Рекомендаційний бібліографічний список «Війна та її вплив на екологію: аналіз та наслідки» (до Всеукраїнського дня довкілля)

Третій рік в Україні точиться найжорстокіша війна ХХІ ст. Найжахливішим наслідком вторгнення рф на територію України є серйозні втрати серед військових і цивільних людей. Війна забирає в українців найцінніше – життя. Вона руйнує інфраструктуру, завдає економічних збитків, змушує тисячі людей покидати свою державу.

На тлі людських втрат наслідки для довкілля можуть здаватись не першочерговою проблемою. Але страждання, які війна завдає довкіллю, ще не одне десятиліття будуть нагадувати про повномасштабне російське вторгнення. Українська природа стала черговою жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля. Власне держава-агресор здійснює в Україні екоцид – свідомо знищує саме середовище існування біологічних живих видів, а також людини та робить свідомі дії, направлені на неможливість відтворення цих ресурсів.

ЕкоСистема [Електронний ресурс] : національна онлайн-платформа, яка містить актуальну інформацію про стан довкілля : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://eco.gov.ua/ (дата звернення: 04.04.2024). – Назва з екрана.

ЕкоСистема – це єдина онлайн платформа в сфері захисту довкілля, створена для того, щоб кожен мав актуальну достовірну інформацію про стан навколишнього середовища та природні ресурси, а також взаємодіяв із сайтом в прозорий і зручний спосіб. Тут зосереджені:

–  моніторингові дані про стан повітря, води, ґрунтів у населених пунктах;

– всі реєстри, які веде Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та центральні органи влади, які координує національна онлайн платформа ЕкоСистема;

– повний спектр онлайн послуг для громадян та бізнесу з актуальними оновленнями за темами, календарями звітності, розсилками.

Реалізована онлайн-платформа у партнерстві Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

На сторінках вебсайту представлена інформація з установ, які здійснюють моніторинг довкілля за різними напрямками – повітря, вода, ґрунти тощо.

е-Повітря – це електронний сервіс зручного доступу до інформації про дозволені викиди в атмосферне повітря з функцією отримання такого дозволу. Тут також можна перевірити інформацію про те, чи є у підприємства дозвіл на викиди забруднюючих речовин; хто є екологічним аудитором та багато іншого. За допомогою сервісу можна подати документи на отримання дозволу; зареєструвати звіт з інвентаризації джерел викидів забруднюючих речовин; оформити сертифікат екологічного аудитора та скористатися іншими адміністративними послугами.

е-Ліс – електронна система державного та громадського контролю за лісовим господарством. Тут можна знайти дані моніторингу лісів, інформацію про пожежі, розрахункові лісосіки. Оформити онлайн лісорубні та лісові квитки, сертифікати про походження лісоматеріалів, посвідчення мисливця та щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання.

е-Надрокористування – це електронна система обліку спеціальних дозволів на користування надрами та електронних аукціонів. Тут можна онлайн подати документи на оформлення спеціального дозволу на користування надрами за результатами продажу на аукціоні.

е-Вода – електронна система обліку водокористувачів та забруднення водойм. Тут можна знайти інформацію про найбільших забруднювачів водних об’єктів, про видані дозволи на днопоглиблення, а також проведення робіт на землях водного фонду в межах прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів, у внутрішніх морських водах, лиманах і територіальному морі. Можна отримати онлайн дозвіл на спеціальне водокористування та подати щорічну звітність.

е-Відходи –- електронна система обліку та моніторингу відходів в Україні Тут можна знайти реєстри місць видалення відходів, звіти про розміщення відходів та інформацію про підприємства, які мають право працювати з небезпечними відходами та підприємства, що можуть виробляти особливо небезпечні хімічні речовини.

Крім того, онлайн доступні такі адміністративні послуги, як подання декларації про відходи, оформлення документів для транскордонного перевезення відходів, отримання ліцензій на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами чи ліцензій на виробництво особливо небезпечних хімічних речовин.

е-Пестициди – електронна система обліку пестицидів та агрохімікатів.

Тут ви знайдете інформацію про дозволені для використання пестициди та агрохімікати, про державні випробування та реєстрацію цих речовин.

Щоб не гаяти час на подання паперових документів, радимо скористатися системою та онлайн оформлювати посвідчення про державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів, дозвіл на ввезення та застосування незарєстрованих пестицидів та агрохімікатів для наукових та дослідних цілей.

е-Екоконтроль – за допомогою сервісу ви можете повідомити відповідні органи про протиправну діяльність, знайти інформацію про планові та позапланові перевірки, які проводяться Держекоінспекцією та їх результати.

е-Стратегічна екологічна оцінка – це електронна система стратегічної екологічної оцінки проєктів документів державного планування. Тут замовники можуть подати заяву про визначення обсягу СЕО, організувати громадські обговорення, отримувати зауваження і пропозиції від відповідних державних органів, прозвітувати про проведення стратегічної екологічної оцінки та інформувати про затвердження документа державного планування. Громадськість може надіслати свої зауваження та пропозиції замовнику СЕО, контролювати їх врахування та аналізувати відповідні звіти, а ще оперувати об’єктивною та достовірною інформацією. 

е-Природно-заповідний фонд – тут можна знайти повну інформацію про природоохоронні території України, рослинний і тваринний світ, дізнатися про встановлені ліміти на використання природних ресурсів, а також скористатися відповідними адміністративними послугами онлайн.

е-Оцінка впливу на довкілля – користувачам доступна інформація з Реєстру оцінки впливу на довкілля, інформаційно-аналітична система обчислення ризиків для довкілля та відповідні адміністративні послуги.

ЕкоПолітика : медіаплатформа про екологічну політику України [Електронний ресурс] : [вебсайт] / шеф-ред. В. Гембарська. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecopolitic.com.ua/ua/ (дата звернення: 04.04.2024). – Назва з екрана.

Мета «ЕкоПолітики» – сформувати цілісну картину екологічної політики в Україні, відстежувати законодавчі зміни, показувати весь спектр думок з актуальних питань охорони навколишнього середовища.

На сторінках медіаплатформи «ЕкоПолітика» можна ознайомитися з інформацією про всі актуальні питання, які турбують громадян України, екологічних активістів, представників влади та бізнесу. Тут завжди свіжі матеріали про реформу управління відходами, розвиток відновлюваної енергетики, нові екологічні та енергозберігаючі технології, проблеми Чорнобильської зони і радіації, стан лісів і річок України, стан повітря в містах, проблеми пластикових пакетів і відходів, вторинної переробки та використання побутових і промислових відходів тощо.

Для прикладу на сторінці «Технології» можна ознайомитися з цікавими технологічними новинками світу, зокрема, що в Іспанії створили першу в світі сонячно-вітрову електростанцію, у Нідерландах студенти створили позашляховик, який повністю працює на енергії сонця, у Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями, у Франції розробили сонячно-водневий дирижабль, який облетить світ за 30 днів.

Екологія. Право. Політика. Верховенство права для захисту довкілля [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Львів, 2011–2024. – Режим доступу: https://epl.org.ua/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Колектив сайту – це група юристів-екологів, журналістів, лінгвістів та громадських активістів, які, користуючись юридичними та правовими інструментами, захищають довкілля та екологічні права кожного. Основні сфери діяльності фахівців сайту:

– вдосконалення українського законодавства у сфері охорони довкілля;

– виховання ініціаторів прогресивних змін – юристів-екологів;

– захист екологічних прав населення на загальнодержавному рівні;

– забезпечення юридичної підтримки громадян, чиї екологічні права були порушені;

– проводять активну просвітницьку діяльність серед населення;

– розвивають прогресивні погляди на ведення судових справ серед суддів та юристів;

– організовують міжнародні конференції та семінари, метою яких є глобальне покращення стану довкілля;

– захищають природу від бездумного та безвідповідального втручання промислового сектору.

За час роботи юристами було ініційовано близько 700 судових справ, надано 7112 консультацій громадянам та юридичним особам, опрацьовано й прокоментовано 197 нормативно-правових актів, організовано 131 публічний захід різного спрямування, розроблено 20 аналітичних документів, підготовлено 65 публікацій наукового та просвітницького змісту, наприклад:

Перспективи відшкодування екологічної шкоди, спричиненої збройною агресією рф в рамках міжнародних екологічних угод».

Огляд підходів з оцінки екосистемних послуг через призму їхнього застосування для визначення збитків, завданих військовими діями рф на території України,

Запити на інформацію та звернення: що варто знати громадянам України

Правова інструкція для захисника довкілля – онлайн зібрання правової інформації, що може бути корисною для адвокатів, громадських активістів, громад, які працюють задля захисту екологічних прав громадян із використанням правових методів.

Заслуговує на увагу також посібник, підготовлений і виданий в 2022 р.:

Журналістські екологічні розслідування. / А. Сек ; [за ред.О. Кравченко]. Львів : Манускрипт, 2022. 32 с., у якому розглядаються теми, як оптимально вибудувати свою роботу під час збору інформації в рамках проведення журналістського розслідування, як перевіряти інформацію (фактчекінг). Наведено приклади і кейси реалізованих розслідувань, в тому числі транскордонних за участі українських журналістів. Висвітлюється також тема фейків, які часто супроводжують екологічні теми в медіа. Видання містить різні рекомендації, як фахово висвітлювати ті чи інші теми, як правильно й виважено у правовому сенсі вживати визначення «екоцид» та ін.

Державна екологічна інспекція : офіц. вебпортал. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://www.dei.gov.ua/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Державна екологічна інспекція України (Держекоінспекція) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів і який реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. На сторінках сайту «Діяльність», «Нормативна база», «Зв’язки із громадськістю та ЗМІ», «Публічна інформація», «Новини», можна дізнатися про різні аспекти діяльності Держеколінспекції. Наприклад як скласти, подати та оформити запит, отримати безоплатну правову допомогу, дізнатися про такси та методики нарахування збитків та методики розрахунку розмірів шкоди, внаслідок надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану тощо. На сайті також представлена щотижнева інфографіка «Збройна агресія російської федерації завдає величезних збитків довкіллю», що відображає руйнівний вплив цієї агресії на природу, ресурси та екосистеми, підкреслюючи необхідність негайних заходів для захисту довкілля та його відновлення. Наслідки військових дій стають болючою реальністю для екології та людей, підштовхуючи до рішучих заходів для відновлення.

Всеукраїнська екологічна ліга [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://www.ecoleague.net/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ) – громадська організація, що ставить собі за мету поліпшення екологічної ситуації в Україні, формування в Україні засад збалансованого (сталого) розвитку, формування нового природоохоронного світогляду, підвищення рівня екологічної освіти та культури громадян. Одним з головних завдань Всеукраїнської екологічної ліги є участь у формуванні державної екологічної політики, внесення пропозицій до органів влади і управління з питань вдосконалення природоохоронного законодавства, участь у підготовці рішень, які стосуються довкілля як на місцевому, регіональному, так і національному рівнях. За участю експертів ВЕЛ розроблено проекти Законів «Про екологічний аудит», «Про сільський екотуризм», «Про екологічне страхування», внесено зміни до Адміністративного Кодексу України «Про підвищення відповідальності фізичних та посадових осіб за випалювання стерні», «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакунків».

На сторінці сайту «Останні новини» розміщена інформація про нещодавно проведену науково-практичну конференцію на тему?: «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля, перспективи відновлення природоохоронних територій України», на якій обговорювалися актуальні питання впливу російської військової агресії на довкілля України та виявлення проблемних аспектів й пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття в Україні. Раджу більш детально ознайомитися з контентом даного сайту для його ефективного використання в роботі з екологічного просвітництва місцевого населення.

Екодія. Центр екологічних ініціатив [Електронний ресурс] : [вебсайт] / викон. дир. О. Полуніна. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecoaction.org.ua/ (дата звернення: 04.04. 2024). – Назва з екрана.

Екодія – громадська організація, яка об’єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень. Основна мета їх діяльності –боротьба за енергоефективність, відновлювану енергетику, протидію зміні клімату, за чисте повітря для всіх, розвиток сталого транспорту і сільського господарства України.

Цікавий, інформативний сайт, на сторінках якого можна ознайомитися з такими сторінками «Що ми робимо», де представлено напрямки діяльності Екодії Сторінка  «Публікації» містить статті, спецпроекти, навчальні матеріали тощо. У розділі «Публікації, вміщено ряд актуальних статей:

Унікальні водно-болотні угіддя України та чому їх важливо оберігати

Як штучний інтелект впливає на довкілля?,

Зафіксувати кожен випадок шкоди довкіллю – наша мета, покарати всіх злочинців – обов’язок Гаазького суду» та ін.

Сторінка сайту «Спецпроєкти» представляє такі проєкти Екодії:

Я бачу шкоду довкіллю. Що робити?

10 простих та бюджетних рішень для озеленення громадських просторів

Випадки потенційної шкоди довкіллю, спричинені російською агресією – інтерактивна мапа, що постійно оновлюється.

Менеджери «Екодії в звіті «Сьомий рік Екодії: наші перемоги у квітні 2023 – березні 2024» розповіли більш детально про свою діяльність в умовах повномасштабної війни. Екодія продовжила активно працювати над питанням зеленого відновлення України, робота над яким розпочалась ще у 2022 р. Були розроблені «Принципи зеленої післявоєнної відбудови України», які підтримали понад 50 міжнародних та українських неурядових громадських організацій. Для того, щоб інтегрувати ці принципи в стратегічне планування повоєнного відновлення країни, проводилося безліч зустрічей – в Україні, Європі, США та долучалися до консультацій із підготовки Плану відновлення України, документу, необхідного для надання Україні допомоги в рамках фінансового інструменту ЄС Ukraine Facility.

Протягом 2023 р. «Екодія» надавала пропозиції Міненерго, Мінвідновлення та Мінекономіки щодо Плану відновлення України, Державної Стратегії регіонального розвитку, пріоритетів кліматичної політики, Національного плану енергетики та клімату тощо. Цінним є те, що багато із наданих Екодією пропозицій було враховано.

На міжнародному рівні Екодія разом із Bankwatch (мережа «Бенкович», об’єднує неурядові організації з різних країн Центральної і Східної Європи) долучалася до адвокаціії змін до Ukraine Facility Regulation, які знайшли відображення в прийнятому регламенті  Європейського Парламенту «Регламенті (ЄС) 2024/792 Європейського Парламенту та Ради від 29 лютого 2024 року про створення Механізму в Україні»

Поруч з цим Екодія багато працювала над постійними темами – протидією зміні клімату, енергетичним переходом, впровадженням сталих сільськогосподарських практик, енергоефективності та справедливої трансформації вугільних громад.

Громадська організація «Український Екологічний клуб «Зелена Хвиля» [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecoclubua.com/ (дата звернення: 04.04.2024). – назва з екрана.

Корисний сайт у плані екологічної освіти населення. Його місія – займатися освітою і просвітою, заради збереження і мінімізації негативного впливу на природне довкілля, піклуючись про теперішнє і майбутнє людства.

На сторінці «Напрями», міститься інформація про основні питання, над якими працюють менеджери сайту, а саме:

Адвокація екологічної освіти,

Екологічні аспекти соціальної відповідальності бізнесу,

Освіта для сталого розвитку,

Підтримка екологічних суспільних ініціатив Протидія зміні клімату

У розділі «Екологічні ігри» розміщено інформацію про настільні екологічні ігри та інші матеріали, що можна завантажити для вільного користування або придбати їхню друковану версію, оскільки мета сайту – популяризація інноваційних методів екологічної освіти. До речі,  ігри можна придбати за собівартістю.

На сторінці «Корисні ресурси» вміщено Дистанційна Кліматична Школа – онлайн-навчання для дітей 3–5 класів та їхніх вчителів.

Мета – долучати небайдужих до збереження Планети і довкілля через щоденні виважені побутові дії, а вчитися цьому пропонується якнайраніше.

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Швеції в Україні в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU) і містить 13 уроків.

Крім цього в «Корисних ресурсах» Ви знайдете::

– Добірку вебінарів доступних на ютуб-каналі за посиланням.

– Фільми, мультиплікаційні фільми, короткі відео (представлено:

– «Дім: побачення з планетою» (Ян Артюс-Бертран і Люк Бессон, 2009)

– «Більше ніж мед» (англ. – «More than honey», Маркус Імхоф, 2012)

– Кейт Раворт. Чому зараз час для «Бубликової Економіки» (англ. – Why it's time for «Doughnut Economics», TEDxAthens, 2014)

– Історія речей (англ. The Story of Stuff, Енні Леонард, Луї Фокс та Джон Сакс, 2007)

– Людське населення протягом часу (англ. – Human Population Through Time, American Museum of Natural History, 2015)

– 5 надихаючих TED-talks про «зелені» інновації та майбутнє енергетики (Дацюк Ольга, 2018) та інші.

Розділ «Книги» – містить перелік книг екологічної тематики, які варто прочитати і які можна переглянути в PDF-форматі.

Наприклад книга Колберт, Є. Шосте вимирання / Є. Колберт. –  Київ : Наш формат, 2017. – 280 с. – іл. – розповідає про п’ять вимирань (спричинених природними процесами) на Землі та докази того, що вже відбувається шосте (штучне). Авторка заставляє задуматися над тим, що станеться, якщо темпи вимирання прискоряться?

Додатково звертайтеся до таких сайтів:

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів – Режим доступу: https://mepr.gov.ua/ Для екологічного просвітництва особливо корисними є сторінки сайту: ЕкоСистема – національна онлайн-платформа, яка містить актуальну інформацію про стан довкілля та ЕкоБезпека – інформує про згубні наслідки військових дій в Україні на довкілля та завдані збитки у розрізі категорій впливу на довкілля.

Екологічні новини. – Режим доступу: https://econews.org.ua/ –  можна дізнатися про новини з довкілля, зокрема про роботу з відходами та їх сортування.

SaveEcoBot. – Режим доступу: https://www.saveecobot.com/ – єдина в Україні екологічна система, що поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.

Національний екологічний центр України. – Режим доступу: https://necu.org.ua/ – містить інформацію про онлайн-семінари для громадських активістів та неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, ініційованих Національним екологічним центром України (НЕЦУ). Наприклад 2 лютого 2024 р. відбулася конференція «Екологічні наслідки війни для громад – оцінка, аналіз, висновки» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. 7 лютого 2024 р. – пресконференція «Екологічні наслідки війни для громад: як оцінити та що робити?».

 

Поділитися:

Війна та її вплив на екологію: аналіз та наслідки


Третій рік в Україні точиться найжорстокіша війна ХХІ ст. Найжахливішим наслідком вторгнення рф на територію України є серйозні втрати серед військових і цивільних людей. Війна забирає в українців найцінніше – життя. Вона руйнує інфраструктуру, завдає економічних збитків, змушує тисячі людей покидати свою державу.

На тлі людських втрат наслідки для довкілля можуть здаватись не першочерговою проблемою. Але страждання, які війна завдає довкіллю, ще не одне десятиліття будуть нагадувати про повномасштабне російське вторгнення. Українська природа стала черговою жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля. Власне держава-агресор здійснює в Україні екоцид – свідомо знищує саме середовище існування біологічних живих видів, а також людини та робить свідомі дії, направлені на неможливість відтворення цих ресурсів.

ЕкоСистема [Електронний ресурс] : національна онлайн-платформа, яка містить актуальну інформацію про стан довкілля : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://eco.gov.ua/ (дата звернення: 04.04.2024). – Назва з екрана.

ЕкоСистема – це єдина онлайн платформа в сфері захисту довкілля, створена для того, щоб кожен мав актуальну достовірну інформацію про стан навколишнього середовища та природні ресурси, а також взаємодіяв із сайтом в прозорий і зручний спосіб. Тут зосереджені:

–  моніторингові дані про стан повітря, води, ґрунтів у населених пунктах;

– всі реєстри, які веде Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів та центральні органи влади, які координує національна онлайн платформа ЕкоСистема;

– повний спектр онлайн послуг для громадян та бізнесу з актуальними оновленнями за темами, календарями звітності, розсилками.

Реалізована онлайн-платформа у партнерстві Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

На сторінках вебсайту представлена інформація з установ, які здійснюють моніторинг довкілля за різними напрямками – повітря, вода, ґрунти тощо.

е-Повітря – це електронний сервіс зручного доступу до інформації про дозволені викиди в атмосферне повітря з функцією отримання такого дозволу. Тут також можна перевірити інформацію про те, чи є у підприємства дозвіл на викиди забруднюючих речовин; хто є екологічним аудитором та багато іншого. За допомогою сервісу можна подати документи на отримання дозволу; зареєструвати звіт з інвентаризації джерел викидів забруднюючих речовин; оформити сертифікат екологічного аудитора та скористатися іншими адміністративними послугами.

е-Ліс – електронна система державного та громадського контролю за лісовим господарством. Тут можна знайти дані моніторингу лісів, інформацію про пожежі, розрахункові лісосіки. Оформити онлайн лісорубні та лісові квитки, сертифікати про походження лісоматеріалів, посвідчення мисливця та щорічну контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання.

е-Надрокористування – це електронна система обліку спеціальних дозволів на користування надрами та електронних аукціонів. Тут можна онлайн подати документи на оформлення спеціального дозволу на користування надрами за результатами продажу на аукціоні.

е-Вода – електронна система обліку водокористувачів та забруднення водойм. Тут можна знайти інформацію про найбільших забруднювачів водних об’єктів, про видані дозволи на днопоглиблення, а також проведення робіт на землях водного фонду в межах прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів, у внутрішніх морських водах, лиманах і територіальному морі. Можна отримати онлайн дозвіл на спеціальне водокористування та подати щорічну звітність.

е-Відходи –- електронна система обліку та моніторингу відходів в Україні Тут можна знайти реєстри місць видалення відходів, звіти про розміщення відходів та інформацію про підприємства, які мають право працювати з небезпечними відходами та підприємства, що можуть виробляти особливо небезпечні хімічні речовини.

Крім того, онлайн доступні такі адміністративні послуги, як подання декларації про відходи, оформлення документів для транскордонного перевезення відходів, отримання ліцензій на провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами чи ліцензій на виробництво особливо небезпечних хімічних речовин.

е-Пестициди – електронна система обліку пестицидів та агрохімікатів.

Тут ви знайдете інформацію про дозволені для використання пестициди та агрохімікати, про державні випробування та реєстрацію цих речовин.

Щоб не гаяти час на подання паперових документів, радимо скористатися системою та онлайн оформлювати посвідчення про державну реєстрацію пестицидів і агрохімікатів, дозвіл на ввезення та застосування незарєстрованих пестицидів та агрохімікатів для наукових та дослідних цілей.

е-Екоконтроль – за допомогою сервісу ви можете повідомити відповідні органи про протиправну діяльність, знайти інформацію про планові та позапланові перевірки, які проводяться Держекоінспекцією та їх результати.

е-Стратегічна екологічна оцінка – це електронна система стратегічної екологічної оцінки проєктів документів державного планування. Тут замовники можуть подати заяву про визначення обсягу СЕО, організувати громадські обговорення, отримувати зауваження і пропозиції від відповідних державних органів, прозвітувати про проведення стратегічної екологічної оцінки та інформувати про затвердження документа державного планування. Громадськість може надіслати свої зауваження та пропозиції замовнику СЕО, контролювати їх врахування та аналізувати відповідні звіти, а ще оперувати об’єктивною та достовірною інформацією. 

е-Природно-заповідний фонд – тут можна знайти повну інформацію про природоохоронні території України, рослинний і тваринний світ, дізнатися про встановлені ліміти на використання природних ресурсів, а також скористатися відповідними адміністративними послугами онлайн.

е-Оцінка впливу на довкілля – користувачам доступна інформація з Реєстру оцінки впливу на довкілля, інформаційно-аналітична система обчислення ризиків для довкілля та відповідні адміністративні послуги.

ЕкоПолітика : медіаплатформа про екологічну політику України [Електронний ресурс] : [вебсайт] / шеф-ред. В. Гембарська. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecopolitic.com.ua/ua/ (дата звернення: 04.04.2024). – Назва з екрана.

Мета «ЕкоПолітики» – сформувати цілісну картину екологічної політики в Україні, відстежувати законодавчі зміни, показувати весь спектр думок з актуальних питань охорони навколишнього середовища.

На сторінках медіаплатформи «ЕкоПолітика» можна ознайомитися з інформацією про всі актуальні питання, які турбують громадян України, екологічних активістів, представників влади та бізнесу. Тут завжди свіжі матеріали про реформу управління відходами, розвиток відновлюваної енергетики, нові екологічні та енергозберігаючі технології, проблеми Чорнобильської зони і радіації, стан лісів і річок України, стан повітря в містах, проблеми пластикових пакетів і відходів, вторинної переробки та використання побутових і промислових відходів тощо.

Для прикладу на сторінці «Технології» можна ознайомитися з цікавими технологічними новинками світу, зокрема, що в Іспанії створили першу в світі сонячно-вітрову електростанцію, у Нідерландах студенти створили позашляховик, який повністю працює на енергії сонця, у Львові створили унікальний електротрактор з сонячними панелями, у Франції розробили сонячно-водневий дирижабль, який облетить світ за 30 днів.

Екологія. Право. Політика. Верховенство права для захисту довкілля [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Львів, 2011–2024. – Режим доступу: https://epl.org.ua/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Колектив сайту – це група юристів-екологів, журналістів, лінгвістів та громадських активістів, які, користуючись юридичними та правовими інструментами, захищають довкілля та екологічні права кожного. Основні сфери діяльності фахівців сайту:

– вдосконалення українського законодавства у сфері охорони довкілля;

– виховання ініціаторів прогресивних змін – юристів-екологів;

– захист екологічних прав населення на загальнодержавному рівні;

– забезпечення юридичної підтримки громадян, чиї екологічні права були порушені;

– проводять активну просвітницьку діяльність серед населення;

– розвивають прогресивні погляди на ведення судових справ серед суддів та юристів;

– організовують міжнародні конференції та семінари, метою яких є глобальне покращення стану довкілля;

– захищають природу від бездумного та безвідповідального втручання промислового сектору.

За час роботи юристами було ініційовано близько 700 судових справ, надано 7112 консультацій громадянам та юридичним особам, опрацьовано й прокоментовано 197 нормативно-правових актів, організовано 131 публічний захід різного спрямування, розроблено 20 аналітичних документів, підготовлено 65 публікацій наукового та просвітницького змісту, наприклад:

Перспективи відшкодування екологічної шкоди, спричиненої збройною агресією рф в рамках міжнародних екологічних угод».

Огляд підходів з оцінки екосистемних послуг через призму їхнього застосування для визначення збитків, завданих військовими діями рф на території України,

Запити на інформацію та звернення: що варто знати громадянам України

Правова інструкція для захисника довкілля – онлайн зібрання правової інформації, що може бути корисною для адвокатів, громадських активістів, громад, які працюють задля захисту екологічних прав громадян із використанням правових методів.

Заслуговує на увагу також посібник, підготовлений і виданий в 2022 р.:

Журналістські екологічні розслідування. / А. Сек ; [за ред.О. Кравченко]. Львів : Манускрипт, 2022. 32 с., у якому розглядаються теми, як оптимально вибудувати свою роботу під час збору інформації в рамках проведення журналістського розслідування, як перевіряти інформацію (фактчекінг). Наведено приклади і кейси реалізованих розслідувань, в тому числі транскордонних за участі українських журналістів. Висвітлюється також тема фейків, які часто супроводжують екологічні теми в медіа. Видання містить різні рекомендації, як фахово висвітлювати ті чи інші теми, як правильно й виважено у правовому сенсі вживати визначення «екоцид» та ін.

Державна екологічна інспекція : офіц. вебпортал. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://www.dei.gov.ua/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Державна екологічна інспекція України (Держекоінспекція) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра екології та природних ресурсів і який реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. На сторінках сайту «Діяльність», «Нормативна база», «Зв’язки із громадськістю та ЗМІ», «Публічна інформація», «Новини», можна дізнатися про різні аспекти діяльності Держеколінспекції. Наприклад як скласти, подати та оформити запит, отримати безоплатну правову допомогу, дізнатися про такси та методики нарахування збитків та методики розрахунку розмірів шкоди, внаслідок надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану тощо. На сайті також представлена щотижнева інфографіка «Збройна агресія російської федерації завдає величезних збитків довкіллю», що відображає руйнівний вплив цієї агресії на природу, ресурси та екосистеми, підкреслюючи необхідність негайних заходів для захисту довкілля та його відновлення. Наслідки військових дій стають болючою реальністю для екології та людей, підштовхуючи до рішучих заходів для відновлення.

Всеукраїнська екологічна ліга [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://www.ecoleague.net/ (дата звернення: 06.04.2024). – Назва з екрана.

Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ) – громадська організація, що ставить собі за мету поліпшення екологічної ситуації в Україні, формування в Україні засад збалансованого (сталого) розвитку, формування нового природоохоронного світогляду, підвищення рівня екологічної освіти та культури громадян. Одним з головних завдань Всеукраїнської екологічної ліги є участь у формуванні державної екологічної політики, внесення пропозицій до органів влади і управління з питань вдосконалення природоохоронного законодавства, участь у підготовці рішень, які стосуються довкілля як на місцевому, регіональному, так і національному рівнях. За участю експертів ВЕЛ розроблено проекти Законів «Про екологічний аудит», «Про сільський екотуризм», «Про екологічне страхування», внесено зміни до Адміністративного Кодексу України «Про підвищення відповідальності фізичних та посадових осіб за випалювання стерні», «Про заборону ввезення і реалізації на території України мийних засобів на основі фосфатів», «Про обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження в Україні полімерних пакунків».

На сторінці сайту «Останні новини» розміщена інформація про нещодавно проведену науково-практичну конференцію на тему?: «Природа в окупації – 10 років російської військової агресії проти довкілля, перспективи відновлення природоохоронних територій України», на якій обговорювалися актуальні питання впливу російської військової агресії на довкілля України та виявлення проблемних аспектів й пошук ефективних шляхів відновлення природоохоронних територій з метою забезпечення сталого розвитку та збереження біорізноманіття в Україні. Раджу більш детально ознайомитися з контентом даного сайту для його ефективного використання в роботі з екологічного просвітництва місцевого населення.

Екодія. Центр екологічних ініціатив [Електронний ресурс] : [вебсайт] / викон. дир. О. Полуніна. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecoaction.org.ua/ (дата звернення: 04.04. 2024). – Назва з екрана.

Екодія – громадська організація, яка об’єднує експертів та активістів навколо ідеї збереження довкілля через вплив на прийняття рішень. Основна мета їх діяльності –боротьба за енергоефективність, відновлювану енергетику, протидію зміні клімату, за чисте повітря для всіх, розвиток сталого транспорту і сільського господарства України.

Цікавий, інформативний сайт, на сторінках якого можна ознайомитися з такими сторінками «Що ми робимо», де представлено напрямки діяльності Екодії Сторінка  «Публікації» містить статті, спецпроекти, навчальні матеріали тощо. У розділі «Публікації, вміщено ряд актуальних статей:

Унікальні водно-болотні угіддя України та чому їх важливо оберігати

Як штучний інтелект впливає на довкілля?,

Зафіксувати кожен випадок шкоди довкіллю – наша мета, покарати всіх злочинців – обов’язок Гаазького суду» та ін.

Сторінка сайту «Спецпроєкти» представляє такі проєкти Екодії:

Я бачу шкоду довкіллю. Що робити?

10 простих та бюджетних рішень для озеленення громадських просторів

Випадки потенційної шкоди довкіллю, спричинені російською агресією – інтерактивна мапа, що постійно оновлюється.

Менеджери «Екодії в звіті «Сьомий рік Екодії: наші перемоги у квітні 2023 – березні 2024» розповіли більш детально про свою діяльність в умовах повномасштабної війни. Екодія продовжила активно працювати над питанням зеленого відновлення України, робота над яким розпочалась ще у 2022 р. Були розроблені «Принципи зеленої післявоєнної відбудови України», які підтримали понад 50 міжнародних та українських неурядових громадських організацій. Для того, щоб інтегрувати ці принципи в стратегічне планування повоєнного відновлення країни, проводилося безліч зустрічей – в Україні, Європі, США та долучалися до консультацій із підготовки Плану відновлення України, документу, необхідного для надання Україні допомоги в рамках фінансового інструменту ЄС Ukraine Facility.

Протягом 2023 р. «Екодія» надавала пропозиції Міненерго, Мінвідновлення та Мінекономіки щодо Плану відновлення України, Державної Стратегії регіонального розвитку, пріоритетів кліматичної політики, Національного плану енергетики та клімату тощо. Цінним є те, що багато із наданих Екодією пропозицій було враховано.

На міжнародному рівні Екодія разом із Bankwatch (мережа «Бенкович», об’єднує неурядові організації з різних країн Центральної і Східної Європи) долучалася до адвокаціії змін до Ukraine Facility Regulation, які знайшли відображення в прийнятому регламенті  Європейського Парламенту «Регламенті (ЄС) 2024/792 Європейського Парламенту та Ради від 29 лютого 2024 року про створення Механізму в Україні»

Поруч з цим Екодія багато працювала над постійними темами – протидією зміні клімату, енергетичним переходом, впровадженням сталих сільськогосподарських практик, енергоефективності та справедливої трансформації вугільних громад.

Громадська організація «Український Екологічний клуб «Зелена Хвиля» [Електронний ресурс] : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ecoclubua.com/ (дата звернення: 04.04.2024). – назва з екрана.

Корисний сайт у плані екологічної освіти населення. Його місія – займатися освітою і просвітою, заради збереження і мінімізації негативного впливу на природне довкілля, піклуючись про теперішнє і майбутнє людства.

На сторінці «Напрями», міститься інформація про основні питання, над якими працюють менеджери сайту, а саме:

Адвокація екологічної освіти,

Екологічні аспекти соціальної відповідальності бізнесу,

Освіта для сталого розвитку,

Підтримка екологічних суспільних ініціатив Протидія зміні клімату

У розділі «Екологічні ігри» розміщено інформацію про настільні екологічні ігри та інші матеріали, що можна завантажити для вільного користування або придбати їхню друковану версію, оскільки мета сайту – популяризація інноваційних методів екологічної освіти. До речі,  ігри можна придбати за собівартістю.

На сторінці «Корисні ресурси» вміщено Дистанційна Кліматична Школа – онлайн-навчання для дітей 3–5 класів та їхніх вчителів.

Мета – долучати небайдужих до збереження Планети і довкілля через щоденні виважені побутові дії, а вчитися цьому пропонується якнайраніше.

Проєкт здійснюється за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Швеції в Україні в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU) і містить 13 уроків.

Крім цього в «Корисних ресурсах» Ви знайдете::

– Добірку вебінарів доступних на ютуб-каналі за посиланням.

– Фільми, мультиплікаційні фільми, короткі відео (представлено:

– «Дім: побачення з планетою» (Ян Артюс-Бертран і Люк Бессон, 2009)

– «Більше ніж мед» (англ. – «More than honey», Маркус Імхоф, 2012)

– Кейт Раворт. Чому зараз час для «Бубликової Економіки» (англ. – Why it's time for «Doughnut Economics», TEDxAthens, 2014)

– Історія речей (англ. The Story of Stuff, Енні Леонард, Луї Фокс та Джон Сакс, 2007)

– Людське населення протягом часу (англ. – Human Population Through Time, American Museum of Natural History, 2015)

– 5 надихаючих TED-talks про «зелені» інновації та майбутнє енергетики (Дацюк Ольга, 2018) та інші.

Розділ «Книги» – містить перелік книг екологічної тематики, які варто прочитати і які можна переглянути в PDF-форматі.

Наприклад книга Колберт, Є. Шосте вимирання / Є. Колберт. –  Київ : Наш формат, 2017. – 280 с. – іл. – розповідає про п’ять вимирань (спричинених природними процесами) на Землі та докази того, що вже відбувається шосте (штучне). Авторка заставляє задуматися над тим, що станеться, якщо темпи вимирання прискоряться?

Додатково звертайтеся до таких сайтів:

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів – Режим доступу: https://mepr.gov.ua/ Для екологічного просвітництва особливо корисними є сторінки сайту: ЕкоСистема – національна онлайн-платформа, яка містить актуальну інформацію про стан довкілля та ЕкоБезпека – інформує про згубні наслідки військових дій в Україні на довкілля та завдані збитки у розрізі категорій впливу на довкілля.

Екологічні новини. – Режим доступу: https://econews.org.ua/ –  можна дізнатися про новини з довкілля, зокрема про роботу з відходами та їх сортування.

SaveEcoBot. – Режим доступу: https://www.saveecobot.com/ – єдина в Україні екологічна система, що поєднує дані про забруднення, забруднювачів та інструменти захисту довкілля.

Національний екологічний центр України. – Режим доступу: https://necu.org.ua/ – містить інформацію про онлайн-семінари для громадських активістів та неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, ініційованих Національним екологічним центром України (НЕЦУ). Наприклад 2 лютого 2024 р. відбулася конференція «Екологічні наслідки війни для громад – оцінка, аналіз, висновки» за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. 7 лютого 2024 р. – пресконференція «Екологічні наслідки війни для громад: як оцінити та що робити?».