальні проблеми філології та перекладознавства : зб. наук. пр. / Хмельниц. нац. ун-т. – Хмельницький, 2013. – Вип. 6 (3). – С. 26–34.

Гарачковська, О. Ідейно-тематична і жанрова типологія гумористично-сатиричних творів Павла Глазового / О. Гарачковська // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. В. Гнатюка. Серія: Літературознавство / редкол.: М. П. Ткачук, Т. П. Вільчинська, О. М. Веретюк [та ін.]. – Тернопіль, 2014. – Вип. 41. – С. 29–37.

Шкуратенко, Ю. О. Особливості «архетипів» у однойменній збірці Павла Глазового «Архетипи» [Електронний ресурс] / Ю. О. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2014. – Вип. 42(2). – С. 366–373.

Шкуратенко, Ю. О. Рецепція сміхової культури доби бароко у творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. О. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 1(2). – С. 359-–71.

Шкуратенко, Ю. Художня рецепція світоглядних імперативів Тараса Шевченка у творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Шевченкознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 18. – С. 615–625.

Шкуратенко, Ю. Особливості художнього опрацювання народного анекдоту Павлом Глазовим [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Вісн. Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. Літературознавство, мовознавство, фольклористика. – Київ, 2016. –  Вип. 1. – С. 20–23.

Шкуратенко, Ю. Матеріально-тілесна образність у гуморесках Павла Глазового: сатирично-бурлескний дискурс [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Наук. вісн. Миколаїв. нац. ун-ту ім. В. О. Сухомлинського. Серія: Філологічні науки. – Миколаїв, 2016. – № 2. – С. 281–285.

Шкуратенко, Ю. Від анекдоту до гуморески: літературна обробка фольклорного жанру на матеріалі творчості Павла Глазового [Електронний ресурс] / Ю. Шкуратенко // Літературознавчі студії : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2017. – Вип. 1(2). – С. 252–261.

Шелестова, Ю. О. Художня рецепція сміхової культури у творчості Павла Глазового : автореф. дис. … канд. філол. наук : 10.01.01 / Ю. А. Шелестова ; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2017. – 19 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://scc.knu.ua/upload/iblock/eb8/aref_Shelestova%20Y..pdf. (дата звернення: 26. 07. 2022). – Назва з екрана.

Феджора, С. З. Мовні засоби творення комічного в гуморесках Павла Глазового [Електронний ресурс] / С. З. Феджора // Мовні і концептуальні картини світу : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т філології. – Київ, 2018. – Вип. 2(62). – С. 252–260.

 

Вивчення творчості Павла Глазового в школі

Клишко, Т. І. Чарівники сміху : сценарій літ. свята / Т. І. Клишко // Шк. б-ка. – 2004. – № 1. – С. 96–101.

Перлина народного гумору : метод. поради до відзначення 85-річчя від дня народж. П. Глазового / Нац. б-ка України для дітей ; уклад. І. В. Слободянюк. – Київ : [б. в.], 2007. – 20 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://chl.kiev.ua/Bibliograf/Glazovyj/index.htm. (дата звернення: 26.07.2022). – Назва з екрана.

Борисова, А. М. Яскраві сторінки життя і творчості Павла Глазового : урок позакласного читання / А. М. Борисова // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2011. – № 7. – С. 23–28.

Білятинська, О. І. Вивчаємо гуморески Павла Глазового. 6 клас / О. І. Білятинська // Вивчаємо укр. мову та літ. – 2014. – № 30. – С. 7–10.

Матвійчук, Л. Павло Глазовий. Гумористичні твори : цикл уроків / Л. Матвійчук // Укр. мова та літ. – 2015. – Квіт. (№ 7/8). – С. 18–24. – Зміст: Урок 1. Особистість Павла Глазового в гуморесках «Еволюція», «Найважча роль» ; Урок 2. Павло Глазовий – патріарх українського гумору. Іронічно-пародійна, викривальна спрямованість гумористичних і сатиричних творів «Заморські гості», «Похвала».

Павлів, І. Життєствердний сміх Павла Глазового : урок позакласного читання у 6 класі / І. Павлів // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2012. – № 4. – С. 26, 27.

Зубко, Л. М. Сміхотворець : [сценарій бібл. заходу за творчістю П. Глазового] // Шк. б-ка. – 2013. – № 13/14. – С. 39–41.

 

Довідкові матеріали

Глазовий Павло Прокопович // Українська літературна енциклопедія : в 5 т. / відп. ред. І. О. Дзеверін ; АН УРСР, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка. – Київ, 1988. – Т. 1. – С. 428.

Глазовий Павло Прокопович // Хто є хто в Україні. – Київ, 2000. – С. 92.

Глазовий Павло Прокопович // Мала філологічна енциклопедія / уклад.: О. І. Скопненко, Т. В. Цимбалюк. – Київ, 2007. – С. 78.

Глазовий Павло // Універсальний літературний словник-довідник / С. М. Оліфіренко, В. В. Оліфіренко, Л. В. Оліфіренко. – Донецьк, 2007. – С. 65, 66.

Косяченко, В. Т. Глазовий Павло Прокопович / В. Т. Косяченко // Енциклопедія сучасної України. – Київ, 2006. – Т. 5. – С. 660, 661. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=30375 (дата звернення: 01.08.2022). – Назва з екрана.

Павло Прокопович Глазовий [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Режим доступу: https://bit.ly/3zPcdQs (дата звернення: 01.08.2022). – Назва з екрана.ідготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії