Богдан Лепкий у духовному відродженні українського народу

 

бібліографічний список до 150-річчя від дня народження

письменника, літературознавця, перекладача,видавця

(04.11.1872–21.07.1941)

Ми віримо глибоко й безконечно,

Що правда, і добро, і наш народ не вмре.

Б. Лепкий

У листопаді 2022 року виповнюється 150 років від дня народження визначного українського письменника, літературознавця, перекладача, історика літератури, художника, педагога, громадського діяча Богдана Сильвестровича Лепкого. Надзвичайно талановитий і неймовірно працездатний він, ніби справжній велетень творчої праці, залишив вагомий слід в історії нашого народу. Його творчий доробок і багатогранність таланту дивує, вражає і надихає. Глибоко обізнаний з багатьма галузями наук і мистецтв Лепкий був справжнім українським  інтелектуалом, сповненим творчими думками, ідеями і шуканнями. Його творчі інтереси були дуже широкими, а літературні твори вирізнялися винятковою досконалістю і довершеністю. Та все ж, незважаючи на всю велич постаті Богдана Лепкого, його ім’я ще й досі мало відоме пересічним українцям, бо в радянські часи його твори були суворо заборонені. Лиш тепер їх досліджують, аналізують, вивчають, перекладають різними мовами, а українці поволі відкривають для себе істинного українця і палкого патріота Богдана Лепкого.

Його творчість припала на період, сповнений складних історичних процесів і непростих випробувань, та все ж, письменник завжди залишався справжнім українцем і все своє життя невтомно і віддано трудився на користь рідної землі. На початку минулого століття він був одним із найбільш відомих і шанованих на західноукраїнських землях літератором. Український літературознавець Ф. Погребенник так відгукувався про видатного митця: «Доля щедро обдарувала Богдана Лепкого. І він не змарнував свого таланту. Він залишив нам багату спадщину як поет і прозаїк критик і літературознавець, видавець і художник».

Творчий спадок письменника складає понад 80 власних книг. Це цикл романів «Мазепа», повісті, оповідання, казки, поетичні твори, спогади, а також переклади, літературознавчі дослідження та розвідки, статті мистецького спрямування, які були надруковані в періодичних виданнях, різноманітних збірниках, альманахах, календарях. Він – упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. За обсягом написаного Б. Лепкий поступається в українській літературі лише І. Франку. Варто відмітити, що бібліографія творів Богдана Лепкого становить до тисячі позицій. Можна тільки дивуватися, як одна людина змогла так багато зробити за своє життя.

Значну частину спадщини письменника становлять твори історичної тематики. Особливо багато думок, зусиль і праці письменник вклав у грандіозний роман із семи томів, присвячений символу української державності гетьману Івану Мазепі. Цей монументальний твір і нині залишається єдиним в українській літературі великим епічним полотном про буремний і драматичний період в нашій історії та про видатну постать українського гетьмана. У своєму трактуванні особистості Мазепи Лепкий спирався на історичні джерела та наукові роботи впливових дослідників, передусім на праці М. Грушевського як найбільш вагомі та авторитетні дослідження.

Надзвичайно глибокою й багатогранною є поетична лірика митця. Перу автора належать збірки віршів «Стрічки» (1901), «Листки падуть», «Осінь» (1902), «Книжка горя» (1904), «На чужині» (1904), «З глибин душі» (1909), «Для ідеї» (1911), «З-над моря» (1913), «Доля» (1917). Вірші Лепкого дивовижно щирі і природні, Вони вирізняються чуттєвістю, легкістю і ніжністю, що свідчить про особливу приязність та доброзичливість натури самого поета.

Лепкий був одним із творців української малої прози ХХ ст. Він охоче писав оповідання, а новела взагалі була улюбленим жанром письменника. Основні збірки малої прози Лепкого: «З села» (1898), «Оповідання», «Щаслива година» (1901), «В глухім куті» (1903), «По дорозі життя» (1905), «Кара» (1906), «Кидаю слова» (1911) та ін. Ці твори пройняті теплим почуттям до людини і побудовані здебільшого як емоційно забарвлені спогади з пережитих літ. Поетичний і новелістичний доробок Б. Лепкого високо оцінив І. Франко.

Особливо важливими у творчому доробку Лепкого є його літературознавчі дослідження. Він написав ряд розвідок і статей про творчість В. Стефаника, І. Котляревського, Марка Вовчка, Ю. Федьковича, Л. Глібова, М. Старицького, Є. Плужника, М. Драй-Хмари та ін. Він був знаним шевченкознавцем, підготував два видання творів Т. Шевченка із власною передмовою, а також присвятив йому свої поезії, перекладав іншими мовами його твори.

Богдан Сильвестрович Лепкий народився 4 листопада (інформацію взято з Енциклопедії сучасної України, Київ, 2016. Т. 17. С. 96, 97) за іншими даними 9 листопада 1872 року в селі Кривеньке, що на Тернопільщині і був першою дитиною в сім’ї священика Сильвестра Лепкого. Його дитячі роки пройшли в Бережанах. Тут він успішно навчався у місцевій гімназії, тут були зроблені перші літературні спроби. Упродовж свого життя письменник з теплотою згадував про це маленьке галицьке містечко, назвавши Бережани найкращим містом на землі.

Навчався у Віденському і Львівському університетах. Працював учителем української та німецької мов і літератур у Бережанах. З 1899 р. почав читати лекції з української мови і літератури в Ягеллонському університеті Кракова. Більшість свого життя прожив на чужині, де своєю копіткою працею заслужив великої шани і поваги як учений, педагог, громадський діяч, професор кафедри Ягеллонського університету, дійсний член наукових інститутів у Варшаві, Кракові, Берліні.

Письменник ніколи не поривав зв’язків з рідною землею. Він часто приїжджав до Львова, відвідував дорогі з дитинства місця на Поділлі, долучався до громадського життя Галичини. Через усе своє життя він проніс у серці велику любов до батьківщини і до кінця своїх днів мав у душі журливу тугу за рідним краєм.

Останні роки життя митця були найважчими. З початком Другої світової війни Краківський університет було закрито, Лепкий залишився без роботи, що спричинило матеріальну скруту. Заради прожиття дописував до українських журналів, газети «Краківськві вісті», багато перекладав. Помер Б. Лепкий 21 липня 1941 р. у Кракові, де й похований.

Пропонуємо долучитися до класичної спадщини письменника, щоб вивчати, знати і популяризувати велике творче надбання великого українця Б. Лепкого.

З письменницької спадщини Б. Лепкого

Вибране / Б. Лепкий ; передм. М. М. Ільницького. – Львів : Світ, 1990. – 184 с. : іл.

Поезії / Б. Лепкий ; редкол.: В. В. Біленко [та ін.] ; упоряд., вступ. ст. і прим. М. М. Ільницького – Київ : Рад. письменник, 1990. – 383 с. : іл.

Мазепа : трилогія / Б. Лепкий. – Львів : Каменяр : Кооператив «Манускрипт», 1991.

Т. 1, кн. 1, 2 : Мотря – 424 с. : іл.

Т. 2, кн. 1 : Не вбивай ; Кн. 2. Батурин – 488 с. : іл.

Твори : в 2 т. / Б. Лепкий ; упоряд., вступ. ст. і прим. М. М. Ільницького ; худож. М. Жук. – Київ : Дніпро, 1991.

Т. 1 : Поезія. Оповідання і нариси. Історичні повісті – 852 с.

Т. 2 : Повість. Спогади. Виступи. – 719 с.

Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського : повість / Б. Лепкий. – Тернопіль : Ред.-вид. від. упр. по пресі, 1991. – 116 с.

З-під Полтави до Бендер : іст. повість / Б. С. Лепкий ; упоряд., авт. післямови Р. Д. Горак ; худож. С. Г. Якутович. – Київ : Дніпро, 1992. – 256 с. : іл.

Полтава : іст. повість / Б. Лепкий ; упоряд. Р. Д. Горак; худож. С. Г. Якутович. – К. : Дніпро, 1992. – 487 с. : іл

Крутіж : іст. повісті / Б. Лепкий ; передм., упоряд. Р. Коритка ; худож. Г. Акулов – Київ : Веселка, 1992. – 390 с.  – (Золоті ворота).

Мотря : іст. повість / Б. Лепкий ; упоряд. Р. Горак ; худож. С. Якутович. – Київ : Дніпро, 1992. – 464 с. : іл.

Не вбивай. Батурин : іст. повісті / Б. Лепкий. – Київ : Дніпро, 1992. – 535 с. : іл.

Твори : в 2 т. / Б. Лепкий. – Київ : Наук. думка, 1997.

Т. 1 : Поетичні твори. Прозові твори. Мемуари. – 844 с.

Т. 2 : Прозові твори. – 694 с.

Вибрані твори : в 3 т. / Б. Лепкий. – Тернопіль : Збруч.

Т. 1 : Мотря : іст. повість ; Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського / вступ. ст. Н. І. Білик, Б. І. Мельничук ; упоряд. Б. І. Мельничук. – 2004. – 351 с.

Т. 2 : Мотря. Орли. : іст. оповідання з років 1734–1750 ; Крутіж : іст. повість ; Оповідання. / упоряд. Б. І. Мельничук – 2006. – 400 с.

Т. 3 : Не вбивай ; Батурин : іст. повісті. / уклад.-ред. Б. Мельничук. – 2008. – 488 с.

Мазепа : трилогія : ч. 1 : Не вбивай ; Батурин / Б. Лепкий ; післямова Я. Радевич-Винницького. – Дрогобич : Відродження, 2004. – 568 с.

Поезії / Б. Лепкий. – Тернопіль : Джура, 2005. – 500 с.

Вибрані твори : у 2 т. / Б. Лепкий ; упоряд., вступ. сл. та передм. Н. Білик, Н. Гавдиди ; прим. Н. Білик. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2011.

Т. 1. – 2011. – 603 с.

Т. 2. – 2011. – 614 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. обр. текст. передм. та прим. О. В. Зав'язкіна ; худож О. К. Перепелиця. – Донецьк : БАО, 2011. – 480 с. – (Видатні українські твори).

Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського : повість / Б. Лепкий ; упоряд. та передм., прим. Н. Білик ; інсценізація О. Скалозуба, Б. Мельничука. – Тернопіль : Богдан, 2012. – 280 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. оброб. тексту, передм та прим. О. В. Зав’язкіна ; худож. оформ. О. К. Перепелиця ; дизайн обкл. М. В. Тимофєєв. – Донецьк : БАО, 2015. –478 с. : іл. – (Видатні українські твори, Історія в романах та повістях).

Крутіж : повість. – Київ : Знання, 2016. – 223 с. – (Скарби).

Крутіж : іст. малюнки з часів гетьмана Івана Виговського / Б. Лепкий. –  Київ : ЦУЛ, 2017. – 144 с. : портр. – (Класика української літератури).

Мазепа : трилогія. / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2017. – (Класика української літератури)

Кн. 1 : Мотря. – 440 с.

Кн. 2, 3 : Не вбивай ; Батурин – 552 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. оброб. тексту, передм. та прим. О. В. Зав’язкіна. – Київ : Кристал бук, 2017. – 478 с. –(Видатні українські твори, Історія в романах та повістях).

З-під Полтави до Бендер : повість / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 260 с.

Полтава : іст. повість / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 532 с.

Твори для дітей

Казки / Б. Лепкий ; передм., прим. Ф. Погребенника ; худож. Є. Крига. – Київ : Веселка, 1991. – 95 с. : іл.

Казка мойого життя : повість. / Б. Лепкий – Івано-Франківськ : Обл. друкарня, 1998. – 255 с. : фот.

Цвіт споминів : Віршовані. казки ; Великодня, різдвяна, новорічна поезія ; Оповідання / Б. Лепкий ; упоряд. Н. Дирда ; вступ. ст. П. Сороки ; худож. С. Костишин. – Бережани ; Тернопіль : Музей Богдана Лепкого : Джура, 2002. – 184 с.

Казки / Б. Лепкий ; передм. Л. Ліщинської ; обкл. та іл. В. Дунаєвої. – Київ : Школа, 2007. – 188 с. : іл. – (Хрестоматія школяра).

Три казки : казки для дітей / Б. Лепкий. – Тернопіль : Студія Поліграф, 2012. – 78 с.

Казка мойого життя : повість / Б. Лепкий ; Обл. музей Б. Лепкого в Бережанах ; обкл. О. Кіналя. – Тернопіль : Навч. книга – Богдан, 2014. – 415 с. : іл.

Під тихий вечір : повість-казка / Б. Лепкий. – Тернопіль : Навч. кн.-Богдан, 2018. – 360 с.

Мишка : казки та оповідання / Б. Лепкий ; іл. К. Лавра. – Київ : Знання, 2020. – 157 с. : іл. – (Скарбничка ; 2019, № 6).

Нариси, дослідження, розвідки

Начерк історії української літератури. Вип. 5 / Б. Лепкий ; Український Вільний ун-т, Філософічний ф-т ; фотопередрук з післясловом О. Горбача. – Мюнхен : [б. в.], 1991. – 272 с. : іл. – (Українське літературознавство).

Чим жива українська література? / Б. Лепкий // Книжник. – 1992. – № 4. – С. 19–25.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий. – Київ : Україна, 1994. – 173 с.

Присвяти Василеві Стефаникові : збірник / Б. Лепкий. – Тернопіль : Лілея, 1997. – 99 с.

Три портрети : Іван Франко. Василь Стефаник. Владислав Оркан : спогади / Б. Лепкий ; Львів. обл. благодійний фонд «Нащадки Богдана Лепкого». – Львів : Оксарт, 1998. – 132 с. : портр.

Життєпис Тараса Шевченка : 190-річчю від народж. Т. Шевченка присвяч. / Б. Лепкий. – Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2004. – 216 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка : біогр. окремої особи / Б. Лепкий ; худож. оформ., упоряд. С. Дубецької. – Тернопіль : Джура, 2004. – 183 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий. – 2-ге вид. – Тернопіль : Джура, 2014. – 184 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий // Шевченкіана діаспори : у 6 т. / НАН України, Міжнар. школа україністики, Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка, Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України ; голов. ред. Л. В. Губерський. – Київ, 2018. – Т. 1 : Біографія Тараса Шевченка. – С. 396–554.

Дослідження творчого набутку Богдана Лепкого

Безушко, В. Богдан Лепкий / В. Безушко. – Філадельфія : ПА, 1952. – 16 с. – (Популярна бібліотека «Америки» ; ч. 5).

Лев, В. Богдан Лепкий, 1872–1941: життя і творчість. Т. 193 / В. Лев ; Наук. т-во ім. Т. Шевченка. – Нью-Йорк ; Сідней ; Торонто : НТШ, 1976. – 399 с. : іл. – (Записки Наукового товариства ім. Т. Шевченка : філологічна секція).

Погребенник, Ф. Богдан Лепкий : монографія / Ф. Погребенник. – Київ : Знання, 1993. – 64 с. – (Письменники України та діаспори ; вип. 5).

Сивіцький, М. К. Богдан Лепкий : життя і творчість / М. К. Сивіцький. – Київ : Дніпро, 1993. – 375 с.

Качкан, В. А. В ключі української ментальності : (Богдан Лепкий) / В. А. Качкан // Українське народознавство в іменах : у 2 ч. / В. А. Качкан. – Київ, 1994. – Ч. 1. – С. 243–254.

Високе небо Богдана Лепкого : Спроби антол. у публіцистиці, поезії, пісні : до 60-річчя від дня смерті / Музей Богдана Лепкого ; ред.-упоряд. Н. Дирда. – Тернопіль ; Бережани : Джура, 2001. – 204 с. : іл., ноти.

Білик, Н. Богдан Лепкий : життя і діяльність / Н. Білик ; Ін-т нац. відродження України. – Тернопіль : Джура, 2001. – 172 с. : іл., портр.

Леськів, Б. Фігури художньої прози Богдана Лепкого : словник / Б. Леськів. – Немирів : БУГ-ДАН, 2001. – 56 с.

Горак, Р. Трагедія Богдана Лепкого / Р. Горак ; Клуб Укр. інтелігенції ім. Б. Лепкого. – Івано-Франківськ : Грань, 2002. – 72 с. : портр.

Білик, Н. Літописець долі рідного народу / Н. Білик // Мотря : іст. повість ; Сотниківна : іст. картина з годин Івана Виговського / Б. Лепкий. – Тернопіль, 2004. – С. 3–12.

Ліщинська, Л. Повернення Богдана Лепкого / Л. Ліщинська // Казки / Б. С. Лепкий. – Київ, 2007. – С. 3–6.

Гавдида, Н. Літературно-малярський дискурс творчості Богдана Лепкого : монографія / Н. Гавдида. – Київ : Смолоскип, 2012. – 228 с. :  іл. – (Українські студії).

Лепкий, Л. На маргінесі «Казки мого життя» / Л. Лепкий // Казка мойого життя / Б. С. Лепкий. – Тернопіль, 2014. – С. 341–375.

Лепкий, Л. Дещо про молодість Б. Лепкого : (уривки зі спогадів) / Л. Лепкий // Казка мойого життя / Б. С. Лепкий. – Тернопіль, 2014. – С. 376–389.

Біличенко, О. Л. Поезія Богдана Лепкого в реаліях української дійсності (сучасне прочитання) [Електронний ресурс] / О. Л. Біличенко // Наук. вісн. Міжнар. гуманіт. ун-ту. Серія: Філологія. – Одеса, 2015. – Вип. 19(2). – С. 8–10.

Громик, Л. І. Публіцистика Богдана Лепкого: історіософський контекст [Електронний ресурс] / Л. І. Громик // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2015. – Вип. 38. – С. 24–27.

Кордонець, О. Осмислення концепту щастя в мініатюрах Богдана Лепкого «Цвіт щастя» та «Щастя» Лесі Українки [Електронний ресурс] / О. Кордонець // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія. – Ужгород, 2015. – Вип. 2. – С. 55–59.

Пазюк, Р. Система тропів у поезії Богдана Лепкого першого періоду поетичної творчості (1890–1899 рр.) [Електронний ресурс] / Р. Пазюк // Філологічні трактати / Сум. держ. ун-т, Харків. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. – Суми, 2015. – Т. 7. – № 2. – С. 31–37.

Пазюк, Р. В. Особливості вірша Б. Лепкого в період двох світових воєн та міжвоєнного часу / Р. В. Пазюк [Електронний ресурс] // Літературознавчі студії / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 45. – С. 177–188.

Пазюк, Р. Фоніка ранньої поетичної творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Р. Пазюк // Проблеми сучасного літературознавства : зб. наук. пр. / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова – Одеса, 2015. – Вип. 20. – С. 153–162.

Сопіга, М. Роль Богдана Лепкого як педагога та перекладача у поширенні української культури у світі [Електронний ресурс] / М. Сопіга // Наук. вісн. Кременец. обл. гуманіт-пед. акад. ім. Тараса Шевченка. Серія: Педагогіка.– Кременець, 2015. – Вип. 4. – С. 45–52.

Білик, Н. І. Рецепція української християнської культури у творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Гілея : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова – Київ, 2016. – Вип. 113. – С. 126–130.

Білик, Н. Постать Богдана Лепкого в біобібліографічній спадщині Зенона Кузелі [Електронний ресурс] / Н. Білик // Вісн. Книжкової палати. – Київ, 2016. – № 11. – С. 35–38.

Кордонець, О. Лабораторія митця в мініатюрі «Хочу писати» Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / О. Кордонець // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія. – Ужгород, 2016. – Вип. 2. – С. 151–155.

Блашків О. Стильові засоби, документ і вимисел трактування жанрової своєрідності пенталогії Б. Лепкого «Мазепа» [Електронний ресурс] / О. Блашків // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 73–79.

Василишин, О. Богдан Лепкий у рецепції Уласа Самчука [Електронний ресурс] / О. Василишин, Р. Дубровський // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 119–122.

Вінтонів, Т. М. Роль міфонімів та біблійних онімів у створенні семантичної аури антропоетоніма Мотря в історичній епопеї Богдана Лепкого «Мазепа» [Електронний ресурс] / Т. М. Вінтонів // Studia philologica. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка. – Київ, 2017. – Вип. 9. – С. 85–92.

Глотов, О. Останнє слово Богдана Лепкого / О. Глотов [Електронний ресурс] // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 113–118.

Здіховська, Т. В. Вигукові фразеологізми з емоційно-оцінним значенням у прозі Б. Лепкого та У. Самчука: семантичний і функційно-стилістичний аспекти [Електронний ресурс] / Т. В. Здіховська, Н. В. Горбач // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологічна. – Острог, 2017. – Вип. 65. – С. 116–119.

Конопліцька, О. Авторська генологічна свідомість Богдана Лепкого і жанрові традиції в європейській літературі [Електронний ресурс] / О. Конопліцька // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 80–91.

Кузьменко, О. Фольклорні ремінісценції воєнних поезій Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Кузьменко // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 123–132.

Кучма, Н. Постать Богдана Лепкого в оцінках сучасників [Електронний ресурс] / Н. Кучма // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 148–153.

Мельничайко, В. Прийом протиставлення у повісті Богдана Лепкого «Батурин» [Електронний ресурс] / В. Мельничайко, М. Криськів // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. – 44. – С. 92–102.

Чуй, А. «Розвіялися сни мої рожеві» (до проблеми модерністської парадигми любовної лірики Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / А. Чуй // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 64–72.

Яблонська, О. На роздоріжжі імперій: історіософічні спостереження Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Яблонська // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 141–147.

Янковська, Ж. Концепт «храм» крізь призму оповідання Богдана Лепкого «Дзвони» [Електронний ресурс] / Ж. Янковська // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 154–160.

Білик, Н. І. Інсценізація історичної епопеї Богдана Лепкого «Мазепа» та її втілення у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Мистецтвознавство. – Тернопіль, 2018. – № 1. – С. 204–210.

Васильчук, М. Гуцульщина у творчості Богдана Лепкого: ліричне «я» на тлі Карпат [Електронний ресурс] / М. Васильчук // Закарпатські філологічні студії. / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2018. – Вип. 4(1). – С. 102–106.

Гримашевич, Г. Лексикографічна репрезентація фразеологічної системи творів Богдана Лепкого (Фразеологізми у творах Богдана Лепкого. Словник / голов. ред. Панцьо С. Є. 2-ге вид., перероб. і допов. Тернопіль, 2018. 432 с.) / Г. Гримашевич // Філологічний часопис. / Уман. держ. пед. ун-т ім. Павла Тичини. – Умань, 2018. – Вип. 2. – С. 144–148.

Гудз, Р. Стилістичне призначення застарілої лексики в історичних повістях Богдана Лепкого / Р. Гудз // Філологічні студії : зб. наук. пр. студентів і магістрів ф-ту філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. Михайла Коцюбинського, Ф-т філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха. – Вінниця, 2018. – Вип. 16. – С. 38–44.

Назар-Шевчук, Л. Символістичні тенденції в творчості Вaсиля Барвінського. Твори на слова Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Л. Назар-Шевчук // Українська музика. / Львів. нац. муз. акад. ім. М. В. Лисенка. – Львів, 2018. – Число 4. – С. 47–63.

Радишевський, Р. Богдан Лепкий – невтомний популяризатор творчості Тараса Шевченка / Р. Радишевський // Шевченкіана діаспори : у 6 т. / НАН України, Міжнар. школа україністики, Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2018. – Т. 1: Біографія Тараса Шевченка. – С. 384–396.

Троян, Т. О. Світ інструментальної музики в мемуаристиці Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Т. О. Троян // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2018. – Вип. 4. – С. 197–199.

Білик, Н. Промови Богдана Лепкого як чинник збереження національної ідентичності українців [Електронний ресурс] / Н. Білик // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія. – Тернопіль, 2019. – Вип. 2. – С. 165–170.

Здіховська, Т. Фразеологізми на позначення оцінно-експресивного ставлення до іншої людини в прозі Уласа Самчука та Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Т. Здіховська // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2019. – Вип. 48. – С. 126–129.

Кульбабська, О. Фразеологічні ресурси мовостилю Богдана Лепкого (рец. на словник: Фразеологізми у творах Богдана Лепкого / гол. ред. Панцьо С. Є. – Тернопіль: Джура, 2018. – 432 с.) [Електронний ресурс] / О. Кульбабська // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2019. – Вип. 48. – С. 254–256.

Палинський, В. Бути собою. Завше… : про Богдана Лепкого-художника / В. Палинський // Укр. літ. газ. – 2020. – 31 січ. – С. 5.

Ситар, Г. Особливості реалізації фразеологізованих речень у творах Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Г. Ситар // Лінгвістичні студії. / Донец. нац. ун-т ім. Василя Стуса. – Вінниця, 2020. – Вип. 40(1). – С. 64–80.

Шульга, О. Трансформація образу Мотрони Кочубей в історичній повісті «Мотря» Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Шульга // Вчені зап. Таврійського нац. ун-ту ім. В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. – Київ, 2020. – Т. 31(70), № 4(4). – С. 80–84.

Багрій, М. Література як засіб формування національної свідомості та характеру особистості крізь призму творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / М. Багрій, С. Довбенко // Молодь і ринок. / Дрогоб. держ. пед. ун-т ім. Івана Франка. – Дрогобич, 2021. – № 3. – С. 45–50.

Митько, Н. Лінгвістичні функції хронологічно маркованої лексики у творах Б. Лепкого / Н. Митько // Граматичні читання – ХI : матеріали Міжнар. наук.-теорет. конф. 13–14 трав. 2021 року / Донец. нац. ун-т ім. Василя Стуса. – Вінниця, 2021. – С. 103–106.

Вивчення творчості Богдана Лепкого в школі

Лісович, О. «Пора воскресіння» : [сценарій про Б. Лепкого] / О. Лісович // Журавлик. – 2015. – № 11. – С. 5.

Лісович, О. Пора воскресіння : вихов. захід, присвяч. Богдану Лепкому : [сценарій] / О. Лісович // Початкова шк. – 2016. – № 1. – С. 14–16.

Шульга-Пасічник, О. Події 1914–1920 років у творчості Богдана Лепкого / О. Шульга-Пасічник // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2016. – № 2. – С. 53–57.

Юрчак, Л. Довга дорога додому : вихов. година, присвяч. Богдану Лепкому / Л. Юрчак // Українське слово і сучасність. – 2016. – № 11. – С. 61–71.

Шаран, Г. Всесвіт Богдана Лепкого, осяяний любов’ю : літ. читання / Г. Шаран // Журавлик. – 2019. – № 11. – С. 12.

Штефуряк, Н. Вивчаємо творчість Богдана Лепкого : урок за казкою «Мишка» : (казка для дітей: для малих і великих) : 7 кл. / Н. Штефуряк // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2020. – № 1. – С. 15–18.

Вшанування та увічнення пам’яті Богдана Лепкого

Музей Богдана Лепкого / авт. тексту: І. В. Ухзман, Г. М. Кізімович, Н. Л. Стрілець. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2012. – 16 с. : іл. – (Духовна скарбниця краю).

Білик, Н. І. Музей Богдана Лепкого в Бережанах як носій історичної пам’яті [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту : зб. наук. пр. – Запоріжжя, 2017. – Вип. 47. – С. 223–226.

Бородіца, С. І. Міжнародна наукова конференція, присвячена 145-річчю з дня народження Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / С. І. Бородіца // Слово і час. / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Нац. спілка письм. України. – Київ, 2018. – № 2. – С. 122, 123.

Довідкові матеріали

Ільницький, М. «Найпопулярніша постать на галицькому ґрунті…» : [про Б. Лепкого] / М. Ільницький // Українське слово : хрестоматія укр. літ. та літературної критики ХХ ст. : (у 3 кн.). – Київ, 1994. – Кн. 1. – С. 241–250.

Лепкий Богдан Сильвестрович // Українська літературна енциклопедія : в 5 т. / відп. ред. І. О. Дзеверін ; АН УРСР, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 1995. – Т. 3. – С. 163, 164.

Богдан Лепкий : 1872–1941 // Українська література / О. Міщенко. – Київ, 2005. – С. 243–255.

Лепкий Богдан// Універсальний літературний словник-довідник / С. М. Оліфіренко, В. В. Оліфіренко, Л. В. Оліфіренко. – Донецьк, 2007. – С. 204.

Герасимова Г. П. Лепкий Богдан Сильвестрович // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України. Інститут історії України. – Київ, 2009. – Т. 6 : Ла–Мі – С. 123–125. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Lepkiy_B_S (дата звернення: 25.10.2022). – Назва з екрана.

Богдан Лепкий: відомий і невідомий (1872–1941) : бібліогр. покажч. / Тернопіл. ОУНБ ; уклад. М. Пайонк [та ін.]. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2012. – 240 с. : фот. – (Родом з України ; вип. 8).

Ільницький, М. М. Лепкий Богдан Сильвестрович // Енциклопедія Сучасної України / голова редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ, 2016. – Т. 17. – С. 96–97. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-54373 (дата звернення: 18.10.2022). – Назва з екрана.

Підготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії

Поділитися:

Богдан Лепкий у духовному відродженні українського народу


 

бібліографічний список до 150-річчя від дня народження

письменника, літературознавця, перекладача,видавця

(04.11.1872–21.07.1941)

Ми віримо глибоко й безконечно,

Що правда, і добро, і наш народ не вмре.

Б. Лепкий

У листопаді 2022 року виповнюється 150 років від дня народження визначного українського письменника, літературознавця, перекладача, історика літератури, художника, педагога, громадського діяча Богдана Сильвестровича Лепкого. Надзвичайно талановитий і неймовірно працездатний він, ніби справжній велетень творчої праці, залишив вагомий слід в історії нашого народу. Його творчий доробок і багатогранність таланту дивує, вражає і надихає. Глибоко обізнаний з багатьма галузями наук і мистецтв Лепкий був справжнім українським  інтелектуалом, сповненим творчими думками, ідеями і шуканнями. Його творчі інтереси були дуже широкими, а літературні твори вирізнялися винятковою досконалістю і довершеністю. Та все ж, незважаючи на всю велич постаті Богдана Лепкого, його ім’я ще й досі мало відоме пересічним українцям, бо в радянські часи його твори були суворо заборонені. Лиш тепер їх досліджують, аналізують, вивчають, перекладають різними мовами, а українці поволі відкривають для себе істинного українця і палкого патріота Богдана Лепкого.

Його творчість припала на період, сповнений складних історичних процесів і непростих випробувань, та все ж, письменник завжди залишався справжнім українцем і все своє життя невтомно і віддано трудився на користь рідної землі. На початку минулого століття він був одним із найбільш відомих і шанованих на західноукраїнських землях літератором. Український літературознавець Ф. Погребенник так відгукувався про видатного митця: «Доля щедро обдарувала Богдана Лепкого. І він не змарнував свого таланту. Він залишив нам багату спадщину як поет і прозаїк критик і літературознавець, видавець і художник».

Творчий спадок письменника складає понад 80 власних книг. Це цикл романів «Мазепа», повісті, оповідання, казки, поетичні твори, спогади, а також переклади, літературознавчі дослідження та розвідки, статті мистецького спрямування, які були надруковані в періодичних виданнях, різноманітних збірниках, альманахах, календарях. Він – упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями. За обсягом написаного Б. Лепкий поступається в українській літературі лише І. Франку. Варто відмітити, що бібліографія творів Богдана Лепкого становить до тисячі позицій. Можна тільки дивуватися, як одна людина змогла так багато зробити за своє життя.

Значну частину спадщини письменника становлять твори історичної тематики. Особливо багато думок, зусиль і праці письменник вклав у грандіозний роман із семи томів, присвячений символу української державності гетьману Івану Мазепі. Цей монументальний твір і нині залишається єдиним в українській літературі великим епічним полотном про буремний і драматичний період в нашій історії та про видатну постать українського гетьмана. У своєму трактуванні особистості Мазепи Лепкий спирався на історичні джерела та наукові роботи впливових дослідників, передусім на праці М. Грушевського як найбільш вагомі та авторитетні дослідження.

Надзвичайно глибокою й багатогранною є поетична лірика митця. Перу автора належать збірки віршів «Стрічки» (1901), «Листки падуть», «Осінь» (1902), «Книжка горя» (1904), «На чужині» (1904), «З глибин душі» (1909), «Для ідеї» (1911), «З-над моря» (1913), «Доля» (1917). Вірші Лепкого дивовижно щирі і природні, Вони вирізняються чуттєвістю, легкістю і ніжністю, що свідчить про особливу приязність та доброзичливість натури самого поета.

Лепкий був одним із творців української малої прози ХХ ст. Він охоче писав оповідання, а новела взагалі була улюбленим жанром письменника. Основні збірки малої прози Лепкого: «З села» (1898), «Оповідання», «Щаслива година» (1901), «В глухім куті» (1903), «По дорозі життя» (1905), «Кара» (1906), «Кидаю слова» (1911) та ін. Ці твори пройняті теплим почуттям до людини і побудовані здебільшого як емоційно забарвлені спогади з пережитих літ. Поетичний і новелістичний доробок Б. Лепкого високо оцінив І. Франко.

Особливо важливими у творчому доробку Лепкого є його літературознавчі дослідження. Він написав ряд розвідок і статей про творчість В. Стефаника, І. Котляревського, Марка Вовчка, Ю. Федьковича, Л. Глібова, М. Старицького, Є. Плужника, М. Драй-Хмари та ін. Він був знаним шевченкознавцем, підготував два видання творів Т. Шевченка із власною передмовою, а також присвятив йому свої поезії, перекладав іншими мовами його твори.

Богдан Сильвестрович Лепкий народився 4 листопада (інформацію взято з Енциклопедії сучасної України, Київ, 2016. Т. 17. С. 96, 97) за іншими даними 9 листопада 1872 року в селі Кривеньке, що на Тернопільщині і був першою дитиною в сім’ї священика Сильвестра Лепкого. Його дитячі роки пройшли в Бережанах. Тут він успішно навчався у місцевій гімназії, тут були зроблені перші літературні спроби. Упродовж свого життя письменник з теплотою згадував про це маленьке галицьке містечко, назвавши Бережани найкращим містом на землі.

Навчався у Віденському і Львівському університетах. Працював учителем української та німецької мов і літератур у Бережанах. З 1899 р. почав читати лекції з української мови і літератури в Ягеллонському університеті Кракова. Більшість свого життя прожив на чужині, де своєю копіткою працею заслужив великої шани і поваги як учений, педагог, громадський діяч, професор кафедри Ягеллонського університету, дійсний член наукових інститутів у Варшаві, Кракові, Берліні.

Письменник ніколи не поривав зв’язків з рідною землею. Він часто приїжджав до Львова, відвідував дорогі з дитинства місця на Поділлі, долучався до громадського життя Галичини. Через усе своє життя він проніс у серці велику любов до батьківщини і до кінця своїх днів мав у душі журливу тугу за рідним краєм.

Останні роки життя митця були найважчими. З початком Другої світової війни Краківський університет було закрито, Лепкий залишився без роботи, що спричинило матеріальну скруту. Заради прожиття дописував до українських журналів, газети «Краківськві вісті», багато перекладав. Помер Б. Лепкий 21 липня 1941 р. у Кракові, де й похований.

Пропонуємо долучитися до класичної спадщини письменника, щоб вивчати, знати і популяризувати велике творче надбання великого українця Б. Лепкого.

З письменницької спадщини Б. Лепкого

Вибране / Б. Лепкий ; передм. М. М. Ільницького. – Львів : Світ, 1990. – 184 с. : іл.

Поезії / Б. Лепкий ; редкол.: В. В. Біленко [та ін.] ; упоряд., вступ. ст. і прим. М. М. Ільницького – Київ : Рад. письменник, 1990. – 383 с. : іл.

Мазепа : трилогія / Б. Лепкий. – Львів : Каменяр : Кооператив «Манускрипт», 1991.

Т. 1, кн. 1, 2 : Мотря – 424 с. : іл.

Т. 2, кн. 1 : Не вбивай ; Кн. 2. Батурин – 488 с. : іл.

Твори : в 2 т. / Б. Лепкий ; упоряд., вступ. ст. і прим. М. М. Ільницького ; худож. М. Жук. – Київ : Дніпро, 1991.

Т. 1 : Поезія. Оповідання і нариси. Історичні повісті – 852 с.

Т. 2 : Повість. Спогади. Виступи. – 719 с.

Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського : повість / Б. Лепкий. – Тернопіль : Ред.-вид. від. упр. по пресі, 1991. – 116 с.

З-під Полтави до Бендер : іст. повість / Б. С. Лепкий ; упоряд., авт. післямови Р. Д. Горак ; худож. С. Г. Якутович. – Київ : Дніпро, 1992. – 256 с. : іл.

Полтава : іст. повість / Б. Лепкий ; упоряд. Р. Д. Горак; худож. С. Г. Якутович. – К. : Дніпро, 1992. – 487 с. : іл

Крутіж : іст. повісті / Б. Лепкий ; передм., упоряд. Р. Коритка ; худож. Г. Акулов – Київ : Веселка, 1992. – 390 с.  – (Золоті ворота).

Мотря : іст. повість / Б. Лепкий ; упоряд. Р. Горак ; худож. С. Якутович. – Київ : Дніпро, 1992. – 464 с. : іл.

Не вбивай. Батурин : іст. повісті / Б. Лепкий. – Київ : Дніпро, 1992. – 535 с. : іл.

Твори : в 2 т. / Б. Лепкий. – Київ : Наук. думка, 1997.

Т. 1 : Поетичні твори. Прозові твори. Мемуари. – 844 с.

Т. 2 : Прозові твори. – 694 с.

Вибрані твори : в 3 т. / Б. Лепкий. – Тернопіль : Збруч.

Т. 1 : Мотря : іст. повість ; Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського / вступ. ст. Н. І. Білик, Б. І. Мельничук ; упоряд. Б. І. Мельничук. – 2004. – 351 с.

Т. 2 : Мотря. Орли. : іст. оповідання з років 1734–1750 ; Крутіж : іст. повість ; Оповідання. / упоряд. Б. І. Мельничук – 2006. – 400 с.

Т. 3 : Не вбивай ; Батурин : іст. повісті. / уклад.-ред. Б. Мельничук. – 2008. – 488 с.

Мазепа : трилогія : ч. 1 : Не вбивай ; Батурин / Б. Лепкий ; післямова Я. Радевич-Винницького. – Дрогобич : Відродження, 2004. – 568 с.

Поезії / Б. Лепкий. – Тернопіль : Джура, 2005. – 500 с.

Вибрані твори : у 2 т. / Б. Лепкий ; упоряд., вступ. сл. та передм. Н. Білик, Н. Гавдиди ; прим. Н. Білик. – 2-ге вид. – Київ : Смолоскип, 2011.

Т. 1. – 2011. – 603 с.

Т. 2. – 2011. – 614 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. обр. текст. передм. та прим. О. В. Зав'язкіна ; худож О. К. Перепелиця. – Донецьк : БАО, 2011. – 480 с. – (Видатні українські твори).

Сотниківна : іст. картина з часів Івана Виговського : повість / Б. Лепкий ; упоряд. та передм., прим. Н. Білик ; інсценізація О. Скалозуба, Б. Мельничука. – Тернопіль : Богдан, 2012. – 280 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. оброб. тексту, передм та прим. О. В. Зав’язкіна ; худож. оформ. О. К. Перепелиця ; дизайн обкл. М. В. Тимофєєв. – Донецьк : БАО, 2015. –478 с. : іл. – (Видатні українські твори, Історія в романах та повістях).

Крутіж : повість. – Київ : Знання, 2016. – 223 с. – (Скарби).

Крутіж : іст. малюнки з часів гетьмана Івана Виговського / Б. Лепкий. –  Київ : ЦУЛ, 2017. – 144 с. : портр. – (Класика української літератури).

Мазепа : трилогія. / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2017. – (Класика української літератури)

Кн. 1 : Мотря. – 440 с.

Кн. 2, 3 : Не вбивай ; Батурин – 552 с.

Мазепа / Б. Лепкий ; ред. оброб. тексту, передм. та прим. О. В. Зав’язкіна. – Київ : Кристал бук, 2017. – 478 с. –(Видатні українські твори, Історія в романах та повістях).

З-під Полтави до Бендер : повість / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 260 с.

Полтава : іст. повість / Б. Лепкий. – Київ : ЦУЛ, 2019. – 532 с.

Твори для дітей

Казки / Б. Лепкий ; передм., прим. Ф. Погребенника ; худож. Є. Крига. – Київ : Веселка, 1991. – 95 с. : іл.

Казка мойого життя : повість. / Б. Лепкий – Івано-Франківськ : Обл. друкарня, 1998. – 255 с. : фот.

Цвіт споминів : Віршовані. казки ; Великодня, різдвяна, новорічна поезія ; Оповідання / Б. Лепкий ; упоряд. Н. Дирда ; вступ. ст. П. Сороки ; худож. С. Костишин. – Бережани ; Тернопіль : Музей Богдана Лепкого : Джура, 2002. – 184 с.

Казки / Б. Лепкий ; передм. Л. Ліщинської ; обкл. та іл. В. Дунаєвої. – Київ : Школа, 2007. – 188 с. : іл. – (Хрестоматія школяра).

Три казки : казки для дітей / Б. Лепкий. – Тернопіль : Студія Поліграф, 2012. – 78 с.

Казка мойого життя : повість / Б. Лепкий ; Обл. музей Б. Лепкого в Бережанах ; обкл. О. Кіналя. – Тернопіль : Навч. книга – Богдан, 2014. – 415 с. : іл.

Під тихий вечір : повість-казка / Б. Лепкий. – Тернопіль : Навч. кн.-Богдан, 2018. – 360 с.

Мишка : казки та оповідання / Б. Лепкий ; іл. К. Лавра. – Київ : Знання, 2020. – 157 с. : іл. – (Скарбничка ; 2019, № 6).

Нариси, дослідження, розвідки

Начерк історії української літератури. Вип. 5 / Б. Лепкий ; Український Вільний ун-т, Філософічний ф-т ; фотопередрук з післясловом О. Горбача. – Мюнхен : [б. в.], 1991. – 272 с. : іл. – (Українське літературознавство).

Чим жива українська література? / Б. Лепкий // Книжник. – 1992. – № 4. – С. 19–25.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий. – Київ : Україна, 1994. – 173 с.

Присвяти Василеві Стефаникові : збірник / Б. Лепкий. – Тернопіль : Лілея, 1997. – 99 с.

Три портрети : Іван Франко. Василь Стефаник. Владислав Оркан : спогади / Б. Лепкий ; Львів. обл. благодійний фонд «Нащадки Богдана Лепкого». – Львів : Оксарт, 1998. – 132 с. : портр.

Життєпис Тараса Шевченка : 190-річчю від народж. Т. Шевченка присвяч. / Б. Лепкий. – Івано-Франківськ : Нова Зоря, 2004. – 216 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка : біогр. окремої особи / Б. Лепкий ; худож. оформ., упоряд. С. Дубецької. – Тернопіль : Джура, 2004. – 183 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий. – 2-ге вид. – Тернопіль : Джура, 2014. – 184 с. : іл.

Про життя і твори Тараса Шевченка / Б. Лепкий // Шевченкіана діаспори : у 6 т. / НАН України, Міжнар. школа україністики, Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка, Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України ; голов. ред. Л. В. Губерський. – Київ, 2018. – Т. 1 : Біографія Тараса Шевченка. – С. 396–554.

Дослідження творчого набутку Богдана Лепкого

Безушко, В. Богдан Лепкий / В. Безушко. – Філадельфія : ПА, 1952. – 16 с. – (Популярна бібліотека «Америки» ; ч. 5).

Лев, В. Богдан Лепкий, 1872–1941: життя і творчість. Т. 193 / В. Лев ; Наук. т-во ім. Т. Шевченка. – Нью-Йорк ; Сідней ; Торонто : НТШ, 1976. – 399 с. : іл. – (Записки Наукового товариства ім. Т. Шевченка : філологічна секція).

Погребенник, Ф. Богдан Лепкий : монографія / Ф. Погребенник. – Київ : Знання, 1993. – 64 с. – (Письменники України та діаспори ; вип. 5).

Сивіцький, М. К. Богдан Лепкий : життя і творчість / М. К. Сивіцький. – Київ : Дніпро, 1993. – 375 с.

Качкан, В. А. В ключі української ментальності : (Богдан Лепкий) / В. А. Качкан // Українське народознавство в іменах : у 2 ч. / В. А. Качкан. – Київ, 1994. – Ч. 1. – С. 243–254.

Високе небо Богдана Лепкого : Спроби антол. у публіцистиці, поезії, пісні : до 60-річчя від дня смерті / Музей Богдана Лепкого ; ред.-упоряд. Н. Дирда. – Тернопіль ; Бережани : Джура, 2001. – 204 с. : іл., ноти.

Білик, Н. Богдан Лепкий : життя і діяльність / Н. Білик ; Ін-т нац. відродження України. – Тернопіль : Джура, 2001. – 172 с. : іл., портр.

Леськів, Б. Фігури художньої прози Богдана Лепкого : словник / Б. Леськів. – Немирів : БУГ-ДАН, 2001. – 56 с.

Горак, Р. Трагедія Богдана Лепкого / Р. Горак ; Клуб Укр. інтелігенції ім. Б. Лепкого. – Івано-Франківськ : Грань, 2002. – 72 с. : портр.

Білик, Н. Літописець долі рідного народу / Н. Білик // Мотря : іст. повість ; Сотниківна : іст. картина з годин Івана Виговського / Б. Лепкий. – Тернопіль, 2004. – С. 3–12.

Ліщинська, Л. Повернення Богдана Лепкого / Л. Ліщинська // Казки / Б. С. Лепкий. – Київ, 2007. – С. 3–6.

Гавдида, Н. Літературно-малярський дискурс творчості Богдана Лепкого : монографія / Н. Гавдида. – Київ : Смолоскип, 2012. – 228 с. :  іл. – (Українські студії).

Лепкий, Л. На маргінесі «Казки мого життя» / Л. Лепкий // Казка мойого життя / Б. С. Лепкий. – Тернопіль, 2014. – С. 341–375.

Лепкий, Л. Дещо про молодість Б. Лепкого : (уривки зі спогадів) / Л. Лепкий // Казка мойого життя / Б. С. Лепкий. – Тернопіль, 2014. – С. 376–389.

Біличенко, О. Л. Поезія Богдана Лепкого в реаліях української дійсності (сучасне прочитання) [Електронний ресурс] / О. Л. Біличенко // Наук. вісн. Міжнар. гуманіт. ун-ту. Серія: Філологія. – Одеса, 2015. – Вип. 19(2). – С. 8–10.

Громик, Л. І. Публіцистика Богдана Лепкого: історіософський контекст [Електронний ресурс] / Л. І. Громик // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2015. – Вип. 38. – С. 24–27.

Кордонець, О. Осмислення концепту щастя в мініатюрах Богдана Лепкого «Цвіт щастя» та «Щастя» Лесі Українки [Електронний ресурс] / О. Кордонець // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія. – Ужгород, 2015. – Вип. 2. – С. 55–59.

Пазюк, Р. Система тропів у поезії Богдана Лепкого першого періоду поетичної творчості (1890–1899 рр.) [Електронний ресурс] / Р. Пазюк // Філологічні трактати / Сум. держ. ун-т, Харків. нац. ун-т ім. В. Н. Каразіна. – Суми, 2015. – Т. 7. – № 2. – С. 31–37.

Пазюк, Р. В. Особливості вірша Б. Лепкого в період двох світових воєн та міжвоєнного часу / Р. В. Пазюк [Електронний ресурс] // Літературознавчі студії / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 45. – С. 177–188.

Пазюк, Р. Фоніка ранньої поетичної творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Р. Пазюк // Проблеми сучасного літературознавства : зб. наук. пр. / Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова – Одеса, 2015. – Вип. 20. – С. 153–162.

Сопіга, М. Роль Богдана Лепкого як педагога та перекладача у поширенні української культури у світі [Електронний ресурс] / М. Сопіга // Наук. вісн. Кременец. обл. гуманіт-пед. акад. ім. Тараса Шевченка. Серія: Педагогіка.– Кременець, 2015. – Вип. 4. – С. 45–52.

Білик, Н. І. Рецепція української християнської культури у творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Гілея : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова – Київ, 2016. – Вип. 113. – С. 126–130.

Білик, Н. Постать Богдана Лепкого в біобібліографічній спадщині Зенона Кузелі [Електронний ресурс] / Н. Білик // Вісн. Книжкової палати. – Київ, 2016. – № 11. – С. 35–38.

Кордонець, О. Лабораторія митця в мініатюрі «Хочу писати» Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / О. Кордонець // Наук. вісн. Ужгород. ун-ту. Серія: Філологія. – Ужгород, 2016. – Вип. 2. – С. 151–155.

Блашків О. Стильові засоби, документ і вимисел трактування жанрової своєрідності пенталогії Б. Лепкого «Мазепа» [Електронний ресурс] / О. Блашків // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 73–79.

Василишин, О. Богдан Лепкий у рецепції Уласа Самчука [Електронний ресурс] / О. Василишин, Р. Дубровський // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 119–122.

Вінтонів, Т. М. Роль міфонімів та біблійних онімів у створенні семантичної аури антропоетоніма Мотря в історичній епопеї Богдана Лепкого «Мазепа» [Електронний ресурс] / Т. М. Вінтонів // Studia philologica. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка. – Київ, 2017. – Вип. 9. – С. 85–92.

Глотов, О. Останнє слово Богдана Лепкого / О. Глотов [Електронний ресурс] // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 113–118.

Здіховська, Т. В. Вигукові фразеологізми з емоційно-оцінним значенням у прозі Б. Лепкого та У. Самчука: семантичний і функційно-стилістичний аспекти [Електронний ресурс] / Т. В. Здіховська, Н. В. Горбач // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологічна. – Острог, 2017. – Вип. 65. – С. 116–119.

Конопліцька, О. Авторська генологічна свідомість Богдана Лепкого і жанрові традиції в європейській літературі [Електронний ресурс] / О. Конопліцька // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 80–91.

Кузьменко, О. Фольклорні ремінісценції воєнних поезій Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Кузьменко // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 123–132.

Кучма, Н. Постать Богдана Лепкого в оцінках сучасників [Електронний ресурс] / Н. Кучма // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 148–153.

Мельничайко, В. Прийом протиставлення у повісті Богдана Лепкого «Батурин» [Електронний ресурс] / В. Мельничайко, М. Криськів // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. – 44. – С. 92–102.

Чуй, А. «Розвіялися сни мої рожеві» (до проблеми модерністської парадигми любовної лірики Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / А. Чуй // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 64–72.

Яблонська, О. На роздоріжжі імперій: історіософічні спостереження Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Яблонська // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 141–147.

Янковська, Ж. Концепт «храм» крізь призму оповідання Богдана Лепкого «Дзвони» [Електронний ресурс] / Ж. Янковська // Studia methodologica. / Ternopil Volodymyr Hnatiuk Nat. ped. univ., Jan Kochanowski Univ. in Kielce. – Тернопіль, 2017. – Вип. 44. – С. 154–160.

Білик, Н. І. Інсценізація історичної епопеї Богдана Лепкого «Мазепа» та її втілення у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Мистецтвознавство. – Тернопіль, 2018. – № 1. – С. 204–210.

Васильчук, М. Гуцульщина у творчості Богдана Лепкого: ліричне «я» на тлі Карпат [Електронний ресурс] / М. Васильчук // Закарпатські філологічні студії. / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2018. – Вип. 4(1). – С. 102–106.

Гримашевич, Г. Лексикографічна репрезентація фразеологічної системи творів Богдана Лепкого (Фразеологізми у творах Богдана Лепкого. Словник / голов. ред. Панцьо С. Є. 2-ге вид., перероб. і допов. Тернопіль, 2018. 432 с.) / Г. Гримашевич // Філологічний часопис. / Уман. держ. пед. ун-т ім. Павла Тичини. – Умань, 2018. – Вип. 2. – С. 144–148.

Гудз, Р. Стилістичне призначення застарілої лексики в історичних повістях Богдана Лепкого / Р. Гудз // Філологічні студії : зб. наук. пр. студентів і магістрів ф-ту філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. Михайла Коцюбинського, Ф-т філології й журналістики ім. Михайла Стельмаха. – Вінниця, 2018. – Вип. 16. – С. 38–44.

Назар-Шевчук, Л. Символістичні тенденції в творчості Вaсиля Барвінського. Твори на слова Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Л. Назар-Шевчук // Українська музика. / Львів. нац. муз. акад. ім. М. В. Лисенка. – Львів, 2018. – Число 4. – С. 47–63.

Радишевський, Р. Богдан Лепкий – невтомний популяризатор творчості Тараса Шевченка / Р. Радишевський // Шевченкіана діаспори : у 6 т. / НАН України, Міжнар. школа україністики, Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Ін-т літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 2018. – Т. 1: Біографія Тараса Шевченка. – С. 384–396.

Троян, Т. О. Світ інструментальної музики в мемуаристиці Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Т. О. Троян // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Філологія. – Острог, 2018. – Вип. 4. – С. 197–199.

Білик, Н. Промови Богдана Лепкого як чинник збереження національної ідентичності українців [Електронний ресурс] / Н. Білик // Наук. зап. Терноп. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія. – Тернопіль, 2019. – Вип. 2. – С. 165–170.

Здіховська, Т. Фразеологізми на позначення оцінно-експресивного ставлення до іншої людини в прозі Уласа Самчука та Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Т. Здіховська // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2019. – Вип. 48. – С. 126–129.

Кульбабська, О. Фразеологічні ресурси мовостилю Богдана Лепкого (рец. на словник: Фразеологізми у творах Богдана Лепкого / гол. ред. Панцьо С. Є. – Тернопіль: Джура, 2018. – 432 с.) [Електронний ресурс] / О. Кульбабська // Наук. пр. Кам’янець-Поділ. нац. ун-ту ім. Івана Огієнка. Філологічні науки. – Кам’янець-Подільський, 2019. – Вип. 48. – С. 254–256.

Палинський, В. Бути собою. Завше… : про Богдана Лепкого-художника / В. Палинський // Укр. літ. газ. – 2020. – 31 січ. – С. 5.

Ситар, Г. Особливості реалізації фразеологізованих речень у творах Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / Г. Ситар // Лінгвістичні студії. / Донец. нац. ун-т ім. Василя Стуса. – Вінниця, 2020. – Вип. 40(1). – С. 64–80.

Шульга, О. Трансформація образу Мотрони Кочубей в історичній повісті «Мотря» Б. Лепкого [Електронний ресурс] / О. Шульга // Вчені зап. Таврійського нац. ун-ту ім. В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Соціальні комунікації. – Київ, 2020. – Т. 31(70), № 4(4). – С. 80–84.

Багрій, М. Література як засіб формування національної свідомості та характеру особистості крізь призму творчості Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / М. Багрій, С. Довбенко // Молодь і ринок. / Дрогоб. держ. пед. ун-т ім. Івана Франка. – Дрогобич, 2021. – № 3. – С. 45–50.

Митько, Н. Лінгвістичні функції хронологічно маркованої лексики у творах Б. Лепкого / Н. Митько // Граматичні читання – ХI : матеріали Міжнар. наук.-теорет. конф. 13–14 трав. 2021 року / Донец. нац. ун-т ім. Василя Стуса. – Вінниця, 2021. – С. 103–106.

Вивчення творчості Богдана Лепкого в школі

Лісович, О. «Пора воскресіння» : [сценарій про Б. Лепкого] / О. Лісович // Журавлик. – 2015. – № 11. – С. 5.

Лісович, О. Пора воскресіння : вихов. захід, присвяч. Богдану Лепкому : [сценарій] / О. Лісович // Початкова шк. – 2016. – № 1. – С. 14–16.

Шульга-Пасічник, О. Події 1914–1920 років у творчості Богдана Лепкого / О. Шульга-Пасічник // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2016. – № 2. – С. 53–57.

Юрчак, Л. Довга дорога додому : вихов. година, присвяч. Богдану Лепкому / Л. Юрчак // Українське слово і сучасність. – 2016. – № 11. – С. 61–71.

Шаран, Г. Всесвіт Богдана Лепкого, осяяний любов’ю : літ. читання / Г. Шаран // Журавлик. – 2019. – № 11. – С. 12.

Штефуряк, Н. Вивчаємо творчість Богдана Лепкого : урок за казкою «Мишка» : (казка для дітей: для малих і великих) : 7 кл. / Н. Штефуряк // Дивослово (Українська мова й література в навчальних закладах). – 2020. – № 1. – С. 15–18.

Вшанування та увічнення пам’яті Богдана Лепкого

Музей Богдана Лепкого / авт. тексту: І. В. Ухзман, Г. М. Кізімович, Н. Л. Стрілець. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2012. – 16 с. : іл. – (Духовна скарбниця краю).

Білик, Н. І. Музей Богдана Лепкого в Бережанах як носій історичної пам’яті [Електронний ресурс] / Н. І. Білик // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту : зб. наук. пр. – Запоріжжя, 2017. – Вип. 47. – С. 223–226.

Бородіца, С. І. Міжнародна наукова конференція, присвячена 145-річчю з дня народження Богдана Лепкого [Електронний ресурс] / С. І. Бородіца // Слово і час. / Нац. акад. наук України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Нац. спілка письм. України. – Київ, 2018. – № 2. – С. 122, 123.

Довідкові матеріали

Ільницький, М. «Найпопулярніша постать на галицькому ґрунті…» : [про Б. Лепкого] / М. Ільницький // Українське слово : хрестоматія укр. літ. та літературної критики ХХ ст. : (у 3 кн.). – Київ, 1994. – Кн. 1. – С. 241–250.

Лепкий Богдан Сильвестрович // Українська літературна енциклопедія : в 5 т. / відп. ред. І. О. Дзеверін ; АН УРСР, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка НАН України. – Київ, 1995. – Т. 3. – С. 163, 164.

Богдан Лепкий : 1872–1941 // Українська література / О. Міщенко. – Київ, 2005. – С. 243–255.

Лепкий Богдан// Універсальний літературний словник-довідник / С. М. Оліфіренко, В. В. Оліфіренко, Л. В. Оліфіренко. – Донецьк, 2007. – С. 204.

Герасимова Г. П. Лепкий Богдан Сильвестрович // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України. Інститут історії України. – Київ, 2009. – Т. 6 : Ла–Мі – С. 123–125. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Lepkiy_B_S (дата звернення: 25.10.2022). – Назва з екрана.

Богдан Лепкий: відомий і невідомий (1872–1941) : бібліогр. покажч. / Тернопіл. ОУНБ ; уклад. М. Пайонк [та ін.]. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2012. – 240 с. : фот. – (Родом з України ; вип. 8).

Ільницький, М. М. Лепкий Богдан Сильвестрович // Енциклопедія Сучасної України / голова редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ, 2016. – Т. 17. – С. 96–97. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-54373 (дата звернення: 18.10.2022). – Назва з екрана.

Підготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії