Рекомендаційний бібліографічний список «Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні»

Відділ наукової інформації та бібліографії репрезентує віртуальний рекомендаційний бібліографічний список «Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні» за допомогою якого користувач може поринути в безмежний світ історії української книги.

Книги збирають перлини людської думки і передають їх нащадкам. Ми перетворимося в жменю праху, але книги, немов пам’ятники із заліза і каменю, зберігаються навік

Муса Айбек

Українська книга, що є невід’ємною складовою світової культури, має особливо непросту історію. Своєрідність цієї історії полягає в тому, що давня українська літописна книга, з одного боку, позначена беззаперечним авторитетом і славою в усьому цивілізованому світі, безмірною силою її просвітницького і патріотичного впливу на читача, божественним талантом і розумом її творців, а з іншого – вкрай несприятливими обставинами її розвитку і збереження, тією руйнівною силою, тим заборонним, обмежувальним, принижуючим арсеналом форм і засобів, які протягом століть методично й постійно спрямовувалися проти неї. Спрямовувалися з єдиною ціллю – зменшити, нейтралізувати її одухотвореність, не дати можливості виконувати призначену її творцями функцію – спонукати народ думати, піднімати його з колін.

Одним із найважливіших етапів розвитку українського книгодрукування стало створення першої друкарні на теренах України в XVI столітті. Пам’ятний рік 1574 вважається датою відкриття першої книгодрукарні у Львові, яка належала Івану Федорову та Петру Мстиславцеву. Це був важливий крок у збереженні та поширенні української писемності, адже завдяки друкарській справі збільшилася доступність книг для широкої аудиторії.

У XVII–XVIII століттях українське книгодрукування пережило підйом, пов’язаний із розвитком культурного життя та поширенням освіти. З’являлися нові друкарні в Києві, Чернігові, Черкасах та інших містах. Важливим етапом цього періоду було створення Києво-Могилянської академії, яка стала центром книгодрукування та освіти.

Проте у XIX столітті українське книгодрукування зазнало важких випробувань через політичні та культурні обмеження. Заборона друкування книг українською мовою призвела до періоду активного підпільного видавництва та поширення заборонених книг.

У ХХ столітті українське книгодрукування стало частиною національного відродження та боротьби за незалежність. Після отримання Україною незалежності в 1991 році книгодрукування отримало новий поштовх розвитку, адже збільшилася кількість видавництв та книг, які друкувалися українською мовою.

Українське книгодрукування відображає багатство культурної спадщини та історії народу. Через вікові випробування та перемоги воно стало невід’ємною частиною ідентичності українського народу та продовжує відігравати важливу роль у формуванні суспільства та освітнього простору.

Шановні користувачі. Відділ наукової інформації та бібліографії пропонує за допомогою підготовленого рекомендаційного бібліографічного списку «Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні», поринути в безмежний світ історії української книги.

З історії українського книгодрукування

КНИГИ

Барвінок, В. Загальний огляд стародруків київських бібліотек / В. Барвінок ; Укр. наук. ін-т книгознавства. – Київ : Держ. Трест. «Київ-Друк». 2-га друкарня, 1924. – 19 с. : іл.

У невеликому за обсягом нарисі подамо стислу інформацію про ті церковнослов’янські видання кінця XV–XVIII ст., які знаходились в київських бібліотеках у 1924 р. Розглянуто збірки Київської Духовної Академії, Києво-Печерської Лаври, Києво-Софійського собору, Києво-Михайлівського та Києво-Видубицького монастирів та наявність стародруків у невеликій кількості в Київському Університеті (нині Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка), Музеї Києво-Печерської Лаври тощо.

Грінченко, Б. Про книги: як їх вигадано друкувати / Б. Грінченко. – Вид. 2-ге. – Черкаси : Сіяч, 1917. – 48 с. : мал., портр.

Друкарня Почаївського Успенського монастиря та її стародруки : зб. наук. пр. / НАН України, НБУ ім. В. І. Вернадського. – Київ : НБУВ, 2011. – 263 с.

У статтях збірника розкривається історія Почаївського Свято-Успенського Почаївського монастиря, насамперед, його друкарні в найбільш плідний період її діяльності 1734–1830 рр. У науковий обіг уведено нові матеріали, зокрема з візитаційних описів монастиря; представлено огляди почаївських збірок, розглянуто питання редакційної підготовки книг у XVIII ст., художнього оформлення почаївських стародруків, тематичного, жанрового репертуару, мови видань цієї друкарні.

Запаско, Я. П. Мистецтво книги на Україні в XVI–XVIII ст. / Я. П. Запаско. – Львів : Вид-во Львів. ун-ту, 1971. – 310 с. : іл.

Досліджено виникнення, становлення і розвиток мистецтва української друкованої книги в перші століття її існування. Автор докладно розглядає шрифти, орнамент, сюжетні гравюри, титули та інші елементи художньо-технічного оформлення українських стародруків, приділяє багато уваги друкарській та мистецькій діяльності Івана Федорова, характеризує творчу манеру найвидатніших майстрів граверства цієї доби – І. Щирського, Л. Тарасевича, Г. Левицького, А. Козачківського та багатьох інших.

В полі зору дослідника є книги, що в XVI–XVIII ст. вийшли друком у Києві, Львові, Чернігові, Почаєві, Уневі, Острозі, Стрятині та інших осередках друкарства.

Ісаєвич, Я. Д. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні / Я. Д. Ісаєвич. – Вид. 2-ге, перероб. і допов. – Львів : Вища шк., 1983. – 155 с.

Монографію присвячено 400-річчю виникнення книгодрукування в Україні. Велику увагу приділено вагомому внеску Івана Федорова в розвиток культуриУкраїни. У книзі схарактеризовано всі видання Івана Федорова, включено документи про діяльність першодрукаря та продовжувачів його справи.

Ісаєвич, Я. Д. Першодрукар Іван Федоров на Україні / Я. Д. Ісаєвич. – Київ : Знання УРСР, 1964. – 35 с.

Каганов, І. Я. Українська книга кінця ХVІ–ХVII століть : нариси з історії книги / І. Я. Каганов. – Харків : Вид-во Кн. палати УРСР, 1959. – 144 с.

Ківшар, Т. Український книжковий рух як історичне явище (1917–1923 рр.) / Т. Ківшар ; відп. ред. В. М. Даниленко. – Київ : Логос, 1996. – 340 с.

На основі широкого масиву документальних джерел, насамперед архівних, у монографії здійснено комплексний аналіз українського книжкового руху як історичного явища. Досліджуються особливості книговидання та книгопоширення у період 1917-1923 рр., визначаються головні центри та основні тенденції української книжності як на етнічних землях, так і за межами України.

Козаченко, А. Минуле книги на Україні : іст. нарис / А. Козаченко. – Харків ; Київ : Держвидав України, 1930. – 98 с. : іл.

Морозова, Н. І. E-book – інновації через призму традицій : [про поєднання друк. кн. та використання інновац. технологій] / Н. І. Морозова // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 5–7.

Овчінніков, В. С. Історія книги. Еволюція книжкової структури : навч. посіб. / В. С. Овчінніков. – Львів : Світ, 2005. – 420 с.

Овчінніков, В. С. Історія книги. Становлення сучасного книгодрукарського мистецтва. Кн. 1–3. 80-річчю Укр. акад. друкарства присвяч. : навч. посіб. для студентів, які навчаються за спец. «Образотворче мистецтво». / В. Овчінніков. – Київ : Вид-во УАД, 2010. – 356 с. – Зміст: Кн. перша. Книгодрукування у першій половині XIX ст. Кн. друга. Книгодрукування у другій половині XIX – на початку XX ст. Кн. третя. Книгодрукування в Україні у XIX – першій третині XX ст.

Огієнко, І. (Митрополит). Історія українського друкарства / І. І. Огієнко ; упоряд., авт. передм. М. С. Тимошик. – Київ : Наша культура і наука, 2007. – 536 с.

Цю книгу автор писав з особливим старанням. Він був глибоко переконаний в необхідності активізації досліджень саме на цьому пласті української культури — багатої, різнобічної і, на жаль, ще не дослідженої, не пізнаної науковцями, а відтак і читацьким загалом. Ось із якою щирою залюбленістю в цей предмет, з якими цінними конкретними міркуваннями і пропозиціями звертається І. Огієнко в листі зі Львова до А. Кримського: «Друга ділянка, в якій я тепер працюю, це – українська палеотипія, а власне – історія українського друкарства. Це величезна й велична ділянка нашої культури, а поміж тим ще й досі стоїть вона облогом... Друкарство — це така велика ділянка в нашій культурі, що праці хватить на ціле життя не одному поколінню».

Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (XVI – перша половина XVII ст.) : зб. док. / [упоряд. : Я. Д. Ісаєвич, О. А. Купчинський, О. Я. Мацюк [та ін.]. ; Голов. архів. упр. при Раді Міністрів України ; Центр. держ. іст. архів УРСР у Львові. – Київ : Наук. думка, 1975. – 341 с. : іл.

Збірник видано до 400-річчя книгодрукування в Україні. До нього увійшли майже всі документи про діяльність Івана Федорова, а також найважливіші документи про діячів наступного періоду історії українського друкарства.

Тимошик, М. Історія видавничої справи [Електронний ресурс] : підручник / М. Тимошик. – 2-ге вид., випр. – Київ : Наша культура і наука, 2007. – 496 с. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Tymoshyk_Mykola/Istoriia_vydavnychoi_spravy.pdf (дата звернення: 17.04.2024 р.). – Назва з екрана.

Дане видання – перший в Україні підручник, де ґрунтовно подано цілісну історію творення, поширення, використання та результатів функціонування рукописних і друкованих набутків людства. В книзі, хронологічний огляд розвитку світової і вітчизняної видавничої справи, що починається за дві тисячі років до Різдва Христового і закінчується сьогоденням, подається на суспільно-політичному тлі конкретної епохи, на фоні драматичних життєвих колізій сотень особистостей, у контексті впливу видавничої продукції, передусім книги, на громадську думку. Окремо висвітлюються основні етапи розвитку української видавничої справи у країнах найбільшого переселення наших земляків у Європі та Америці.

Тимошик, М. С. Її величність – книга. Історія видавничої справи Київського університету. 1834–1999 / М. С. Тимошик. – Київ : Наша культура і наука, 1999. – 305 с.

Книга зацікавить читача маловідомими сторінками цікавої, повчальної і захоплюючої історії книговидавничої справи в Київському університеті. Також описується непроста доля вітчизняної наукової книги. Виклад матеріалу побудований переважно на архівних матеріалах, значна частина яких використовується вперше.

Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова? Хто ставить це запитання і як на нього відповідають : зб. матеріалів. – Київ : УДУЕФ, 2010. – 48 с.

Збірник містить матеріали дискусії, що точилася на сторінках «Вісника Книжкової палати» та інших видань протягом 2006–2007 рр. У ньому передруковані матеріали Я. Д. Ісаєвича, О. В. Мельникова, М. А. Низового, С. А. Сокурова-Величка, М. С. Тимошика.

Щербаківський, Д. Золотарська оправа книжки в XVI–XIX століттях на Україні / Д. Щербаківський ; Укр. наук. ін-т книгознавства. – Київ : Держ. Трест «Київ-Друк» 2-га друкарня, 1924. – 14 с. : іл.

Український етнограф, археолог, музейний діяч, дослідник українського мистецтва Данило Щербаківський у представленій праці подає інформацію про оправи Євангелій від XVI ст. до занепаду золотарства в другій половині ХVIII ст. Згадуються найвидатніші майстри цієї справи, розглядаються найцікавіші зразки оправ. Текст доповнений знімками оправ, що описуються в книзі.

СТАТТІ З ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ ТА ЗБІРНИКІВ

Біланич, Г. Початок книгодрукування на Закарпатті та стародруки / Г. Біланич // Вісник Книжкової палати. – 2005. – № 11. – С. 40 – 42.

Божко, Н. Вплив гуманістичних ідей європейського відродження на  розвиток українського книгодрукування кінця XVI – початку XVII століття [Електронний ресурс] / Н. Божко, Л. Цубов // Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку. – 2013. – Вип. 25. – С. 3–8.

Розглянуто вплив гуманістичних ідей епохи Відродження на розвиток українського друкарства кінця XVI - початку XVII ст. і діяльність перших українських друкарень у період піднесення суспільно-політичного руху українського народу, що призвів до відродження власної культури та державності.

Буряк, С. Книговидавнича діяльність сучасної України: стан, тенденції та перспективи розвитку / С. Буряк // Вісник Книжкової палати. – 2021. – № 1. – С. 10–21.

В аналітичному огляді розкрито сучасні тенденції випуску книг і брошур в Україні, подано загальну характеристику книговидання у 2019–2020 рр. (станом на 01.01.2021). Визначено кількісні та якісні показники українського книговидання у 2020 р. за асортиментом видавничої продукції, її мовною та територіальною ознаками. Наведено статистичні дані щодо випуску книг і брошур провідними вітчизняними видавництвами різної форми власності, в тому числі сфери управління Держкомтелерадіо. Аналітичний огляд проведено на основі статистичних даних, опублікованих у статистичному збірнику «Друк України (2019)», та зведеного статистичного звіту про випуск в Україні неперіодичних видань 2019 р.

Васьківська, О. Історіографія книговидавництва в Україні: становлення та розвиток [Електронний ресурс] / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2016. – № 4. – С. 41–47.

Досліджено історіографічний аспект проблеми розвитку вітчизняного книговидавництва, починаючи з років Української революції і до сьогодення. Визначено рівень розкриття проблеми становлення національного книговидання в науковій історичній літературі радянського і пострадянського періодів.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в губерніях України у роки визвольних змагань (1917 – 1920 рр.): тенденції розвитку [Електронний ресурс] / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2018. – № 2. – С. 38–48.

Досліджено характерні особливості книговидання в роки визвольних змагань у дев’яти губерніях України. Проаналізовано випуск книжкових видань та діяльність видавничих осередків у регіонах країни.

Васьківська, О. Друкар книг, перед тим небачених, та книгодрукування на Україні у ХVI–ХІХ століттях / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2009. – № 1. – С. 38 – 41.

Васьківська, О. Друкована книжкова продукція видана на терені України у 1917 році / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2010. – № 12. – С. 25 – 28.

Васьківська, О. Книговидавнича діяльність в УСРР у 1926 р.: тенденції та особливості розвитку / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2016. – № 2. – С. 38–42.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в губерніях України у роки визвольних змагань (1917–1920 рр.): тенденції розвитку / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2018. – № 2. – С. 38–48.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в Києві: 1917–1920 роки / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2021. – № 10. –С. 37–43.

Винар, Л. Християнізація України і розвиток писемної культури й освіти в Києві в Х і ХІ століттях / Л. Винар // Хроніка 2000. – 2002. – № 49/50. – С. 246–289.

Гринько, М. Подвижник української справи – Євген-Юлій Пеленський / М. Гринько, М. Корнійчук // Слово і час. – 2008. – № 4. – С. 88–92.

Євтушенко, І. Мистецтво друкарства в Україні / І. Євтушенко // Мистецтво та освіта. – 2003. – № 2. – С. 28–40.

Зленко, Г. Перша в Одесі українська книжка / Г. Зленко // Науковий світ. – 2010. – № 8. – С. 14–15.

Ісаєвич, Я. Українське книговидання впродовж століття: здобутки, втрати, перспективи / Я. Ісаєвич // Сучасність. – 2001. – № 1. – С. 107 – 116.

Коваль, Ю. Камо грядеши, українська книго! / Ю. Коваль // Дзвін. – 2000. – № 9. – С. 2.

Ковальовська, Л. Степан Дропан – перший український книгодрукар / Л. Ковальовська // Урядовий кур’єр. – 2006. – 24 лютого. – С. 8–9.

Короб, А. Політичні чинники другої половини ХІХ ст. та їх вплив на функціонування української видавничої справи як однієї із складових націєтворчого процесу / А. Короб // Українознавство. – 2010. – № 3. – С. 77–82.

Короб, А. Українська видавнича справа у 50-60-х роках ХІХ століття : (на прикладі створення навчальних підручників) / А. Короб // Українознавство. – 2010. – № 4. – С. 178–183.

Коць-Григорчук, Л. Біля джерел кириличного книгодрукування / Л. Коць-Григорчук // Українська мова. – 2008. – № 1. – С. 50–68.

Малиновська, Н. Українська книга другої половини ХІХ – першої чверті ХХ ст. на Півдні України (історіографія проблеми) / Н. Малиновська // Наукові праці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2004. – Вип. 13. – С. 471–484.

Мацюк, О. Чи було книгодрукування на Україні до Івана Федорова [Електронний ресурс] / О. Мацюк // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 1. – С. 28–33.

Мельничук, О. Концептуальні питання ґенези українського книгодрукування [Електронний ресурс] / О. Мельничук, Л. Марківська, Н. Сірук // Актуальні питання гуманітарних наук. – 2021. – Вип. 40(2). – С. 57–62.

Здійснено комплексний аналіз основних концепцій (російська/радянська, західна, українська) зародження та розвитку друкарської справи в українських землях у середині XV–XVI ст. Простежується аргументація дослідників ранньої української друкарської справи XV–XVI ст., а також її актуальність для сучасної української науки. Досліджено друкування у дофедорівський період, проаналізовано значення появи кириличного книгодрукування поза межами українських етнічних земель.

Мельник, М. Марко Мельник: «Війна – це середовище, яке дає творчий поштовх» / М. Мельник ; спілкувався Є. Букет // Слово Просвіти. – 2023. – 14–20 верес., № 37. – С. 6.

Мельников О. Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова: огляд публікацій останніх років / О. Мельников // Вісник Книжкової палати. – 2006. – № 4. – С. 10 – 13.

Мураховський, А. Українське книговидання : радянська доба і сьогодення / А. Мураховський // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 8. – С. 3–5. – Продовження. Поч. див. : Вісник Книжкової палати. – 2014. – №6. – С. 9–13 ; №7. – С. 3–8.

Низовий, М. «Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова?» ( Хто ставить це запитання і як на нього відповідають ) / М. Низовий // Вісник Книжкової палати. – 2006. – № 9. – С. 32– 37.

Орос, О. Витоки українського книгодрукування / О. Орос // Друкарство. – 2003. – № 1. – С. 78–80.

Паньо, Т. Зворотний бік українського книгодрукування : [Про видання електронних книг] / Т. Паньо // Дзеркало тижня. – 2007. – 3 листопада. – С. 16.

Сеник, Л. Б. Студентські літографовані навчальні видання другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст. / Л. Б. Сеник // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 20–39.

Смогоржевська, І. Українські дослідження рукописної і стародрукованої книжки 20 – 30-х років ХХ ст. : (Західна Україна) / І. Смогоржевська // Київська старовина. – 2004. – № 1. – С. 149 – 154.

Снігир, В. Уславлений давньоукраїнський книжник / В. Снігир // Наука і суспільство. – 2009. – № 3/4. – С. 36–38.

Соколов, В. Тенденції розвитку книгодрукування та головні шляхи розповсюдження книг в Україні у XVIII ст. / В. Соколов // Бібліотечна планета. – 2003. – № 1 . – С. 9–12.

Таран, Л. Динаміка розвитку книговидавничої галузі у культурному житті України 1917–1927 років [Електронний ресурс] / Л. Таран // Культурологічна думка. – 2013. – № 6. – С. 188–190.

Розглядається діяльність приватних, кооперативних, державних видавництв у 1917—1927 рр.

Тимошик, М. Наша книга і світ : Що стоїть за берегами організованої на сторінках «Вісника Книжкової палати» нової полеміки довкола старої проблеми?: [Полеміка зводиться до з’ясування: хто перший почав друкувати книги – українці чи росіяни?] / М. Тимошик // Літературна Україна. – 2007. – 13 грудня. – С. 1.

Тимошик, М. Українська книжка як об’єкт фальсифікацій, або Що стоїть за так званою полемікою новітніх опонентів українського відродження в гуманітарних дослідженнях / М. Тимошик // Дзеркало тижня. – 2007. – 27 жовтня (№40). – С. 19.

Цендра, Н. Львів і українська книжка на зламі ХІХ і ХХ століть / Н. Цендра // Науковий світ. – 2008. – № 6. – С. 26–29.

Черниш, Н. На шляху до культури сучасної української книги / Н. Черниш // Друкарство. – 2004. – № 2. – С. 29–32.

Шеретюк, Р. Набутки чину святого Василія Великого на Правобережній Україні в галузі книговидавництва та їх нищення російським самодержавством наприкінці XVIII – в першій половині XIX ст. [Електронний ресурс] / Р. Шеретюк // Українське релігієзнавство. – 2010. – № 55. – С. 71–82.

Об’єктом даної наукової статті є книговидавнича діяльність Чину святого Василія Великого, а предметом – її набутки та поступове нищення російським самодержавством наприкінці ХYІІ – в першій половині ХІХ ст.

Шумілова, А. Вплив політичної ситуації 1921 року в Україні на випуск книжкових видань / А. Шумілова, Т. Крижанівська // Вісник Книжкової палати. – 2012. – № 7. – С. 44–47.

Юркевич, О. Діяльність Якова Оренштайна в контексті українського книговидавничого процесу першої половини XX ст. [Електронний ресурс] / О. Юркевич // Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника . – 2017. – Вип. 9. – С. 76–111.

Висвітлено життєпис та основні напрями діяльності Якова Сауловича Оренштайна, коротко проаналізовано його видавничий доробок, наголошено на ролі діяча в розвитку українського книговидання в Галичині у першій половині XX ст.

Яковлєв, О. В. Особливості розвитку книговидавничої справи в Україні в 20-х роках ХХ ст. [Електронний ресурс] / О. В. Яковлєв // Рукописна та книжкова спадщина України. – 2009. – Вип. 13. – С. 355–361.

Розглянуто важливий для становлення та розвитку національної видавничої справи період 20-х років ХХ ст., зокрема, проаналізовано соціально-історичну та культурну ситуацію в Україні, визначено основні складові процесу українізації книговидання, зміст та соціальну орієнтацію української книги зазначеного періоду.

Ярема, С. Техніка книгодрукування: тенденції розвитку від зародження до початку ХХ століття / С. Ярема // Друкарство. – 2006. – № 6. – С. 93–96.

Яремчук, Н. Містерія «Острозької Біблії» / Н. Яремчук // Українська культура. – 2001. – № 4/5. – С. 40.

Ярошенко, Р. Роль Острозьких стародруків у історії розвитку видавничої справи / Р. Ярошенко // Історія в рідній школі. – 2014. – № 3. – С. 44–46.

Книжкова справа на Поділлі

Вешелені, О. М. Де живуть українські книжки? : [про книгарні м. Вінниця] / О. М. Вешелені // Подільський книжник : альм.\анах – Вінниця, 2012. – Вип. 4 (2011 р.). – С. 75–85.

Кароєва (Соломонова), Т. Р. Де купували книжки вінничани на початку ХХ ст.? / Т. Р. Кароєва (Соломонова) // Подільський книжник : альманах – Вінниця, 2013. – Вип. 5 (2012 р.). – С. 117–126.

Кароєва, Т. Р. Книговидавнича справа Поділля: тенденції розвитку (друга половина ХІХ – початок 30-х років ХХ ст.) : автореф. дис. … канд. іст. наук. : спец. 07.00.08 «Книгознавство, бібліотекознавство, бібліографознавство» / Т. Р. Кароєва ; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв. – Київ, 2004. – 19 с.

Кізян, О. І. Краєзнавча літературна бібліографія як джерело популяризації літературного життя краю, творчості письменників-земляків / О. І. Кізян // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 99–104.

Лебединська, Т. Розвиток книговидавничої справи у контексті історії Поділля / Т. Лебединська // Бар. Барська земля – крізь призму століть : 1-ша Міжнар. наук.-практ. конф. – Бар, 2008. – С. 370–374.

Легун, Ю. В. Про краєзнавчу книгу і не тільки... / Ю. В. Легун // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2008. – Вип. 1 (2008 р.). – С. 9–12.

Слотюк, Г. М. Електронна книга у фонді Бібліотеки : [про формування фонду електронних видань у Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва] / Г. М. Слотюк // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 52–59.

Соломонова, Т. Р. Книговидавнича діяльність подільських «Просвіт» на початку ХХ ст. / Т. Р. Соломонова // Поділля у контексті української історії : матеріали Всеукр. конф. 29–30 листоп. 2001 р. – Вінниця, 2001. – С. 145–148.

Соломонова, Т. Р. Могилів-Подільський як книговидавничий центр Поділля (наприкінці ХVІІІ – перша чверть ХІХ СТ.) / Т. Р. Соломонова // Друга Могилів-Подільська конференція. – Могилів-Подільський ; Кам’янець-Подільський, 2006. – С. 236–241.

Соломонова, Т. Р. Про цензуру книг на Поділлі початку 20-х років ХХ ст. / Т. Р. Соломонова // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 110–118.

Українська книга в бібліографії

Грановський, Б. В. Історія національного друку України в бібліографії за 1483–2000 рр. : довідник / Б. В. Грановський. – Київ : Геопринт, 2003. – 494 с.

Друкований зведений каталог україномовної книги державних бібліотек та музеїв України 1798–1923 / уклад. Р. С. Жданов, І. О. Негрейчук. – Київ : Глобус, 1999 –     . – (Національна бібліографія України).

Вип. 1 : 1808–1900. – 1999. – 296 с.

Вип. 2 : 1901–1910. – 2003. – 528 с.

Вип. 3 : 1911–1916. -–2003. – 261 с.

Вип. 4 : 1917–1919. – 2008. – 285 с.

Запаско, Я. П. Пам’ятки книжкового мистецтва : каталог стародруків, виданих на Україні. / Я. П. Запаско, Я. Д. Ісаєвич. - Львів : Вища шк., 1981–

Кн. 1. 1574–1700. – 1981. – 136 с. : іл.

Кн. 2, ч. 1 : 1701–1764. – 129 с. : іл.

Кн. 2, ч. 2 : 1765–1800. – 125 с. : іл.,

Каталог кириличних стародруків Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника Національної академії наук України. Вип. 3. Видання друкарень Львова: М. Сльозки, А. Желиборського, Й. Шумлянського, монастира св. Юра / НАН України, Львів. наук. б-ка ім. В. Стефаника ; авт.-уклад.: О. М. Колосовська, С. В. Гацкова. – Львів : ЛНБ ім. В. Стефаника, 2000. – 165 с.

Книги українською мовою у фондах ХДНБ ім. В. Г. Короленка (1798–1923) : друк. кат. / М-во культури і мистецтв України, Харківська Державна наукова бібліотека ім. Короленка. – Харків : Ротапринт ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 1995–1996.

Вип. 1. А–Г. – 132 с.

Вип. 2. Д–К. – 185 с.

Вип. 3 : Л–Р. – 158 с.

Вип. 4 : С–Я. – 183 с.

Культура України [Електронний ресурс] : електрон. б-ка : [створена в листоп. 2010 р. Мета проєкту – створення електрон. копій друк. вид. для збереження культур. спадщини, що знаходиться у фондах б-к та ін. закл. культури та запобігання фізич. зносу док., а також забезпечення рівної можливості безкоштов. доступу користувачів до надбань укр. культури і мистецтва за допомогою Інтернет мережі] / Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого // Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Київ, 2002–2024. – Режим доступу: https://elib.nlu.org.ua/ (дата звернення: 23.04.2024). – Назва з екрана.

Матеріали до книговидавничого репертуару Поділля (1852–1923) : бібліогр. посіб. – Вінниця : Діло, 2006. – 352 с.

Петров, С. О. Книги гражданського друку, видані на Україні XVIII – перша половина ХІХ століття : каталог / С. О. Петров. – Харків : Ред.-вид. від. Кн. палати УРСР, 1971. – 294 с.

Сецинский, Е. (протоиерей). 1. Опись старопечатных книг / Е. Сецинский ; Музей Подол. церков. ист.-археол. о-ва (быв. Древнехранилища историко-статистическаго комитета). – Каменец-Подольск : Тип. С. П. Киржацкого, 1904. – 107 с. – Прилож. к 10-му вып. «Трудов Подольскаго Церковнаго Историко-Археологическаго Общества».

Славетний друкар Одеси. Каталог українських видань одеського друкаря Є. І. Фесенка / уклад.: Г. В. Закіпна, Т. І. Максим’юк. – Одеса : Одес. міська друк., 2005. – 46 с.

Україніка [Електронний ресурс] : електрон. б-ка : [нац. довід.-інформ. та документал. ресурс архів., рукоп. і друк. джерел, створених в Україні або інших державах – про Україну, її історію, економіку, культуру, що ґрунтується на засадах обліку та акумуляції док. спадщини укр. народу] / Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського // Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського : [вебсайт]. – Київ, 2013–2024. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?C21COM=F&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB (дата звернення: (22.04.2024). – Назва з екрана.

Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, 1798–1923 : бібліогр. покажч. : в 3 т. / ред. О. С. Онищенко. – Київ : НБУВ, 2003. – (Національна бібліографія України).

Т. 1 : 1798–1911. – 676 с.

Т. 2 : 1912–1923. – 690 с.

Т. 3 : Науково-допоміжний апарат. – 667 с.

Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 1798–1916 : бібліогр. покажч. / голова редкол. О. С. Онищенко ; Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ : Абрис, 1996–    .– (Національна бібліографія України).

Вип. 1 : 1798–1885 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.]. – 1996. – 256 с.

Вип. 2 : 1886–1900 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. В. Ю. Омельчук. – 1998. – 376 с.

Вип. 3 : 1901–1910 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. В. Ю. Омельчук. – 1999. – 733 с.

Вип. 4 : 1911–1916 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. О. С. Онищенко – 2001. – 539 с.

Вип. 5, ч. 1 : 1917–1923 / уклад. Л. С. Новосьолова [та ін.] ; наук. ред. В. Ю. Омельчук. – 2002. – 740 с.

Вип. 5, ч. 2 : 1917–1923 / уклад. Л. С. Новосьолова [та ін.] ; наук. ред. В. Ю. Омельчук. – 2002. – 410 с.

Україномовна книга 1808–1923 : бібліогр. покажч. / Нац. парлам. б-ка України ; уклад.: Р. С. Жданова, В. М. Лой ; відп. ред.: В. О. Кононенко, В. В. Патока. – Київ : Абрис, 1996. – 176 с.

Україномовна колекція освітянської літератури у фондах ХДНБ ім. В. Г. Короленка (1857–1923 рр.) / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ; уклад. Т. О. Сосновська [та ін.] ; наук. ред. О. М. Друганова. – Кам’янець-Подільський : Зволейко Д.Г., 2008. – 128 с.

Українська книга в фондах Одеської наукової бібліотеки імені О. М. Горького 1574–1923 : каталог.  Ч. 2 : М-Я. – Одеса : [б. в.], 1991. – 98 с.

Підготувала: завідувачка відділу наукової інформації та бібліографії Тетяна Мазур

Поділитися:

Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні


Відділ наукової інформації та бібліографії репрезентує віртуальний рекомендаційний бібліографічний список «Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні» за допомогою якого користувач може поринути в безмежний світ історії української книги.

Книги збирають перлини людської думки і передають їх нащадкам. Ми перетворимося в жменю праху, але книги, немов пам’ятники із заліза і каменю, зберігаються навік

Муса Айбек

Українська книга, що є невід’ємною складовою світової культури, має особливо непросту історію. Своєрідність цієї історії полягає в тому, що давня українська літописна книга, з одного боку, позначена беззаперечним авторитетом і славою в усьому цивілізованому світі, безмірною силою її просвітницького і патріотичного впливу на читача, божественним талантом і розумом її творців, а з іншого – вкрай несприятливими обставинами її розвитку і збереження, тією руйнівною силою, тим заборонним, обмежувальним, принижуючим арсеналом форм і засобів, які протягом століть методично й постійно спрямовувалися проти неї. Спрямовувалися з єдиною ціллю – зменшити, нейтралізувати її одухотвореність, не дати можливості виконувати призначену її творцями функцію – спонукати народ думати, піднімати його з колін.

Одним із найважливіших етапів розвитку українського книгодрукування стало створення першої друкарні на теренах України в XVI столітті. Пам’ятний рік 1574 вважається датою відкриття першої книгодрукарні у Львові, яка належала Івану Федорову та Петру Мстиславцеву. Це був важливий крок у збереженні та поширенні української писемності, адже завдяки друкарській справі збільшилася доступність книг для широкої аудиторії.

У XVII–XVIII століттях українське книгодрукування пережило підйом, пов’язаний із розвитком культурного життя та поширенням освіти. З’являлися нові друкарні в Києві, Чернігові, Черкасах та інших містах. Важливим етапом цього періоду було створення Києво-Могилянської академії, яка стала центром книгодрукування та освіти.

Проте у XIX столітті українське книгодрукування зазнало важких випробувань через політичні та культурні обмеження. Заборона друкування книг українською мовою призвела до періоду активного підпільного видавництва та поширення заборонених книг.

У ХХ столітті українське книгодрукування стало частиною національного відродження та боротьби за незалежність. Після отримання Україною незалежності в 1991 році книгодрукування отримало новий поштовх розвитку, адже збільшилася кількість видавництв та книг, які друкувалися українською мовою.

Українське книгодрукування відображає багатство культурної спадщини та історії народу. Через вікові випробування та перемоги воно стало невід’ємною частиною ідентичності українського народу та продовжує відігравати важливу роль у формуванні суспільства та освітнього простору.

Шановні користувачі. Відділ наукової інформації та бібліографії пропонує за допомогою підготовленого рекомендаційного бібліографічного списку «Розвиток книговидавничої справи та книгодрукування в Україні», поринути в безмежний світ історії української книги.

З історії українського книгодрукування

КНИГИ

Барвінок, В. Загальний огляд стародруків київських бібліотек / В. Барвінок ; Укр. наук. ін-т книгознавства. – Київ : Держ. Трест. «Київ-Друк». 2-га друкарня, 1924. – 19 с. : іл.

У невеликому за обсягом нарисі подамо стислу інформацію про ті церковнослов’янські видання кінця XV–XVIII ст., які знаходились в київських бібліотеках у 1924 р. Розглянуто збірки Київської Духовної Академії, Києво-Печерської Лаври, Києво-Софійського собору, Києво-Михайлівського та Києво-Видубицького монастирів та наявність стародруків у невеликій кількості в Київському Університеті (нині Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка), Музеї Києво-Печерської Лаври тощо.

Грінченко, Б. Про книги: як їх вигадано друкувати / Б. Грінченко. – Вид. 2-ге. – Черкаси : Сіяч, 1917. – 48 с. : мал., портр.

Друкарня Почаївського Успенського монастиря та її стародруки : зб. наук. пр. / НАН України, НБУ ім. В. І. Вернадського. – Київ : НБУВ, 2011. – 263 с.

У статтях збірника розкривається історія Почаївського Свято-Успенського Почаївського монастиря, насамперед, його друкарні в найбільш плідний період її діяльності 1734–1830 рр. У науковий обіг уведено нові матеріали, зокрема з візитаційних описів монастиря; представлено огляди почаївських збірок, розглянуто питання редакційної підготовки книг у XVIII ст., художнього оформлення почаївських стародруків, тематичного, жанрового репертуару, мови видань цієї друкарні.

Запаско, Я. П. Мистецтво книги на Україні в XVI–XVIII ст. / Я. П. Запаско. – Львів : Вид-во Львів. ун-ту, 1971. – 310 с. : іл.

Досліджено виникнення, становлення і розвиток мистецтва української друкованої книги в перші століття її існування. Автор докладно розглядає шрифти, орнамент, сюжетні гравюри, титули та інші елементи художньо-технічного оформлення українських стародруків, приділяє багато уваги друкарській та мистецькій діяльності Івана Федорова, характеризує творчу манеру найвидатніших майстрів граверства цієї доби – І. Щирського, Л. Тарасевича, Г. Левицького, А. Козачківського та багатьох інших.

В полі зору дослідника є книги, що в XVI–XVIII ст. вийшли друком у Києві, Львові, Чернігові, Почаєві, Уневі, Острозі, Стрятині та інших осередках друкарства.

Ісаєвич, Я. Д. Першодрукар Іван Федоров і виникнення друкарства на Україні / Я. Д. Ісаєвич. – Вид. 2-ге, перероб. і допов. – Львів : Вища шк., 1983. – 155 с.

Монографію присвячено 400-річчю виникнення книгодрукування в Україні. Велику увагу приділено вагомому внеску Івана Федорова в розвиток культуриУкраїни. У книзі схарактеризовано всі видання Івана Федорова, включено документи про діяльність першодрукаря та продовжувачів його справи.

Ісаєвич, Я. Д. Першодрукар Іван Федоров на Україні / Я. Д. Ісаєвич. – Київ : Знання УРСР, 1964. – 35 с.

Каганов, І. Я. Українська книга кінця ХVІ–ХVII століть : нариси з історії книги / І. Я. Каганов. – Харків : Вид-во Кн. палати УРСР, 1959. – 144 с.

Ківшар, Т. Український книжковий рух як історичне явище (1917–1923 рр.) / Т. Ківшар ; відп. ред. В. М. Даниленко. – Київ : Логос, 1996. – 340 с.

На основі широкого масиву документальних джерел, насамперед архівних, у монографії здійснено комплексний аналіз українського книжкового руху як історичного явища. Досліджуються особливості книговидання та книгопоширення у період 1917-1923 рр., визначаються головні центри та основні тенденції української книжності як на етнічних землях, так і за межами України.

Козаченко, А. Минуле книги на Україні : іст. нарис / А. Козаченко. – Харків ; Київ : Держвидав України, 1930. – 98 с. : іл.

Морозова, Н. І. E-book – інновації через призму традицій : [про поєднання друк. кн. та використання інновац. технологій] / Н. І. Морозова // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 5–7.

Овчінніков, В. С. Історія книги. Еволюція книжкової структури : навч. посіб. / В. С. Овчінніков. – Львів : Світ, 2005. – 420 с.

Овчінніков, В. С. Історія книги. Становлення сучасного книгодрукарського мистецтва. Кн. 1–3. 80-річчю Укр. акад. друкарства присвяч. : навч. посіб. для студентів, які навчаються за спец. «Образотворче мистецтво». / В. Овчінніков. – Київ : Вид-во УАД, 2010. – 356 с. – Зміст: Кн. перша. Книгодрукування у першій половині XIX ст. Кн. друга. Книгодрукування у другій половині XIX – на початку XX ст. Кн. третя. Книгодрукування в Україні у XIX – першій третині XX ст.

Огієнко, І. (Митрополит). Історія українського друкарства / І. І. Огієнко ; упоряд., авт. передм. М. С. Тимошик. – Київ : Наша культура і наука, 2007. – 536 с.

Цю книгу автор писав з особливим старанням. Він був глибоко переконаний в необхідності активізації досліджень саме на цьому пласті української культури — багатої, різнобічної і, на жаль, ще не дослідженої, не пізнаної науковцями, а відтак і читацьким загалом. Ось із якою щирою залюбленістю в цей предмет, з якими цінними конкретними міркуваннями і пропозиціями звертається І. Огієнко в листі зі Львова до А. Кримського: «Друга ділянка, в якій я тепер працюю, це – українська палеотипія, а власне – історія українського друкарства. Це величезна й велична ділянка нашої культури, а поміж тим ще й досі стоїть вона облогом... Друкарство — це така велика ділянка в нашій культурі, що праці хватить на ціле життя не одному поколінню».

Першодрукар Іван Федоров та його послідовники на Україні (XVI – перша половина XVII ст.) : зб. док. / [упоряд. : Я. Д. Ісаєвич, О. А. Купчинський, О. Я. Мацюк [та ін.]. ; Голов. архів. упр. при Раді Міністрів України ; Центр. держ. іст. архів УРСР у Львові. – Київ : Наук. думка, 1975. – 341 с. : іл.

Збірник видано до 400-річчя книгодрукування в Україні. До нього увійшли майже всі документи про діяльність Івана Федорова, а також найважливіші документи про діячів наступного періоду історії українського друкарства.

Тимошик, М. Історія видавничої справи [Електронний ресурс] : підручник / М. Тимошик. – 2-ге вид., випр. – Київ : Наша культура і наука, 2007. – 496 с. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Tymoshyk_Mykola/Istoriia_vydavnychoi_spravy.pdf (дата звернення: 17.04.2024 р.). – Назва з екрана.

Дане видання – перший в Україні підручник, де ґрунтовно подано цілісну історію творення, поширення, використання та результатів функціонування рукописних і друкованих набутків людства. В книзі, хронологічний огляд розвитку світової і вітчизняної видавничої справи, що починається за дві тисячі років до Різдва Христового і закінчується сьогоденням, подається на суспільно-політичному тлі конкретної епохи, на фоні драматичних життєвих колізій сотень особистостей, у контексті впливу видавничої продукції, передусім книги, на громадську думку. Окремо висвітлюються основні етапи розвитку української видавничої справи у країнах найбільшого переселення наших земляків у Європі та Америці.

Тимошик, М. С. Її величність – книга. Історія видавничої справи Київського університету. 1834–1999 / М. С. Тимошик. – Київ : Наша культура і наука, 1999. – 305 с.

Книга зацікавить читача маловідомими сторінками цікавої, повчальної і захоплюючої історії книговидавничої справи в Київському університеті. Також описується непроста доля вітчизняної наукової книги. Виклад матеріалу побудований переважно на архівних матеріалах, значна частина яких використовується вперше.

Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова? Хто ставить це запитання і як на нього відповідають : зб. матеріалів. – Київ : УДУЕФ, 2010. – 48 с.

Збірник містить матеріали дискусії, що точилася на сторінках «Вісника Книжкової палати» та інших видань протягом 2006–2007 рр. У ньому передруковані матеріали Я. Д. Ісаєвича, О. В. Мельникова, М. А. Низового, С. А. Сокурова-Величка, М. С. Тимошика.

Щербаківський, Д. Золотарська оправа книжки в XVI–XIX століттях на Україні / Д. Щербаківський ; Укр. наук. ін-т книгознавства. – Київ : Держ. Трест «Київ-Друк» 2-га друкарня, 1924. – 14 с. : іл.

Український етнограф, археолог, музейний діяч, дослідник українського мистецтва Данило Щербаківський у представленій праці подає інформацію про оправи Євангелій від XVI ст. до занепаду золотарства в другій половині ХVIII ст. Згадуються найвидатніші майстри цієї справи, розглядаються найцікавіші зразки оправ. Текст доповнений знімками оправ, що описуються в книзі.

СТАТТІ З ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ ТА ЗБІРНИКІВ

Біланич, Г. Початок книгодрукування на Закарпатті та стародруки / Г. Біланич // Вісник Книжкової палати. – 2005. – № 11. – С. 40 – 42.

Божко, Н. Вплив гуманістичних ідей європейського відродження на  розвиток українського книгодрукування кінця XVI – початку XVII століття [Електронний ресурс] / Н. Божко, Л. Цубов // Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку. – 2013. – Вип. 25. – С. 3–8.

Розглянуто вплив гуманістичних ідей епохи Відродження на розвиток українського друкарства кінця XVI - початку XVII ст. і діяльність перших українських друкарень у період піднесення суспільно-політичного руху українського народу, що призвів до відродження власної культури та державності.

Буряк, С. Книговидавнича діяльність сучасної України: стан, тенденції та перспективи розвитку / С. Буряк // Вісник Книжкової палати. – 2021. – № 1. – С. 10–21.

В аналітичному огляді розкрито сучасні тенденції випуску книг і брошур в Україні, подано загальну характеристику книговидання у 2019–2020 рр. (станом на 01.01.2021). Визначено кількісні та якісні показники українського книговидання у 2020 р. за асортиментом видавничої продукції, її мовною та територіальною ознаками. Наведено статистичні дані щодо випуску книг і брошур провідними вітчизняними видавництвами різної форми власності, в тому числі сфери управління Держкомтелерадіо. Аналітичний огляд проведено на основі статистичних даних, опублікованих у статистичному збірнику «Друк України (2019)», та зведеного статистичного звіту про випуск в Україні неперіодичних видань 2019 р.

Васьківська, О. Історіографія книговидавництва в Україні: становлення та розвиток [Електронний ресурс] / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2016. – № 4. – С. 41–47.

Досліджено історіографічний аспект проблеми розвитку вітчизняного книговидавництва, починаючи з років Української революції і до сьогодення. Визначено рівень розкриття проблеми становлення національного книговидання в науковій історичній літературі радянського і пострадянського періодів.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в губерніях України у роки визвольних змагань (1917 – 1920 рр.): тенденції розвитку [Електронний ресурс] / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2018. – № 2. – С. 38–48.

Досліджено характерні особливості книговидання в роки визвольних змагань у дев’яти губерніях України. Проаналізовано випуск книжкових видань та діяльність видавничих осередків у регіонах країни.

Васьківська, О. Друкар книг, перед тим небачених, та книгодрукування на Україні у ХVI–ХІХ століттях / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2009. – № 1. – С. 38 – 41.

Васьківська, О. Друкована книжкова продукція видана на терені України у 1917 році / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2010. – № 12. – С. 25 – 28.

Васьківська, О. Книговидавнича діяльність в УСРР у 1926 р.: тенденції та особливості розвитку / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2016. – № 2. – С. 38–42.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в губерніях України у роки визвольних змагань (1917–1920 рр.): тенденції розвитку / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2018. – № 2. – С. 38–48.

Васьківська, О. Книговидавнича справа в Києві: 1917–1920 роки / О. Васьківська // Вісник Книжкової палати. – 2021. – № 10. –С. 37–43.

Винар, Л. Християнізація України і розвиток писемної культури й освіти в Києві в Х і ХІ століттях / Л. Винар // Хроніка 2000. – 2002. – № 49/50. – С. 246–289.

Гринько, М. Подвижник української справи – Євген-Юлій Пеленський / М. Гринько, М. Корнійчук // Слово і час. – 2008. – № 4. – С. 88–92.

Євтушенко, І. Мистецтво друкарства в Україні / І. Євтушенко // Мистецтво та освіта. – 2003. – № 2. – С. 28–40.

Зленко, Г. Перша в Одесі українська книжка / Г. Зленко // Науковий світ. – 2010. – № 8. – С. 14–15.

Ісаєвич, Я. Українське книговидання впродовж століття: здобутки, втрати, перспективи / Я. Ісаєвич // Сучасність. – 2001. – № 1. – С. 107 – 116.

Коваль, Ю. Камо грядеши, українська книго! / Ю. Коваль // Дзвін. – 2000. – № 9. – С. 2.

Ковальовська, Л. Степан Дропан – перший український книгодрукар / Л. Ковальовська // Урядовий кур’єр. – 2006. – 24 лютого. – С. 8–9.

Короб, А. Політичні чинники другої половини ХІХ ст. та їх вплив на функціонування української видавничої справи як однієї із складових націєтворчого процесу / А. Короб // Українознавство. – 2010. – № 3. – С. 77–82.

Короб, А. Українська видавнича справа у 50-60-х роках ХІХ століття : (на прикладі створення навчальних підручників) / А. Короб // Українознавство. – 2010. – № 4. – С. 178–183.

Коць-Григорчук, Л. Біля джерел кириличного книгодрукування / Л. Коць-Григорчук // Українська мова. – 2008. – № 1. – С. 50–68.

Малиновська, Н. Українська книга другої половини ХІХ – першої чверті ХХ ст. на Півдні України (історіографія проблеми) / Н. Малиновська // Наукові праці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2004. – Вип. 13. – С. 471–484.

Мацюк, О. Чи було книгодрукування на Україні до Івана Федорова [Електронний ресурс] / О. Мацюк // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 1. – С. 28–33.

Мельничук, О. Концептуальні питання ґенези українського книгодрукування [Електронний ресурс] / О. Мельничук, Л. Марківська, Н. Сірук // Актуальні питання гуманітарних наук. – 2021. – Вип. 40(2). – С. 57–62.

Здійснено комплексний аналіз основних концепцій (російська/радянська, західна, українська) зародження та розвитку друкарської справи в українських землях у середині XV–XVI ст. Простежується аргументація дослідників ранньої української друкарської справи XV–XVI ст., а також її актуальність для сучасної української науки. Досліджено друкування у дофедорівський період, проаналізовано значення появи кириличного книгодрукування поза межами українських етнічних земель.

Мельник, М. Марко Мельник: «Війна – це середовище, яке дає творчий поштовх» / М. Мельник ; спілкувався Є. Букет // Слово Просвіти. – 2023. – 14–20 верес., № 37. – С. 6.

Мельников О. Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова: огляд публікацій останніх років / О. Мельников // Вісник Книжкової палати. – 2006. – № 4. – С. 10 – 13.

Мураховський, А. Українське книговидання : радянська доба і сьогодення / А. Мураховський // Вісник Книжкової палати. – 2014. – № 8. – С. 3–5. – Продовження. Поч. див. : Вісник Книжкової палати. – 2014. – №6. – С. 9–13 ; №7. – С. 3–8.

Низовий, М. «Чи було книгодрукування в Україні до Івана Федорова?» ( Хто ставить це запитання і як на нього відповідають ) / М. Низовий // Вісник Книжкової палати. – 2006. – № 9. – С. 32– 37.

Орос, О. Витоки українського книгодрукування / О. Орос // Друкарство. – 2003. – № 1. – С. 78–80.

Паньо, Т. Зворотний бік українського книгодрукування : [Про видання електронних книг] / Т. Паньо // Дзеркало тижня. – 2007. – 3 листопада. – С. 16.

Сеник, Л. Б. Студентські літографовані навчальні видання другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст. / Л. Б. Сеник // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 20–39.

Смогоржевська, І. Українські дослідження рукописної і стародрукованої книжки 20 – 30-х років ХХ ст. : (Західна Україна) / І. Смогоржевська // Київська старовина. – 2004. – № 1. – С. 149 – 154.

Снігир, В. Уславлений давньоукраїнський книжник / В. Снігир // Наука і суспільство. – 2009. – № 3/4. – С. 36–38.

Соколов, В. Тенденції розвитку книгодрукування та головні шляхи розповсюдження книг в Україні у XVIII ст. / В. Соколов // Бібліотечна планета. – 2003. – № 1 . – С. 9–12.

Таран, Л. Динаміка розвитку книговидавничої галузі у культурному житті України 1917–1927 років [Електронний ресурс] / Л. Таран // Культурологічна думка. – 2013. – № 6. – С. 188–190.

Розглядається діяльність приватних, кооперативних, державних видавництв у 1917—1927 рр.

Тимошик, М. Наша книга і світ : Що стоїть за берегами організованої на сторінках «Вісника Книжкової палати» нової полеміки довкола старої проблеми?: [Полеміка зводиться до з’ясування: хто перший почав друкувати книги – українці чи росіяни?] / М. Тимошик // Літературна Україна. – 2007. – 13 грудня. – С. 1.

Тимошик, М. Українська книжка як об’єкт фальсифікацій, або Що стоїть за так званою полемікою новітніх опонентів українського відродження в гуманітарних дослідженнях / М. Тимошик // Дзеркало тижня. – 2007. – 27 жовтня (№40). – С. 19.

Цендра, Н. Львів і українська книжка на зламі ХІХ і ХХ століть / Н. Цендра // Науковий світ. – 2008. – № 6. – С. 26–29.

Черниш, Н. На шляху до культури сучасної української книги / Н. Черниш // Друкарство. – 2004. – № 2. – С. 29–32.

Шеретюк, Р. Набутки чину святого Василія Великого на Правобережній Україні в галузі книговидавництва та їх нищення російським самодержавством наприкінці XVIII – в першій половині XIX ст. [Електронний ресурс] / Р. Шеретюк // Українське релігієзнавство. – 2010. – № 55. – С. 71–82.

Об’єктом даної наукової статті є книговидавнича діяльність Чину святого Василія Великого, а предметом – її набутки та поступове нищення російським самодержавством наприкінці ХYІІ – в першій половині ХІХ ст.

Шумілова, А. Вплив політичної ситуації 1921 року в Україні на випуск книжкових видань / А. Шумілова, Т. Крижанівська // Вісник Книжкової палати. – 2012. – № 7. – С. 44–47.

Юркевич, О. Діяльність Якова Оренштайна в контексті українського книговидавничого процесу першої половини XX ст. [Електронний ресурс] / О. Юркевич // Записки Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника . – 2017. – Вип. 9. – С. 76–111.

Висвітлено життєпис та основні напрями діяльності Якова Сауловича Оренштайна, коротко проаналізовано його видавничий доробок, наголошено на ролі діяча в розвитку українського книговидання в Галичині у першій половині XX ст.

Яковлєв, О. В. Особливості розвитку книговидавничої справи в Україні в 20-х роках ХХ ст. [Електронний ресурс] / О. В. Яковлєв // Рукописна та книжкова спадщина України. – 2009. – Вип. 13. – С. 355–361.

Розглянуто важливий для становлення та розвитку національної видавничої справи період 20-х років ХХ ст., зокрема, проаналізовано соціально-історичну та культурну ситуацію в Україні, визначено основні складові процесу українізації книговидання, зміст та соціальну орієнтацію української книги зазначеного періоду.

Ярема, С. Техніка книгодрукування: тенденції розвитку від зародження до початку ХХ століття / С. Ярема // Друкарство. – 2006. – № 6. – С. 93–96.

Яремчук, Н. Містерія «Острозької Біблії» / Н. Яремчук // Українська культура. – 2001. – № 4/5. – С. 40.

Ярошенко, Р. Роль Острозьких стародруків у історії розвитку видавничої справи / Р. Ярошенко // Історія в рідній школі. – 2014. – № 3. – С. 44–46.

Книжкова справа на Поділлі

Вешелені, О. М. Де живуть українські книжки? : [про книгарні м. Вінниця] / О. М. Вешелені // Подільський книжник : альм.\анах – Вінниця, 2012. – Вип. 4 (2011 р.). – С. 75–85.

Кароєва (Соломонова), Т. Р. Де купували книжки вінничани на початку ХХ ст.? / Т. Р. Кароєва (Соломонова) // Подільський книжник : альманах – Вінниця, 2013. – Вип. 5 (2012 р.). – С. 117–126.

Кароєва, Т. Р. Книговидавнича справа Поділля: тенденції розвитку (друга половина ХІХ – початок 30-х років ХХ ст.) : автореф. дис. … канд. іст. наук. : спец. 07.00.08 «Книгознавство, бібліотекознавство, бібліографознавство» / Т. Р. Кароєва ; Київ. нац. ун-т культури і мистецтв. – Київ, 2004. – 19 с.

Кізян, О. І. Краєзнавча літературна бібліографія як джерело популяризації літературного життя краю, творчості письменників-земляків / О. І. Кізян // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 99–104.

Лебединська, Т. Розвиток книговидавничої справи у контексті історії Поділля / Т. Лебединська // Бар. Барська земля – крізь призму століть : 1-ша Міжнар. наук.-практ. конф. – Бар, 2008. – С. 370–374.

Легун, Ю. В. Про краєзнавчу книгу і не тільки... / Ю. В. Легун // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2008. – Вип. 1 (2008 р.). – С. 9–12.

Слотюк, Г. М. Електронна книга у фонді Бібліотеки : [про формування фонду електронних видань у Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва] / Г. М. Слотюк // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 52–59.

Соломонова, Т. Р. Книговидавнича діяльність подільських «Просвіт» на початку ХХ ст. / Т. Р. Соломонова // Поділля у контексті української історії : матеріали Всеукр. конф. 29–30 листоп. 2001 р. – Вінниця, 2001. – С. 145–148.

Соломонова, Т. Р. Могилів-Подільський як книговидавничий центр Поділля (наприкінці ХVІІІ – перша чверть ХІХ СТ.) / Т. Р. Соломонова // Друга Могилів-Подільська конференція. – Могилів-Подільський ; Кам’янець-Подільський, 2006. – С. 236–241.

Соломонова, Т. Р. Про цензуру книг на Поділлі початку 20-х років ХХ ст. / Т. Р. Соломонова // Подільський книжник : альманах / уклад. Т. Р. Соломонова. – Вінниця, 2011. – Вип. 3 (2010 р.). – С. 110–118.

Українська книга в бібліографії

Грановський, Б. В. Історія національного друку України в бібліографії за 1483–2000 рр. : довідник / Б. В. Грановський. – Київ : Геопринт, 2003. – 494 с.

Друкований зведений каталог україномовної книги державних бібліотек та музеїв України 1798–1923 / уклад. Р. С. Жданов, І. О. Негрейчук. – Київ : Глобус, 1999 –     . – (Національна бібліографія України).

Вип. 1 : 1808–1900. – 1999. – 296 с.

Вип. 2 : 1901–1910. – 2003. – 528 с.

Вип. 3 : 1911–1916. -–2003. – 261 с.

Вип. 4 : 1917–1919. – 2008. – 285 с.

Запаско, Я. П. Пам’ятки книжкового мистецтва : каталог стародруків, виданих на Україні. / Я. П. Запаско, Я. Д. Ісаєвич. - Львів : Вища шк., 1981–

Кн. 1. 1574–1700. – 1981. – 136 с. : іл.

Кн. 2, ч. 1 : 1701–1764. – 129 с. : іл.

Кн. 2, ч. 2 : 1765–1800. – 125 с. : іл.,

Каталог кириличних стародруків Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника Національної академії наук України. Вип. 3. Видання друкарень Львова: М. Сльозки, А. Желиборського, Й. Шумлянського, монастира св. Юра / НАН України, Львів. наук. б-ка ім. В. Стефаника ; авт.-уклад.: О. М. Колосовська, С. В. Гацкова. – Львів : ЛНБ ім. В. Стефаника, 2000. – 165 с.

Книги українською мовою у фондах ХДНБ ім. В. Г. Короленка (1798–1923) : друк. кат. / М-во культури і мистецтв України, Харківська Державна наукова бібліотека ім. Короленка. – Харків : Ротапринт ХДНБ ім. В. Г. Короленка, 1995–1996.

Вип. 1. А–Г. – 132 с.

Вип. 2. Д–К. – 185 с.

Вип. 3 : Л–Р. – 158 с.

Вип. 4 : С–Я. – 183 с.

Культура України [Електронний ресурс] : електрон. б-ка : [створена в листоп. 2010 р. Мета проєкту – створення електрон. копій друк. вид. для збереження культур. спадщини, що знаходиться у фондах б-к та ін. закл. культури та запобігання фізич. зносу док., а також забезпечення рівної можливості безкоштов. доступу користувачів до надбань укр. культури і мистецтва за допомогою Інтернет мережі] / Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого // Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Київ, 2002–2024. – Режим доступу: https://elib.nlu.org.ua/ (дата звернення: 23.04.2024). – Назва з екрана.

Матеріали до книговидавничого репертуару Поділля (1852–1923) : бібліогр. посіб. – Вінниця : Діло, 2006. – 352 с.

Петров, С. О. Книги гражданського друку, видані на Україні XVIII – перша половина ХІХ століття : каталог / С. О. Петров. – Харків : Ред.-вид. від. Кн. палати УРСР, 1971. – 294 с.

Сецинский, Е. (протоиерей). 1. Опись старопечатных книг / Е. Сецинский ; Музей Подол. церков. ист.-археол. о-ва (быв. Древнехранилища историко-статистическаго комитета). – Каменец-Подольск : Тип. С. П. Киржацкого, 1904. – 107 с. – Прилож. к 10-му вып. «Трудов Подольскаго Церковнаго Историко-Археологическаго Общества».

Славетний друкар Одеси. Каталог українських видань одеського друкаря Є. І. Фесенка / уклад.: Г. В. Закіпна, Т. І. Максим’юк. – Одеса : Одес. міська друк., 2005. – 46 с.

Україніка [Електронний ресурс] : електрон. б-ка : [нац. довід.-інформ. та документал. ресурс архів., рукоп. і друк. джерел, створених в Україні або інших державах – про Україну, її історію, економіку, культуру, що ґрунтується на засадах обліку та акумуляції док. спадщини укр. народу] / Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського // Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського : [вебсайт]. – Київ, 2013–2024. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?C21COM=F&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB (дата звернення: (22.04.2024). – Назва з екрана.

Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського, 1798–1923 : бібліогр. покажч. : в 3 т. / ред. О. С. Онищенко. – Київ : НБУВ, 2003. – (Національна бібліографія України).

Т. 1 : 1798–1911. – 676 с.

Т. 2 : 1912–1923. – 690 с.

Т. 3 : Науково-допоміжний апарат. – 667 с.

Україномовна книга у фондах Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 1798–1916 : бібліогр. покажч. / голова редкол. О. С. Онищенко ; Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ : Абрис, 1996–    .– (Національна бібліографія України).

Вип. 1 : 1798–1885 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.]. – 1996. – 256 с.

Вип. 2 : 1886–1900 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. В. Ю. Омельчук. – 1998. – 376 с.

Вип. 3 : 1901–1910 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. В. Ю. Омельчук. – 1999. – 733 с.

Вип. 4 : 1911–1916 / уклад. М. Д. Бойченко [та ін.] ; ред. О. С. Онищенко – 2001. – 539 с.

Вип. 5, ч. 1 : 1917–1923 / уклад. Л. С. Новосьолова [та ін.] ; наук. ред. В. Ю. Омельчук. – 2002. – 740 с.

Вип. 5, ч. 2 : 1917–1923 / уклад. Л. С. Новосьолова [та ін.] ; наук. ред. В. Ю. Омельчук. – 2002. – 410 с.

Україномовна книга 1808–1923 : бібліогр. покажч. / Нац. парлам. б-ка України ; уклад.: Р. С. Жданова, В. М. Лой ; відп. ред.: В. О. Кононенко, В. В. Патока. – Київ : Абрис, 1996. – 176 с.

Україномовна колекція освітянської літератури у фондах ХДНБ ім. В. Г. Короленка (1857–1923 рр.) / Харків. держ. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка, Кам’янець-Поділ. нац. ун-т ; уклад. Т. О. Сосновська [та ін.] ; наук. ред. О. М. Друганова. – Кам’янець-Подільський : Зволейко Д.Г., 2008. – 128 с.

Українська книга в фондах Одеської наукової бібліотеки імені О. М. Горького 1574–1923 : каталог.  Ч. 2 : М-Я. – Одеса : [б. в.], 1991. – 98 с.

Підготувала: завідувачка відділу наукової інформації та бібліографії Тетяна Мазур