Сади, оспівані любов’ю

Сектор аграрних наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва пропонує всім охочим ознайомитися з матеріалами виставки-ювілею «Сади, оспівані любов’ю» (до 90-річчя від дня народження Галини Степанівни Сірої, колишнього керівника садівничого радгоспу ім. Суворова, колишнього Ямпільського району, заслуженого агронома України, заслуженого працівника культури України, члена НСЖУ, поетеси).

Я так живу, немов

На світі вічна

Я так живу

Як знову молода.

І не погасне

В грудях моїх свічка,

Як в джерелі не висохне вода.

Ці слова Людини з великої букви, знаної поетеси, легенди Ямпільщини Галини Степанівни Сірої можна сміливо назвати гаслом всього її життєвого та творчого шляху.

Галина Степанівна Сіра – поетеса, легендарний садівник Вінниччини та України. Вона народилась 19 листопада 1931 року в селі Вільшанка, нині Чуднівського району Житомирської області, в сім’ї агронома. Закінчила Чернятинський плодово-ягідний технікум, що на Вінниччині, а потім Житомирський сільськогосподарський інститут, отримавши диплом ученого-агронома.

Після навчання Г. С. Сіра працювала в Шаргородському та Барському районах Вінницької області бригадиром, агрономом-садівником, керуючим відділу садівничого радгоспу, головним агрономом. З 1962 по 1987 роки займала посаду директора в радгоспі ім. Суворова на Ямпільщині. Перед нею постало завдання відродити занедбане садівниче господарство. Уже через п’ять років про неї заговорили на повен голос не тільки в області, а й у системі «Укрсадвинтрест», до складу якої входило їхнє господарство. Трудівники села стали вирощувати не лише вишні, яблуні, але й нові сорти абрикосів і вперше – персики! Перспективні сорти черешень давали ягоди розміром з райські яблука. Такому успіху сприяла тісна співпраця з науковцями. Плодово-ягідну продукцію відправляли споживачам у різні кінці тодішнього Союзу. З цього часу в садах біля власних будинків місцеві господарі також почали вирощувати персики.

Галина Степанівна в 1970 році проходила стажування у Великій Британії, у графстві Кент, неподалік від Лондона, де вивчала досвід тамтешніх садоводів.

Упродовж 25 років слава про неї лунала від Закарпаття до Далекого Сходу. Її досвід вивчали та запозичували спеціалісти, приїздили кореспонденти центральних, республіканських, обласних ЗМІ.

Радгосп ім. Суворова перетворився у провідне господарство Вінниччини та України в цілому. За визначні успіхи в розвитку сільськогосподарського виробництва Галина Степанівна Сіра удостоєна орденів «Знак пошани», Жовтневої революції, ордена Леніна. Радгосп представлявся на ВДНГ УРСР, ВДНГ СРСР.

Галина Сіра не тільки плекала сади, а й оспівувала їх. Здібність до поезії отримала від батька Степана Андрійовича, який полюбляв віршувати. Вона видала кілька поетичних збірок «Над колискою долі» (1982), «Вереснева весна» (1988), «Серця вічний неспокій» (2006), «Підкова на щастя» (2011), «Паростки у вічність» (2014). Сотні віршів, оповідань було опубліковано в районній, обласній та республіканській пресі, звучали в передачах на радіо й телебаченні. Низку її віршів покладено на ноти. Поетеса також писала музику до власних поезій, виступала як співачка. Вона відома і як самодіяльний композитор. У 1977 році на Першому Всесоюзному фестивалі самодіяльної художньої творчості в Москві нагороджена золотою медаллю, дипломом лауреата. В 1986 році Галина Степанівна удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури УРСР». У 2011 році їй присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ямполя». Вона також очолювала раду старійшин району, брала активну участь у громадському житті, як міста, так і району. За життя Галина Сіра була меценатом і подарувала місцевому музею багато картин.

Галина Степанівна Сіра відійшла у Вічність 13 січня 2016 року. В пам'ять про неї назвали одну з вулиць Ямполя, відкрили меморіальну дошку на музеї образотворчого мистецтва. У 2016 році вже після смерті авторки вийшла з друку її нова збірка пісень «Танго Британія». 

1. Книги та публікації Г. С. Сірої

Сад латинською – рай,

І в тім зеленім раю

Зустріла дивну долю я свою.

Галина Сіра

Вереснева весна : поезії / Г. С. Сіра. – Київ : Рад. письменник, 1988. – 111 с.

Провідний мотив збірки – любов до трудової людини, до кожного стебельця, зерняти, вирощених на рідній землі. Хоч би про що писала авторка, її мова – довірлива, яскрава, щира, проникнута світлом цієї землі.

Знамення в образі Богоматері : [на річці Мурафа в с. Біла відкрита ГЕС] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 28 трав.

Тридцять один букет вдячності : [поетеса про роль школи в її житті] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 1 жовт.

Не потрібен мені берег турецький : [монолог поетеси] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 29 жовт.

Я так живу. Оберіг. Ковила : [вірші Г. С. Сірої – поетеси, нині голови ради старійшин Ямпіл. р-ну] = Бентежний шум ковили Галини Сірої : [про поетесу із м. Ямполя] / Г. Сіра ; вступ В. Рабенчука // Вінниччина. – 2005. – 18 листоп.

Калинові вітри : [вірш] / Г. Сіра // Дніпро. – 2006. – № 5/6. – С. 137.

Моє Поділля : [вірш] / Г. Сіра // Серця вічний неспокій : поезії / Г. Сіра. – Вінниця, 2006. – С. 10.

Кісницька підкова : [про Козацький курган обабіч кісницького шляху с. Велика Кісниця Ямпіл. р-ну] / Г. Сіра // Погляд. – 2006. – 9–15 листоп. – С. 11 : фот.

Спадкоємності дива : [поетеса, заслуж. працівник культури України м. Ямпіль про відкритий урок історії в школі № 2, котрий провела Т. Шимловська – випускниця ВПУ ім. М. Коцюбинського] / Г. Сіра // Погляд. – 2007. – 22–28 берез. – С. 9 : фот.

Стежинами історії : [про дитячу громад. орг. «Подільська Січ» при ЗОШ № 2 I-III ступенів м. Ямпіль] / Г. Сіра // Погляд. – 2007. – 6 жовт. – С. 13.

Цвіт дев’ясила : [про поета А. Зайця, уродженця села Петрашівка Ямпіл. р-ну] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 23 квіт.

Родом з дитинства : [дит. садочок «Черешенька» відсвяткував своє сорокаріччя] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 22 жовт.

Вони бували у Ямполі : [про зв’язок видат. діячів з Ямпільщиною] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 14 листоп.

«Як він гірчить дитинством, цей бузок!» : [спогади про В. Забаштанського] / Г. Сіра // Блискавка з темряви. Володимир Забаштанський очима сучасників : зб. спогадів, статей, поезій / упоряд. та ред. В. С. Рабенчук. – Вінниця, 2011. – С. 251–253.

Знамення в образі Богоматері : старовинну ікону виловили у річці Мурафа / Г. Сіра // Вінниччина. – 2011. – 12 січ. – С. 9.

Право на любов : [добірка віршів, корот. біогр. дані] / Г. Сіра // Вінниц. край. – 2011. – № 2. – С. 11–13 : фот.

Кров і пам’ять : [до 69-ї річниці звільнення м. Ямполя і району від німецько-фашистських загарбників] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2013. – 15 берез.

Донька землі, що родить хліб і мрію: портретні замальовки про аж ніяк не сіре життя Галини Сірої : [інтерв’ю з Г. Сірою] / Г. С. Сіра // Вінничанка. – 2013. – № 6. – С. 12–14 : фот.

Велич нації : [до дня народж. поета В. Забаштанського] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2013. – 4 жовт.

Їй спокій тільки сниться... : [про поетесу] / Г. Сіра // Вінничанка. – 2013. – № 11. – С. 25 : фот.

Козацька пісня рід віншує : [вірш] / Г. Сіра // Вінниц. край. – 2014. – № 2. – С. 10 : фот.

В сім’ї вольній, новій… : [погляд поетеси на сучасні події в Україні] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2014. – 23 лип.

Хризантемовий сон : [скорочений варіант оповідання із книги «Паростки у вічність» Г. С. Сірої] / Г. Сіра // Вінничанка. – 2015. – № 1. – С. 21 : фот.

Смак «Дністрового грона» : [заслуж. працівник культури, вчений агроном Г. С. Сіра про враження щодо нової книги поетеси-землячки Н. Гнатюк «Дністрове гроно»] / Г. С. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2015. – 15 трав.

«Як Новий рік постукає в вікно...» / Г. Сіра // Вінничанка. – 2015. – № 12. – С. 3.

Дністрове гроно : літературно-мистецька Ямпільщина / упоряд.: Н. Гнатюк, Т. Ковальський. – Київ : Хай-Тек Прес, 2015. – 448 с. – Зі змісту:

[Вірші] / Г. Сіра. – С. 78–90. – Зі змісту: «Я бути можу тишею і громом...» ; «Як добре встати на світанні...» ; Клятва ; Обжинковий вінок ; Моє Поділля ; Напровесні ; «Дністрові схили...» ; Відпустка ; Три вогні ; Морелі ; На диспуті про любов ; Вереснева весна ; «Нас ждали трави і дерева...» ; Польова дорога ; Другові ; Тарасові Мельничуку ;

Цвіт дев’ясила : [світлій пам’яті товариша, земляка-поета А. Зайця] / Г. Сіра. – С. 398–399.

Серця вічний неспокій : поезія / Г. С. Сіра. – Вінниця : Держ. картограф. фабрика, 2006. – 192 с. : фот.

Поезія Г. Сірої оспівує красу рідної землі, життя її людей, особливо близьких автору садівничої справи, бо сама селянка, донька, яка успадкувала батьківську професію агронома.

В цій збірці поезій та пісень кожен читач знайде щось близьке, дороге для себе.

Над колискою долі : поезії / Г. С. Сіра. – Одеса : Маяк, 1982. – 63 с. : фот.

Підкова на щастя : поезія різних років / Г. Сіра. – Вінниця : Вінниц. обл. друк., 2011. – 392 с. : фот.

Це лірична розповідь про життя в усій його повноті, в якому поєдналось і органічно переплелось красиве і корисне, бо автор , агроном за фахом, все життя віддала для того, щоб колосилися поля і буяли, плодоносили сади.

Закохана в природу і рідний край, вона створює красу власними руками, і це надихає її на високу поезію, яка облагороджує читачів, від її творів їм стає затишніше і тепліше.

Паростки у вічність : розповіді про Ямпіль, ямпільчан та Ямпільщину / Г. Сіра. – Вінниця : Вінниц. обл. друкарня, 2014. – 400 с. : портр.

До книги увійшли публіцистичні нариси, репортажі, оповідання та поезія. Ці твори написані авторкою упродовж її життя та опубліковані в районній, обласній та пресі республіканського значення. В книзі читач знайде розповіді про родину, рідний Ямпіль і найбільше про справу життя – сади і хліборобську ниву.

Галина Сіра : [корот. біографія, вірші] / Г. Сіра // Розкрилля : вірші / упоряд. В. Є. Панченко ; рец. М. П. Стрельбицький. – Одеса, 1981. – С. 6–10.

Танго «Британія»: пісні, написані серцем / Г. Сіра. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 76 с. : портр.

До пісенного збірника ввійшли пісні, які були написані авторкою впродовж усього життя. Вони увібрали не лише звучання її серця, але й наповнились подільськими колоритними мелодіями, адже до кожних слів «знаходилась» своя музика. Для любителів пісні, шанувальників художнього слова.

2. Література про життя і діяльність Г. С. Сірої

Пісня і праця – великі дві сили.

Їм я до скону бажаю служить

Іван Франко

Борисова, Г. Серця вічний неспокій : [поетесі Г. Сірій – 80] / Г. Борисова // Ямпіл. вісті. – 2011. – 18 листоп.

Борисова, Г. «Паростки у вічність» : [вийшла в світ п’ята книга ямпіл. поетеси Г. Сірої] / Г. Борисова // Ямпіл. вісті. – 2015. – 1 січ.

Вітковський, В. Вона – завжди молода і натхнена : [Г. Сірій – 80, поетесі, співачці та самодіяльному композитору] / В. Вітковський // Вінниччина. – 2011. – 18 листоп. – С. 9 : фот.

Волошенюк, І. Літо приємних зустрічей : худож.-докум. повість / І. Волошенюк. – Київ : Дніпро, 1981. – 158 с. – (Наш сучасник). – Зі змісту: [про трудову звитягу знатних людей Ямпільщини, серед них Г. С. Сіра].

Галина Степанівна Сіра – директор радгоспу імені Суворова Ямпільського району на Вінниччині : [фото] // Украина. – 1966.– № 32. – С. 12.

Галина Сіра : [поетеса, є корот. біографія, вірші] // Миле серцю Поділля : поетич. антол. / уклад. В. Сторожук. – Вінниця, 2006. – С. 15–16.

Гнатюк, Н. Ю. «Це – земля моєї пісні й долі» : [про поетичну зб. дир. Ямпіл. радгоспу ім. Суворова Г. Сірої «Над колискою долі» (1982)] / Н. Ю. Гнатюк // Ковток джерельної води : вибрані ст. – Вінниця, 2016. – С. 221–223 ; Вінниц. правда. – 1982. – 20 листоп.

Дністрове гроно : літературно-мистецька Ямпільщина / упоряд.: Н. Гнатюк, Т. Ковальський. – Київ : Хай-Тек Прес, 2015. – 448 с. – Зі змісту:

Василенко, І. Творчі зустрічі з ямпільчанами : [про літ.-мистецьке свято «Русалка Дністрова», яке відбулося у Клембівці, Писарівці та Качківці] / І. Василенко. – С. 45–46. – Зі змісту: [про Г. Сіру] 

Забашта, Л. Як пахне хліб ; Покликання : [вірші] : [дир. радгоспу на Вінниччині Г. Сірій] / Л. Забашта. – С. 257–259 ;

Калетнік, Г. Слово про Галину Степанівну Сіру та її книгу «Підкова на щастя» / Г. Калетнік. – С. 400–401.

Дьяков, П. Підкова на щастя : [про Г. С. Сіру – поетесу, легендарну садівницю Вінниччини та України] / П. Дьяков // Вінниччина. – 2019. – 27 груд. – С. 8.

Значківська, Н. І. «Я так живу, немов на світі вічна…» [Електронний ресурс] : [до 85-річчя від дня народж. поетеси Г. С. Сірої] / Н. І. Значківська // Вінницький інформаційний портал : сайт. – Електрон. текст дані. – Режим доступу: http://irp.vn.ua/index.php?page=35&action=52&k=1051 (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

Миронінко, М. Ранок починається з світанку : [про заслуж. працівника культури, члена Спілки журналістів України Г. Сіру] / М. Миронінко // Ямпіл. вісті. – 2011. – 4 берез.

Наші випускники : Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] : [заслуж. агроном України, заслуж. працівник культури України, член спілки журналістів України, випускниця заочного від-ня агроном. ф-ту Житомир. с.-г. інституту 1960 року] // Поліський Національний університет : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://znau.edu.ua/mobile/cat-university/cat-nashi-vipuskniki (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Почесні громадяни міста – Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] // Ямпільська міська рада : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://yampmrada.in.ua/?page_id=185 (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Процюк, І. Одержима працею і творчістю : [про поетесу, співачку, громад. діяча, заслуж. працівника культури УРСР Г. Сіру] / І. Процюк // Перша Ямпільська науково-краєзнавча конференція, 28–29 верес. 2018 р., м. Ямпіль / голова редкол. С. Д. Гальчак. – Вінниця, 2018. – С. 305–306.

Руда, М. Третя поетична збірка нашої землячки : [вийшла друком кн. поетеси Г. Сірої «Серця вічний неспокій»] / М. Руда // Ямпіл. вісті. – 2007. – 14 лют. – С. 2.

Руда, М. Не знає старості любов : [поет. талант Г. Сірої, заслуж. працівника культури України з м. Ямпіль, зокрема про третю книгу поезій] / М. Руда // Погляд. – 2007. – 22 груд. – С. 6.

Руда, М. «Паростки у вічність» з серця проросли : [у приміщенні адмінбудівлі відбулась презентація нової кн. Г. Сірої «Паростки у вічність»] / М. Руда // Ямпіл. вісті. – 2015. – 18 лют.

Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] : [бесіда із заслуж. працівником культури України, почес. громадянином Ямполя Г. С. Сірою (1931– 2016 рр.) з нагоди 80-річного ювілею] // YouTube : веб-сервіс. – Електрон. відеодані (1 файл: 51:24 хв.). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=mTRaIbkFhuo (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана. – Опис заснов. на версії, датов.: 2011 р. – Канал користувача на YouTube: Yampil History.

Скрипник, В. Галина Сіра не тільки плекала сади, а й оспівувала їх : [до 80-річчя колиш. керівника садівничого радгоспу ім. Суворова в Ямпіл. р-ні] / В. Скрипник // Голос України. – 2012. – 4 січ. – С. 11.

Топ-100 впливових жінок Вінниччини. Список (у алфавітному порядку) складений з урахуванням побажань читачів журналу «Вінничанка» : [до Міжнар. жіночого дня 8 берез. 2014 року, серед яких – Г. С. Сіра, поетеса] // Вінничанка. – 2014. – № 3. – С. 10–11.

Трошкова, А. Історію – через музей : [про роботу створеної кімнати-музею «Ямпіль і ямпільчани»] / А. Трошкова // Вінниччина. – 2014. – 11 черв. – С. 8 : фот. – Зі змісту: [про Г. Сіру].

Фільм про Галину Сіру 1979 р. [Електронний ресурс] : [«Батьковою стежиною» – фільм укр. документалістів про Г. С. Сіру – заслуж. працівника культури України, заслуж. агронома України, почес. громадянина м. Ямпіль Вінниц. обл., поетесу] // YouTube : веб-сервіс. – Електрон. відеодані (1 файл: 9:42 хв.). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=vWkOZU-L8mI (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана. – Опис заснов. на версії, датов.: 1979 р. – Канал користувача на YouTube: Yampil History.

Як під сонцем квітам, так з ненькою дітям. Усім матерям Вінниччини присвячується : [вірші вінничан про маму, серед яких вірш Г. Сірої «Єдина»] // Вінничанка. – 2014. – № 5. – С. 5.

2.1. Вшанування поетеси

Відійшла у вічність Галина Сіра : [поетеса, заслуж. агроном України, заслуж. працівник культури України, почес. громадянин м. Ямпіль] // Вінниччина. – 2016. – 15 січ. – С. 2 : фот. ; Ямпіл. вісті. – 2016. – 15 січ.

Кізка, В. В п’ятницю пішла у вічність радянська епоха в Ямполі : [про Г. С. Сіру] / В. Кізка // 33-й канал. – 2016. – 20 січ. – С. 10 : фот.

«Я так живу, немов на світі вічна» : [у день народж. поетеси Г. Сірої в Ямпіл. ЦРБ пройшла година спомин «Я так живу, немов на світі вічна»] // Ямпіл. вісті. – 2016. – 30 листоп.

Ткач, Г. Остання пісня : [вийшла з друку нова збірка-пісенник легендарної і неповторної Г. Сірої. Книга видана по смерті автора] / Г. Ткач // Ямпіл. вісті. – 2017. – 25 січ. – Зі змісту: [Танго «Британія»: пісні, написані серцем / Г. Сіра. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 76 с.].

Меморіальну дошку Галині Сірій відкриють у листопаді : [до 88-го дня народж. своєї «Почесної громадянки», у Ямполі відкриють меморіальну дошку Г. С. Сірій] // 33-й канал. – 2019. – 2 жовт. – С. 6 : фот.

Созанська, С. Донька землі, що родить хліб і мрію : [у м. Ямпіль 19 листоп. відкрито меморіальну дошку Г. С. Сірій – поетесі, людині-легенді, почес. громадянці м. Ямполя] / С. Созанська // Ямпіл. вісті. – 2019. – 22 листоп.

Галина Сіра – велична вінничанка : [до 88-річчя у центрі рідного Ямполя відкрили меморіальну дошку] // Вінниччина. – 2019. – 4 груд. – С. 7 : фот.

3. Довідкові видання

Вільшанка (Житомирський район) : Відомі особи [Електронний ресурс] : [серед них Сіра Галина Степанівна – поетеса] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Вільшанка_(Житомирський_район) (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

80 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл.), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2011 року : хронол. довід. / Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; уклад. Г. М. Авраменко ; ред.: М. Г. Спиця, Г. М. Слотюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця, 2010. – С. 44. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pam%E2%80%99yatni-dati-2011-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

85 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл. – 13.01.2016 р., м. Ямпіль), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2016 року : хронол. довід. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2015. – С. 290–291. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pam%E2%80%99yatni-dati-2016-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

90 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл. – 13.01.2016 р., м. Ямпіль), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2021 року : хронол. довід. / уклад. О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Л. Б. Сеник ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2020. – Електрон. версія. – Режим доступу:  https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pamyatni-dati-2021-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

«Я так живу, що не погасне ватра, запалених сердець моїм життям» : бібліогр.-краєзн. покаж. : [пам’яті поетеси Г. С. Сірої] / Ямпіль. центр. район. б-ка. ; уклад.: С. Б. Шевчук, Н. В. Мудрик ; комп. набір: О. Д. Вічавська. – Ямпіль, 2016. – 21 с.

Сіра Галина Степанівна: Біографії. Персоналії Поділля [Електронний ресурс] // Біографії. Персоналії, життя яких пов’язано з Поділлям : міні-довідник (на основі БД «Індивідуальні автори») // Бібліотека Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського : офіц. сайт. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://library.vspu.edu.ua/inform/spisok_bio.htm#С (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Підготувала провідний бібліограф

сектору аграрних наук Оксана Шпичак

Поділитися:

Сади, оспівані любов’ю


Сектор аграрних наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва пропонує всім охочим ознайомитися з матеріалами виставки-ювілею «Сади, оспівані любов’ю» (до 90-річчя від дня народження Галини Степанівни Сірої, колишнього керівника садівничого радгоспу ім. Суворова, колишнього Ямпільського району, заслуженого агронома України, заслуженого працівника культури України, члена НСЖУ, поетеси).

Я так живу, немов

На світі вічна

Я так живу

Як знову молода.

І не погасне

В грудях моїх свічка,

Як в джерелі не висохне вода.

Ці слова Людини з великої букви, знаної поетеси, легенди Ямпільщини Галини Степанівни Сірої можна сміливо назвати гаслом всього її життєвого та творчого шляху.

Галина Степанівна Сіра – поетеса, легендарний садівник Вінниччини та України. Вона народилась 19 листопада 1931 року в селі Вільшанка, нині Чуднівського району Житомирської області, в сім’ї агронома. Закінчила Чернятинський плодово-ягідний технікум, що на Вінниччині, а потім Житомирський сільськогосподарський інститут, отримавши диплом ученого-агронома.

Після навчання Г. С. Сіра працювала в Шаргородському та Барському районах Вінницької області бригадиром, агрономом-садівником, керуючим відділу садівничого радгоспу, головним агрономом. З 1962 по 1987 роки займала посаду директора в радгоспі ім. Суворова на Ямпільщині. Перед нею постало завдання відродити занедбане садівниче господарство. Уже через п’ять років про неї заговорили на повен голос не тільки в області, а й у системі «Укрсадвинтрест», до складу якої входило їхнє господарство. Трудівники села стали вирощувати не лише вишні, яблуні, але й нові сорти абрикосів і вперше – персики! Перспективні сорти черешень давали ягоди розміром з райські яблука. Такому успіху сприяла тісна співпраця з науковцями. Плодово-ягідну продукцію відправляли споживачам у різні кінці тодішнього Союзу. З цього часу в садах біля власних будинків місцеві господарі також почали вирощувати персики.

Галина Степанівна в 1970 році проходила стажування у Великій Британії, у графстві Кент, неподалік від Лондона, де вивчала досвід тамтешніх садоводів.

Упродовж 25 років слава про неї лунала від Закарпаття до Далекого Сходу. Її досвід вивчали та запозичували спеціалісти, приїздили кореспонденти центральних, республіканських, обласних ЗМІ.

Радгосп ім. Суворова перетворився у провідне господарство Вінниччини та України в цілому. За визначні успіхи в розвитку сільськогосподарського виробництва Галина Степанівна Сіра удостоєна орденів «Знак пошани», Жовтневої революції, ордена Леніна. Радгосп представлявся на ВДНГ УРСР, ВДНГ СРСР.

Галина Сіра не тільки плекала сади, а й оспівувала їх. Здібність до поезії отримала від батька Степана Андрійовича, який полюбляв віршувати. Вона видала кілька поетичних збірок «Над колискою долі» (1982), «Вереснева весна» (1988), «Серця вічний неспокій» (2006), «Підкова на щастя» (2011), «Паростки у вічність» (2014). Сотні віршів, оповідань було опубліковано в районній, обласній та республіканській пресі, звучали в передачах на радіо й телебаченні. Низку її віршів покладено на ноти. Поетеса також писала музику до власних поезій, виступала як співачка. Вона відома і як самодіяльний композитор. У 1977 році на Першому Всесоюзному фестивалі самодіяльної художньої творчості в Москві нагороджена золотою медаллю, дипломом лауреата. В 1986 році Галина Степанівна удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури УРСР». У 2011 році їй присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ямполя». Вона також очолювала раду старійшин району, брала активну участь у громадському житті, як міста, так і району. За життя Галина Сіра була меценатом і подарувала місцевому музею багато картин.

Галина Степанівна Сіра відійшла у Вічність 13 січня 2016 року. В пам'ять про неї назвали одну з вулиць Ямполя, відкрили меморіальну дошку на музеї образотворчого мистецтва. У 2016 році вже після смерті авторки вийшла з друку її нова збірка пісень «Танго Британія». 

1. Книги та публікації Г. С. Сірої

Сад латинською – рай,

І в тім зеленім раю

Зустріла дивну долю я свою.

Галина Сіра

Вереснева весна : поезії / Г. С. Сіра. – Київ : Рад. письменник, 1988. – 111 с.

Провідний мотив збірки – любов до трудової людини, до кожного стебельця, зерняти, вирощених на рідній землі. Хоч би про що писала авторка, її мова – довірлива, яскрава, щира, проникнута світлом цієї землі.

Знамення в образі Богоматері : [на річці Мурафа в с. Біла відкрита ГЕС] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 28 трав.

Тридцять один букет вдячності : [поетеса про роль школи в її житті] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 1 жовт.

Не потрібен мені берег турецький : [монолог поетеси] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2005. – 29 жовт.

Я так живу. Оберіг. Ковила : [вірші Г. С. Сірої – поетеси, нині голови ради старійшин Ямпіл. р-ну] = Бентежний шум ковили Галини Сірої : [про поетесу із м. Ямполя] / Г. Сіра ; вступ В. Рабенчука // Вінниччина. – 2005. – 18 листоп.

Калинові вітри : [вірш] / Г. Сіра // Дніпро. – 2006. – № 5/6. – С. 137.

Моє Поділля : [вірш] / Г. Сіра // Серця вічний неспокій : поезії / Г. Сіра. – Вінниця, 2006. – С. 10.

Кісницька підкова : [про Козацький курган обабіч кісницького шляху с. Велика Кісниця Ямпіл. р-ну] / Г. Сіра // Погляд. – 2006. – 9–15 листоп. – С. 11 : фот.

Спадкоємності дива : [поетеса, заслуж. працівник культури України м. Ямпіль про відкритий урок історії в школі № 2, котрий провела Т. Шимловська – випускниця ВПУ ім. М. Коцюбинського] / Г. Сіра // Погляд. – 2007. – 22–28 берез. – С. 9 : фот.

Стежинами історії : [про дитячу громад. орг. «Подільська Січ» при ЗОШ № 2 I-III ступенів м. Ямпіль] / Г. Сіра // Погляд. – 2007. – 6 жовт. – С. 13.

Цвіт дев’ясила : [про поета А. Зайця, уродженця села Петрашівка Ямпіл. р-ну] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 23 квіт.

Родом з дитинства : [дит. садочок «Черешенька» відсвяткував своє сорокаріччя] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 22 жовт.

Вони бували у Ямполі : [про зв’язок видат. діячів з Ямпільщиною] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2008. – 14 листоп.

«Як він гірчить дитинством, цей бузок!» : [спогади про В. Забаштанського] / Г. Сіра // Блискавка з темряви. Володимир Забаштанський очима сучасників : зб. спогадів, статей, поезій / упоряд. та ред. В. С. Рабенчук. – Вінниця, 2011. – С. 251–253.

Знамення в образі Богоматері : старовинну ікону виловили у річці Мурафа / Г. Сіра // Вінниччина. – 2011. – 12 січ. – С. 9.

Право на любов : [добірка віршів, корот. біогр. дані] / Г. Сіра // Вінниц. край. – 2011. – № 2. – С. 11–13 : фот.

Кров і пам’ять : [до 69-ї річниці звільнення м. Ямполя і району від німецько-фашистських загарбників] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2013. – 15 берез.

Донька землі, що родить хліб і мрію: портретні замальовки про аж ніяк не сіре життя Галини Сірої : [інтерв’ю з Г. Сірою] / Г. С. Сіра // Вінничанка. – 2013. – № 6. – С. 12–14 : фот.

Велич нації : [до дня народж. поета В. Забаштанського] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2013. – 4 жовт.

Їй спокій тільки сниться... : [про поетесу] / Г. Сіра // Вінничанка. – 2013. – № 11. – С. 25 : фот.

Козацька пісня рід віншує : [вірш] / Г. Сіра // Вінниц. край. – 2014. – № 2. – С. 10 : фот.

В сім’ї вольній, новій… : [погляд поетеси на сучасні події в Україні] / Г. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2014. – 23 лип.

Хризантемовий сон : [скорочений варіант оповідання із книги «Паростки у вічність» Г. С. Сірої] / Г. Сіра // Вінничанка. – 2015. – № 1. – С. 21 : фот.

Смак «Дністрового грона» : [заслуж. працівник культури, вчений агроном Г. С. Сіра про враження щодо нової книги поетеси-землячки Н. Гнатюк «Дністрове гроно»] / Г. С. Сіра // Ямпіл. вісті. – 2015. – 15 трав.

«Як Новий рік постукає в вікно...» / Г. Сіра // Вінничанка. – 2015. – № 12. – С. 3.

Дністрове гроно : літературно-мистецька Ямпільщина / упоряд.: Н. Гнатюк, Т. Ковальський. – Київ : Хай-Тек Прес, 2015. – 448 с. – Зі змісту:

[Вірші] / Г. Сіра. – С. 78–90. – Зі змісту: «Я бути можу тишею і громом...» ; «Як добре встати на світанні...» ; Клятва ; Обжинковий вінок ; Моє Поділля ; Напровесні ; «Дністрові схили...» ; Відпустка ; Три вогні ; Морелі ; На диспуті про любов ; Вереснева весна ; «Нас ждали трави і дерева...» ; Польова дорога ; Другові ; Тарасові Мельничуку ;

Цвіт дев’ясила : [світлій пам’яті товариша, земляка-поета А. Зайця] / Г. Сіра. – С. 398–399.

Серця вічний неспокій : поезія / Г. С. Сіра. – Вінниця : Держ. картограф. фабрика, 2006. – 192 с. : фот.

Поезія Г. Сірої оспівує красу рідної землі, життя її людей, особливо близьких автору садівничої справи, бо сама селянка, донька, яка успадкувала батьківську професію агронома.

В цій збірці поезій та пісень кожен читач знайде щось близьке, дороге для себе.

Над колискою долі : поезії / Г. С. Сіра. – Одеса : Маяк, 1982. – 63 с. : фот.

Підкова на щастя : поезія різних років / Г. Сіра. – Вінниця : Вінниц. обл. друк., 2011. – 392 с. : фот.

Це лірична розповідь про життя в усій його повноті, в якому поєдналось і органічно переплелось красиве і корисне, бо автор , агроном за фахом, все життя віддала для того, щоб колосилися поля і буяли, плодоносили сади.

Закохана в природу і рідний край, вона створює красу власними руками, і це надихає її на високу поезію, яка облагороджує читачів, від її творів їм стає затишніше і тепліше.

Паростки у вічність : розповіді про Ямпіль, ямпільчан та Ямпільщину / Г. Сіра. – Вінниця : Вінниц. обл. друкарня, 2014. – 400 с. : портр.

До книги увійшли публіцистичні нариси, репортажі, оповідання та поезія. Ці твори написані авторкою упродовж її життя та опубліковані в районній, обласній та пресі республіканського значення. В книзі читач знайде розповіді про родину, рідний Ямпіль і найбільше про справу життя – сади і хліборобську ниву.

Галина Сіра : [корот. біографія, вірші] / Г. Сіра // Розкрилля : вірші / упоряд. В. Є. Панченко ; рец. М. П. Стрельбицький. – Одеса, 1981. – С. 6–10.

Танго «Британія»: пісні, написані серцем / Г. Сіра. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 76 с. : портр.

До пісенного збірника ввійшли пісні, які були написані авторкою впродовж усього життя. Вони увібрали не лише звучання її серця, але й наповнились подільськими колоритними мелодіями, адже до кожних слів «знаходилась» своя музика. Для любителів пісні, шанувальників художнього слова.

2. Література про життя і діяльність Г. С. Сірої

Пісня і праця – великі дві сили.

Їм я до скону бажаю служить

Іван Франко

Борисова, Г. Серця вічний неспокій : [поетесі Г. Сірій – 80] / Г. Борисова // Ямпіл. вісті. – 2011. – 18 листоп.

Борисова, Г. «Паростки у вічність» : [вийшла в світ п’ята книга ямпіл. поетеси Г. Сірої] / Г. Борисова // Ямпіл. вісті. – 2015. – 1 січ.

Вітковський, В. Вона – завжди молода і натхнена : [Г. Сірій – 80, поетесі, співачці та самодіяльному композитору] / В. Вітковський // Вінниччина. – 2011. – 18 листоп. – С. 9 : фот.

Волошенюк, І. Літо приємних зустрічей : худож.-докум. повість / І. Волошенюк. – Київ : Дніпро, 1981. – 158 с. – (Наш сучасник). – Зі змісту: [про трудову звитягу знатних людей Ямпільщини, серед них Г. С. Сіра].

Галина Степанівна Сіра – директор радгоспу імені Суворова Ямпільського району на Вінниччині : [фото] // Украина. – 1966.– № 32. – С. 12.

Галина Сіра : [поетеса, є корот. біографія, вірші] // Миле серцю Поділля : поетич. антол. / уклад. В. Сторожук. – Вінниця, 2006. – С. 15–16.

Гнатюк, Н. Ю. «Це – земля моєї пісні й долі» : [про поетичну зб. дир. Ямпіл. радгоспу ім. Суворова Г. Сірої «Над колискою долі» (1982)] / Н. Ю. Гнатюк // Ковток джерельної води : вибрані ст. – Вінниця, 2016. – С. 221–223 ; Вінниц. правда. – 1982. – 20 листоп.

Дністрове гроно : літературно-мистецька Ямпільщина / упоряд.: Н. Гнатюк, Т. Ковальський. – Київ : Хай-Тек Прес, 2015. – 448 с. – Зі змісту:

Василенко, І. Творчі зустрічі з ямпільчанами : [про літ.-мистецьке свято «Русалка Дністрова», яке відбулося у Клембівці, Писарівці та Качківці] / І. Василенко. – С. 45–46. – Зі змісту: [про Г. Сіру] 

Забашта, Л. Як пахне хліб ; Покликання : [вірші] : [дир. радгоспу на Вінниччині Г. Сірій] / Л. Забашта. – С. 257–259 ;

Калетнік, Г. Слово про Галину Степанівну Сіру та її книгу «Підкова на щастя» / Г. Калетнік. – С. 400–401.

Дьяков, П. Підкова на щастя : [про Г. С. Сіру – поетесу, легендарну садівницю Вінниччини та України] / П. Дьяков // Вінниччина. – 2019. – 27 груд. – С. 8.

Значківська, Н. І. «Я так живу, немов на світі вічна…» [Електронний ресурс] : [до 85-річчя від дня народж. поетеси Г. С. Сірої] / Н. І. Значківська // Вінницький інформаційний портал : сайт. – Електрон. текст дані. – Режим доступу: http://irp.vn.ua/index.php?page=35&action=52&k=1051 (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

Миронінко, М. Ранок починається з світанку : [про заслуж. працівника культури, члена Спілки журналістів України Г. Сіру] / М. Миронінко // Ямпіл. вісті. – 2011. – 4 берез.

Наші випускники : Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] : [заслуж. агроном України, заслуж. працівник культури України, член спілки журналістів України, випускниця заочного від-ня агроном. ф-ту Житомир. с.-г. інституту 1960 року] // Поліський Національний університет : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://znau.edu.ua/mobile/cat-university/cat-nashi-vipuskniki (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Почесні громадяни міста – Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] // Ямпільська міська рада : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://yampmrada.in.ua/?page_id=185 (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Процюк, І. Одержима працею і творчістю : [про поетесу, співачку, громад. діяча, заслуж. працівника культури УРСР Г. Сіру] / І. Процюк // Перша Ямпільська науково-краєзнавча конференція, 28–29 верес. 2018 р., м. Ямпіль / голова редкол. С. Д. Гальчак. – Вінниця, 2018. – С. 305–306.

Руда, М. Третя поетична збірка нашої землячки : [вийшла друком кн. поетеси Г. Сірої «Серця вічний неспокій»] / М. Руда // Ямпіл. вісті. – 2007. – 14 лют. – С. 2.

Руда, М. Не знає старості любов : [поет. талант Г. Сірої, заслуж. працівника культури України з м. Ямпіль, зокрема про третю книгу поезій] / М. Руда // Погляд. – 2007. – 22 груд. – С. 6.

Руда, М. «Паростки у вічність» з серця проросли : [у приміщенні адмінбудівлі відбулась презентація нової кн. Г. Сірої «Паростки у вічність»] / М. Руда // Ямпіл. вісті. – 2015. – 18 лют.

Сіра Галина Степанівна [Електронний ресурс] : [бесіда із заслуж. працівником культури України, почес. громадянином Ямполя Г. С. Сірою (1931– 2016 рр.) з нагоди 80-річного ювілею] // YouTube : веб-сервіс. – Електрон. відеодані (1 файл: 51:24 хв.). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=mTRaIbkFhuo (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана. – Опис заснов. на версії, датов.: 2011 р. – Канал користувача на YouTube: Yampil History.

Скрипник, В. Галина Сіра не тільки плекала сади, а й оспівувала їх : [до 80-річчя колиш. керівника садівничого радгоспу ім. Суворова в Ямпіл. р-ні] / В. Скрипник // Голос України. – 2012. – 4 січ. – С. 11.

Топ-100 впливових жінок Вінниччини. Список (у алфавітному порядку) складений з урахуванням побажань читачів журналу «Вінничанка» : [до Міжнар. жіночого дня 8 берез. 2014 року, серед яких – Г. С. Сіра, поетеса] // Вінничанка. – 2014. – № 3. – С. 10–11.

Трошкова, А. Історію – через музей : [про роботу створеної кімнати-музею «Ямпіль і ямпільчани»] / А. Трошкова // Вінниччина. – 2014. – 11 черв. – С. 8 : фот. – Зі змісту: [про Г. Сіру].

Фільм про Галину Сіру 1979 р. [Електронний ресурс] : [«Батьковою стежиною» – фільм укр. документалістів про Г. С. Сіру – заслуж. працівника культури України, заслуж. агронома України, почес. громадянина м. Ямпіль Вінниц. обл., поетесу] // YouTube : веб-сервіс. – Електрон. відеодані (1 файл: 9:42 хв.). – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=vWkOZU-L8mI (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана. – Опис заснов. на версії, датов.: 1979 р. – Канал користувача на YouTube: Yampil History.

Як під сонцем квітам, так з ненькою дітям. Усім матерям Вінниччини присвячується : [вірші вінничан про маму, серед яких вірш Г. Сірої «Єдина»] // Вінничанка. – 2014. – № 5. – С. 5.

2.1. Вшанування поетеси

Відійшла у вічність Галина Сіра : [поетеса, заслуж. агроном України, заслуж. працівник культури України, почес. громадянин м. Ямпіль] // Вінниччина. – 2016. – 15 січ. – С. 2 : фот. ; Ямпіл. вісті. – 2016. – 15 січ.

Кізка, В. В п’ятницю пішла у вічність радянська епоха в Ямполі : [про Г. С. Сіру] / В. Кізка // 33-й канал. – 2016. – 20 січ. – С. 10 : фот.

«Я так живу, немов на світі вічна» : [у день народж. поетеси Г. Сірої в Ямпіл. ЦРБ пройшла година спомин «Я так живу, немов на світі вічна»] // Ямпіл. вісті. – 2016. – 30 листоп.

Ткач, Г. Остання пісня : [вийшла з друку нова збірка-пісенник легендарної і неповторної Г. Сірої. Книга видана по смерті автора] / Г. Ткач // Ямпіл. вісті. – 2017. – 25 січ. – Зі змісту: [Танго «Британія»: пісні, написані серцем / Г. Сіра. – Вінниця : Нілан-ЛТД, 2016. – 76 с.].

Меморіальну дошку Галині Сірій відкриють у листопаді : [до 88-го дня народж. своєї «Почесної громадянки», у Ямполі відкриють меморіальну дошку Г. С. Сірій] // 33-й канал. – 2019. – 2 жовт. – С. 6 : фот.

Созанська, С. Донька землі, що родить хліб і мрію : [у м. Ямпіль 19 листоп. відкрито меморіальну дошку Г. С. Сірій – поетесі, людині-легенді, почес. громадянці м. Ямполя] / С. Созанська // Ямпіл. вісті. – 2019. – 22 листоп.

Галина Сіра – велична вінничанка : [до 88-річчя у центрі рідного Ямполя відкрили меморіальну дошку] // Вінниччина. – 2019. – 4 груд. – С. 7 : фот.

3. Довідкові видання

Вільшанка (Житомирський район) : Відомі особи [Електронний ресурс] : [серед них Сіра Галина Степанівна – поетеса] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Вільшанка_(Житомирський_район) (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

80 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл.), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2011 року : хронол. довід. / Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ; уклад. Г. М. Авраменко ; ред.: М. Г. Спиця, Г. М. Слотюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова. – Вінниця, 2010. – С. 44. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pam%E2%80%99yatni-dati-2011-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

85 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл. – 13.01.2016 р., м. Ямпіль), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2016 року : хронол. довід. / уклад.: Г. М. Авраменко, О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2015. – С. 290–291. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pam%E2%80%99yatni-dati-2016-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

90 років від дня народження Галини Степанівни Сірої : [(19.11.1931, с. Вільшанка, нині Чуднів. р-ну Житомир. обл. – 13.01.2016 р., м. Ямпіль), агронома, поетеси, заслуж. працівника культури України (1985)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2021 року : хронол. довід. / уклад. О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Л. Б. Сеник ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2020. – Електрон. версія. – Режим доступу:  https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pamyatni-dati-2021-roku (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

«Я так живу, що не погасне ватра, запалених сердець моїм життям» : бібліогр.-краєзн. покаж. : [пам’яті поетеси Г. С. Сірої] / Ямпіль. центр. район. б-ка. ; уклад.: С. Б. Шевчук, Н. В. Мудрик ; комп. набір: О. Д. Вічавська. – Ямпіль, 2016. – 21 с.

Сіра Галина Степанівна: Біографії. Персоналії Поділля [Електронний ресурс] // Біографії. Персоналії, життя яких пов’язано з Поділлям : міні-довідник (на основі БД «Індивідуальні автори») // Бібліотека Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського : офіц. сайт. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://library.vspu.edu.ua/inform/spisok_bio.htm#С (дата звернення: 10.11.2021), вільний. – Назва з екрана.

Підготувала провідний бібліограф

сектору аграрних наук Оксана Шпичак