Віртуальний рекомендаційний список «Ольга Кобилянська в критиці та спогадах» (до 160-річчя від дня народження української письменниці, громадської діячки)

 Я до послідного свого віддиху буду працювати для свого народу…

О. Кобилянська

 

Ольга Юліанівна Кобилянська – видатна українська письменниця-модерністка, неперевершена майстриня художнього слова, громадська діячка, учасниця жіночого руху. Талановита, яскрава і самобутня, вона увійшла в українське письменство як виразниця жадань і прагнень інтелігенції, зокрема освіченого українського жіноцтва.

Ольга Кобилянська була винятковою жінкою, мала прогресивні погляди і впевнено випереджала свій час. Вона народилася 27 листопада 1863 р. у містечку Гура-Гумора на півдні Буковини (нині м. Гура-Гуморулуй, Румунія). Навчалася в початковій чотирикласній німецькій школі. Не маючи можливості вчитися далі, гостро відчувала нерівноправне становище жінок і наполегливо здобувала освіту самотужки.

Серед сучасників вирізнялася освіченістю і широким європейським світоглядом. Добре знала світову літературу й народну творчість, цікавилася працями з соціології, політології, філософії, захоплювалася мистецтвом, музикою і театром. Мріяла стати професійною артисткою, та все ж, віддала перевагу літературі.

Ранні твори писала німецькою мовою, але у подальшій своїй творчості наполегливо працювала над тим, щоб утвердитися в літературі саме як українська письменниця. І це їй вдалося, адже О. Кобилянська стала неперевершеним класиком літератури, а її творчість увійшла до золотого фонду світових літературних надбань.

Значний вплив на становлення Кобилянської як української письменниці мали її добрі приятельки, непересічні для того часу жінки Наталя Кобринська, Софія Окуневська і Августа Кохановська. Вони радили їй писати українською, заохочували до вивчення рідної мови і літератури, а також залучили до феміністичного руху.

Значну роль у творчому зростанні О. Кобилянської відіграла Леся Українка. Вона цінувала її талант, слідкувала за новими творами письменниці, схвально відгукувалася на них. Між письменницями склалися дружні стосунки, які були відображені у листуванні.

Особливо позитивно на світоглядний та літературний розвиток письменниці вплинув переїзд до Чернівців. Мистецький світ цього неймовірного міста повністю заполонив її душу. «Тут я увійшла в українську громаду, мала можливість пізнати українську літературу, журнали, зноситись з освіченим українцями, їх жінками, а також з молодіжжю, взагалі входити «в серце» Буковинської України, час від часу виїжджати до Галичини друкувати свої твори...» – згадувала про цей період свого життя О. Кобилянська.

Майже за півстоліття літературної діяльності О. Кобилянська напрацювала величезний літературний пласт – десятки оповідань, повістей, новел, нарисів, критичних і публіцистичних статей, перекладів. Вона зуміла створити самобутній художній стиль, виробивши індивідуальну, не схожу ні до чиєї, манеру письма.

Знаменними на життєво-творчому шляху письменниці стали повісті і оповідання «Людина», «Він і Вона», «Що я любив», «Царівна», «У неділю рано зілля копала». Ці твори засвідчили непересічний талант Кобилянської, яка завжди цікавилася й переймалася проблемами жіноцтва й однією з перших в українській літературі підняла тему емансипації жінки. У своєму щоденнику письменниця зазначила: «Все, що я пишу, належить тільки українським жінкам».

У творчому доробку письменниці постає галерея нових жіночих образів, що відображають прагнення й почуття самої мисткині, яка шукала свій ідеал, боролася за людську гідність і соціальну справедливість.

Літературознавиця С. Павличко писала: «Ольга Кобилянська – дуже несподівана для української літератури зламу ХІХ–ХХ століть. Від нескінченних жінок-селянок – дівчат, молодиць, покриток, кумась, свекрух, невісток – її героїні відрізнялися не тільки своєю інтелігентністю, емансипованістю, нескінченними пошуками ідеалу, а й досить виразними сексуальними пориваннями…Ми й сьогодні приходимо до творчості Кобилянської по естетичну насолоду і знання жіночого характеру, адже ж вона створила цілу енциклопедію жіночої душі».

Упродовж всієї творчої діяльності письменниця зверталася до малих літературних прозових форм. З-під її пера вийшли новели, короткі оповідки, нариси, етюди, ліричні мініатюри: «Картинки з життя Буковини», «Видиво», «Жебрачка», «Природа», «Банк рустикальний», «Аристократка», «Вальс меланхолійний», «Що я любив», «Акорди», «Смутно колишуться сосни», «Мої лілеї», «Вовчиха» та ін. Безліч дослідників високо оцінювали її малу прозу, влучно поєднані стилі письма, майстерне зображення внутрішніх світів героїв.

Значною подією в українському літературному житті стала повість О. Кобилянської «Земля» в якій вона на основі реальної трагедії братовбивства порушила вічну тему влади землі над селянином. І. Франко так відгукнувся на цей визначний твір: «Найвидатнішим з її творів є, в усякому разі, великий роман «Земля»… В ньому Кобилянська справді якнайповніше виявила риси свого таланту… «Земля», крім літературної та мовної вартості, матиме тривале значення ще й як документ способу мислення нашого народу…».

Стримана, небагатослівна і врівноважена О. Кобилянська приваблювала оточуючих своїм розумом, інтелектом, ерудованістю. Багато з тих, хто знав письменницю за життя у своїх спогадах про неї відзначають її шляхетність, педантичність, скрупульозність. Вона уміла слухати і чути людей. Мріяла вийти заміж і мати дітей, але не склалося. Жила з батьками, ретельно вела господарство, була ощадливою і доброю господинею. Хоча сама важко хворіла, доглядала за старими батьками, піклувалася про племінницю, яка стала для неї названою донькою.

Незважаючи на життєві труднощі, письменниця прожила наповнене й натхненне життя. Вона не зігнулася під тиском обставин і зуміла лишилася вірною собі та своїм переконанням. Померла О. Кобилянська 21 березня 1942 р. Похована в родинному склепі на Руському кладовищі у Чернівцях.

Творчість О. Кобилянської – невичерпне джерело для наукових досліджень. Найпершими ґрунтовними працями про неї та її творчість були літературно-критичні статті О. Маковея. Нині вони не втратили своєї актуальності й залишаються найбільш достовірними. Серед перших її критиків – Леся Українка, І. Франко, М. Грушевський, А. Кримський, С. Єфремов, Г. Хоткевич, М. Євшан, М. Могилянський.

Українське літературознавство напрацювало чимало вартісних розвідок про художній доробок письменниці. Її творчість досліджували О. Грицай, М. Шаповал, С. Смаль-Стоцький, Е. Панчук, О. Бабишкін. Про неї писали сотні науковців, серед яких такі відомі, як Л. Білецький, В. Вознюк, С. Павличко, Т. Гундорова, І. Дзюба, М. Лещенко, М. Павлишин, Ф. Погребенник та ін.

До першого розділу списку «Життя і творчість О. Кобилянської в критичних дослідженнях» вміщено бібліографічні описи книг, що репрезентують коротку історію наукових досліджень життя і творчості О. Кобилянської Другий розділ «Сучасні наукові дослідження творчого набутку Ольги Кобилянської» подає літературознавчі розвідки, представлені в наукових збірниках та періодичних виданнях. Третій «Ольга Кобилянська у споминах» – знайомить зі спогадами сучасників про письменницю.

Життя і творчість О. Кобилянської в критичних дослідженнях

Луців, Л. Двоє мрійників : (О. Кобилянська і Є. Якобзен) / Л. Луців. – Тернопіль ; Львів : Друк. А. Салевича, 1930 – 34 с.

Нагорна, С. Музичні і звукові моменти в творах Ольги Кобилянської / С. Нагорна. – Львів : [Друк. «Графія»], 1938. –  45 с.

Білецький, Л. Три сильветки: Марко Вовчок – Ольга Кобилянська – Леся Українка / Л. Білецький. – Вінніпеґ, Манітоба : [б.в.], 1951. – 127 c.: іл. – Електрон. версія кн. – Режим доступу:  https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/17330-biletskiy-l-tri-silvetki-marko-vovchok-olga-kobilyanska-lesya-ukrayinka/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Мулик-Луцик, Ю. Духовий портрет Ольги Кобилянської (психологічна студія) / Ю. Мулик-Луцик – Вінніпеґ : Накладом Орґ. Українок Канади ім. О. Басарабової у Вінніпеґу, 1952. – 100 с. : іл., портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/miscellaneous/14968-mulik-lutsik-yu-duhoviy-portret-olgi-kobilyanskoyi-psihologichna-studiya/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Бабишкін, О. К. Ольга Кобилянська : нарис про життя і творчість / О. К. Бабишкін – Львів : Кн.-журн. вид-во, 1963. – 190 с.

Комишанченко, М. П. Ольга Кобилянська : до сторіччя з дня народж. – Київ : Тов-во для поширення політ. і наук. знань УРСР, 1963. –  48 с.

Ольга Кобилянська : до 100-річчя з дня народж. : зб. ст. / [редкол.: Г. І. Сінченко (відп. ред.) та ін.]. – Вінниця : Вінниц. кн.-газ. вид-во, 1963. – 217 с. : портр.

Ольга Кобилянська в критиці та спогадах / упоряд. Ф. П. Погребенник [та ін.]. – Київ : Держвидав худож. літ., 1963. – 559 с.

Луців, Л. Ольга Кобилянська : (В 100-річчя її народин) / Л. Луців. – Нью Йорк ; Джерзі Ситі : Свобода, 1965. – 71 с. : іл., портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/1575-lutsiv-v-olga-kobilyanska/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Томашук, Н. О. Ольга Кобилянська. Життя і творчість / Н. О. Томащук. – Київ : Дніпро, 1969. – 240 с.

Копач, О. Мовостиль Ольги Кобилянської / О. Копач. – Торонто : [б. в.], 1972. – 185 с. : портр. – (Канадське наукове товариство ім. Шевченка ; ч. 11). – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/10660-kopach-o-movostil-olgi-kobilyanskoyi/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Лещенко, М. П. Ольга Кобилянська. Літературний портрет / М. П. Лещенко. – Київ : Дніпро, 1973. – 173 с.

Вознюк, В. О. Про Ольгу Кобилянську. Нові матеріали. Роздуми. Знахідки / В. О. Вознюк. – Київ : Дніпро, 1983. – 181 с. : іл.

Збірник на пошану Ольги Кобилянської (1863–1942) / за ред. О. Кисілевської-Ткач. – Мюнхен : Український Вільний Ун-т, 1991. – 207 с.

Остап Луцький і сучасники : листи до О. Кобилянської й І. Франка та інші забуті сторінки / ред. Ю. Луцький. – Нью-Йорк ; Торонто : Українська Вільна академія наук у США, 1994. – 206 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/ukrainica/10378-ostap-lutskiy-i-suchasniki-listi-do-o-kobilyanskoyi-y-i-franka-ta-inshi-zabuti-storinki/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Демченко, І. А. Особливості поетики Ольги Кобилянської / І. А. Демченко. – Київ : Твім інтер, 2001. – 206 с.

Гундорова, Т. Femina Melancholica: стать і культура в гендерній утопії Ольги Кобилянської / Т. Гундорова. – Київ : Критика, 2002. – 272 с.: іл. – (Серія «Критичні студії» ; вип. 2).

Кирилюк, С. Д. Ольга Кобилянська і світова література / С. Д. Кирилюк ; наук. ред. Б. І. Мельничук ; Чернів. нац.. ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці : Рута, 2002. – 172 с. – (Літературні імена Буковини).

Каменська, І. В. Концепт подвійного семантичного поля у творчості Ольги Кобилянської / І. В. Каменська ; Сум. держ. пед. ун-т ім. А. С. Макаренка.  – Суми : [Вид-во Сум. держ. пед. ун-ту ім. А. С. Макаренка],  2003. – 136, [4] с.

Ожоган, Л. О. Мандрівка дивосвітом Ольги Кобилянської / Л. О. Ожоган. – Кіровоград : Центрально-Українське вид-во, 2003. – 256 с. : фотоіл.

Починок, Л. І. Ольга Кобилянська: Знайома постать у новому ракурсі : навч. посіб. / Л. І. Починок ; Кам’янець-Поділ. держ. ун-т. – Кам’янець-Подільський : Мошак М. І., 2005. – 192 с.

Ольга Кобилянська: Сторінками життя і творчості : зб. ст. аспірантів і студентів Сучав. ун-ту «Штефан чел Маре» (Румунія) та Чернів. нац. ун-ту ім. Юрія Федьковича (Україна) / [передм. В. І. Антофійчука ; уклад. Д. Волощук]. – Suceava : [б. в.], 2005. – 72 c.

Погребенник, Я. М. Німецькомовний контекст творчості Ольги Кобилянської / Я. М. Погребенник. – Чернівці : Рута, 2005. – 69 с.

Вознюк, В. О. Буковинські адреси Ольги Кобилянської : біогр.-краєзнав. монографія / В. О. Вознюк. – Чернівці : Книги–ХХІ, 2006. – 276 с. : рис.

Мельничук, Я. Б. На вечірньому прузі: Ольга Кобилянська в останній період творчості (від 1914 р.) / Я. Б. Мельничук – Чернівці : Букрек, 2006. – 214 с. : іл.

Врублевська, В. В. Шарітка з Рунгу : біогр. роман про Ольгу Кобилянську / В. В. Врублевська. – Київ : Академія, 2007. – 512 с. – (Автографи часу).

Левченко, Г. Д. Зачарована казка життя Ольги Кобилянської : монографія / Г. Д. Левченко. – Київ : Книга, 2008. – 221 с. – (Психоаналітична студія).

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська і згуртування українців / В. А. Вознюк. – Львів : Каменяр, 2011. – 29 с. – (Серія «Акценти»).

Павлишин, М. Ольга Кобилянська: прочитання / М. Павлишин. – Харків : Акта, 2008. – 358 с.

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська / В. А. Вознюк. – Харків : Фоліо, 2012. – 151 с. – (Знамениті українці).

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська / В. А. Вознюк. – Київ : Укрвидавполіграфія, 2012. – 151 с.

Мельничук, Я. Б. 20 есеїв про Ольгу Кобилянську та її поціновувачів / Я. Б. Мельничук. – Чернівці : Букрек, 2014. – 215 с. : іл.

Гоян, Я. П. Гірська Орлиця : есе / Я. П. Гоян ; [іл. В. І. Касіяна]. – Київ : Веселка, 2015. – 310 с. : іл., портр. – (Програма «Українська книга»).

Мельничук, Б. І. «Найкраща в нації дочка» : (Ольга Кобилянська у світлі худож. літ.) : лекції зі спецкурсу з дод. вибр. творів про письменницю / Б. І. Мельничук ; Чернів. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці : Рута, 2015. – 199 с. : іл.

Вознюк, В. А. Особливості взаємин Лесі Українки та Ольги Кобилянської / В. А. Вознюк. – Чернівці : Друк Арт, 2020. – 127 с. : фот.

Сучасні наукові дослідження творчого набутку Ольги Кобилянської

Волошук, Л. Інтермедіальність як прояв міжмистецької поліфонії у новелах Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Л. Волошук. // Синопсис: текст, контекст, медіа : електрон. наук. фах. вид. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка – Київ, 2017. – № 1.

Грабовецька, О. С. Відтворення у перекладі мовних засобів вираження оцінки (на матеріалі гуморески О. Кобилянської «Він і Вона» та її англомовного перекладу) [Електронний ресурс] / О. С. Грабовецька // Література та культура Полісся. Серія: Філологічні науки : зб. наук. пр. / Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя. – Ніжин, 2017. – Вип. 89. – С. 189–201.

Жижченко, Л. Казковий характер повісті Ольги Кобилянської «За ситуаціями» [Електронний ресурс] / Л. Жижченко, Р. Князєва // Теоретичні й прикладні проблеми сучасної філології : зб. наук. пр. / Донбас. держ. пед. ун-т. – Слов’янськ, 2017. – Вип. 5. – С. 188–195.

Литвин, О. О. Метафоризація світу природи в мові творів Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологічна. – Острог, 2017. – Вип. 64. – С. 16–18.

Литвин, О. О. Образ лісу в мовній картині художніх світів Ольги Кобилянської та Уляни Кравченко [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2017. – Вип. 77. – С. 107–110.

Починок, Л. І. Духовні постулати митрополита Іларіона в контексті роману Ольги Кобилянської «Апостол черні» [Електронний ресурс] / Л. І. Починок // Іван Огієнко і сучасна наука та освіта. Серія: Філологічна : наук. зб. / Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. Івана Огієнка, Н.-д. центр огієнознавства – Кам’янець-Подільський, 2017. – Вип. 14. – С. 291–296.

Сандуляк, І. Створення та діяльність музею Ольги Кобилянської (1944–2017 рр.) [Електронний ресурс] / І. Сандуляк // Питання стародавньої та середньовічної історії, археології й етнології : зб. наук. пр. / Чернівец. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, Каф. історії стародав. світу, серед. віків та музеєзнавства. – Чернівці ; Вижниця, 2017. – Т. 2. – С. 311–327 ; 2018. – Т. 1. – С. 336–354.

Турчанська, О. Художні особливості втілення феміністичної ідеї в есе Вірджинії Вулф «Власний простір» та гуморесці Ольги Кобилянської «Він і вона» : порівняльно-типологічний аспект [Електронний ресурс] / О. Турчанська // Султанівські читання / Прикарпат. нац. ун-т ім. Василя Стефаника, Ін-т філології. – Івано-Франківськ, 2017. – Вип. 6. – С. 53–63.

Ільків, А. В. Наративні особливості епістолярного діалогу «Ольга Кобилянська – Леся Українка»: від біографічного автора до наратора / А. В. Ільків // Прикарпат. вісн. НТШ. Слово : наук. журн. / Наук. т-во ім. Шевченка, Івано-Франків. осередок. – Івано-Франківськ, 2017–2018. – № 4 [2017] / № 3 [2018]. – С. 174–180.

Романов, С. М. Материнський та іменний коди у творчих біографіях Лесі Українки та Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / С. М. Романов // Прикарпатський вісник НТШ. Слово : наук. журн. / Наук. т-во ім. Шевченка, Івано-Франків. осередок. – Івано-Франківськ, 2017-2018. – № 4 [2017] / № 3 [2018]. – С. 304–314.

Волковинська, І. В. Подолання культурної дистанції через поетичну інтерпретацію форми («Книга пісень» Г. Гейне в перекладах В. Кобилянського) [Електронний ресурс] / І. В. Волковинська // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2018. – № 10. – С. 66–79.

Кирилюк, С. Д. Новела О. Кобилянської «Битва» в «німому кіно» української прози періоду fin de siècle [Електронний ресурс] / С. Д. Кирилюк // Сучасні літературознавчі студії / Київ. нац. лінгв. ун-т. – Київ, 2018. – Вип. 15. – С. 91–96.

Матвєєва, Т. С. Фрагментарна проза в творчості О. Кобилянської: специфіка художнього моделювання світу [Електронний ресурс] / Т. С. Матвєєва // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2018. – Вип. 78. – С. 73–78.

Починок, Л. І. Мотив духовного заповіту у творчому просторі Ольги Кобилянської / Л. І. Починок // Іван Огієнко і сучасна наука та освіта. Серія: Філологічна : наук. зб. / Кам'янець-Поділ. нац. ун-т ім. Івана Огієнка, Н.-д. центр огієнознавства – Кам'янець-Подільський, 2018. – Вип. 15. – С. 222–230.

Романов, С. Онтологічна персоналізація Лесі Українки та Ольги Кобилянської: родинний простір [Електронний ресурс] / С. Романов // Проблеми гуманітарних наук. Серія: Філологія / Дрогоб. держ. пед. ун-т ім. Івана. Франка. – Дрогобич, 2018. – Вип. 42. – С. 147–155.

Сікора, Л. Т. Сакралізація національно-соціальних аспектів буття в романі Ольги Кобилянської «Апостол черні» [Електронний ресурс] / Л. Т. Сікора // Молодий вчений : наук. журн. – Херсон, 2018. – № 3.1. – С. 165–169.

Спатар, І. «Тон вічної туги», або жіноча меланхолія в новелах Елізи Ожешко «Аскетка» та Ольги Кобилянської «Valse melancholique» [Електронний ресурс] / І. Спатар // Султанівські читання / Прикарпат. нац. ун-т ім. Василя Стефаника, Ін-т філології. – Івано-Франківськ, 2018. – Вип. 7. – С. 109–119.

Антофійчук, В. І. Параболічна структура нарису/новели-притчі Ольги Кобилянської «За готар» [Електронний ресурс] / В. І. Антофійчук // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2019. – № 3. – С. 65–69.

Боєва, Е. Функційна епістема заголовчих комплексів у художньому мовленні Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Е. Боєва // Вісн. Львів. ун-ту. Серія: Філологічна / Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. – Львів, 2019. – Вип. 71, ч. 2. – С. 332–344.

Георгіце, І. Феміністичний дискурс новели Ольги Кобилянської «Valse melancolique» [Електронний ресурс] / І. Георгіце, Н. Михайловська-Вільданова // Актуальні питання суспільних наук та історії медицини = Current issues of social studies and history of medicine = Enjeux actuels des sciences sociales et de l'historie de la medecine : спіл. укр.-румун. наук. журн. / Буковин. держ. мед. ун-т, Сучас. ун-т ім. Штефана Великого. – Чернівці, 2019. – № 3. – С. 42–46.

Ковалів, Ю. І. Ольга Кобилянська. Грицько Чупринка. Дмитро Борзяк [Електронний ресурс] / Ю. І. Ковалів // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2019. – № 11. – С. 84-96.

Литвин, О. О. Метафоризація флори в мові художніх творів О. Кобилянської [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2019. – Вип. 80. – С. 66–69.

Литвин, О. О. Флорономени у складі порівнянь як засіб вербалізації краси природи та людини в мові творів Ольги Кобилянської / О. О. Литвин // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія – Острог, 2019. – Вип. 6. – С. 27–29.

Найрулін, А. Етикетні формули в епістолярію Ольги Кобилянської як вияв прагмалінгвального (конотативного) компонента [Електронний ресурс] / А. Найрулін // Лінгвістика : зб. наук. пр. / Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Полтава, 2019. – № 1. – С. 97–107.

Папіш, В. А. Мовний психосвіт програної битви (на матеріалі новели О. Кобилянської «Битва») [Електронний ресурс] / В. А. Папіш // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія / Ужгород. нац. ун-т. – Ужгород, 2019. – Вип. 1. – С. 91–95.

Руснак, Ю. Типологія непроцесуальних ознак у мовостилі Ольги Кобилянської (на матеріалі нарису «Битва») [Електронний ресурс] / Ю. Руснак // Актуальні питання суспільних наук та історії медицини = Current issues of social studies and history of medicine = Enjeux actuels des sciences sociales et de l'historie de la medecine : спіл. укр.-румун. наук. журн. / Буковин. держ. мед. ун-т, Сучас. ун-т ім. Штефана Великого. – Чернівці, 2019. – № 3. – С. 6–11.

Науменко, Н. В. «…Немов яка соната»: музична організація новели Ольги Кобилянської «Битва» / Н. В. Науменко // Вчені зап. Таврійс. нац. ун-ту ім. В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. – Київ, 2020. – Т. 31(70), № 1(3). – С. 188–195.

Руснак, Ю. М. Порівняння та засоби його вираження у малій прозі Ольги Кобилянської: когнітивний та стилістичний аспекти [Електронний ресурс] / Ю. М. Руснак // Записки з українського мовознавства = Opera in linguistica ukrainiana : зб. наук. пр. / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова. – Одеса, 2020. – Вип. 27. – С. 127–135.

Руснак, Ю. М. Комунікативно-прагматичні домінанти мовостилю Ольги Кобилянської (на матеріалі гуморески «Він і Вона») [Електронний ресурс] / Ю. М. Руснак // Мовознавчий вісн. : зб. наук. пр. / Черкас. нац. ун-т ім. Богдана Хмельницького. – Черкаси, 2020. – Вип. 28. – С. 128–134.

Іванишин, М. В. Образ України та українців у творах Ольги Кобилянської: етноімагологічний аспект [Електронний ресурс] / М. В. Іванишин // Молодий вчений : наук. журн. – Херсон, 2021. – № 6. – С. 33–37

Герман, В. В. Психолінгвістична спрямованість звертань у листах Лесі Українки до Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / В. В. Герман, В. Замошнікова // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2021. – Вип. 11. – С. 56–59.

Осіпенко, Н. С. Образ жінки-рукодільниці в українській літературі ХІХ століття (за творами І. Котляревського «Наталка Полтавка», Т. Шевченка «Назар Стодоля», О. Кобилянської «Земля») [Електронний ресурс] / Н. С. Осіпенко // Вісн. Запоріз. нац. ун-ту. Філологічні науки. – Запоріжжя, 2021. – № 1. – С. 253–258.

Романов, С. М. Лариса Косач і Ольга Кобилянська. Жіноча дружба в чоловічому світі [Електронний ресурс] / С. М. Романов // Українська біографістика = Biographistica Ukrainica : зб. наук. пр. / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біогр. дослідж. – Київ, 2021. – Вип. 21. – С. 77–89.

Руснак, Ю. Лексема очі в художньому дискурсі Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Ю. Руснак // Актуальні питання гуманітарних наук = Humanities science current issues : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогоб. держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. – Дрогобич, 2021. – Вип. 39, т. 3. – С. 91–97.

Антофійчук, А. М. Синтаксичні засоби оформлення епістолярного дискурсу Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / А. М. Антофійчук // Закарпатські філологічні студії / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2022. – Вип. 23. – С. 9–12.

Ковальчук, Н. В. «Ніцшеанство» Ольги Кобилянської в художній біографії Валерії Врублевської «Шарітка з Рунгу» [Електронний ресурс] / Н. В. Ковальчук, О. О. Маланій // Закарпатські філологічні студії / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2022. – Вип. 26. – С. 273–279.

Помирча, С. В. Вербалізація концепту «жінка» у творах О. Кобилянської «Людина» і «Царівна» [Електронний ресурс] / С. В. Помирча, І. М. Лобачова // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2022. – Вип. 13. – С. 92–95.

Ольга Кобилянська у споминах

Балицький, К. Моє знайомство з О. Кобилянською / К. Балицький // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 240–244.

Бобикевич, К. Мої спомини : [про О. Кобилянську] / К. Бобикевич // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 215–219.

Бурачинська З. Мої спомини про Ольгу Кобилянську / З. Бурачинська // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 237–239.

Галущинська, Г. Я Ольгу Кобилянську вже від давніх літ знаю і люблю / Г. Галущинська // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887- 1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 229.

Гірниченко, Я. У письменниці : [спогади про О. Кобилянську] / Я. Гірниченко // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 272–275.

З Цегельських – Євгенія Кордуба. Мої спомини // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 233–236.

Никорович, С. Цвіти споминів: Білі акварелі : [про О. Кобилянську] / С. Никорович // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 264-271.

О. Г. Двадцять і чотири години життя-буття Ольги Кобилянської / О. Г. // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 225-228.

Ощипко, В. З Черновець до… / В. Ощипко // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 245–246.

Павлюх-Гузарева, О. Очі : [розповіді про письм.] / О. Павлюх-Гузарева // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 222–224.

Устиянович, О. Спомини : [про О. Кобилянську] / О. Устиянович // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 211–214.

Шаповал, М. Дорогий Друже Ольго Юліяновно! : [спогади] / М. Шаповал // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (188–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 249–252.

Про Ольгу Кобилянську : [спогади О. Маковея] // Письменники зблизька : спогади / М. Рудницький. – Львів, 1958. – Кн. 1. – С. 152–154.

Блажкевич, І. Спогади про Ольгу Кобилянську / І. Блажкевич // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963 – С. 438–444.

Дольницька, В. Спомин про побут Ольги Кобилянської в Молодятині / В. Дольницька // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 435–437.

Садовська, С. Спогади про Ольгу Кобилянську / С. Садовська // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963 – С. 375–380.

Українка, Л. Правдивий літературний талант : [є спогади про О. Кобилянську] / Л. Українка // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 30, 31.

Штолба, З. Із статті «Ольга Кобилянська» / З. Штолба // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 320–323.

Панчук, Е. М. Гірська орлиця : спогади / Е. М. Панчук. – Ужгород : Карпати, 1976. – 124 с. : іл. ; портр.

Косарик, Д. М. Братні зорі : іст.-біогр. нариси, лірична повість, спогади : [присвяч. зустрічам О. Кобилянської з П. Тичиною] / Д. М. Косарик. – Київ : Дніпро, 1983. – 363 с.

Федунь, М. Особа автора у художніх творах О. Кобилянської та спогадах про неї / М. Федунь // Наук. вісн. Чернівец. ун-ту. Слов’янська філологія : зб. наук. пр. / Чернівец. нац. ун-т. – Чернівці, 2004. – Вип. 216/217. – С. 136–139.

Федунь, М. Буковина та її письменники крізь призму спогадів Олени Кисілевської та Ірини Вільде : [спогади про О. Кобилянську] / М. Федунь // Наук. вісн. Чернів. ун-ту. Слов’янська філологія : зб. наук. праць на пошану проф. Б. Мельничука з нагоди його 70-річчя / Чернівец. нац. ун-т. – Чернівці, 2008. – Вип. 394/398. – С. 310–315.

Панчук, О. Чернівці: Одне місто, одна людина в трьох державах : спогади свідка епохи від онука Ольги Кобилянської. – Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. – 256 с.

Підготувала Т. Кушнірук

Поділитися:

Ольга Кобилянська в критиці та спогадах


 Я до послідного свого віддиху буду працювати для свого народу…

О. Кобилянська

 

Ольга Юліанівна Кобилянська – видатна українська письменниця-модерністка, неперевершена майстриня художнього слова, громадська діячка, учасниця жіночого руху. Талановита, яскрава і самобутня, вона увійшла в українське письменство як виразниця жадань і прагнень інтелігенції, зокрема освіченого українського жіноцтва.

Ольга Кобилянська була винятковою жінкою, мала прогресивні погляди і впевнено випереджала свій час. Вона народилася 27 листопада 1863 р. у містечку Гура-Гумора на півдні Буковини (нині м. Гура-Гуморулуй, Румунія). Навчалася в початковій чотирикласній німецькій школі. Не маючи можливості вчитися далі, гостро відчувала нерівноправне становище жінок і наполегливо здобувала освіту самотужки.

Серед сучасників вирізнялася освіченістю і широким європейським світоглядом. Добре знала світову літературу й народну творчість, цікавилася працями з соціології, політології, філософії, захоплювалася мистецтвом, музикою і театром. Мріяла стати професійною артисткою, та все ж, віддала перевагу літературі.

Ранні твори писала німецькою мовою, але у подальшій своїй творчості наполегливо працювала над тим, щоб утвердитися в літературі саме як українська письменниця. І це їй вдалося, адже О. Кобилянська стала неперевершеним класиком літератури, а її творчість увійшла до золотого фонду світових літературних надбань.

Значний вплив на становлення Кобилянської як української письменниці мали її добрі приятельки, непересічні для того часу жінки Наталя Кобринська, Софія Окуневська і Августа Кохановська. Вони радили їй писати українською, заохочували до вивчення рідної мови і літератури, а також залучили до феміністичного руху.

Значну роль у творчому зростанні О. Кобилянської відіграла Леся Українка. Вона цінувала її талант, слідкувала за новими творами письменниці, схвально відгукувалася на них. Між письменницями склалися дружні стосунки, які були відображені у листуванні.

Особливо позитивно на світоглядний та літературний розвиток письменниці вплинув переїзд до Чернівців. Мистецький світ цього неймовірного міста повністю заполонив її душу. «Тут я увійшла в українську громаду, мала можливість пізнати українську літературу, журнали, зноситись з освіченим українцями, їх жінками, а також з молодіжжю, взагалі входити «в серце» Буковинської України, час від часу виїжджати до Галичини друкувати свої твори...» – згадувала про цей період свого життя О. Кобилянська.

Майже за півстоліття літературної діяльності О. Кобилянська напрацювала величезний літературний пласт – десятки оповідань, повістей, новел, нарисів, критичних і публіцистичних статей, перекладів. Вона зуміла створити самобутній художній стиль, виробивши індивідуальну, не схожу ні до чиєї, манеру письма.

Знаменними на життєво-творчому шляху письменниці стали повісті і оповідання «Людина», «Він і Вона», «Що я любив», «Царівна», «У неділю рано зілля копала». Ці твори засвідчили непересічний талант Кобилянської, яка завжди цікавилася й переймалася проблемами жіноцтва й однією з перших в українській літературі підняла тему емансипації жінки. У своєму щоденнику письменниця зазначила: «Все, що я пишу, належить тільки українським жінкам».

У творчому доробку письменниці постає галерея нових жіночих образів, що відображають прагнення й почуття самої мисткині, яка шукала свій ідеал, боролася за людську гідність і соціальну справедливість.

Літературознавиця С. Павличко писала: «Ольга Кобилянська – дуже несподівана для української літератури зламу ХІХ–ХХ століть. Від нескінченних жінок-селянок – дівчат, молодиць, покриток, кумась, свекрух, невісток – її героїні відрізнялися не тільки своєю інтелігентністю, емансипованістю, нескінченними пошуками ідеалу, а й досить виразними сексуальними пориваннями…Ми й сьогодні приходимо до творчості Кобилянської по естетичну насолоду і знання жіночого характеру, адже ж вона створила цілу енциклопедію жіночої душі».

Упродовж всієї творчої діяльності письменниця зверталася до малих літературних прозових форм. З-під її пера вийшли новели, короткі оповідки, нариси, етюди, ліричні мініатюри: «Картинки з життя Буковини», «Видиво», «Жебрачка», «Природа», «Банк рустикальний», «Аристократка», «Вальс меланхолійний», «Що я любив», «Акорди», «Смутно колишуться сосни», «Мої лілеї», «Вовчиха» та ін. Безліч дослідників високо оцінювали її малу прозу, влучно поєднані стилі письма, майстерне зображення внутрішніх світів героїв.

Значною подією в українському літературному житті стала повість О. Кобилянської «Земля» в якій вона на основі реальної трагедії братовбивства порушила вічну тему влади землі над селянином. І. Франко так відгукнувся на цей визначний твір: «Найвидатнішим з її творів є, в усякому разі, великий роман «Земля»… В ньому Кобилянська справді якнайповніше виявила риси свого таланту… «Земля», крім літературної та мовної вартості, матиме тривале значення ще й як документ способу мислення нашого народу…».

Стримана, небагатослівна і врівноважена О. Кобилянська приваблювала оточуючих своїм розумом, інтелектом, ерудованістю. Багато з тих, хто знав письменницю за життя у своїх спогадах про неї відзначають її шляхетність, педантичність, скрупульозність. Вона уміла слухати і чути людей. Мріяла вийти заміж і мати дітей, але не склалося. Жила з батьками, ретельно вела господарство, була ощадливою і доброю господинею. Хоча сама важко хворіла, доглядала за старими батьками, піклувалася про племінницю, яка стала для неї названою донькою.

Незважаючи на життєві труднощі, письменниця прожила наповнене й натхненне життя. Вона не зігнулася під тиском обставин і зуміла лишилася вірною собі та своїм переконанням. Померла О. Кобилянська 21 березня 1942 р. Похована в родинному склепі на Руському кладовищі у Чернівцях.

Творчість О. Кобилянської – невичерпне джерело для наукових досліджень. Найпершими ґрунтовними працями про неї та її творчість були літературно-критичні статті О. Маковея. Нині вони не втратили своєї актуальності й залишаються найбільш достовірними. Серед перших її критиків – Леся Українка, І. Франко, М. Грушевський, А. Кримський, С. Єфремов, Г. Хоткевич, М. Євшан, М. Могилянський.

Українське літературознавство напрацювало чимало вартісних розвідок про художній доробок письменниці. Її творчість досліджували О. Грицай, М. Шаповал, С. Смаль-Стоцький, Е. Панчук, О. Бабишкін. Про неї писали сотні науковців, серед яких такі відомі, як Л. Білецький, В. Вознюк, С. Павличко, Т. Гундорова, І. Дзюба, М. Лещенко, М. Павлишин, Ф. Погребенник та ін.

До першого розділу списку «Життя і творчість О. Кобилянської в критичних дослідженнях» вміщено бібліографічні описи книг, що репрезентують коротку історію наукових досліджень життя і творчості О. Кобилянської Другий розділ «Сучасні наукові дослідження творчого набутку Ольги Кобилянської» подає літературознавчі розвідки, представлені в наукових збірниках та періодичних виданнях. Третій «Ольга Кобилянська у споминах» – знайомить зі спогадами сучасників про письменницю.

Життя і творчість О. Кобилянської в критичних дослідженнях

Луців, Л. Двоє мрійників : (О. Кобилянська і Є. Якобзен) / Л. Луців. – Тернопіль ; Львів : Друк. А. Салевича, 1930 – 34 с.

Нагорна, С. Музичні і звукові моменти в творах Ольги Кобилянської / С. Нагорна. – Львів : [Друк. «Графія»], 1938. –  45 с.

Білецький, Л. Три сильветки: Марко Вовчок – Ольга Кобилянська – Леся Українка / Л. Білецький. – Вінніпеґ, Манітоба : [б.в.], 1951. – 127 c.: іл. – Електрон. версія кн. – Режим доступу:  https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/17330-biletskiy-l-tri-silvetki-marko-vovchok-olga-kobilyanska-lesya-ukrayinka/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Мулик-Луцик, Ю. Духовий портрет Ольги Кобилянської (психологічна студія) / Ю. Мулик-Луцик – Вінніпеґ : Накладом Орґ. Українок Канади ім. О. Басарабової у Вінніпеґу, 1952. – 100 с. : іл., портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/miscellaneous/14968-mulik-lutsik-yu-duhoviy-portret-olgi-kobilyanskoyi-psihologichna-studiya/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Бабишкін, О. К. Ольга Кобилянська : нарис про життя і творчість / О. К. Бабишкін – Львів : Кн.-журн. вид-во, 1963. – 190 с.

Комишанченко, М. П. Ольга Кобилянська : до сторіччя з дня народж. – Київ : Тов-во для поширення політ. і наук. знань УРСР, 1963. –  48 с.

Ольга Кобилянська : до 100-річчя з дня народж. : зб. ст. / [редкол.: Г. І. Сінченко (відп. ред.) та ін.]. – Вінниця : Вінниц. кн.-газ. вид-во, 1963. – 217 с. : портр.

Ольга Кобилянська в критиці та спогадах / упоряд. Ф. П. Погребенник [та ін.]. – Київ : Держвидав худож. літ., 1963. – 559 с.

Луців, Л. Ольга Кобилянська : (В 100-річчя її народин) / Л. Луців. – Нью Йорк ; Джерзі Ситі : Свобода, 1965. – 71 с. : іл., портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/1575-lutsiv-v-olga-kobilyanska/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Томашук, Н. О. Ольга Кобилянська. Життя і творчість / Н. О. Томащук. – Київ : Дніпро, 1969. – 240 с.

Копач, О. Мовостиль Ольги Кобилянської / О. Копач. – Торонто : [б. в.], 1972. – 185 с. : портр. – (Канадське наукове товариство ім. Шевченка ; ч. 11). – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/literaturoznavstvo/10660-kopach-o-movostil-olgi-kobilyanskoyi/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Лещенко, М. П. Ольга Кобилянська. Літературний портрет / М. П. Лещенко. – Київ : Дніпро, 1973. – 173 с.

Вознюк, В. О. Про Ольгу Кобилянську. Нові матеріали. Роздуми. Знахідки / В. О. Вознюк. – Київ : Дніпро, 1983. – 181 с. : іл.

Збірник на пошану Ольги Кобилянської (1863–1942) / за ред. О. Кисілевської-Ткач. – Мюнхен : Український Вільний Ун-т, 1991. – 207 с.

Остап Луцький і сучасники : листи до О. Кобилянської й І. Франка та інші забуті сторінки / ред. Ю. Луцький. – Нью-Йорк ; Торонто : Українська Вільна академія наук у США, 1994. – 206 с. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/ukrainica/10378-ostap-lutskiy-i-suchasniki-listi-do-o-kobilyanskoyi-y-i-franka-ta-inshi-zabuti-storinki/ (дата звернення: 21.11.2023). – Назва з екрана.

Демченко, І. А. Особливості поетики Ольги Кобилянської / І. А. Демченко. – Київ : Твім інтер, 2001. – 206 с.

Гундорова, Т. Femina Melancholica: стать і культура в гендерній утопії Ольги Кобилянської / Т. Гундорова. – Київ : Критика, 2002. – 272 с.: іл. – (Серія «Критичні студії» ; вип. 2).

Кирилюк, С. Д. Ольга Кобилянська і світова література / С. Д. Кирилюк ; наук. ред. Б. І. Мельничук ; Чернів. нац.. ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці : Рута, 2002. – 172 с. – (Літературні імена Буковини).

Каменська, І. В. Концепт подвійного семантичного поля у творчості Ольги Кобилянської / І. В. Каменська ; Сум. держ. пед. ун-т ім. А. С. Макаренка.  – Суми : [Вид-во Сум. держ. пед. ун-ту ім. А. С. Макаренка],  2003. – 136, [4] с.

Ожоган, Л. О. Мандрівка дивосвітом Ольги Кобилянської / Л. О. Ожоган. – Кіровоград : Центрально-Українське вид-во, 2003. – 256 с. : фотоіл.

Починок, Л. І. Ольга Кобилянська: Знайома постать у новому ракурсі : навч. посіб. / Л. І. Починок ; Кам’янець-Поділ. держ. ун-т. – Кам’янець-Подільський : Мошак М. І., 2005. – 192 с.

Ольга Кобилянська: Сторінками життя і творчості : зб. ст. аспірантів і студентів Сучав. ун-ту «Штефан чел Маре» (Румунія) та Чернів. нац. ун-ту ім. Юрія Федьковича (Україна) / [передм. В. І. Антофійчука ; уклад. Д. Волощук]. – Suceava : [б. в.], 2005. – 72 c.

Погребенник, Я. М. Німецькомовний контекст творчості Ольги Кобилянської / Я. М. Погребенник. – Чернівці : Рута, 2005. – 69 с.

Вознюк, В. О. Буковинські адреси Ольги Кобилянської : біогр.-краєзнав. монографія / В. О. Вознюк. – Чернівці : Книги–ХХІ, 2006. – 276 с. : рис.

Мельничук, Я. Б. На вечірньому прузі: Ольга Кобилянська в останній період творчості (від 1914 р.) / Я. Б. Мельничук – Чернівці : Букрек, 2006. – 214 с. : іл.

Врублевська, В. В. Шарітка з Рунгу : біогр. роман про Ольгу Кобилянську / В. В. Врублевська. – Київ : Академія, 2007. – 512 с. – (Автографи часу).

Левченко, Г. Д. Зачарована казка життя Ольги Кобилянської : монографія / Г. Д. Левченко. – Київ : Книга, 2008. – 221 с. – (Психоаналітична студія).

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська і згуртування українців / В. А. Вознюк. – Львів : Каменяр, 2011. – 29 с. – (Серія «Акценти»).

Павлишин, М. Ольга Кобилянська: прочитання / М. Павлишин. – Харків : Акта, 2008. – 358 с.

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська / В. А. Вознюк. – Харків : Фоліо, 2012. – 151 с. – (Знамениті українці).

Вознюк, В. А. Ольга Кобилянська / В. А. Вознюк. – Київ : Укрвидавполіграфія, 2012. – 151 с.

Мельничук, Я. Б. 20 есеїв про Ольгу Кобилянську та її поціновувачів / Я. Б. Мельничук. – Чернівці : Букрек, 2014. – 215 с. : іл.

Гоян, Я. П. Гірська Орлиця : есе / Я. П. Гоян ; [іл. В. І. Касіяна]. – Київ : Веселка, 2015. – 310 с. : іл., портр. – (Програма «Українська книга»).

Мельничук, Б. І. «Найкраща в нації дочка» : (Ольга Кобилянська у світлі худож. літ.) : лекції зі спецкурсу з дод. вибр. творів про письменницю / Б. І. Мельничук ; Чернів. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича. – Чернівці : Рута, 2015. – 199 с. : іл.

Вознюк, В. А. Особливості взаємин Лесі Українки та Ольги Кобилянської / В. А. Вознюк. – Чернівці : Друк Арт, 2020. – 127 с. : фот.

Сучасні наукові дослідження творчого набутку Ольги Кобилянської

Волошук, Л. Інтермедіальність як прояв міжмистецької поліфонії у новелах Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Л. Волошук. // Синопсис: текст, контекст, медіа : електрон. наук. фах. вид. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка – Київ, 2017. – № 1.

Грабовецька, О. С. Відтворення у перекладі мовних засобів вираження оцінки (на матеріалі гуморески О. Кобилянської «Він і Вона» та її англомовного перекладу) [Електронний ресурс] / О. С. Грабовецька // Література та культура Полісся. Серія: Філологічні науки : зб. наук. пр. / Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя. – Ніжин, 2017. – Вип. 89. – С. 189–201.

Жижченко, Л. Казковий характер повісті Ольги Кобилянської «За ситуаціями» [Електронний ресурс] / Л. Жижченко, Р. Князєва // Теоретичні й прикладні проблеми сучасної філології : зб. наук. пр. / Донбас. держ. пед. ун-т. – Слов’янськ, 2017. – Вип. 5. – С. 188–195.

Литвин, О. О. Метафоризація світу природи в мові творів Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологічна. – Острог, 2017. – Вип. 64. – С. 16–18.

Литвин, О. О. Образ лісу в мовній картині художніх світів Ольги Кобилянської та Уляни Кравченко [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2017. – Вип. 77. – С. 107–110.

Починок, Л. І. Духовні постулати митрополита Іларіона в контексті роману Ольги Кобилянської «Апостол черні» [Електронний ресурс] / Л. І. Починок // Іван Огієнко і сучасна наука та освіта. Серія: Філологічна : наук. зб. / Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ім. Івана Огієнка, Н.-д. центр огієнознавства – Кам’янець-Подільський, 2017. – Вип. 14. – С. 291–296.

Сандуляк, І. Створення та діяльність музею Ольги Кобилянської (1944–2017 рр.) [Електронний ресурс] / І. Сандуляк // Питання стародавньої та середньовічної історії, археології й етнології : зб. наук. пр. / Чернівец. нац. ун-т ім. Юрія Федьковича, Каф. історії стародав. світу, серед. віків та музеєзнавства. – Чернівці ; Вижниця, 2017. – Т. 2. – С. 311–327 ; 2018. – Т. 1. – С. 336–354.

Турчанська, О. Художні особливості втілення феміністичної ідеї в есе Вірджинії Вулф «Власний простір» та гуморесці Ольги Кобилянської «Він і вона» : порівняльно-типологічний аспект [Електронний ресурс] / О. Турчанська // Султанівські читання / Прикарпат. нац. ун-т ім. Василя Стефаника, Ін-т філології. – Івано-Франківськ, 2017. – Вип. 6. – С. 53–63.

Ільків, А. В. Наративні особливості епістолярного діалогу «Ольга Кобилянська – Леся Українка»: від біографічного автора до наратора / А. В. Ільків // Прикарпат. вісн. НТШ. Слово : наук. журн. / Наук. т-во ім. Шевченка, Івано-Франків. осередок. – Івано-Франківськ, 2017–2018. – № 4 [2017] / № 3 [2018]. – С. 174–180.

Романов, С. М. Материнський та іменний коди у творчих біографіях Лесі Українки та Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / С. М. Романов // Прикарпатський вісник НТШ. Слово : наук. журн. / Наук. т-во ім. Шевченка, Івано-Франків. осередок. – Івано-Франківськ, 2017-2018. – № 4 [2017] / № 3 [2018]. – С. 304–314.

Волковинська, І. В. Подолання культурної дистанції через поетичну інтерпретацію форми («Книга пісень» Г. Гейне в перекладах В. Кобилянського) [Електронний ресурс] / І. В. Волковинська // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2018. – № 10. – С. 66–79.

Кирилюк, С. Д. Новела О. Кобилянської «Битва» в «німому кіно» української прози періоду fin de siècle [Електронний ресурс] / С. Д. Кирилюк // Сучасні літературознавчі студії / Київ. нац. лінгв. ун-т. – Київ, 2018. – Вип. 15. – С. 91–96.

Матвєєва, Т. С. Фрагментарна проза в творчості О. Кобилянської: специфіка художнього моделювання світу [Електронний ресурс] / Т. С. Матвєєва // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2018. – Вип. 78. – С. 73–78.

Починок, Л. І. Мотив духовного заповіту у творчому просторі Ольги Кобилянської / Л. І. Починок // Іван Огієнко і сучасна наука та освіта. Серія: Філологічна : наук. зб. / Кам'янець-Поділ. нац. ун-т ім. Івана Огієнка, Н.-д. центр огієнознавства – Кам'янець-Подільський, 2018. – Вип. 15. – С. 222–230.

Романов, С. Онтологічна персоналізація Лесі Українки та Ольги Кобилянської: родинний простір [Електронний ресурс] / С. Романов // Проблеми гуманітарних наук. Серія: Філологія / Дрогоб. держ. пед. ун-т ім. Івана. Франка. – Дрогобич, 2018. – Вип. 42. – С. 147–155.

Сікора, Л. Т. Сакралізація національно-соціальних аспектів буття в романі Ольги Кобилянської «Апостол черні» [Електронний ресурс] / Л. Т. Сікора // Молодий вчений : наук. журн. – Херсон, 2018. – № 3.1. – С. 165–169.

Спатар, І. «Тон вічної туги», або жіноча меланхолія в новелах Елізи Ожешко «Аскетка» та Ольги Кобилянської «Valse melancholique» [Електронний ресурс] / І. Спатар // Султанівські читання / Прикарпат. нац. ун-т ім. Василя Стефаника, Ін-т філології. – Івано-Франківськ, 2018. – Вип. 7. – С. 109–119.

Антофійчук, В. І. Параболічна структура нарису/новели-притчі Ольги Кобилянської «За готар» [Електронний ресурс] / В. І. Антофійчук // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2019. – № 3. – С. 65–69.

Боєва, Е. Функційна епістема заголовчих комплексів у художньому мовленні Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Е. Боєва // Вісн. Львів. ун-ту. Серія: Філологічна / Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. – Львів, 2019. – Вип. 71, ч. 2. – С. 332–344.

Георгіце, І. Феміністичний дискурс новели Ольги Кобилянської «Valse melancolique» [Електронний ресурс] / І. Георгіце, Н. Михайловська-Вільданова // Актуальні питання суспільних наук та історії медицини = Current issues of social studies and history of medicine = Enjeux actuels des sciences sociales et de l'historie de la medecine : спіл. укр.-румун. наук. журн. / Буковин. держ. мед. ун-т, Сучас. ун-т ім. Штефана Великого. – Чернівці, 2019. – № 3. – С. 42–46.

Ковалів, Ю. І. Ольга Кобилянська. Грицько Чупринка. Дмитро Борзяк [Електронний ресурс] / Ю. І. Ковалів // Слово і час / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2019. – № 11. – С. 84-96.

Литвин, О. О. Метафоризація флори в мові художніх творів О. Кобилянської [Електронний ресурс] / О. О. Литвин // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В. Н. Каразіна. Серія: Філологія. – Харків, 2019. – Вип. 80. – С. 66–69.

Литвин, О. О. Флорономени у складі порівнянь як засіб вербалізації краси природи та людини в мові творів Ольги Кобилянської / О. О. Литвин // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія – Острог, 2019. – Вип. 6. – С. 27–29.

Найрулін, А. Етикетні формули в епістолярію Ольги Кобилянської як вияв прагмалінгвального (конотативного) компонента [Електронний ресурс] / А. Найрулін // Лінгвістика : зб. наук. пр. / Луган. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Полтава, 2019. – № 1. – С. 97–107.

Папіш, В. А. Мовний психосвіт програної битви (на матеріалі новели О. Кобилянської «Битва») [Електронний ресурс] / В. А. Папіш // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія / Ужгород. нац. ун-т. – Ужгород, 2019. – Вип. 1. – С. 91–95.

Руснак, Ю. Типологія непроцесуальних ознак у мовостилі Ольги Кобилянської (на матеріалі нарису «Битва») [Електронний ресурс] / Ю. Руснак // Актуальні питання суспільних наук та історії медицини = Current issues of social studies and history of medicine = Enjeux actuels des sciences sociales et de l'historie de la medecine : спіл. укр.-румун. наук. журн. / Буковин. держ. мед. ун-т, Сучас. ун-т ім. Штефана Великого. – Чернівці, 2019. – № 3. – С. 6–11.

Науменко, Н. В. «…Немов яка соната»: музична організація новели Ольги Кобилянської «Битва» / Н. В. Науменко // Вчені зап. Таврійс. нац. ун-ту ім. В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. – Київ, 2020. – Т. 31(70), № 1(3). – С. 188–195.

Руснак, Ю. М. Порівняння та засоби його вираження у малій прозі Ольги Кобилянської: когнітивний та стилістичний аспекти [Електронний ресурс] / Ю. М. Руснак // Записки з українського мовознавства = Opera in linguistica ukrainiana : зб. наук. пр. / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова. – Одеса, 2020. – Вип. 27. – С. 127–135.

Руснак, Ю. М. Комунікативно-прагматичні домінанти мовостилю Ольги Кобилянської (на матеріалі гуморески «Він і Вона») [Електронний ресурс] / Ю. М. Руснак // Мовознавчий вісн. : зб. наук. пр. / Черкас. нац. ун-т ім. Богдана Хмельницького. – Черкаси, 2020. – Вип. 28. – С. 128–134.

Іванишин, М. В. Образ України та українців у творах Ольги Кобилянської: етноімагологічний аспект [Електронний ресурс] / М. В. Іванишин // Молодий вчений : наук. журн. – Херсон, 2021. – № 6. – С. 33–37

Герман, В. В. Психолінгвістична спрямованість звертань у листах Лесі Українки до Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / В. В. Герман, В. Замошнікова // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2021. – Вип. 11. – С. 56–59.

Осіпенко, Н. С. Образ жінки-рукодільниці в українській літературі ХІХ століття (за творами І. Котляревського «Наталка Полтавка», Т. Шевченка «Назар Стодоля», О. Кобилянської «Земля») [Електронний ресурс] / Н. С. Осіпенко // Вісн. Запоріз. нац. ун-ту. Філологічні науки. – Запоріжжя, 2021. – № 1. – С. 253–258.

Романов, С. М. Лариса Косач і Ольга Кобилянська. Жіноча дружба в чоловічому світі [Електронний ресурс] / С. М. Романов // Українська біографістика = Biographistica Ukrainica : зб. наук. пр. / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біогр. дослідж. – Київ, 2021. – Вип. 21. – С. 77–89.

Руснак, Ю. Лексема очі в художньому дискурсі Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / Ю. Руснак // Актуальні питання гуманітарних наук = Humanities science current issues : міжвуз. зб. наук. пр. молодих вчених Дрогоб. держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. – Дрогобич, 2021. – Вип. 39, т. 3. – С. 91–97.

Антофійчук, А. М. Синтаксичні засоби оформлення епістолярного дискурсу Ольги Кобилянської [Електронний ресурс] / А. М. Антофійчук // Закарпатські філологічні студії / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2022. – Вип. 23. – С. 9–12.

Ковальчук, Н. В. «Ніцшеанство» Ольги Кобилянської в художній біографії Валерії Врублевської «Шарітка з Рунгу» [Електронний ресурс] / Н. В. Ковальчук, О. О. Маланій // Закарпатські філологічні студії / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2022. – Вип. 26. – С. 273–279.

Помирча, С. В. Вербалізація концепту «жінка» у творах О. Кобилянської «Людина» і «Царівна» [Електронний ресурс] / С. В. Помирча, І. М. Лобачова // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2022. – Вип. 13. – С. 92–95.

Ольга Кобилянська у споминах

Балицький, К. Моє знайомство з О. Кобилянською / К. Балицький // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 240–244.

Бобикевич, К. Мої спомини : [про О. Кобилянську] / К. Бобикевич // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 215–219.

Бурачинська З. Мої спомини про Ольгу Кобилянську / З. Бурачинська // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 237–239.

Галущинська, Г. Я Ольгу Кобилянську вже від давніх літ знаю і люблю / Г. Галущинська // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887- 1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 229.

Гірниченко, Я. У письменниці : [спогади про О. Кобилянську] / Я. Гірниченко // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 272–275.

З Цегельських – Євгенія Кордуба. Мої спомини // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 233–236.

Никорович, С. Цвіти споминів: Білі акварелі : [про О. Кобилянську] / С. Никорович // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 264-271.

О. Г. Двадцять і чотири години життя-буття Ольги Кобилянської / О. Г. // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 225-228.

Ощипко, В. З Черновець до… / В. Ощипко // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 245–246.

Павлюх-Гузарева, О. Очі : [розповіді про письм.] / О. Павлюх-Гузарева // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 222–224.

Устиянович, О. Спомини : [про О. Кобилянську] / О. Устиянович // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (1887-1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 211–214.

Шаповал, М. Дорогий Друже Ольго Юліяновно! : [спогади] / М. Шаповал // Ольга Кобилянська : альм. у пам’ятку її сорокліт. письменниц. діяльности (188–1927) / зладив Л. Когут. – Чернівці, 1928. – С. 249–252.

Про Ольгу Кобилянську : [спогади О. Маковея] // Письменники зблизька : спогади / М. Рудницький. – Львів, 1958. – Кн. 1. – С. 152–154.

Блажкевич, І. Спогади про Ольгу Кобилянську / І. Блажкевич // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963 – С. 438–444.

Дольницька, В. Спомин про побут Ольги Кобилянської в Молодятині / В. Дольницька // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 435–437.

Садовська, С. Спогади про Ольгу Кобилянську / С. Садовська // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963 – С. 375–380.

Українка, Л. Правдивий літературний талант : [є спогади про О. Кобилянську] / Л. Українка // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 30, 31.

Штолба, З. Із статті «Ольга Кобилянська» / З. Штолба // Ольга Кобилянська в критиці та спогадах : зб. ст. / вступ. ст., упоряд. та прим. Ф. Погребенника. – Київ, 1963. – С. 320–323.

Панчук, Е. М. Гірська орлиця : спогади / Е. М. Панчук. – Ужгород : Карпати, 1976. – 124 с. : іл. ; портр.

Косарик, Д. М. Братні зорі : іст.-біогр. нариси, лірична повість, спогади : [присвяч. зустрічам О. Кобилянської з П. Тичиною] / Д. М. Косарик. – Київ : Дніпро, 1983. – 363 с.

Федунь, М. Особа автора у художніх творах О. Кобилянської та спогадах про неї / М. Федунь // Наук. вісн. Чернівец. ун-ту. Слов’янська філологія : зб. наук. пр. / Чернівец. нац. ун-т. – Чернівці, 2004. – Вип. 216/217. – С. 136–139.

Федунь, М. Буковина та її письменники крізь призму спогадів Олени Кисілевської та Ірини Вільде : [спогади про О. Кобилянську] / М. Федунь // Наук. вісн. Чернів. ун-ту. Слов’янська філологія : зб. наук. праць на пошану проф. Б. Мельничука з нагоди його 70-річчя / Чернівец. нац. ун-т. – Чернівці, 2008. – Вип. 394/398. – С. 310–315.

Панчук, О. Чернівці: Одне місто, одна людина в трьох державах : спогади свідка епохи від онука Ольги Кобилянської. – Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2020. – 256 с.

Підготувала Т. Кушнірук