Людина + Природа = Пандемія? чи Гармонія?

(вебліографічний список)

Ми втручаємося в тропічні ліси й інші дикі ландшафти, в яких мешкає так багато видів тварин і рослин, а всередині цих істот – так багато невідомих вірусів. Ми рубаємо дерева, ми вбиваємо тварин або садимо їх в клітку і відправляємо на ринки. Ми руйнуємо екосистеми і змушуємо віруси покинути їх природні місця проживання. Через нас вони шукають новий будинок, і часто цим будинком стаємо ми.

Д. Кваммен, вчений і письменник

Протягом багатьох років у квітні в обласній книгозбірні проводиться Екологічний місячник. Його мета – за допомогою книги привернути увагу читачів до проблем екології, неприпустимості споживацького і варварського ставлення до природи, а також показати значне протистояння між зростаючою економікою і відновлювальними силами довкілля.

Чимало науковців стверджують, що сьогодні є беззаперечним взаємозв’язок між втручанням людини в природні екосистеми та поширенням нових вірусів. За оцінками Центрів контролю та профілактики захворювань в США три з чотирьох нових інфекційних захворювань виникають внаслідок контакту людини з твариною. Наприклад, спалахи Еболи та інших коронавірусів, як-от MERS, було викликано потраплянням їх від тварини до людини в порушених природних ареалах. Підтвердженням цьому є і нинішня світова пандемія COVID-19. Попри згубний вплив останньої на людину, єдиним позитивним фактором у цій ситуації є стрімке відновлення природи, очищення повітря і водойм на планеті. Земля відпочиває від впливу людей і приходить в норму? Чи можливо таким чином вона захищає себе від нас і попереджає? А може навчає нас жити екологічно?

Важливо, щоб людство замислилося та назавжди засвоїло урок: людина – це насамперед істота біологічна, яка до того ж наділена розумом. Саме розум повинен знайти той єдиний шлях розвитку, що гарантував би їй самозбереження як частини природи, а отже збереження самої природи.

Відділ наукової інформації та бібліографії пропонує переглянути і перейнятися інформацією з мережі Інтернет, що порушує проблему взаємозв’язку світової пандемії і глобальної екологічної кризи, які мають одну антропогенну природу.

Беба, Ю. Не паніка, а здоровий глузд. Чому карантин – можливість навчитися жити екологічно [Електронний ресурс] : коронавірус рятує нас від глобального потепління? Як пов’язані карантин і довкілля : [що глибше людство занурюється у найвіддаленіші куточки живої природи, полюючи та витісняючи тамтешніх мешканців, то більше наражається на нові й нові інфекції. Чітко простежується зв’язок між втручанням людини у природні екосистеми та поширенням нових інфекцій. Більшість останніх епідемій розпочалися з контакту людини з дикими тваринами й передачі збудника хвороби через слину або кров: ВІЛ/СНІД (шимпанзе), лихоманка Ебола (кажани або мавпи) та лихоманка Західного Нілу (птахи, переносник москіт), коронавірус SARS (кажани, переносник цивета), хвороба Лайма (кліщі). До них належать і сумнозвісні епідемії бубонної чуми (гризуни, переносник блоха) та грип-іспанка (птахи)]. URL: https://www.the-village.com.ua/village/city/eco/295669-yak-koronavirus-vplivae-na-ekologiyu (дата звернення 08.04.2020).

Вчені показали, як коронавірус вплинув на екологію: шокуюче відео [Електронний ресурс] : [коронавірус, попри його згубну природу для людини, зміг вплинути на порятунок екології. Через вимушену паузу в багатьох галузях промисловості Китай отримав чисте повітря, а Венеція – прозору воду в каналах. Вчені опублікували відео, на якому видно, наскільки корисною виявилася епідемія для природи]. URL: https://www.rbc.ua/ukr/styler/uchenye-pokazali-koronavirus-povliyal-ekologiyu-1584728074.html (дата звернення 07.04.2020).

Досенко, В. «Наша імунна система впорається з будь-яким вірусом» [Електронний ресурс] : [у своєму інтерв’ю доктор медичних наук, професор В. Досенко акцентує увагу на тому, що коронавірус SARS-CoV-2, який спричинив вірусну інфекцію COVID-19 виник у результаті перенесення від тварин. Його резервуарами виявилися кажани (а його проміжним хазяїном – скоріш за все, панголіни – подібні до рептилій панцирні ссавці, що використовуються у китайській традиційній кухні та народній медицині, занесені до Червоної книги). У Китаї популяції рукокрилих вивели з природної рівноваги – через вирубування сотень гектарів лісів – місця їхнього існування. Ці площі зайняли люди, внаслідок чого значно зросла щільність контактів між людьми та кажанами. Автор висловлює сподівання, що людство після цієї пандемії зробить правильні висновки і передусім змінить своє ставлення до природи, та не забуватиме, що COVID-19, як і попередні інфекції з’явилися через вторгнення в дикі екосистеми, знищення цілих видів живих істот, а також зростання кількості контактів із дикими тваринами, зокрема дикунські звички вживати багатьох із них у їжу або виготовляти із них препарати, які, до того ж, не мають доведеної лікувальної дії]. URL: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=6261 (дата звернення 08.04.2020).

Зализницкая, О. Экология в условиях пандемии: Почему природа положительно реагирует на коронавирус : [Електронний ресурс] : [людство виявилося не готовим до пандемії коронавіруса, яка стрімко охопила сотні країн. Мабуть, єдине позитивне у всій ситуації, що склалася – реакція природи, клімату і екології в цілому на відсутність на вулицях людей, машин, літаків в повітрі і активної людської діяльності]. URL: https://marieclaire.ua/obshhestvo/pochemu-priroda-polozhitelno-reagiruet-na-koronavirus/ (дата звернення 07.04.2020).

Земля стала меньше «дрожать» : из-за пандемии коронавируса [Електронний ресурс] : из-за карантина по всей планете фиксируется значительное снижение уровня сейсмического шума : [одним із перших на це явище вказав Томас Лекок, геолог і сейсмолог Королівської обсерваторії в Бельгії. За його словами, в Брюсселі з середини березня спостерігається зниження на 30–50 відсотків сейсмічного шуму, приблизно з того часу, коли в країні почали закривати школи та підприємства, а також вводити інші заходи по соціальному дистанціюванні. Такий низький рівень сейсмологи зазвичай спостерігають на Різдво. Тепер вони можуть виявити невеликі землетрус, які раніше не вдавалося відстежити]. URL: https://focus.ua/technologies/453132-zemlia_stala_menshe_drozhat_iz-za_pandemii_koronavirusa__seismologi (дата звернення 08.04.2020).

Колінджіваді, В. Спалах коронавірусу – це частина кризи, якою є зміна клімату [Електронний ресурс] : [на думку пост-докторанта Інституту політики розвитку університету Антверпена, потреба у більшій кількості природних ресурсів змушує людей втручатись у різні природні ареали та наражати себе на дію досі невідомих патогенів. Водночас зростання масового виробництва продуктів харчування створило великі ферми, де величезну кількість худоби і птиці загнано в мегахліви. Це створило ідеальне середовище для виникнення мутацій та появи нових агресивних захворювань, як гепатит Е, вірус Ніла, Q-лихоманка, COVID-19 тощо]. URL: https://enefcities.org.ua/novyny/spalah-koronavirusu---tse-chastyna-kryzy-yakoyu-ye--zmina-klimatu/ (дата звернення 08.04.2020).

Короновірус дав природі шанс на ковток чистого повітря [Електронний ресурс] : [у зв’язку із зупинкою виробництва і зменшенням транспорту на дорогах, в світі значно знизився рівень забруднення повітря. Дослідження показали, що рівень монооксиду вуглецю (чадний газ) в порівнянні з минулим роком впав на 50 відсотків. Фахівці Національної Екологічної Ради України зазначають: «Короновірус, незважаючи на свою смертельну загрозу, в якійсь мірі зупинив руйнівний вплив людини на навколишнє середовище. Сьогодні ми можемо переглянути своє ставлення до природи. Людина в гонці прогресу стала руйнівником, винищуючи то, без чого вижити в подальшому не зможе ... без чистої води, повітря»]. URL: https://galinfo.com.ua/news/koronovirus_dav_pryrodi_shans_na_kovtok_chystogo_povitrya_340787.html (дата звернення 07.04.2020).

Коронавірус та екологія: неочікувані наслідки епідемії [Електронний ресурс] : як нова хвороба вплинула на навколишнє середовище : [природа знову нагадала людству про крихкість ілюзії «економічного зростання». Ми як вид залишаємося уразливими до більшості чинників навколишнього середовища. При цьому інтенсивний технологічний розвиток лише погіршує ситуацію та робить нас вразливими до загроз, які за своїми розмірами ми навіть не можемо побачити у мікроскоп. Поширення епідемії коронавірусу спричинило зміну «поведінкової моделі споживання» людства. Перед обличчям прямої загрози «економічне зростання» відійшло на задній план, а пріоритетом стали збереження та раціональне використання ресурсів. Зміни звичного способу життя на локальних територіях призвели до очікуваного наслідку – зміни рівня забруднення довкілля]. URL: https://rubryka.com/article/koronavirus-ta-ekologiya/ (дата звернення 08.04.2020).

Літня спека «вб’є» коронавірус? Експерти не впевнені [Електронний ресурс] : [на думку Марка Ліпсіча, директора Центру динаміки інфекційних захворювань Гарвардського університету, причина, через яку пандемія COVID-19 може залишитися на планеті ще надовго – ніхто з людей не має імунітету проти неї. Якщо темпи зараження уповільняться влітку, COVID-19 може повернутися вже восени. І, цілком можливо, наступної осені. Залежно від того, як довго буде зберігатися у перехворілих пацієнтів імунітет до цієї хвороби. COVID-19 може стати регулярним «гостем» Землі]. URL: https://ukrainian.voanews.com/a/chy-znykne-koronavirus-iz-poteplinniam-dumky-ekspertiv/5329094.html (дата звернення 07.04.2020).

Мітіна, О. Зменшення шумів і шкідливих викидів: як карантин через коронавірус вплинув на екологію [Електронний ресурс] : [такого чистого повітря, як під час карантину через коронавірус, світ не бачив від початку техногенної революції. Уперше одночасно в усіх країнах. Природа позитивно реагує на світову пандемію. Приміром, у Польщі кількість викидів зменшилася на 30 відсотків. Очистилася за останні три місяці атмосфера над Китаєм. Вражає, враховуючи, що від забруднення повітря у світі щороку гине сім мільйонів людей. Позеленіла на карантині й Україна]. URL: https://tsn.ua/ukrayina/zmenshennya-shumiv-i-shkidlivih-vikidiv-yak-karantin-cherez-koronavirus-vplinuv-na-ekologiyu-1520991.html (дата звернення 07.04.2020).

Не все так погано: через коронавірус у світі природа починає відновлюватися [Електронний ресурс] : [за даними Центру досліджень енергії і чистого повітря, від 3 лютого до 1 березня викиди CO2 скоротилися як мінімум на 25% через заходи щодо стримування коронавіруса]. URL: https://agroday.com.ua/2020/03/23/ne-vse-tak-pogano-cherez-koronavirus-u-sviti-pryroda-pochynaye-vidnovlyuvatysya/ (дата звернення 08.04.2020).

Пандемія допомогла поліпшити стан атмосфери [Електронний ресурс] : [наслідки COVID-19 для довкілля залежатимуть від двох чинників. Перший – як довго триватиме пандемія, другий – як держави витягатимуть свої економіки з кризи. Найпростіший спосіб стимулювати економіку – вкладати гроші в існуючі великі галузі, такі як енергетика, транспорт і будівництво. Інший шлях – фінансово заохочувати сприятливі для клімату версії цих галузей: більше сонячної енергії замість нафти і газу; більше грошей на дослідження водневих паливних елементів. Глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол уже виступав із закликом використовувати «зелені» стимули для економіки. У попередню кризу до нього не дослухалися…]. URL: https://thebabel.com.ua/texts/41401-pandemiya-dopomogla-polipshiti-stan-atmosferi-imovirno-ce-nenadovgo-babel-poyasnyuye-chomu (дата звернення 08.04.2020).

Пандемія коронавірусу знизила глобальну сейсмічну активність Землі [Електронний ресурс] : [під час поширення коронавірусної інфекції сейсмологи різних країн відзначають ослаблення високочастотних коливань земної кори – шуму, створеного людською діяльністю. Цей рідкісний момент вони планують використовувати для того, щоб отримати більше відомостей про те, що відбувається під поверхнею Землі]. URL: https://www.depo.ua/ukr/svit/pandemiya-koronavirusa-znizila-globalnu-seysmichnu-aktivnist-zemli-202003311141112 (дата звернення 08.04.2020).

Папа Римський: Пандемія коронавірусу може бути «відповіддю природи» на зміну клімату [Електронний ресурс] : [в інтерв’ю британському католицькому виданню «The Tablet» понтифік допустив, що спровокована коронавірусом пандемія може бути «відповіддю природи» через неналежну реакцію людини на зміни клімату та екологічні проблеми. Він зауважив, що криза уповільнила темпи виробництва і споживання і дає можливість людині споглядати і розуміти світ природи. Франциск додав, що в іспанській мові є вислів: «Бог завжди прощає, ми іноді прощаємо, але природа ніколи не пробачає»]. URL: https://nv.ua/world/geopolitics/papa-rimskiy-o-koronaviruse-i-otvete-prirody-chelovechestvu-poslednie-novosti-50080928.html (дата звернення 08.04.2020).

Правда ли, что пандемия улучшила экологическую обстановку во всем мире? И что будет, когда мы победим коронавирус [Електронний ресурс] : [на думку експертів перепочинок для атмосфери Землі через коронавірус буде тимчасовим: після послаблення карантинних заходів і відновлення світової економіки викиди повернуться до звичного рівня. І наводять показники 2009 р., коли світовий ВВП знизився на 2,2 відсотки, викиди парникових газів впали на 1,3 відсотки після чого миттєво поновилися в 2010 р.]. URL: https://meduza.io/feature/2020/03/22/vse-taki-net-zadachi-spasti-prirodu-ot-nas (дата звернення 08.04.2020).

Різ, В. Земля «натякає», що людство має переосмислити свій рівень споживання [Електронний ресурс] : [співавтор концепції «екологічного сліду», професор з університету Британської Колумбії Вільям Різ зазначає: «Повертаючись до призми висвітлення коронавірусної кризи у ЗМІ: прислухаючись до звернень політиків, ви не почуєте про зміну клімату, причини лісових пожеж, зменшення біорізноманіття, забруднення океану, підвищення рівня моря, вирубку тропічних лісів, деградацію ґрунтів. Немає й натяку на усвідомлення того, що ці тенденції пов’язані між собою та пандемією». Еколог пропонує розглянути нинішню пандемію як «жовту картку, що показує нам природа». Якщо людство свідомо не відмовиться від «екологічної короткозорості», на нас чекатимуть й інші хвороби, значно гірші за COVID-19. Щоб вберегтися, суспільство має дотримуватись екоцентризму. Людству потрібно виробити нове ставлення до природи та зменшити свій екологічний слід, стверджує професор]. URL: https://hmarochos.kiev.ua/2020/04/08/zemlya-natyakaye-shho-lyudstvo-maye-pereosmyslyty-svij-riven-spozhyvannya-ekolog/ (дата звернення 08.04.2020).

Романюк, О. Пандемія коронавірусу – знак природи для людства? : [Електронний ресурс] : [що очікує людство в XXI ст.? Куди його заведуть шляхи соціальних процесів? Буде це шлях прогресивного розвитку, входження в якісно новий стан цивілізації, чи пастка безвиході? Або ще гірше – загибель усього людства у вогні конфліктів і катастроф? На думку автора більш ймовірно, що людство знищить сама природа, увімкнувши на повну потужність свій віковічний механізм регуляції – мікросвіт бактерій та вірусів, підготувавши homo конгломерат епідемій, з якими сучасна медицина не впорається]. URL: https://glavcom.ua/columns/olegromanchuk/pandemiya-koronavirusu-znak-prirodi-dlya-lyudstva-667834.html (дата звернення 09.04.2020).

Ткачук, Б. Дослідники показали з космосу, як змінилася якість повітря над Європою через коронавірус [Електронний ресурс] : [Європейське космічне агентство (ЄКА) продемонструвало, як очистилося повітря над деякими містами у Європі після запровадження карантинних обмежень]. URL: https://hromadske.ua/posts/doslidniki-pokazali-z-kosmosu-yak-zminilasya-yakist-povitrya-nad-yevropoyu-cherez-koronavirus (дата звернення 08.04.2020).

Торгівля дикими тваринами і вирубка лісів призвели до пандемії: у Всесвітньому фонді природи зробили важливу заяву [Електронний ресурс] : [походження нещодавніх епідемій, зокрема SARS, MERS та Ебола, пов’язують з вірусами, що потрапили від тварин до людини. Хоча питання щодо точного джерела COVID-19 залишається відкритим, ВООЗ підтвердила, що це зоонозна хвороба. Слід зважати, що поширення захворювання не спричинене дикою природою, а є результатом безвідповідальної людської діяльності – нелегальної торгівлі дикими видами тварин на нерегульованих та антисанітарних чорних ринках, масштабним руйнуванням лісів та нелегальними рубками, а також споживанням людьми диких тварин, які часто є рідкісними охоронюваними видами. Біологічне різноманіття потребує захисту, якщо ми прагнемо захистити власне здоров’я і здоров’я планети]. URL: https://vgolos.com.ua/news/torgivlya-dykymy-tvarynamy-i-vyrubka-lisiv-pryzvely-do-pandemiyi-u-vsesvitnomu-fondi-pryrody-zrobyly-vazhlyvu-zayavu_1206646.html (дата звернення 08.04.2020).

Хонігсбаум, М. Глобальне потепління та антисанітарія. Як сучасний світ породжує такі епідемії, як коронавірус [Електронний ресурс] : [історик медицини вважає, що сучасний світ сам породжує епідемії, подібні коронавірусу: «Ми, безперечно, допомагаємо мікробам займати нові екологічні ніші і поширюватися на нові місця способами, що зазвичай стають очевидні постфактум». Порушення екологічного балансу або втручання до середовища, де зазвичай знаходяться патогени є причиною сучасних епідемій. 70% нових інфекційних захворювань походять від тварин. Кажанів вважають первинним резервуаром коронавірусу. Однак вірус також виявили у змій і пальмових вівер (дичини, що нагадує кішок, яку дуже цінують китайці). На думку автора, епідемію SARS, швидше за все, викликали саме вівери, яких продавали на ринку в Шеньчжені на південному сході Китаю. Спалах в Ухані так само почався з ринку морепродуктів. Там, незважаючи на назву, продавали ще й диких тварин, у тому числі крокодилів, змій і кажанів]. URL: https://nash.live/news/health/naukovij-prohres-ta-mehapolisi-jak-suchasnij-svit-porodzhuje-taki-epidemiji-jak-koronavirus.html (дата звернення 08.04.2020).

Цілющий карантин Як вірус покращує природу [Електронний ресурс] : [навіть в епідемії є свої плюси. Один з них – зменшення активності через карантин призводить до того, що людина менше впливає на природу. Як результат – очищення повітря і водойм. Корреспондент.net зібрав подібні приклади, з якими можна ознайомитися на запропонованому вебсайті]. URL: https://korrespondent.net/world/4207014-tselytelnyi-karantyn-kak-vyrus-uluchshaet-pryrodu (дата звернення 08.04.2020).

Эбола, малярия, коронавирус. Как человечество помогает эпидемиям [Електронний ресурс] : изменение климата и распространение смертельных заболеваний – взаимосвязаны : [Деніел Бауш, представник британської Групи швидкого реагування на поширення захворювань, підкреслює, що ми повинні дуже серйозно ставитися до впливу змін навколишнього середовища на зростання захворюваності. І головною умовою для визначення і боротьби з епідеміями в майбутньому буде наявність надійної системи охорони здоров’я]. URL: https://www.dsnews.ua/society/ebola-koronavirus-kak-chelovechestvo-pomogaet-epidemiyam-24032020220000 (дата звернення 09.04.2020).

Як коронавірус омолоджує планету: вражаюче відео : [Електронний ресурс] : [супутники NASA і Європейського космічного агентства зафіксували значне зниження шкідливих викидів в атмосферу та констатували, що в ряді регіонів повітря стало набагато чистіше. Наприклад у столиці Франції Парижі якість повітря стала такою ж високою, як 40 років тому. Експерти кажуть, що Земля відпочиває від впливу людей і приходить в норму]. URL: https://www.rbc.ua/ukr/styler/koronavirus-omolazhivaet-planetu-porazitelnoe-1585344793.html (дата звернення 08.04.2020).

Поділитися:

Людина і Природа


(вебліографічний список)

Ми втручаємося в тропічні ліси й інші дикі ландшафти, в яких мешкає так багато видів тварин і рослин, а всередині цих істот – так багато невідомих вірусів. Ми рубаємо дерева, ми вбиваємо тварин або садимо їх в клітку і відправляємо на ринки. Ми руйнуємо екосистеми і змушуємо віруси покинути їх природні місця проживання. Через нас вони шукають новий будинок, і часто цим будинком стаємо ми.

Д. Кваммен, вчений і письменник

Протягом багатьох років у квітні в обласній книгозбірні проводиться Екологічний місячник. Його мета – за допомогою книги привернути увагу читачів до проблем екології, неприпустимості споживацького і варварського ставлення до природи, а також показати значне протистояння між зростаючою економікою і відновлювальними силами довкілля.

Чимало науковців стверджують, що сьогодні є беззаперечним взаємозв’язок між втручанням людини в природні екосистеми та поширенням нових вірусів. За оцінками Центрів контролю та профілактики захворювань в США три з чотирьох нових інфекційних захворювань виникають внаслідок контакту людини з твариною. Наприклад, спалахи Еболи та інших коронавірусів, як-от MERS, було викликано потраплянням їх від тварини до людини в порушених природних ареалах. Підтвердженням цьому є і нинішня світова пандемія COVID-19. Попри згубний вплив останньої на людину, єдиним позитивним фактором у цій ситуації є стрімке відновлення природи, очищення повітря і водойм на планеті. Земля відпочиває від впливу людей і приходить в норму? Чи можливо таким чином вона захищає себе від нас і попереджає? А може навчає нас жити екологічно?

Важливо, щоб людство замислилося та назавжди засвоїло урок: людина – це насамперед істота біологічна, яка до того ж наділена розумом. Саме розум повинен знайти той єдиний шлях розвитку, що гарантував би їй самозбереження як частини природи, а отже збереження самої природи.

Відділ наукової інформації та бібліографії пропонує переглянути і перейнятися інформацією з мережі Інтернет, що порушує проблему взаємозв’язку світової пандемії і глобальної екологічної кризи, які мають одну антропогенну природу.

Беба, Ю. Не паніка, а здоровий глузд. Чому карантин – можливість навчитися жити екологічно [Електронний ресурс] : коронавірус рятує нас від глобального потепління? Як пов’язані карантин і довкілля : [що глибше людство занурюється у найвіддаленіші куточки живої природи, полюючи та витісняючи тамтешніх мешканців, то більше наражається на нові й нові інфекції. Чітко простежується зв’язок між втручанням людини у природні екосистеми та поширенням нових інфекцій. Більшість останніх епідемій розпочалися з контакту людини з дикими тваринами й передачі збудника хвороби через слину або кров: ВІЛ/СНІД (шимпанзе), лихоманка Ебола (кажани або мавпи) та лихоманка Західного Нілу (птахи, переносник москіт), коронавірус SARS (кажани, переносник цивета), хвороба Лайма (кліщі). До них належать і сумнозвісні епідемії бубонної чуми (гризуни, переносник блоха) та грип-іспанка (птахи)]. URL: https://www.the-village.com.ua/village/city/eco/295669-yak-koronavirus-vplivae-na-ekologiyu (дата звернення 08.04.2020).

Вчені показали, як коронавірус вплинув на екологію: шокуюче відео [Електронний ресурс] : [коронавірус, попри його згубну природу для людини, зміг вплинути на порятунок екології. Через вимушену паузу в багатьох галузях промисловості Китай отримав чисте повітря, а Венеція – прозору воду в каналах. Вчені опублікували відео, на якому видно, наскільки корисною виявилася епідемія для природи]. URL: https://www.rbc.ua/ukr/styler/uchenye-pokazali-koronavirus-povliyal-ekologiyu-1584728074.html (дата звернення 07.04.2020).

Досенко, В. «Наша імунна система впорається з будь-яким вірусом» [Електронний ресурс] : [у своєму інтерв’ю доктор медичних наук, професор В. Досенко акцентує увагу на тому, що коронавірус SARS-CoV-2, який спричинив вірусну інфекцію COVID-19 виник у результаті перенесення від тварин. Його резервуарами виявилися кажани (а його проміжним хазяїном – скоріш за все, панголіни – подібні до рептилій панцирні ссавці, що використовуються у китайській традиційній кухні та народній медицині, занесені до Червоної книги). У Китаї популяції рукокрилих вивели з природної рівноваги – через вирубування сотень гектарів лісів – місця їхнього існування. Ці площі зайняли люди, внаслідок чого значно зросла щільність контактів між людьми та кажанами. Автор висловлює сподівання, що людство після цієї пандемії зробить правильні висновки і передусім змінить своє ставлення до природи, та не забуватиме, що COVID-19, як і попередні інфекції з’явилися через вторгнення в дикі екосистеми, знищення цілих видів живих істот, а також зростання кількості контактів із дикими тваринами, зокрема дикунські звички вживати багатьох із них у їжу або виготовляти із них препарати, які, до того ж, не мають доведеної лікувальної дії]. URL: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=6261 (дата звернення 08.04.2020).

Зализницкая, О. Экология в условиях пандемии: Почему природа положительно реагирует на коронавирус : [Електронний ресурс] : [людство виявилося не готовим до пандемії коронавіруса, яка стрімко охопила сотні країн. Мабуть, єдине позитивне у всій ситуації, що склалася – реакція природи, клімату і екології в цілому на відсутність на вулицях людей, машин, літаків в повітрі і активної людської діяльності]. URL: https://marieclaire.ua/obshhestvo/pochemu-priroda-polozhitelno-reagiruet-na-koronavirus/ (дата звернення 07.04.2020).

Земля стала меньше «дрожать» : из-за пандемии коронавируса [Електронний ресурс] : из-за карантина по всей планете фиксируется значительное снижение уровня сейсмического шума : [одним із перших на це явище вказав Томас Лекок, геолог і сейсмолог Королівської обсерваторії в Бельгії. За його словами, в Брюсселі з середини березня спостерігається зниження на 30–50 відсотків сейсмічного шуму, приблизно з того часу, коли в країні почали закривати школи та підприємства, а також вводити інші заходи по соціальному дистанціюванні. Такий низький рівень сейсмологи зазвичай спостерігають на Різдво. Тепер вони можуть виявити невеликі землетрус, які раніше не вдавалося відстежити]. URL: https://focus.ua/technologies/453132-zemlia_stala_menshe_drozhat_iz-za_pandemii_koronavirusa__seismologi (дата звернення 08.04.2020).

Колінджіваді, В. Спалах коронавірусу – це частина кризи, якою є зміна клімату [Електронний ресурс] : [на думку пост-докторанта Інституту політики розвитку університету Антверпена, потреба у більшій кількості природних ресурсів змушує людей втручатись у різні природні ареали та наражати себе на дію досі невідомих патогенів. Водночас зростання масового виробництва продуктів харчування створило великі ферми, де величезну кількість худоби і птиці загнано в мегахліви. Це створило ідеальне середовище для виникнення мутацій та появи нових агресивних захворювань, як гепатит Е, вірус Ніла, Q-лихоманка, COVID-19 тощо]. URL: https://enefcities.org.ua/novyny/spalah-koronavirusu---tse-chastyna-kryzy-yakoyu-ye--zmina-klimatu/ (дата звернення 08.04.2020).

Короновірус дав природі шанс на ковток чистого повітря [Електронний ресурс] : [у зв’язку із зупинкою виробництва і зменшенням транспорту на дорогах, в світі значно знизився рівень забруднення повітря. Дослідження показали, що рівень монооксиду вуглецю (чадний газ) в порівнянні з минулим роком впав на 50 відсотків. Фахівці Національної Екологічної Ради України зазначають: «Короновірус, незважаючи на свою смертельну загрозу, в якійсь мірі зупинив руйнівний вплив людини на навколишнє середовище. Сьогодні ми можемо переглянути своє ставлення до природи. Людина в гонці прогресу стала руйнівником, винищуючи то, без чого вижити в подальшому не зможе ... без чистої води, повітря»]. URL: https://galinfo.com.ua/news/koronovirus_dav_pryrodi_shans_na_kovtok_chystogo_povitrya_340787.html (дата звернення 07.04.2020).

Коронавірус та екологія: неочікувані наслідки епідемії [Електронний ресурс] : як нова хвороба вплинула на навколишнє середовище : [природа знову нагадала людству про крихкість ілюзії «економічного зростання». Ми як вид залишаємося уразливими до більшості чинників навколишнього середовища. При цьому інтенсивний технологічний розвиток лише погіршує ситуацію та робить нас вразливими до загроз, які за своїми розмірами ми навіть не можемо побачити у мікроскоп. Поширення епідемії коронавірусу спричинило зміну «поведінкової моделі споживання» людства. Перед обличчям прямої загрози «економічне зростання» відійшло на задній план, а пріоритетом стали збереження та раціональне використання ресурсів. Зміни звичного способу життя на локальних територіях призвели до очікуваного наслідку – зміни рівня забруднення довкілля]. URL: https://rubryka.com/article/koronavirus-ta-ekologiya/ (дата звернення 08.04.2020).

Літня спека «вб’є» коронавірус? Експерти не впевнені [Електронний ресурс] : [на думку Марка Ліпсіча, директора Центру динаміки інфекційних захворювань Гарвардського університету, причина, через яку пандемія COVID-19 може залишитися на планеті ще надовго – ніхто з людей не має імунітету проти неї. Якщо темпи зараження уповільняться влітку, COVID-19 може повернутися вже восени. І, цілком можливо, наступної осені. Залежно від того, як довго буде зберігатися у перехворілих пацієнтів імунітет до цієї хвороби. COVID-19 може стати регулярним «гостем» Землі]. URL: https://ukrainian.voanews.com/a/chy-znykne-koronavirus-iz-poteplinniam-dumky-ekspertiv/5329094.html (дата звернення 07.04.2020).

Мітіна, О. Зменшення шумів і шкідливих викидів: як карантин через коронавірус вплинув на екологію [Електронний ресурс] : [такого чистого повітря, як під час карантину через коронавірус, світ не бачив від початку техногенної революції. Уперше одночасно в усіх країнах. Природа позитивно реагує на світову пандемію. Приміром, у Польщі кількість викидів зменшилася на 30 відсотків. Очистилася за останні три місяці атмосфера над Китаєм. Вражає, враховуючи, що від забруднення повітря у світі щороку гине сім мільйонів людей. Позеленіла на карантині й Україна]. URL: https://tsn.ua/ukrayina/zmenshennya-shumiv-i-shkidlivih-vikidiv-yak-karantin-cherez-koronavirus-vplinuv-na-ekologiyu-1520991.html (дата звернення 07.04.2020).

Не все так погано: через коронавірус у світі природа починає відновлюватися [Електронний ресурс] : [за даними Центру досліджень енергії і чистого повітря, від 3 лютого до 1 березня викиди CO2 скоротилися як мінімум на 25% через заходи щодо стримування коронавіруса]. URL: https://agroday.com.ua/2020/03/23/ne-vse-tak-pogano-cherez-koronavirus-u-sviti-pryroda-pochynaye-vidnovlyuvatysya/ (дата звернення 08.04.2020).

Пандемія допомогла поліпшити стан атмосфери [Електронний ресурс] : [наслідки COVID-19 для довкілля залежатимуть від двох чинників. Перший – як довго триватиме пандемія, другий – як держави витягатимуть свої економіки з кризи. Найпростіший спосіб стимулювати економіку – вкладати гроші в існуючі великі галузі, такі як енергетика, транспорт і будівництво. Інший шлях – фінансово заохочувати сприятливі для клімату версії цих галузей: більше сонячної енергії замість нафти і газу; більше грошей на дослідження водневих паливних елементів. Глава Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол уже виступав із закликом використовувати «зелені» стимули для економіки. У попередню кризу до нього не дослухалися…]. URL: https://thebabel.com.ua/texts/41401-pandemiya-dopomogla-polipshiti-stan-atmosferi-imovirno-ce-nenadovgo-babel-poyasnyuye-chomu (дата звернення 08.04.2020).

Пандемія коронавірусу знизила глобальну сейсмічну активність Землі [Електронний ресурс] : [під час поширення коронавірусної інфекції сейсмологи різних країн відзначають ослаблення високочастотних коливань земної кори – шуму, створеного людською діяльністю. Цей рідкісний момент вони планують використовувати для того, щоб отримати більше відомостей про те, що відбувається під поверхнею Землі]. URL: https://www.depo.ua/ukr/svit/pandemiya-koronavirusa-znizila-globalnu-seysmichnu-aktivnist-zemli-202003311141112 (дата звернення 08.04.2020).

Папа Римський: Пандемія коронавірусу може бути «відповіддю природи» на зміну клімату [Електронний ресурс] : [в інтерв’ю британському католицькому виданню «The Tablet» понтифік допустив, що спровокована коронавірусом пандемія може бути «відповіддю природи» через неналежну реакцію людини на зміни клімату та екологічні проблеми. Він зауважив, що криза уповільнила темпи виробництва і споживання і дає можливість людині споглядати і розуміти світ природи. Франциск додав, що в іспанській мові є вислів: «Бог завжди прощає, ми іноді прощаємо, але природа ніколи не пробачає»]. URL: https://nv.ua/world/geopolitics/papa-rimskiy-o-koronaviruse-i-otvete-prirody-chelovechestvu-poslednie-novosti-50080928.html (дата звернення 08.04.2020).

Правда ли, что пандемия улучшила экологическую обстановку во всем мире? И что будет, когда мы победим коронавирус [Електронний ресурс] : [на думку експертів перепочинок для атмосфери Землі через коронавірус буде тимчасовим: після послаблення карантинних заходів і відновлення світової економіки викиди повернуться до звичного рівня. І наводять показники 2009 р., коли світовий ВВП знизився на 2,2 відсотки, викиди парникових газів впали на 1,3 відсотки після чого миттєво поновилися в 2010 р.]. URL: https://meduza.io/feature/2020/03/22/vse-taki-net-zadachi-spasti-prirodu-ot-nas (дата звернення 08.04.2020).

Різ, В. Земля «натякає», що людство має переосмислити свій рівень споживання [Електронний ресурс] : [співавтор концепції «екологічного сліду», професор з університету Британської Колумбії Вільям Різ зазначає: «Повертаючись до призми висвітлення коронавірусної кризи у ЗМІ: прислухаючись до звернень політиків, ви не почуєте про зміну клімату, причини лісових пожеж, зменшення біорізноманіття, забруднення океану, підвищення рівня моря, вирубку тропічних лісів, деградацію ґрунтів. Немає й натяку на усвідомлення того, що ці тенденції пов’язані між собою та пандемією». Еколог пропонує розглянути нинішню пандемію як «жовту картку, що показує нам природа». Якщо людство свідомо не відмовиться від «екологічної короткозорості», на нас чекатимуть й інші хвороби, значно гірші за COVID-19. Щоб вберегтися, суспільство має дотримуватись екоцентризму. Людству потрібно виробити нове ставлення до природи та зменшити свій екологічний слід, стверджує професор]. URL: https://hmarochos.kiev.ua/2020/04/08/zemlya-natyakaye-shho-lyudstvo-maye-pereosmyslyty-svij-riven-spozhyvannya-ekolog/ (дата звернення 08.04.2020).

Романюк, О. Пандемія коронавірусу – знак природи для людства? : [Електронний ресурс] : [що очікує людство в XXI ст.? Куди його заведуть шляхи соціальних процесів? Буде це шлях прогресивного розвитку, входження в якісно новий стан цивілізації, чи пастка безвиході? Або ще гірше – загибель усього людства у вогні конфліктів і катастроф? На думку автора більш ймовірно, що людство знищить сама природа, увімкнувши на повну потужність свій віковічний механізм регуляції – мікросвіт бактерій та вірусів, підготувавши homo конгломерат епідемій, з якими сучасна медицина не впорається]. URL: https://glavcom.ua/columns/olegromanchuk/pandemiya-koronavirusu-znak-prirodi-dlya-lyudstva-667834.html (дата звернення 09.04.2020).

Ткачук, Б. Дослідники показали з космосу, як змінилася якість повітря над Європою через коронавірус [Електронний ресурс] : [Європейське космічне агентство (ЄКА) продемонструвало, як очистилося повітря над деякими містами у Європі після запровадження карантинних обмежень]. URL: https://hromadske.ua/posts/doslidniki-pokazali-z-kosmosu-yak-zminilasya-yakist-povitrya-nad-yevropoyu-cherez-koronavirus (дата звернення 08.04.2020).

Торгівля дикими тваринами і вирубка лісів призвели до пандемії: у Всесвітньому фонді природи зробили важливу заяву [Електронний ресурс] : [походження нещодавніх епідемій, зокрема SARS, MERS та Ебола, пов’язують з вірусами, що потрапили від тварин до людини. Хоча питання щодо точного джерела COVID-19 залишається відкритим, ВООЗ підтвердила, що це зоонозна хвороба. Слід зважати, що поширення захворювання не спричинене дикою природою, а є результатом безвідповідальної людської діяльності – нелегальної торгівлі дикими видами тварин на нерегульованих та антисанітарних чорних ринках, масштабним руйнуванням лісів та нелегальними рубками, а також споживанням людьми диких тварин, які часто є рідкісними охоронюваними видами. Біологічне різноманіття потребує захисту, якщо ми прагнемо захистити власне здоров’я і здоров’я планети]. URL: https://vgolos.com.ua/news/torgivlya-dykymy-tvarynamy-i-vyrubka-lisiv-pryzvely-do-pandemiyi-u-vsesvitnomu-fondi-pryrody-zrobyly-vazhlyvu-zayavu_1206646.html (дата звернення 08.04.2020).

Хонігсбаум, М. Глобальне потепління та антисанітарія. Як сучасний світ породжує такі епідемії, як коронавірус [Електронний ресурс] : [історик медицини вважає, що сучасний світ сам породжує епідемії, подібні коронавірусу: «Ми, безперечно, допомагаємо мікробам займати нові екологічні ніші і поширюватися на нові місця способами, що зазвичай стають очевидні постфактум». Порушення екологічного балансу або втручання до середовища, де зазвичай знаходяться патогени є причиною сучасних епідемій. 70% нових інфекційних захворювань походять від тварин. Кажанів вважають первинним резервуаром коронавірусу. Однак вірус також виявили у змій і пальмових вівер (дичини, що нагадує кішок, яку дуже цінують китайці). На думку автора, епідемію SARS, швидше за все, викликали саме вівери, яких продавали на ринку в Шеньчжені на південному сході Китаю. Спалах в Ухані так само почався з ринку морепродуктів. Там, незважаючи на назву, продавали ще й диких тварин, у тому числі крокодилів, змій і кажанів]. URL: https://nash.live/news/health/naukovij-prohres-ta-mehapolisi-jak-suchasnij-svit-porodzhuje-taki-epidemiji-jak-koronavirus.html (дата звернення 08.04.2020).

Цілющий карантин Як вірус покращує природу [Електронний ресурс] : [навіть в епідемії є свої плюси. Один з них – зменшення активності через карантин призводить до того, що людина менше впливає на природу. Як результат – очищення повітря і водойм. Корреспондент.net зібрав подібні приклади, з якими можна ознайомитися на запропонованому вебсайті]. URL: https://korrespondent.net/world/4207014-tselytelnyi-karantyn-kak-vyrus-uluchshaet-pryrodu (дата звернення 08.04.2020).

Эбола, малярия, коронавирус. Как человечество помогает эпидемиям [Електронний ресурс] : изменение климата и распространение смертельных заболеваний – взаимосвязаны : [Деніел Бауш, представник британської Групи швидкого реагування на поширення захворювань, підкреслює, що ми повинні дуже серйозно ставитися до впливу змін навколишнього середовища на зростання захворюваності. І головною умовою для визначення і боротьби з епідеміями в майбутньому буде наявність надійної системи охорони здоров’я]. URL: https://www.dsnews.ua/society/ebola-koronavirus-kak-chelovechestvo-pomogaet-epidemiyam-24032020220000 (дата звернення 09.04.2020).

Як коронавірус омолоджує планету: вражаюче відео : [Електронний ресурс] : [супутники NASA і Європейського космічного агентства зафіксували значне зниження шкідливих викидів в атмосферу та констатували, що в ряді регіонів повітря стало набагато чистіше. Наприклад у столиці Франції Парижі якість повітря стала такою ж високою, як 40 років тому. Експерти кажуть, що Земля відпочиває від впливу людей і приходить в норму]. URL: https://www.rbc.ua/ukr/styler/koronavirus-omolazhivaet-planetu-porazitelnoe-1585344793.html (дата звернення 08.04.2020).