Віртуальний бібліографічний список «Національні меншини України: роми» (до Міжнародного дня ромів)

Відділ наукової інформації та бібліографії репрезентує віртуальний бібліографічний список «Національні меншини України: роми» підготовлений до Міжнародного дня ромів.

Циганська доля – що вітер в полі…

(народний вислів)

Вже понад 50 років поспіль давній циганський народ 8 квітня відзначає Міжнародний день ромів. Свято циганської історії, культури та національної ідентичності було започатковано в 1971 році на Всесвітньому конгресі ромів у Лондоні. Цього дня волелюбний співочий ромський народ на весь світ заявив про себе як про своєрідну єдину націю, що має унікальну історію, неповторну культуру, мову, традиції.

На цьому знаменному зібранні представники циганської національності із 30 країн світу оголосили себе самобутнім народом без єдиної території та визначили свої національні символи – прапор і гімн. Відтоді, роми в усьому світі щороку відзначають свій національний день, запалюючи на вулицях свічки, як символ єдності циганського народу, а також спускають у річки барвисті вінки, що символізують нелегку долю вічних мандрівників без своєї землі і батьківщини.

Історія циган – одна з найтаємничіших серед народів світу. Не маючи своєї державності, загадковий ромський народ крізь віки проніс і до сьогодні зберіг етнічну та культурну ідентичність. Багато століть пройшло з часу першої згадки про циган, але й досі представники ромського народу зберігають свій традиційний національний спосіб життя майже у первозданному вигляді.

Витоки циганської нації сягають тисячоліть. Цигани, або роми – народ індійського походження, що живе в багатьох країнах світу. На українські землі вони прийшли з придунайських степів, а також із Польщі. Перша згадка про ромів на території сучасної України з’явилась у 1501 р., коли ромський вожак Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

Нині в Україні проживає 15 етнічних груп ромів, серед яких серви, келдерари, ловарі, крими, сінті, унгріко рома, гімпени, кишенівці, урсари, волохи та інші. Вони розселені майже по всіх областях, але найбільше – на Закарпатті, в Криму і Південній Бессарабії. Майже половина з них мешкає у містах.

Циганському народу притаманна не лише етнічна строкатість, а й мовне розмаїття. Роми мають свою мову, яка належить до індійської групи індоєвропейських мов, однак, лише 40 відсотків циган говорять циганською і вважають її рідною. Зазвичай, роми розмовляють місцевими мовами чи діалектами тих територій на яких проживають.

На початку ХХ ст. українські роми становили собою відокремлену етнічну групу, яка відрізнялася від циган, що жили в інших країнах за мовою, рівнем культури, веденням побуту. Традиційно вони займалися конярством, ковальством, лозоплетінням, ювелірною справою, різьбленням по дереву, мандрівною торгівлею. Важливим джерелом доходів у циган завжди були музика,  танці, співи, а також знахарство, ворожіння, жебрацтво.

За радянських часів влада змушувала ромів до осілого життя. Було видано ряд законів і постанов, за якими кочовий спосіб життя прирівнювався до бродяжництва і дармоїдства. Порушників позбавляли волі на термін до 5 років.

Протягом свого існування на українських землях цигани не раз зазнавали переслідувань і жорстких гонінь за етнічною ознакою. Не рідкістю були погроми і напади на циганські табори. Вважалося, що життя ромів нічого не варте: їх зневажали, принижували, вбивали.

Великих втрат зазнали цигани під час Другої світової війни. У вересні 1941 р. українські роми стали першими жертвами Бабиного Яру. За декілька днів нацисти повністю знищили п‘ять таборів навколо Києва. За підрахунками істориків у Бабиному Яру окупанти розстріляли близько 10 тисяч ромів. Усього під час Другої світової війни в  Україні було знищено близько 20 тис. ромів. На знак вшанування пам‘яті про розстріляних ромів у 2016 р. в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» встановлено монумент «Ромська Кибитка».

З усіх національних меншин роми найменше інтегровані в суспільство. Для них дуже важливі вплив і репутація в циганському середовищі. Авторитетами у ромів завжди були наймудріші і найбагатші представники ромського етносу – циганські барони.

Традиційно роми проживають невеликими громадами і уникають контактів з іншим населенням. Переважно, мають низький рівень доходів, їхні потреби обмежуються найпростішими побутовими речами.

Роми мають недобру славу злодіїв, шахраїв, брехунів і ошуканців, а також часті труднощі із законом. Причиною злочинності серед ромського етносу є високий рівень безробіття і низький рівень освіти. Відсутність документів у більшості ромського населення також спричиняє проблеми із правоохоронцями. Все це негативно позначається на багатьох аспектах ромського життя.

Серед найбільших проблем, з якими роми стикаються в Україні, є ускладнений доступ до освіти, працевлаштування, медичних і соціальних послуг, правового захисту. Сьогодні роми в Україні залишаються однією із найбільш вразливих соціальних груп, яка часто піддається дискримінації та зазнає утисків.

Варто зазначити, що рівень нетерпимості до циган з боку українського суспільства поступово знижується, а ромська спільнота стає невід’ємною складовою українського громадянського суспільства. У 2021 р., з метою створення умов для реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, а також з урахуванням викликів, пов’язаних із складними життєвими обставинами і прагнень до повноцінної самореалізації в культурному, соціальному, економічному та політичному житті суспільства, Кабінет Міністрів України схвалив «Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року».

Пропонуємо ознайомитися із віртуальним бібліографічним списком «Національні меншини в Україні: роми», щоб долучитися до великої історії та самобутньої культури ромського народу. Це допоможе розвіяти стереотипні уявлення про циганський народ, а також розширить ваші знання про велику націю ромів.

Історичний шлях українських ромів

Фрейзер, А. Цигани : монографія / А. Фрейзер ; пер. з англ. А. Онишко. – Київ : Всесвіт, 2003. – 360 с. : іл.

Українські цигани // Музеї України. – 2005. – № 2. – С. 26, 27.

Вітмен, К. М. Становище циган у постсоціалістичних країнах Центральної і Східної Європи / К. М. Вітмен // Трибуна. – 2006. – № 3/4. – С. 37–39.

Моторна, І. В. Депортація румунських циган до Трансністрії: методи та демографічні наслідки [Електронний ресурс] : [депортації циган на територію румунської зони окупації України в роки Другої світової війни] / І. В. Моторна // Чорноморський. літопис : наук. журн. / Чорном. держ. ун-т ім. П. Могили, Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – Миколаїв, 2011. – Вип. 3. – С. 62–65.

Розовик, О. Залучення циган до осілості, громадської і культурно-освітньої роботи у 1920-х роках в УСРР [Електронний ресурс] / О. Розовик // Етнічна історія народів Європи. = Ethnic history of Europeаn nations : зб. наук пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2011. – Вип. 35. – С. 68–72.

Циганенко, Л. Ф. Цигани Бессарабії / Л. Ф. Циганенко // Гілея: наук. вісн. : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук» – Київ, 2011. – Вип. 50. – С. 48–54.

Мруз, Л. Як цигани світ здобували… Декілька зауважень, декілька запитань, декілька рефлексій [Електронний ресурс] / Л. Мруз, Р. Томіцкі // Народознавчі зошити = The ethnology notebooks : наук. журн. / Нац. акад. наук України, Ін-т народознавства НАН України. – Львів, 2012. – № 5. – С. 874–889.

Севрук, В. Г. Протидія організованій злочинності циганських етнічних угруповань на території України [Електронний ресурс] / В. Г. Севрук // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика) : наук.-практ. журн. – Київ, 2012. – Вип. 1. – С. 343–350.

Кузьміна, С. Цигани в етнічній структурі населення Бессарабії в першій половині ХІХ ст. [Електронний ресурс] / С. Кузьміна // Краєзнавство : наук. журн. / Всеукр. спілка краєзнавців, Ін-т історії України НАН України. – Київ, 2013. – № 1. – С. 41–46.

Переслідування та вбивства  ромів на теренах України у часи Другої світової війни : зб. док., матеріалів та спогадів / Укр. центр вивчення історії Голокосту, Міжнар. фонд «Взаєморозуміння і толерантність» ; авт.-упоряд. М. Тяглий. – Київ : Іваненко С. В., 2013. – 208 с. : фот.

Козакова О. В. Доля українських циган у часи Другої світової війни в сучасній українській історіографії [Електронний ресурс] / О. В. Козакова // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту : зб. наук. пр. / Запоріз. нац. ун-т. – Запоріжжя, 2014. – Вип. 38. – С. 343–346.

Козакова, О. Сучасна історіографія дослідження історії та культури українських циганів радянського періоду [Електронний ресурс] / О. Козакова // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2014. – Вип. 2. – С. 231–234.

Медведєв, О. В. Етнічна злочинність в циганському середовищі [Електронний ресурс] / О. В. Медведєв // Право і суспільство : наук. журн. / Дніпропетр. держ. ун-т внутр. справ, Київ. нац. ун-т внутр. справ, Всеукр. фонд юридич.  науки акад. права В. В. Сташиса. – Дніпро ; Київ, 2014. – № 4. – С. 235–241.

Придибайло, О. Становище циганського населення України в 20–30-ті рр. ХХ ст. [Електронний ресурс] / О. Придибайло // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія = Scientific Issues Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University. Series: History / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2014. – Вип. 1. – С. 45–48.

Тарнавський,  І. Політика румунської влади щодо циган на окупованих українських землях (1941–1944 рр.) [Електронний ресурс] / І. Тарнавський // Київські історичні студії : зб. наук. пр. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка – Київ, 2015. – № 1. – С. 84–90.

Турянин, Я. Параїмос, Калі Траш чи Самударіпен? Чорна сторінка в історії циганського народу [Електронний ресурс] / Я. Турянин // Геополітика України: історія і сучасність : зб. наук. пр. / Закарпат. держ. ун-т. – Ужгород, 2015. – Вип. 2. – С. 183–190.

Бєліков, О. Роми у радянській Україні міжвоєнної доби (1920–1930-ті рр.) / О. Бєліков // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 9–27.

Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ : Спринт-Сервіс, 2016. – 230 с. : фот.

Грандке, С. Стратегії виживання ромів під час націонал-соціалістичних переслідувань у дискрикті «Галичина» у 1941–1944 рр. / С. Грандке // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 46–99.

Міронова, І. С. Цигани України: політика переведення на осілий спосіб життя (1920–1950-ті роки) [Електронний ресурс] / І. С. Міронова // Сумський іст.-архів. журн. = Sumy historical and archival journal / Ін-т історії України НАН України, Сум. держ. ун-т, Сум. держ. пед. ун-т ім. А. С. Макаренка, Нац. спілка краєзнавців України. – Суми, 2016. – № 26. – С. 55–63.

Тяглий, М. Ставлення місцевого населення в окупованій Україні до переслідувань ромів (1941–1944 рр.) / М. Тяглий // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 126–158.

Швидкий, В. Особливості проявлення деяких соціальних девіацій за часів горбачовської «перебудови»: ромський фактор [Електронний ресурс] / В. Швидкий // Україна XX століття: культура, ідеологія, політика : зб. ст. / Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – Київ, 2016. – Вип. 21. – С. 110–115.

Яковенко, О. Геноцид ромів: фондово-джерельний контент та особливості експозиційної презентації в Національному музеї історії України у Другій світовій війні / О. Яковенко // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 208–224.

Бєлікова, Н. Ю. До питання про діяльність інституту уповноважених Всеросійського союзу циган в УСРР (1926–1928 рр.) [Електронний ресурс] / Н. Ю. Бєлікова, О. В. Бєліков // Нові сторінки історії Донбасу : зб. ст. / Донец. нац. ун-т. – Вінниця, 2018. – Кн. 27. – С. 73–83.

Тяглий, М. «Циганське питання» в ідеології та практиці українського націоналістичного руху під час Другої світової війни / М. Тяглий // Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти : вибр. доп. IX і X круглих. столів до Міжнар. дня пам’яті жертв Голокосту / редкол.: А. Подольський, С. Осіпчук. – Київ, 2018. – С. 30-40.

Бурмістр, С. Місце пам’яті вбитим ромам у Дівошині : [Житомир. обл.] / С. Бурмістр, М. Тяглий ; Фонд «Меморіал убитим євреям Європи», Укр. центр вивчення історії Голокосту. – Київ : Укр. центр вивчення історії Голокосту, 2019. – 30 с. : фот., табл.

Бурмістр, С. Місце пам’яті вбитим ромам у Калинівці : [Житомир. обл.] / С. Бурмістр, М. Тяглий ; Фонд «Меморіал убитим євреям Європи», Укр. центр вивчення історії Голокосту. – Київ : Укр. центр вивчення історії Голокосту, 2019. – 32 с. : табл., фот.

Культура. Традиції. Звичаї.

Зіневич, Н. Традиційне житло циган України / Н. Зіневич // Пам’ять століть. – 2000. –№ 3. – С. 93–102.

Данілкин, О. Культура циган України: минуле і сучасність: за матеріалами єдиної в Україні держ. циган. колекції / О. Данілкин. – Київ : Міжнар. фонд «Відродження», 2001. – 79 с. : портр, кольор. іл.

Мазорє, І. Чи бідна ромська мова? / І. Мазорє // Вітчизна. – 2001. –№ 7/8. – С. 85–92.

Яремчук, А. «Романс» під київським «дахом» : [Акад.. муз.-драмат. циган. театр «Романс»] / А. Яремчук // Укр. культура. – 2003. – № 3/4. – С. 19.

Курочкін, О. Весільне рядження – «Циганщина» / О. Курочкін // Берегиня. – 2009. – № 1. – С. 5–17.

Кривонос, П. Дипломати на XI Міжнародному фестивалі циганського мистецтва «Амала» [Електронний ресурс] / П. Кривонос // Україна дипломатична = Diplomatic Ukraine : наук. щоріч. / Ген. дирекція з обслуговування інозем. представництв, Ін-т всесвіт. історії НАН України, Іст. клуб «Планета». – Київ, 2010. – Вип. 11. – С. 887–893.

Сторожко, Т. Дихотомія «свій – чужий» у традиційній культурі охтирських циган [Електронний ресурс] / Т. Сторожко // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Культурологія : зб. наук. пр. / Нац. ун-т «Острозька академія». – Острог, 2010. – Вип. 5. – С. 571–581.

Шевченко, А. Я. Повсякденний світ циганських етнічних груп «ловарі» та «крими» (на основі включеного спостереження) [Електронний ресурс] / А. Я. Шевченко // Міжнар. наук. форум: соціологія, психологія, педагогіка, менеджмент : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Ін-т соціології, психології та упр. – Київ, 2011. – Вип. 6. – С. 119 –132.

Афанасьєва, Л. Вплив гендерних стереотипів на жіночі ролі в сучасній циганській родині Мелітопольщини [Електронний ресурс] / Л. Афанасьєва // Українознавчий альманах / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Філос. ф-т, Центр українознавства, Музей книги і друкарства України, Мелітопол. держ. пед. ун-т ім. Богдана Хмельницького, Н.-д. ін-т українознавства МОН України. – Київ, 2012. – Вип. 9. – С. 17–20.

Шнур, І. В. Циганські романси-шлягери ХІХ століття як «культурні віруси» (на прикладі романсів О. Аляб’єва, О. Варламова та О. Гурільова) [Електронний ресурс] / І. В. Шнур // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту імені Володимира Гнатюка. Серія: Мистецтвознавство / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2013. – № 1. – С. 103–109.

Булаховська, Ю. Л. Спільне й відмінне в російському, українському й циганському романсі [Електронний ресурс] / Ю. Л. Булаховська // Компаративні дослідження слов’янських мов і літератур. Пам’яті академіка Леоніда Булаховського : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2014. – Вип. 24. – С. 260–262.

Береза, А. Особливості вірування циганського народу [Електронний ресурс] / А. Береза, С. О. Шкіль // Вісн. [Київ. ін-ту бізнесу та технологій] : зб. наук. пр. / Київ. ін-т бізнесу і технологій. – Київ, 2015. – № 2. – С. 85–86.

Мігоцький, Л. Циганський гіпноз як спосіб вчинення злочину / Л. Мігоцький, Т. Завада // Вісн. прокуратури. – 2015. – № 11. – С. 117–128.

Сторожко, Т. Побут ромів України в період нацистської окупації у дитячих спогадах / Т. Сторожко // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 111–126.

Сукаленко, Т. М. Типаж «циган» крізь призму українських прислів’їв та приказок / Т. М. Сукаленко [Електронний ресурс] // Література та культура Полісся. Серія: Філологічні науки : зб. наук. пр. / Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя. – Ніжин, 2016. – Вип. 82. – С. 241–253.

Шума, Л. Етнічний стереотип рома (цигана) в народних легендах [Електронний ресурс] / Л. Шума // Studia methodologica : зб. / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2016. – Вип. 43. – С. 128–135.

Якимович-Чапран, Д. Лінгвокультурні конотації етноніма циган (на матеріалі українських фразем і паремій) [Електронний ресурс] / Д. Якимович-Чапран // Вісн Львів. ун-ту. Серія філологічна = Visnyk of the Lviv University. Series Philology / Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. – Львів, 2018. – Вип. 68. – С. 307–318.

Рудніцька, О. О. Вплив історичних подій на формування ромської культури в контексті соціокультурного простору України ХХІ століття [Електронний ресурс] / О. О. Рудніцька // Вісн. Нац. акад. керівних кадрів культури і мистецтв = National Academy of Managerial Staff of Culture and Arts Herald : наук. журн. / Нац. акад. керівних кадрів культури і мистецтв. – Київ, 2020. – № 4. – С. 51–55.

Інтеграція в сучасне суспільство

Волошенюк, І. С. Дай, роме, вогню! : [про циган. родини Вінниччини] / І. С. Волошенюк // Орли зграями не літають / І. С. Волошенюк. – Вінниця, 2012. – С. : 108–133.

Мазука, Л. І. Проблеми інтеграції ромів в українське суспільство: сучасний стан і шляхи вирішення / Л. І. Мазука // Стратегічні пріоритети : наук-аналіт. щокв. зб. / Нац. ін-т стратегіч. дослідж. – Київ, 2012. – № 1. – С. 126–131.

Севрук, В. Г. Протидія організованій злочинності циганських етнічних угруповань на території України [Електронний ресурс] / В. Г. Севрук // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика) : наук.-практ. журн. – Київ, 2012. – Вип. 1. – С. 343–350.

Марценюк, Т. О. «Я б хтіла, аби мої діти не знали, що таке циганська жизнь»: становище ромських громад в українському суспільстві [Електронний ресурс] / Т. О. Марценюк // Вісн. Нац. техн. ун-ту України «Київський політехнічний інститут». Політологія. Соціологія. Право / Нац. техн. ун-т України «Київ. політех. ун-т ім. Ігоря Сікорського». – Київ, 2014. – № 1. – С. 66–72.

Крисаченко, В. С. Цигани в Україні: сучасні проблеми [Електронний ресурс] / В. С. Крисаченко // Політолог. вісн. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 77. – С. 405–426

Малець, Н. Б. Проблеми інтеграції, виховання та духовного розвитку особистості у громадянському суспільстві на прикладі ромської національної меншини другої пол. ХХ – поч. ХХІ ст. [Електронний ресурс] / Н. Б. Малець // ScienceRise : наук. журн. / Харків. мед. акад. післядиплом. освіти – Харків, 2015. – № 11. – С. 54–57.

Бакальчук, В. О. Подолання маргіналізації в етнонаціональній структурі українського суспільства (на прикладі ромської проблематики) [Електронний ресурс] / В. О. Бакальчук // Гілея : наук. вісн. = Hileya : scientific bulletin : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук». – Київ, 2016. – Вип. 115. – С. 418–422.

Казанська, А. Роль ромських молодих активістів у формуванні та збереженні історичної пам’яті / А. Казанська // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 190–194.

Роми: міфи та факти : навч.-метод. посіб. для вчителя з протидії ромофобії / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; авт.-упоряд.: О. Войтенко, М. Тяглий. – Київ : КВІЦ, 2018. – 140 с. : іл.

Горват, М. В. Вплив ромських мас-медіа Закарпатської області на процеси інтеграції ромської етнічної меншини в Україні [Електронний ресурс] / М. В. Горват // Гілея: наук. вісн. = Hileya: scientific bulletin : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук». – Київ, 2019. – Вип. 145. – С. 25–32.

Горват, М. В. Правозахисна діяльність ромських та проромських неурядових організацій Закарпатської області [Електронний ресурс] / М. В. Горват // Регіональні студії : наук. зб. / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2019. – № 18. – С. 105–109.

Лабош, К. Я. Соціально-педагогічні умови розвитку освіти для ромського населення на початку ХХІ століття (на прикладі Закарпаття) [Електронний ресурс] / К. Я. Лабош // Наук. вісн. Мукачів. держ. ун-ту. Серія: Педагогіка та психологія : зб. наук. пр. / Мукачів. держ. ун-т. – Мукачево, 2019. – Вип. 1. – С. 31–33.

Полівко, Л. Ю. Соціально-педагогічні аспекти при роботі з ромськими спільнотами [Електронний ресурс] / Л. Ю. Полівко // ScienceRise. Pedagogical Education : наук. журн. / ПП «ТЕХНОЛ. ЦЕНТР», Ун-т менеджменту освіти. – Харків, 2023. – № 4. – С. 15–20.

Радченко, Я. Д. Підходи онлайнових медіа до висвітлення ромської тематики в період повномасштабної війни [Електронний ресурс] / Я. Д. Радченко, К. Г. Сіріньок-Долгарьова // Держава та регіони. Серія: Соціальні комунікації : наук.-вироб. журн. / Класич. приват. ун-т. – Запоріжжя, 2023. – № 3. – С. 72–78.

Ромська література

Сенченко, А. В. Бумеранг : поезія / А. В. Сенченко. – Вінниця : Віноблдрукарня, 1992. – 40 с.

На нашій, на своїй землі : антол. різномов. поезії України : в 2 кн. / упоряд. А. К. Мойсієнко. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 1995.

Кн. 2 : Російська, румунська, угорська, циганська поезії. – 413 с.

Келар, С. Музи циганської ліра лунає, співом щемливим на серце лягає... / С. Келар // Київ – 1999. – № 5/6. – С. 21–34.

Козимиренко, Міха. [Михайло Григорович]. Циганське сонце : вірші, пер. / М. Г. Козимиренко. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2000. – 118 с. – (Багатомовна поезія України).

Латник, Г. В. Легенди циганських кочівель: поетичний переказ фольклору ромів / Г. В. Латник ; худож. С. Е. Елланська. – Київ :  Мапа, 2000. – 84 с.: іл.

Легенди циганської ночі / упоряд. та передм. О. О. Данілкин ; худож. Г. Невінчана. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2000. – 64 с. : іл.

Мазоре, Іліє. Чари циганської троянди : повість / І. Мазоре ; пер. з циган., передм. та прим. Г. Латник ; худож. С. Елланська. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2001. – 181 с. : портр, іл.

Козимиренко, Міха. Коли виростеш ти, сину, все впізнаєш неодмінно = Кала ту баро авеса, – «со» те «кай?» – саро жінеса : поет. зб. для дітей / М. Козимиренко ; пер. з циган. І. Латник. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2002. – 104 с. : іл.

Козимиренко М. Г. Я – ром : вірші / М. Г. Козимиренко. – Київ. : Тріада-С, 2002 – 72 с.

Сатхкевічо, Ніко. Циганські шляхи : вірші / Н. Сатхкевічо; пер. з циган., післямова Г. Латника. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2003. – 128 с. : портр. – (Багатомовна поезія України).

Циганські чари = Е Романе Матімхаріма Лілварі-кідімата шукарне гілен тге парамічен ваш чхаворен тге тернен : зб. худож. творів для дітей та юнацтва : / уклад. Г. Латник ; пер. М. Москалець. – Київ : Етнос, 2004. – 280 с. : іл.

Бамбула, С. Циганська доля – що вітер в полі. Нерідні діти світу / В. Бамбула. – Переяслав-Хмельницький : Карпук С. В., [2005]. – 190 с. : іл.

Козимиренко, М. Г. [Міха]. Циганська кров : поема і балади / М. Г. Козимиренко ; пер. з циган. І. Латник. – Київ : Етнос, 2005. – 80 с. : іл. – (Багатомовна поезія України).

Циган і бджоли : (переказ) / запис В. Скуратівського // Берегиня. – 2006. – № 1. – С. 47, 48.

Бамбула, В. Стою, задумавшись про літо… : поезії / В. Бамбула – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2013. – 96 с.

Бурмек-Дюрі, М. М. Щоденник молодого рома-мандрівника : роман / М. М. Бурмек-Дюрі ; передм. В. Горвата. – Ужгород : Ґражда, 2017. – 192 с.

Данілкин, О. О. Українсько-циганський словник (діалект Середнього Подніпров’я) / О. О. Данілкин. – Київ : Черкас. земляцтво «Шевченків край», 2017. – 232 с.

Сенченко, Н. О. Там, де роми кочували... / Н. Сенченко. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2019. – 114 с. – Кн.-«переверт». – В одній обкл. з кн.: Де цигани кочували... / А. Сенченко.

Улюра, Г. Броніслава Вайс (Папуша) : [ромськ. письм.] / Г. Улюра // Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві / Г. Улюра. – Київ, 2020. – С. 258–261.

Бурмек-Дюрі, М. М. Застрельте мене, не мучте! / М. М. Бурмек-Дюрі ; передм. В. Горвата. – Ужгород : Ребрик А. І., 2024. – 304 с. : іл.

Довідкові матеріали

Наулко, В. І. Цигани в Україні / В. І. Наулко, Н. О. Зіневич // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2013. – Т. 10. – С. 476–479. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://numl.org/RiP (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

Цигани в Україні [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія : [укр. сегмент]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://numl.org/RiQ (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

RomaUA: інформ.-аналіт. агентство [Електронний ресурс] : [онлайн-платформа та інформ. бренд, що висвітлює життя ромів України та світу]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://romaua.org.ua/news/genocide_roma (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

Підготувала бібліограф І категорії Кушнірук Т. О.

Поділитися:

Національні меншини України: роми


Відділ наукової інформації та бібліографії репрезентує віртуальний бібліографічний список «Національні меншини України: роми» підготовлений до Міжнародного дня ромів.

Циганська доля – що вітер в полі…

(народний вислів)

Вже понад 50 років поспіль давній циганський народ 8 квітня відзначає Міжнародний день ромів. Свято циганської історії, культури та національної ідентичності було започатковано в 1971 році на Всесвітньому конгресі ромів у Лондоні. Цього дня волелюбний співочий ромський народ на весь світ заявив про себе як про своєрідну єдину націю, що має унікальну історію, неповторну культуру, мову, традиції.

На цьому знаменному зібранні представники циганської національності із 30 країн світу оголосили себе самобутнім народом без єдиної території та визначили свої національні символи – прапор і гімн. Відтоді, роми в усьому світі щороку відзначають свій національний день, запалюючи на вулицях свічки, як символ єдності циганського народу, а також спускають у річки барвисті вінки, що символізують нелегку долю вічних мандрівників без своєї землі і батьківщини.

Історія циган – одна з найтаємничіших серед народів світу. Не маючи своєї державності, загадковий ромський народ крізь віки проніс і до сьогодні зберіг етнічну та культурну ідентичність. Багато століть пройшло з часу першої згадки про циган, але й досі представники ромського народу зберігають свій традиційний національний спосіб життя майже у первозданному вигляді.

Витоки циганської нації сягають тисячоліть. Цигани, або роми – народ індійського походження, що живе в багатьох країнах світу. На українські землі вони прийшли з придунайських степів, а також із Польщі. Перша згадка про ромів на території сучасної України з’явилась у 1501 р., коли ромський вожак Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.

Нині в Україні проживає 15 етнічних груп ромів, серед яких серви, келдерари, ловарі, крими, сінті, унгріко рома, гімпени, кишенівці, урсари, волохи та інші. Вони розселені майже по всіх областях, але найбільше – на Закарпатті, в Криму і Південній Бессарабії. Майже половина з них мешкає у містах.

Циганському народу притаманна не лише етнічна строкатість, а й мовне розмаїття. Роми мають свою мову, яка належить до індійської групи індоєвропейських мов, однак, лише 40 відсотків циган говорять циганською і вважають її рідною. Зазвичай, роми розмовляють місцевими мовами чи діалектами тих територій на яких проживають.

На початку ХХ ст. українські роми становили собою відокремлену етнічну групу, яка відрізнялася від циган, що жили в інших країнах за мовою, рівнем культури, веденням побуту. Традиційно вони займалися конярством, ковальством, лозоплетінням, ювелірною справою, різьбленням по дереву, мандрівною торгівлею. Важливим джерелом доходів у циган завжди були музика,  танці, співи, а також знахарство, ворожіння, жебрацтво.

За радянських часів влада змушувала ромів до осілого життя. Було видано ряд законів і постанов, за якими кочовий спосіб життя прирівнювався до бродяжництва і дармоїдства. Порушників позбавляли волі на термін до 5 років.

Протягом свого існування на українських землях цигани не раз зазнавали переслідувань і жорстких гонінь за етнічною ознакою. Не рідкістю були погроми і напади на циганські табори. Вважалося, що життя ромів нічого не варте: їх зневажали, принижували, вбивали.

Великих втрат зазнали цигани під час Другої світової війни. У вересні 1941 р. українські роми стали першими жертвами Бабиного Яру. За декілька днів нацисти повністю знищили п‘ять таборів навколо Києва. За підрахунками істориків у Бабиному Яру окупанти розстріляли близько 10 тисяч ромів. Усього під час Другої світової війни в  Україні було знищено близько 20 тис. ромів. На знак вшанування пам‘яті про розстріляних ромів у 2016 р. в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» встановлено монумент «Ромська Кибитка».

З усіх національних меншин роми найменше інтегровані в суспільство. Для них дуже важливі вплив і репутація в циганському середовищі. Авторитетами у ромів завжди були наймудріші і найбагатші представники ромського етносу – циганські барони.

Традиційно роми проживають невеликими громадами і уникають контактів з іншим населенням. Переважно, мають низький рівень доходів, їхні потреби обмежуються найпростішими побутовими речами.

Роми мають недобру славу злодіїв, шахраїв, брехунів і ошуканців, а також часті труднощі із законом. Причиною злочинності серед ромського етносу є високий рівень безробіття і низький рівень освіти. Відсутність документів у більшості ромського населення також спричиняє проблеми із правоохоронцями. Все це негативно позначається на багатьох аспектах ромського життя.

Серед найбільших проблем, з якими роми стикаються в Україні, є ускладнений доступ до освіти, працевлаштування, медичних і соціальних послуг, правового захисту. Сьогодні роми в Україні залишаються однією із найбільш вразливих соціальних груп, яка часто піддається дискримінації та зазнає утисків.

Варто зазначити, що рівень нетерпимості до циган з боку українського суспільства поступово знижується, а ромська спільнота стає невід’ємною складовою українського громадянського суспільства. У 2021 р., з метою створення умов для реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, а також з урахуванням викликів, пов’язаних із складними життєвими обставинами і прагнень до повноцінної самореалізації в культурному, соціальному, економічному та політичному житті суспільства, Кабінет Міністрів України схвалив «Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року».

Пропонуємо ознайомитися із віртуальним бібліографічним списком «Національні меншини в Україні: роми», щоб долучитися до великої історії та самобутньої культури ромського народу. Це допоможе розвіяти стереотипні уявлення про циганський народ, а також розширить ваші знання про велику націю ромів.

Історичний шлях українських ромів

Фрейзер, А. Цигани : монографія / А. Фрейзер ; пер. з англ. А. Онишко. – Київ : Всесвіт, 2003. – 360 с. : іл.

Українські цигани // Музеї України. – 2005. – № 2. – С. 26, 27.

Вітмен, К. М. Становище циган у постсоціалістичних країнах Центральної і Східної Європи / К. М. Вітмен // Трибуна. – 2006. – № 3/4. – С. 37–39.

Моторна, І. В. Депортація румунських циган до Трансністрії: методи та демографічні наслідки [Електронний ресурс] : [депортації циган на територію румунської зони окупації України в роки Другої світової війни] / І. В. Моторна // Чорноморський. літопис : наук. журн. / Чорном. держ. ун-т ім. П. Могили, Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – Миколаїв, 2011. – Вип. 3. – С. 62–65.

Розовик, О. Залучення циган до осілості, громадської і культурно-освітньої роботи у 1920-х роках в УСРР [Електронний ресурс] / О. Розовик // Етнічна історія народів Європи. = Ethnic history of Europeаn nations : зб. наук пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2011. – Вип. 35. – С. 68–72.

Циганенко, Л. Ф. Цигани Бессарабії / Л. Ф. Циганенко // Гілея: наук. вісн. : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук» – Київ, 2011. – Вип. 50. – С. 48–54.

Мруз, Л. Як цигани світ здобували… Декілька зауважень, декілька запитань, декілька рефлексій [Електронний ресурс] / Л. Мруз, Р. Томіцкі // Народознавчі зошити = The ethnology notebooks : наук. журн. / Нац. акад. наук України, Ін-т народознавства НАН України. – Львів, 2012. – № 5. – С. 874–889.

Севрук, В. Г. Протидія організованій злочинності циганських етнічних угруповань на території України [Електронний ресурс] / В. Г. Севрук // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика) : наук.-практ. журн. – Київ, 2012. – Вип. 1. – С. 343–350.

Кузьміна, С. Цигани в етнічній структурі населення Бессарабії в першій половині ХІХ ст. [Електронний ресурс] / С. Кузьміна // Краєзнавство : наук. журн. / Всеукр. спілка краєзнавців, Ін-т історії України НАН України. – Київ, 2013. – № 1. – С. 41–46.

Переслідування та вбивства  ромів на теренах України у часи Другої світової війни : зб. док., матеріалів та спогадів / Укр. центр вивчення історії Голокосту, Міжнар. фонд «Взаєморозуміння і толерантність» ; авт.-упоряд. М. Тяглий. – Київ : Іваненко С. В., 2013. – 208 с. : фот.

Козакова О. В. Доля українських циган у часи Другої світової війни в сучасній українській історіографії [Електронний ресурс] / О. В. Козакова // Наук. пр. іст. ф-ту Запоріз. нац. ун-ту : зб. наук. пр. / Запоріз. нац. ун-т. – Запоріжжя, 2014. – Вип. 38. – С. 343–346.

Козакова, О. Сучасна історіографія дослідження історії та культури українських циганів радянського періоду [Електронний ресурс] / О. Козакова // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2014. – Вип. 2. – С. 231–234.

Медведєв, О. В. Етнічна злочинність в циганському середовищі [Електронний ресурс] / О. В. Медведєв // Право і суспільство : наук. журн. / Дніпропетр. держ. ун-т внутр. справ, Київ. нац. ун-т внутр. справ, Всеукр. фонд юридич.  науки акад. права В. В. Сташиса. – Дніпро ; Київ, 2014. – № 4. – С. 235–241.

Придибайло, О. Становище циганського населення України в 20–30-ті рр. ХХ ст. [Електронний ресурс] / О. Придибайло // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту ім. Володимира Гнатюка. Серія: Історія = Scientific Issues Ternopil Volodymyr Hnatiuk National Pedagogical University. Series: History / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2014. – Вип. 1. – С. 45–48.

Тарнавський,  І. Політика румунської влади щодо циган на окупованих українських землях (1941–1944 рр.) [Електронний ресурс] / І. Тарнавський // Київські історичні студії : зб. наук. пр. / Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка – Київ, 2015. – № 1. – С. 84–90.

Турянин, Я. Параїмос, Калі Траш чи Самударіпен? Чорна сторінка в історії циганського народу [Електронний ресурс] / Я. Турянин // Геополітика України: історія і сучасність : зб. наук. пр. / Закарпат. держ. ун-т. – Ужгород, 2015. – Вип. 2. – С. 183–190.

Бєліков, О. Роми у радянській Україні міжвоєнної доби (1920–1930-ті рр.) / О. Бєліков // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 9–27.

Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ : Спринт-Сервіс, 2016. – 230 с. : фот.

Грандке, С. Стратегії виживання ромів під час націонал-соціалістичних переслідувань у дискрикті «Галичина» у 1941–1944 рр. / С. Грандке // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 46–99.

Міронова, І. С. Цигани України: політика переведення на осілий спосіб життя (1920–1950-ті роки) [Електронний ресурс] / І. С. Міронова // Сумський іст.-архів. журн. = Sumy historical and archival journal / Ін-т історії України НАН України, Сум. держ. ун-т, Сум. держ. пед. ун-т ім. А. С. Макаренка, Нац. спілка краєзнавців України. – Суми, 2016. – № 26. – С. 55–63.

Тяглий, М. Ставлення місцевого населення в окупованій Україні до переслідувань ромів (1941–1944 рр.) / М. Тяглий // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 126–158.

Швидкий, В. Особливості проявлення деяких соціальних девіацій за часів горбачовської «перебудови»: ромський фактор [Електронний ресурс] / В. Швидкий // Україна XX століття: культура, ідеологія, політика : зб. ст. / Нац. акад. наук України, Ін-т історії України. – Київ, 2016. – Вип. 21. – С. 110–115.

Яковенко, О. Геноцид ромів: фондово-джерельний контент та особливості експозиційної презентації в Національному музеї історії України у Другій світовій війні / О. Яковенко // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 208–224.

Бєлікова, Н. Ю. До питання про діяльність інституту уповноважених Всеросійського союзу циган в УСРР (1926–1928 рр.) [Електронний ресурс] / Н. Ю. Бєлікова, О. В. Бєліков // Нові сторінки історії Донбасу : зб. ст. / Донец. нац. ун-т. – Вінниця, 2018. – Кн. 27. – С. 73–83.

Тяглий, М. «Циганське питання» в ідеології та практиці українського націоналістичного руху під час Другої світової війни / М. Тяглий // Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти : вибр. доп. IX і X круглих. столів до Міжнар. дня пам’яті жертв Голокосту / редкол.: А. Подольський, С. Осіпчук. – Київ, 2018. – С. 30-40.

Бурмістр, С. Місце пам’яті вбитим ромам у Дівошині : [Житомир. обл.] / С. Бурмістр, М. Тяглий ; Фонд «Меморіал убитим євреям Європи», Укр. центр вивчення історії Голокосту. – Київ : Укр. центр вивчення історії Голокосту, 2019. – 30 с. : фот., табл.

Бурмістр, С. Місце пам’яті вбитим ромам у Калинівці : [Житомир. обл.] / С. Бурмістр, М. Тяглий ; Фонд «Меморіал убитим євреям Європи», Укр. центр вивчення історії Голокосту. – Київ : Укр. центр вивчення історії Голокосту, 2019. – 32 с. : табл., фот.

Культура. Традиції. Звичаї.

Зіневич, Н. Традиційне житло циган України / Н. Зіневич // Пам’ять століть. – 2000. –№ 3. – С. 93–102.

Данілкин, О. Культура циган України: минуле і сучасність: за матеріалами єдиної в Україні держ. циган. колекції / О. Данілкин. – Київ : Міжнар. фонд «Відродження», 2001. – 79 с. : портр, кольор. іл.

Мазорє, І. Чи бідна ромська мова? / І. Мазорє // Вітчизна. – 2001. –№ 7/8. – С. 85–92.

Яремчук, А. «Романс» під київським «дахом» : [Акад.. муз.-драмат. циган. театр «Романс»] / А. Яремчук // Укр. культура. – 2003. – № 3/4. – С. 19.

Курочкін, О. Весільне рядження – «Циганщина» / О. Курочкін // Берегиня. – 2009. – № 1. – С. 5–17.

Кривонос, П. Дипломати на XI Міжнародному фестивалі циганського мистецтва «Амала» [Електронний ресурс] / П. Кривонос // Україна дипломатична = Diplomatic Ukraine : наук. щоріч. / Ген. дирекція з обслуговування інозем. представництв, Ін-т всесвіт. історії НАН України, Іст. клуб «Планета». – Київ, 2010. – Вип. 11. – С. 887–893.

Сторожко, Т. Дихотомія «свій – чужий» у традиційній культурі охтирських циган [Електронний ресурс] / Т. Сторожко // Наук. зап. Нац. ун-ту «Острозька академія». Серія: Культурологія : зб. наук. пр. / Нац. ун-т «Острозька академія». – Острог, 2010. – Вип. 5. – С. 571–581.

Шевченко, А. Я. Повсякденний світ циганських етнічних груп «ловарі» та «крими» (на основі включеного спостереження) [Електронний ресурс] / А. Я. Шевченко // Міжнар. наук. форум: соціологія, психологія, педагогіка, менеджмент : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Ін-т соціології, психології та упр. – Київ, 2011. – Вип. 6. – С. 119 –132.

Афанасьєва, Л. Вплив гендерних стереотипів на жіночі ролі в сучасній циганській родині Мелітопольщини [Електронний ресурс] / Л. Афанасьєва // Українознавчий альманах / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка, Філос. ф-т, Центр українознавства, Музей книги і друкарства України, Мелітопол. держ. пед. ун-т ім. Богдана Хмельницького, Н.-д. ін-т українознавства МОН України. – Київ, 2012. – Вип. 9. – С. 17–20.

Шнур, І. В. Циганські романси-шлягери ХІХ століття як «культурні віруси» (на прикладі романсів О. Аляб’єва, О. Варламова та О. Гурільова) [Електронний ресурс] / І. В. Шнур // Наук. зап. Тернопіл. нац. пед. ун-ту імені Володимира Гнатюка. Серія: Мистецтвознавство / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2013. – № 1. – С. 103–109.

Булаховська, Ю. Л. Спільне й відмінне в російському, українському й циганському романсі [Електронний ресурс] / Ю. Л. Булаховська // Компаративні дослідження слов’янських мов і літератур. Пам’яті академіка Леоніда Булаховського : зб. наук. пр. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2014. – Вип. 24. – С. 260–262.

Береза, А. Особливості вірування циганського народу [Електронний ресурс] / А. Береза, С. О. Шкіль // Вісн. [Київ. ін-ту бізнесу та технологій] : зб. наук. пр. / Київ. ін-т бізнесу і технологій. – Київ, 2015. – № 2. – С. 85–86.

Мігоцький, Л. Циганський гіпноз як спосіб вчинення злочину / Л. Мігоцький, Т. Завада // Вісн. прокуратури. – 2015. – № 11. – С. 117–128.

Сторожко, Т. Побут ромів України в період нацистської окупації у дитячих спогадах / Т. Сторожко // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 111–126.

Сукаленко, Т. М. Типаж «циган» крізь призму українських прислів’їв та приказок / Т. М. Сукаленко [Електронний ресурс] // Література та культура Полісся. Серія: Філологічні науки : зб. наук. пр. / Ніжин. держ. ун-т ім. М. Гоголя. – Ніжин, 2016. – Вип. 82. – С. 241–253.

Шума, Л. Етнічний стереотип рома (цигана) в народних легендах [Електронний ресурс] / Л. Шума // Studia methodologica : зб. / Тернопіл. нац. пед. ун-т ім. Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2016. – Вип. 43. – С. 128–135.

Якимович-Чапран, Д. Лінгвокультурні конотації етноніма циган (на матеріалі українських фразем і паремій) [Електронний ресурс] / Д. Якимович-Чапран // Вісн Львів. ун-ту. Серія філологічна = Visnyk of the Lviv University. Series Philology / Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. – Львів, 2018. – Вип. 68. – С. 307–318.

Рудніцька, О. О. Вплив історичних подій на формування ромської культури в контексті соціокультурного простору України ХХІ століття [Електронний ресурс] / О. О. Рудніцька // Вісн. Нац. акад. керівних кадрів культури і мистецтв = National Academy of Managerial Staff of Culture and Arts Herald : наук. журн. / Нац. акад. керівних кадрів культури і мистецтв. – Київ, 2020. – № 4. – С. 51–55.

Інтеграція в сучасне суспільство

Волошенюк, І. С. Дай, роме, вогню! : [про циган. родини Вінниччини] / І. С. Волошенюк // Орли зграями не літають / І. С. Волошенюк. – Вінниця, 2012. – С. : 108–133.

Мазука, Л. І. Проблеми інтеграції ромів в українське суспільство: сучасний стан і шляхи вирішення / Л. І. Мазука // Стратегічні пріоритети : наук-аналіт. щокв. зб. / Нац. ін-т стратегіч. дослідж. – Київ, 2012. – № 1. – С. 126–131.

Севрук, В. Г. Протидія організованій злочинності циганських етнічних угруповань на території України [Електронний ресурс] / В. Г. Севрук // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика) : наук.-практ. журн. – Київ, 2012. – Вип. 1. – С. 343–350.

Марценюк, Т. О. «Я б хтіла, аби мої діти не знали, що таке циганська жизнь»: становище ромських громад в українському суспільстві [Електронний ресурс] / Т. О. Марценюк // Вісн. Нац. техн. ун-ту України «Київський політехнічний інститут». Політологія. Соціологія. Право / Нац. техн. ун-т України «Київ. політех. ун-т ім. Ігоря Сікорського». – Київ, 2014. – № 1. – С. 66–72.

Крисаченко, В. С. Цигани в Україні: сучасні проблеми [Електронний ресурс] / В. С. Крисаченко // Політолог. вісн. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2015. – Вип. 77. – С. 405–426

Малець, Н. Б. Проблеми інтеграції, виховання та духовного розвитку особистості у громадянському суспільстві на прикладі ромської національної меншини другої пол. ХХ – поч. ХХІ ст. [Електронний ресурс] / Н. Б. Малець // ScienceRise : наук. журн. / Харків. мед. акад. післядиплом. освіти – Харків, 2015. – № 11. – С. 54–57.

Бакальчук, В. О. Подолання маргіналізації в етнонаціональній структурі українського суспільства (на прикладі ромської проблематики) [Електронний ресурс] / В. О. Бакальчук // Гілея : наук. вісн. = Hileya : scientific bulletin : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук». – Київ, 2016. – Вип. 115. – С. 418–422.

Казанська, А. Роль ромських молодих активістів у формуванні та збереженні історичної пам’яті / А. Казанська // Геноцид ромів України в період Другої світової війни: вивчення, викладання, комеморація : матеріали наук.-практ. конф., м. Київ, 4 жовт. 2016 р. / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; наук. ред. М. Тяглий. – Київ, 2016. – С. 190–194.

Роми: міфи та факти : навч.-метод. посіб. для вчителя з протидії ромофобії / Укр. центр вивчення історії Голокосту ; авт.-упоряд.: О. Войтенко, М. Тяглий. – Київ : КВІЦ, 2018. – 140 с. : іл.

Горват, М. В. Вплив ромських мас-медіа Закарпатської області на процеси інтеграції ромської етнічної меншини в Україні [Електронний ресурс] / М. В. Горват // Гілея: наук. вісн. = Hileya: scientific bulletin : зб. наук. пр. / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, ВГО «Укр. акад. наук». – Київ, 2019. – Вип. 145. – С. 25–32.

Горват, М. В. Правозахисна діяльність ромських та проромських неурядових організацій Закарпатської області [Електронний ресурс] / М. В. Горват // Регіональні студії : наук. зб. / ДВНЗ «Ужгород. нац. ун-т». – Ужгород, 2019. – № 18. – С. 105–109.

Лабош, К. Я. Соціально-педагогічні умови розвитку освіти для ромського населення на початку ХХІ століття (на прикладі Закарпаття) [Електронний ресурс] / К. Я. Лабош // Наук. вісн. Мукачів. держ. ун-ту. Серія: Педагогіка та психологія : зб. наук. пр. / Мукачів. держ. ун-т. – Мукачево, 2019. – Вип. 1. – С. 31–33.

Полівко, Л. Ю. Соціально-педагогічні аспекти при роботі з ромськими спільнотами [Електронний ресурс] / Л. Ю. Полівко // ScienceRise. Pedagogical Education : наук. журн. / ПП «ТЕХНОЛ. ЦЕНТР», Ун-т менеджменту освіти. – Харків, 2023. – № 4. – С. 15–20.

Радченко, Я. Д. Підходи онлайнових медіа до висвітлення ромської тематики в період повномасштабної війни [Електронний ресурс] / Я. Д. Радченко, К. Г. Сіріньок-Долгарьова // Держава та регіони. Серія: Соціальні комунікації : наук.-вироб. журн. / Класич. приват. ун-т. – Запоріжжя, 2023. – № 3. – С. 72–78.

Ромська література

Сенченко, А. В. Бумеранг : поезія / А. В. Сенченко. – Вінниця : Віноблдрукарня, 1992. – 40 с.

На нашій, на своїй землі : антол. різномов. поезії України : в 2 кн. / упоряд. А. К. Мойсієнко. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 1995.

Кн. 2 : Російська, румунська, угорська, циганська поезії. – 413 с.

Келар, С. Музи циганської ліра лунає, співом щемливим на серце лягає... / С. Келар // Київ – 1999. – № 5/6. – С. 21–34.

Козимиренко, Міха. [Михайло Григорович]. Циганське сонце : вірші, пер. / М. Г. Козимиренко. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2000. – 118 с. – (Багатомовна поезія України).

Латник, Г. В. Легенди циганських кочівель: поетичний переказ фольклору ромів / Г. В. Латник ; худож. С. Е. Елланська. – Київ :  Мапа, 2000. – 84 с.: іл.

Легенди циганської ночі / упоряд. та передм. О. О. Данілкин ; худож. Г. Невінчана. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2000. – 64 с. : іл.

Мазоре, Іліє. Чари циганської троянди : повість / І. Мазоре ; пер. з циган., передм. та прим. Г. Латник ; худож. С. Елланська. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2001. – 181 с. : портр, іл.

Козимиренко, Міха. Коли виростеш ти, сину, все впізнаєш неодмінно = Кала ту баро авеса, – «со» те «кай?» – саро жінеса : поет. зб. для дітей / М. Козимиренко ; пер. з циган. І. Латник. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2002. – 104 с. : іл.

Козимиренко М. Г. Я – ром : вірші / М. Г. Козимиренко. – Київ. : Тріада-С, 2002 – 72 с.

Сатхкевічо, Ніко. Циганські шляхи : вірші / Н. Сатхкевічо; пер. з циган., післямова Г. Латника. – Київ : Голов. спеціаліз. ред. літ. мовами нац. меншин України, 2003. – 128 с. : портр. – (Багатомовна поезія України).

Циганські чари = Е Романе Матімхаріма Лілварі-кідімата шукарне гілен тге парамічен ваш чхаворен тге тернен : зб. худож. творів для дітей та юнацтва : / уклад. Г. Латник ; пер. М. Москалець. – Київ : Етнос, 2004. – 280 с. : іл.

Бамбула, С. Циганська доля – що вітер в полі. Нерідні діти світу / В. Бамбула. – Переяслав-Хмельницький : Карпук С. В., [2005]. – 190 с. : іл.

Козимиренко, М. Г. [Міха]. Циганська кров : поема і балади / М. Г. Козимиренко ; пер. з циган. І. Латник. – Київ : Етнос, 2005. – 80 с. : іл. – (Багатомовна поезія України).

Циган і бджоли : (переказ) / запис В. Скуратівського // Берегиня. – 2006. – № 1. – С. 47, 48.

Бамбула, В. Стою, задумавшись про літо… : поезії / В. Бамбула – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2013. – 96 с.

Бурмек-Дюрі, М. М. Щоденник молодого рома-мандрівника : роман / М. М. Бурмек-Дюрі ; передм. В. Горвата. – Ужгород : Ґражда, 2017. – 192 с.

Данілкин, О. О. Українсько-циганський словник (діалект Середнього Подніпров’я) / О. О. Данілкин. – Київ : Черкас. земляцтво «Шевченків край», 2017. – 232 с.

Сенченко, Н. О. Там, де роми кочували... / Н. Сенченко. – Вінниця : Меркьюрі-Поділля, 2019. – 114 с. – Кн.-«переверт». – В одній обкл. з кн.: Де цигани кочували... / А. Сенченко.

Улюра, Г. Броніслава Вайс (Папуша) : [ромськ. письм.] / Г. Улюра // Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві / Г. Улюра. – Київ, 2020. – С. 258–261.

Бурмек-Дюрі, М. М. Застрельте мене, не мучте! / М. М. Бурмек-Дюрі ; передм. В. Горвата. – Ужгород : Ребрик А. І., 2024. – 304 с. : іл.

Довідкові матеріали

Наулко, В. І. Цигани в Україні / В. І. Наулко, Н. О. Зіневич // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2013. – Т. 10. – С. 476–479. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://numl.org/RiP (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

Цигани в Україні [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія : [укр. сегмент]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://numl.org/RiQ (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

RomaUA: інформ.-аналіт. агентство [Електронний ресурс] : [онлайн-платформа та інформ. бренд, що висвітлює життя ромів України та світу]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://romaua.org.ua/news/genocide_roma (дата звернення: 30.03.2024). – Назва з екрана.

Підготувала бібліограф І категорії Кушнірук Т. О.