Христина Алчевська – просвітителька народу

До 180-річчя від дня народження української діячки народної освіти, педагога, письменниці, публіциста, бібліографа Х. Д. Алчевської (1841–1920) відділ наукової інформації та бібліографії пропонує вашій увазі персональну бібліографічну пам’ятку «Христина Алчевська – просвітителька народу». Педагог, науковець, організатор – просвітниця не нарікала на долю, хоча ситуація в її часи була непростою. Жінка-лідер першою в світі підписалася псевдонімом «Українка», поставила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку. Сучасний розвиток української освіти, науки, культури – в усьому цьому є також частка її праці.

 

Христина Алчевська – просвітителька народу

До 180-річчя від дня народження

Бібліографічна пам’ятка

 

Христина Данилівна Журавльова народилася 4 (16) квітня 1841 р. в м. Борзна Чернігівської губернії у дворянській родині. Батько – Д. Журавльов був викладачем міського училища, мати – дочка героя війни 1812 р. генерала Вуїча. Освіту здобула самотужки, з дитинства мріяла стати вчителькою, але отримати професійну освіту тоді їй не вдалося. Юність Христина провела в Курську, куди переїхала її родина. Тут вона вперше випробувала свої сили на ниві народної освіти, навчаючи писемності селянських дітей. Під псевдонімом «Українка» у 1860-х рр. листувалася з російським революціонером-демократом О. І. Герценом, один з її листів було надруковано в його часопису «Колокол».

У 1862 р. Христина Данилівна одружилася з відомим підприємцем і меценатом Олексієм Алчевським і переїхала до Харкова. Тут молода жінка стала активним членом товариства «Громада», діячі якого ставили перед собою мету відновити єдність інтелігенції з народом, сприяти народному просвітництву.

Христина Данилівна склала іспит на право викладати і у 1862 році заснувала приватну безплатну недільну школу для жінок. З 1862 до 1870 р. школа існувала нелегально, заняття відбувалися вдома у Алчевської. Потім школа знаходилася у приміщенні початкового училища, а в 1896 році за проектом А. Н. Бекетова для школи збудували власну споруду у Мироносицькому провулку вартістю 50 тис. руб. – єдине власне приміщення серед усіх недільних школ Російської імперії. Дана школа проіснувала до 1919 р. Христина Данилівна працювала з колективом педагогів-сподвижників, безоплатно в школі викладали понад 100 учителів, серед яких були видатні учені Д. І. Багалій, В. Я. Данилевський. Керована Х. Д. Алчевською школа давала освіту значно ширшу, ніж звичайна недільна школа, крім того вона була методичним центром початкової освіти дорослого населення в Російській імперії, в різний час у школі здобули освіту майже 17 тис. жінок.

Викладачі на чолі з Х. Д. Алчевською у своїй практиці використовували передові освітні методики: популяризувався звуковий метод навчання грамоти, розроблений К. Д. Ушинським, метод бесіди, пояснювального та позакласного читання, центром якого була шкільна бібліотека, видавалися розроблені у школі «Програми з усіх предметів навчання в недільній школі для дорослих і малолітніх учнів». Для поповнення бібліотеки існувала особлива «Комісія з розгляду нових книг». Від перших же днів діяльності школи було запроваджено чіткий порядок видачі і прийому літератури: працівники бібліотеки з метою визначення придатності книги для читання, з’ясування її переваг та недоліків обов’язково проводили з ученицями бесіди. Поряд з уроками в недільній школі великого значення надавали позакласній роботі, особливо проведенню шкільних свят. Унікальним явищем у діяльності Харківської приватної жіночої недільної школи став музей наочних посібників (таблиць, картин,  альбомів, історичних та географічних карт, манекенів, чучел тощо). У 1896 р. музей налічував 434 експонати, причому, були посібники, спеціально виготовлені для цього музею.

Х. Д. Алчевська неабияку увагу приділяла позакласній роботі, насамперед позакласному читанню, розробила метод вивчення читацьких інтересів. При школі було створено бібліотеку й розроблено спеціальні правила користування нею. Однією з головних заслуг дослідниці було впровадження експериментального методу вивчення читачів та започаткування нового терміна у бібліотеко- та бібліографознавстві – «читачезнавство», який і сьогодні використовується бібліотечними фахівцями. В листі до Л. М. Толстого Христина Данилівна розповідала: перш ніж книжка надходила до читачів, її рецензували, а рецензії заслуховувалися на педагогічному засіданні. Після того, як книжку прочитали учениці різного віку й різного розвитку, вчителі з’ясовували, чи сподобалось їм прочитане, що вони зрозуміли. Все це занотовувалося в шкільних зошитах. На основі численних відгуків був укладений покажчик книжок для народного й дитячого читання «Что читать народу?» в трьох томах (1988–1906). У покажчику популяризувалися не лише твори російських авторів, а й Т. Г. Шевченка, І. П. Котляревського, Є. П. Гребінки, Г. Ф. Квітки-Основ’яненка, Марка Вовчка, І. С. Нечуя-Левицького, І. К. Карпенка-Карого, І. Я. Франка, Панаса Мирного, Ю. А. Федьковича, П. А. Грабовського, В. С. Стефаника, М. М. Коцюбинського, Лесі Українки. У третьому розділі «Видання для народу українською мовою» рекомендуються твори саме українських письменників, 300 найвідоміших українських пісень. У ньому зібрано понад 4 тис. рецензій, відгуків, анотацій близько 80 авторів (учителів, викладачів, професорів та просто читачів) на твори зарубіжної, російської та української літератури. Сама Алчевська написала 1150 анотацій.

До Х. Д. Алчевської приїздили педагоги з України, Кавказу, Росії вчитися, як зорганізувати школи такого типу й вести в них заняття. Авторський колектив на чолі з Х. Д. Алчевською підготував також тритомний посібник «Книга взрослых» (1899–1900), що протягом 1899–1917 рр. витримав 40 видань. У її салоні часто збиралися визначні діячі науки й мистецтва. Серед них – літератори Г. Хоткевич, О. Олесь, М. Косач, П. Куліш, Т. Рильський, М. Вороний.

У 1879 р. Христина Данилівна влаштувала на власні кошти подібну до Харківської недільну школу в селі Олексіївці на Катеринославщині, в якій вчителював і письменник Борис Грінченко. Вона домагалася відкриття на Харківщині жіночих безплатних шкіл, збереження українських книг у бібліотеках. Х. Д. Алчевська була однією із засновників Харківського товариства поширення в народі грамотності, а також Першої безплатної народної бібліотеки-читальні.

Педагогічна діяльність X. Д. Алчевської здобула всесвітнє визнання на Міжнародному конгресі приватної ініціативи у справі народної освіти (Франція, 1889). Її було обрано віце-президентом Міжнародної ліги освіти. Багато освітніх товариств обрали видатного педагога своїм почесним членом, Петербурзьке і Московське економічні товариства нагородили її золотими медалями. На 50-річчя своєї педагогічної діяльності Христина Данилівна одержала понад 500 привітань, у тому числі від 64 недільних шкіл, а також від педагогів, випускників, громадських діячів, працівників редакцій педагогічних журналів і газет.

Вся діяльність Христини Данилівни була прикладом служіння своєму народові, незважаючи на заборону, вона відстоювала українську мову, народну пісню, популяризувала твори Т. Г. Шевченка. В садибі родини Алчевських у Харкові в 1899 р. з ініціативи Христини Данилівни було встановлено перший у світі пам’ятник Т. Г. Шевченку (скульптор академік В. Беклемішев). Крім того, Друге Харківське повітове училище, попечителем якого була Алчевська, стало першим навчальним закладом Росії, якому було присвоєно ім’я Т. Г. Шевченка.

Діти Христини Данилівни Алчевської також залишили помітний слід в історії вітчизняної науки й культури: син Дмитро став кандидатом природничих наук, син Іван – оперним співаком, Микола – педагог і громадський діяч, Григорій – композитор, донька Христя – відома поетеса та педагог.

Померла Христина Данилівна Алчевська 15 серпня 1920 р. у Харкові. 

 

З педагогічної спадщини Х. Д. Алчевської

История открытия школы в с. Алексеевке Михайловской волости / [соч.] Х. Алчевской. – Харьков : Тип. М. Зильберберга, 1881. – 50 с.

Программы по всем предметам обучения в Воскресной Школе для взрослых и малолетних учащихся : (в объеме курса начал. народ. шк.) / сост. преподающими в Харьков. част. жен. воскрес. шк. – Харьков : Тип. К. И. Счасни, 1893. – 88 с.

Полгода из жизни воскресной школы : (из запис. тетради учительницы воскрес. шк.) : (из журн. «Рус. Шк.» за 1895 г.) / Х. Д. Алчевской. – Санкт-Петербург : Тип. И. Н. Скороходова, 1895. – 126 с.

Книга взрослых. Первый год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1899. – 166, X с.

Книга взрослых. Второй год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 571, XI с. : ил.

Книга взрослых. Третий год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 681, XIV с. : ил.

Хроника воскресных школ / сост. М. Н. Салтыковой ; под ред. [и с предисл.] Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 322, II с.

Годичный отчет учительницы Х. Д. Алчевской. 1910/1911 гг. / Х. Д. Алчевска] // Общее дело : сб. ст. по вопросам распространения образования среди взрослого населения / Моск. О-во Грамотности. – Москва, 1912. – Вып. 3. – С. 189–219.

Передуманное и пережитое : дневники, письма, воспоминания / Х. Д. Алчевская. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1912. – 446, [1] с., 3 л. портр.

Христина Даниловна Алчевская. Полувековой юбилей (1862–1912) : [сборник]. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1912. – [4], 244 с., 13 л. портр.

 

Бібліотечно-бібліографічна діяльність Х. Д. Алчевської

Что читать народу? : критич. указатель книг для нар. и дет. чтения / сост. учительницами Харьков. част. жен. воскрес. шк. Х. Д. Алчевскою [и др.].

Т. 1. – 2-е изд. – Санкт-Петербург : Тип. В. С. Балашева, 1888. – VIII, 805, XXI с.

Т. 2. – Санкт-Петербург : Тип. В. С. Балашева, 1889. – XXIX, 976 с.

Т. 3. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1906. – XXXIX, 559 с.

 

***

Алчевська Христина Данилівна // Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. – 1941 р.) : матеріали до біобібліогр. слов. / авт.-уклад. Л. В. Гарбар ; відп. ред. Л. А. Дубровіна ; НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукопису. – Київ, 2017. – С. 18–19.

Алчевська Христина Данилівна // Українські бібліографи: біографічні відомості, професійна діяльність, бібліографії / ред. В. О. Кононенко ; уклад. Н. І. Абдуллаєва ; М-во культури України, ДЗ «Нац. парлам. б-ка України». – Київ, 2011. – Вип. 3. – С. 5.

Бондаренко, С. К. «Читка»: свобода інтерпретації текстів у просвітницькій діяльності «Гуртку» Х. Алчевської (остання третина ХІХ ст.) / С. К. Бондаренко // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – С. 31–33.

Головко, С. И. Библиографическая модель репертуара народного и детского чтения / С. И. Головко // Библиография. – 2009. – № 1. – С. 48–54.

Головко, С. И. Библиографическое наследие Х. Д. Алчевской в историко-культурном контексте / С. И. Головко // Библиотека в контексте истории: материалы 7-й Междунар. науч. конф., Москва, 3–4 окт. 2007 г. – Москва : Пашков дом, 2007. – С. 284–293.

Ільчук, Ю. Як українських селян вчили читати: читацькі експерименти Х. Д. Алчевської, Б. Д. Грінченка і С. Я. Ан-ського на межі XIX–XX століть / Ю. Ільчук // Україна модерна / Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Ін-т іст. досліджень. – Харків, 2015. – Число 22 : Історія та культура читання. – С. 167–184.

Корнєйчик, І. І. Історія української бібліографії. Дожовтневий період : нариси / І. І. Корнєйчик. – Київ : Ред.-видав. від. Кн. палати УРСР, 1971. – 376 c. – Зі змісту: [Про Х. Д. Алчевську]. – С. 188–192.

Лутовинова, В. Христина Алчевська та її внесок в теорію і методику вибіркового бібліографування / В. Лутовинова // Вісн. Кн. палати. – 1998. – № 2. – С. 30–33.

Массовер, Г. Родина Алчевських на бібліотечній та видавничій ниві / Г. Массовер // Вісн. Кн. палати. – 2012. – № 6. – С. 31–33.

Машкова, М. В. История русской библиографии начала ХХ века (до октября. 1917 года) / М. В. Машкова // Москва : Книга, 1969. – 492 с. – Содержание: Что читать народу? – С. 140–144.

Новальська, Т. Українські просвітяни про вивчення «читача з народу» / Т. Новальська // Бібл. вісн. – 2004. – № 3. – С. 34-38.

Солоіденко, Г. І. Українська бібліотечна термінологія: становлення та основні етапи розвитку : монографія / Г. І. Солоіденко. – Київ : НБУВ, 2010. – 204 с. – Зміст: Алчевська Христина. – С. 185.

Х. Д. Алчевська – пропагандист кращих здобутків української демократичної літератури // Персоналії в історії національної педагогіки. 22 видатних українських педагоги / А. М. Бойко [та ін.]. – Київ, 2004. – С. 228–236.

 

Про життя і діяльність Х. Д. Алчевської

Абрамов, Я. В. Частная женская воскресная школа в Харькове и воскресные школы вообще / Я. В. Абрамов. – [3-е изд.]. – Москва : Т-во скоропеч. А. А. Левенсон, 1896. – [2], 105 с.

Вахтёрова, Э. О. Пятьдесят лет работы для народа : (к 50 лет. юбилею Х. Д. Алчевской) / [Э. Вахтерова]. – Москва : Тип. П. П. Рябушинского, 1912. – 24 с. : фот., портр.

Мазуркевич, О. Р. Визначні українські педагоги – народні просвітителі. Х. Д. Алчевська та її сподвижники / О. Р. Мазуркевич. – Київ : Знання УРСР, 1963. – 79 с. : іл.

Миропольский, С. Школа и общество. Частная Харьковская женская воскресная школа / С. Миропольский. – Санкт-Петербург : Тип. И. Н. Скороходова, 1892. – [4], 107 с.

Мухін, М. І. Педагогічні погляди і освітня діяльність Х. Д. Алчевської / М. І. Мухін. – Київ : Вища шк., 1979. – 184 с. : портр.

Салтыкова, М. О книге взрослых / М. Салтыкова. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 227 с.

Фридьева, Н. Я. Жизнь для просвещения народа : (о деятельности Х. Д. Алчевской). – Москва : Изд-во Всесоюз. кн. палаты, 1963. – 100 с., 1 л. портр.

Беззуб, Ю. Борис Грінченко в боротьбі за українську школу: стосунки з Христиною Алчевською / Ю. Беззуб // Українознавчий альманах. – Київ, 2015. – Вип. 18. – С. 133–136.

Бондар, Л. Педагогічна діяльність Христини Алчевської в контексті руху за освіту дорослих : (до 165-річчя від дня народж.) / Л. Бондар // Історико-педагогічний альманах. – Умань, 2006. – Вип. 2. – С. 65–72.

Бондар, Л. Христина Алчевська – організатор освітньої справи в Україні / Л. Бондар // Рід. шк. – 2002. – № 2. – С. 60–62.

Дім на піску видатної просвітительки : 175 років від дня народження Христини Алчевської / підгот. В. Шпак // Уряд. кур’єр. – 2016. – 9 квіт. – С. 9.

Іващенко, В. Педагогічна діяльність Христини Алчевської та її роль у розвитку української освіти в документах із фонду Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського / В. Іващенко, P. Палійчук // Вісн. Кн. палати. – 2014. – № 7. – С. 40–43.

Карачурин, Ф. С. Вклад Христины Даниловны Алчевской в культуру, образование и литературу Украины / Ф. С. Карачурин // Рус. яз. и лит. в шк. Украины. – 2010. – № 7. – С. 38–48.

Киричок, А. Христина Алчевська про проблеми формування професійної компетентності майбутнього педагога / А. Киричок // Проблеми підготовки сучасного вчителя. – Умань, 2011. – № 4 (2). – С. 239–245.

Ковалець, Л. Христина Данилівна Алчевська та її школа : (до 160-річчя від дня народж.) / Л. Ковалець // Початк. шк. – 2002. – № 3. – С. 72–74.

Кутья, О. А. Просвітницько-педагогічна спадщина Христини Данилівни Алчевської / О. А. Кутья // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – C. 26–30.

Олексієнко, О. Х. Д. Алчевська як носій національних освітніх ідей // Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія. – Вінниця, 2008. – Вип. 14. – С. 107–111.

Орєхова, Л. І. Просвітницько-педагогічний досвід Х. Д. Алчевської у сучасному освітньому просторі / Л. І. Орєхова // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми : зб. наук. пр. – Київ ; Вінниця, 2012. – Вип. 31. – С. 58–63.

Орєхова, Л. Своєрідність просвітницько-педагогічної діяльності Х. Д. Алчевської / Л. Орєхова // Проблеми підготовки сучасного вчителя. – Умань, 2012. – № 5(2). – С. 236–244.

Рукасова, С. Проблема контролю навчальних досягнень учнів у поглядах П. Каптерєва та Х. Алчевської / С. Рукасова // Проблеми сучасної педагогічної освіти : зб. статей. – Ялта, 2010. – Вип. 29, ч. 1. – С. 197–202.

Соколова, Л. Христина Алчевська. Просвітителька народу / Л. Соколова // Зрослись душею, сплелись корінням / упоряд. М. Рубанець. – Київ, 2008. – С. 190–196.

Фрадкіна, Н. В. Культуротворча діяльність недільної школи Х. Д. Алчевської / Н. В. Фрадкіна // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія : Актуальні проблеми розвитку українського суспільства. – Харків, 2013. – № 6. – С. 89–93.

Чуркіна, В. Г. Дидактичні погляди на освіту для дорослих Христини Алчевської / В. Г. Чуркіна, Н. А. Водолажченко // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – С. 34–40.

Шарненкова, Т. Христина Алчевська та її внесок у розвиток освіти дорослих // Освіта дорослих: теорія, досвід, перспективи. – Київ, 2013. – Вип. 6. – С. 277–283.

 

Довідкові матеріали

Алчевська Христина (1843–1920) // Енциклопедія українознавства : слов. частина / голов. ред. В. Кубійович. – Репринт. відтворення вид. 1955–1984 рр. – Київ, 1993. – Т. 1. – С. 38.

Алчевська Христина Данилівна (1841–1920) // Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта : довідник / ред. М. І. Преварська. – Київ, 2016. – С. 4–6.

Алчевська Христина Данилівна / О. В. Сухомлинська // Енциклопедія освіти / Акад. пед. наук України ; голов. ред. В. Г. Кремень. – Київ, 2008. – С. 20–21.

Алчевська Христина Данилівна / О. Р. Дроздовська // Енциклопедія сучасної України.– Київ, 2001. – Т. 1. – С. 401–402.

Алчевська Христина Данилівна / С. Гончаренко // Український педагогічний словник / С. Гончаренко. – Київ, 1997. – С. 23.

Алчевська Христина Данилівна // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. дані. – URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Алчевська_Христина_Данилівна (дата звернення 12.04.2021). – Назва з екрана.

Алчевська Христина Данилівна // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.]. – Київ, 2003. – Т. 1: А–В. – С. 69.

Алчевська Христина Данилівна // Укр. рад. енциклопедія : [в 12 т.]. – Вид. 2-ге. – Київ, 1977. – Т. 1. – С. 146.

Алчевська Христина Данилівна // Українська бібліотечна енциклопедія : [електрон. енциклопедія] / Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого. – Електрон. дані. – URL: https://ube.nlu.org.ua/Alphabit/А (дата звернення 12.04.2021). – Назва з екрана.

Алчевська Христина Данилівна // Українська літературна енциклопедія / редкол.: І. О. Дзеверін [та ін.]. – Київ, 1988. – Т. 1. – С. 48 : портр.

Алчевська Христина Данилівна (1841–1920) : педагог, прогрес. діячка нар. освіти, організатор і керівник нар. шк. // Українська педагогіка в персоналіях : у 2 кн. / за ред. В. О. Сухомлинської. – Київ, 2005. – С. 531–538.

Зелінська, В. О. Просвітителька народу : до 160-річчя від дня народження Х. Д. Алчевської / В. О. Зелінська // Календар знаменних і пам’ятних дат’2001. ІІ кв. – Київ, 2001. – С. 33–36.

Христина Данилівна Алчевська (1841–1920) // Персоналії в історії національної педагогіки. 22 видатних українських педагоги / А. М. Бойко [та ін.]. – Київ, 2004. – С. 208–238 : портр.

Підготувала: провідний бібліограф

відділу наукової інформації

та бібліографії Л. Б. Борисенко

Поділитися:

Христина Алчевська – просвітителька народу


До 180-річчя від дня народження української діячки народної освіти, педагога, письменниці, публіциста, бібліографа Х. Д. Алчевської (1841–1920) відділ наукової інформації та бібліографії пропонує вашій увазі персональну бібліографічну пам’ятку «Христина Алчевська – просвітителька народу». Педагог, науковець, організатор – просвітниця не нарікала на долю, хоча ситуація в її часи була непростою. Жінка-лідер першою в світі підписалася псевдонімом «Українка», поставила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку. Сучасний розвиток української освіти, науки, культури – в усьому цьому є також частка її праці.

 

Христина Алчевська – просвітителька народу

До 180-річчя від дня народження

Бібліографічна пам’ятка

 

Христина Данилівна Журавльова народилася 4 (16) квітня 1841 р. в м. Борзна Чернігівської губернії у дворянській родині. Батько – Д. Журавльов був викладачем міського училища, мати – дочка героя війни 1812 р. генерала Вуїча. Освіту здобула самотужки, з дитинства мріяла стати вчителькою, але отримати професійну освіту тоді їй не вдалося. Юність Христина провела в Курську, куди переїхала її родина. Тут вона вперше випробувала свої сили на ниві народної освіти, навчаючи писемності селянських дітей. Під псевдонімом «Українка» у 1860-х рр. листувалася з російським революціонером-демократом О. І. Герценом, один з її листів було надруковано в його часопису «Колокол».

У 1862 р. Христина Данилівна одружилася з відомим підприємцем і меценатом Олексієм Алчевським і переїхала до Харкова. Тут молода жінка стала активним членом товариства «Громада», діячі якого ставили перед собою мету відновити єдність інтелігенції з народом, сприяти народному просвітництву.

Христина Данилівна склала іспит на право викладати і у 1862 році заснувала приватну безплатну недільну школу для жінок. З 1862 до 1870 р. школа існувала нелегально, заняття відбувалися вдома у Алчевської. Потім школа знаходилася у приміщенні початкового училища, а в 1896 році за проектом А. Н. Бекетова для школи збудували власну споруду у Мироносицькому провулку вартістю 50 тис. руб. – єдине власне приміщення серед усіх недільних школ Російської імперії. Дана школа проіснувала до 1919 р. Христина Данилівна працювала з колективом педагогів-сподвижників, безоплатно в школі викладали понад 100 учителів, серед яких були видатні учені Д. І. Багалій, В. Я. Данилевський. Керована Х. Д. Алчевською школа давала освіту значно ширшу, ніж звичайна недільна школа, крім того вона була методичним центром початкової освіти дорослого населення в Російській імперії, в різний час у школі здобули освіту майже 17 тис. жінок.

Викладачі на чолі з Х. Д. Алчевською у своїй практиці використовували передові освітні методики: популяризувався звуковий метод навчання грамоти, розроблений К. Д. Ушинським, метод бесіди, пояснювального та позакласного читання, центром якого була шкільна бібліотека, видавалися розроблені у школі «Програми з усіх предметів навчання в недільній школі для дорослих і малолітніх учнів». Для поповнення бібліотеки існувала особлива «Комісія з розгляду нових книг». Від перших же днів діяльності школи було запроваджено чіткий порядок видачі і прийому літератури: працівники бібліотеки з метою визначення придатності книги для читання, з’ясування її переваг та недоліків обов’язково проводили з ученицями бесіди. Поряд з уроками в недільній школі великого значення надавали позакласній роботі, особливо проведенню шкільних свят. Унікальним явищем у діяльності Харківської приватної жіночої недільної школи став музей наочних посібників (таблиць, картин,  альбомів, історичних та географічних карт, манекенів, чучел тощо). У 1896 р. музей налічував 434 експонати, причому, були посібники, спеціально виготовлені для цього музею.

Х. Д. Алчевська неабияку увагу приділяла позакласній роботі, насамперед позакласному читанню, розробила метод вивчення читацьких інтересів. При школі було створено бібліотеку й розроблено спеціальні правила користування нею. Однією з головних заслуг дослідниці було впровадження експериментального методу вивчення читачів та започаткування нового терміна у бібліотеко- та бібліографознавстві – «читачезнавство», який і сьогодні використовується бібліотечними фахівцями. В листі до Л. М. Толстого Христина Данилівна розповідала: перш ніж книжка надходила до читачів, її рецензували, а рецензії заслуховувалися на педагогічному засіданні. Після того, як книжку прочитали учениці різного віку й різного розвитку, вчителі з’ясовували, чи сподобалось їм прочитане, що вони зрозуміли. Все це занотовувалося в шкільних зошитах. На основі численних відгуків був укладений покажчик книжок для народного й дитячого читання «Что читать народу?» в трьох томах (1988–1906). У покажчику популяризувалися не лише твори російських авторів, а й Т. Г. Шевченка, І. П. Котляревського, Є. П. Гребінки, Г. Ф. Квітки-Основ’яненка, Марка Вовчка, І. С. Нечуя-Левицького, І. К. Карпенка-Карого, І. Я. Франка, Панаса Мирного, Ю. А. Федьковича, П. А. Грабовського, В. С. Стефаника, М. М. Коцюбинського, Лесі Українки. У третьому розділі «Видання для народу українською мовою» рекомендуються твори саме українських письменників, 300 найвідоміших українських пісень. У ньому зібрано понад 4 тис. рецензій, відгуків, анотацій близько 80 авторів (учителів, викладачів, професорів та просто читачів) на твори зарубіжної, російської та української літератури. Сама Алчевська написала 1150 анотацій.

До Х. Д. Алчевської приїздили педагоги з України, Кавказу, Росії вчитися, як зорганізувати школи такого типу й вести в них заняття. Авторський колектив на чолі з Х. Д. Алчевською підготував також тритомний посібник «Книга взрослых» (1899–1900), що протягом 1899–1917 рр. витримав 40 видань. У її салоні часто збиралися визначні діячі науки й мистецтва. Серед них – літератори Г. Хоткевич, О. Олесь, М. Косач, П. Куліш, Т. Рильський, М. Вороний.

У 1879 р. Христина Данилівна влаштувала на власні кошти подібну до Харківської недільну школу в селі Олексіївці на Катеринославщині, в якій вчителював і письменник Борис Грінченко. Вона домагалася відкриття на Харківщині жіночих безплатних шкіл, збереження українських книг у бібліотеках. Х. Д. Алчевська була однією із засновників Харківського товариства поширення в народі грамотності, а також Першої безплатної народної бібліотеки-читальні.

Педагогічна діяльність X. Д. Алчевської здобула всесвітнє визнання на Міжнародному конгресі приватної ініціативи у справі народної освіти (Франція, 1889). Її було обрано віце-президентом Міжнародної ліги освіти. Багато освітніх товариств обрали видатного педагога своїм почесним членом, Петербурзьке і Московське економічні товариства нагородили її золотими медалями. На 50-річчя своєї педагогічної діяльності Христина Данилівна одержала понад 500 привітань, у тому числі від 64 недільних шкіл, а також від педагогів, випускників, громадських діячів, працівників редакцій педагогічних журналів і газет.

Вся діяльність Христини Данилівни була прикладом служіння своєму народові, незважаючи на заборону, вона відстоювала українську мову, народну пісню, популяризувала твори Т. Г. Шевченка. В садибі родини Алчевських у Харкові в 1899 р. з ініціативи Христини Данилівни було встановлено перший у світі пам’ятник Т. Г. Шевченку (скульптор академік В. Беклемішев). Крім того, Друге Харківське повітове училище, попечителем якого була Алчевська, стало першим навчальним закладом Росії, якому було присвоєно ім’я Т. Г. Шевченка.

Діти Христини Данилівни Алчевської також залишили помітний слід в історії вітчизняної науки й культури: син Дмитро став кандидатом природничих наук, син Іван – оперним співаком, Микола – педагог і громадський діяч, Григорій – композитор, донька Христя – відома поетеса та педагог.

Померла Христина Данилівна Алчевська 15 серпня 1920 р. у Харкові. 

 

З педагогічної спадщини Х. Д. Алчевської

История открытия школы в с. Алексеевке Михайловской волости / [соч.] Х. Алчевской. – Харьков : Тип. М. Зильберберга, 1881. – 50 с.

Программы по всем предметам обучения в Воскресной Школе для взрослых и малолетних учащихся : (в объеме курса начал. народ. шк.) / сост. преподающими в Харьков. част. жен. воскрес. шк. – Харьков : Тип. К. И. Счасни, 1893. – 88 с.

Полгода из жизни воскресной школы : (из запис. тетради учительницы воскрес. шк.) : (из журн. «Рус. Шк.» за 1895 г.) / Х. Д. Алчевской. – Санкт-Петербург : Тип. И. Н. Скороходова, 1895. – 126 с.

Книга взрослых. Первый год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1899. – 166, X с.

Книга взрослых. Второй год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 571, XI с. : ил.

Книга взрослых. Третий год обучения / сост. учительницами воскрес. шк. при ближайшем участии Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 681, XIV с. : ил.

Хроника воскресных школ / сост. М. Н. Салтыковой ; под ред. [и с предисл.] Х. Д. Алчевской. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 322, II с.

Годичный отчет учительницы Х. Д. Алчевской. 1910/1911 гг. / Х. Д. Алчевска] // Общее дело : сб. ст. по вопросам распространения образования среди взрослого населения / Моск. О-во Грамотности. – Москва, 1912. – Вып. 3. – С. 189–219.

Передуманное и пережитое : дневники, письма, воспоминания / Х. Д. Алчевская. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1912. – 446, [1] с., 3 л. портр.

Христина Даниловна Алчевская. Полувековой юбилей (1862–1912) : [сборник]. – Москва : Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1912. – [4], 244 с., 13 л. портр.

 

Бібліотечно-бібліографічна діяльність Х. Д. Алчевської

Что читать народу? : критич. указатель книг для нар. и дет. чтения / сост. учительницами Харьков. част. жен. воскрес. шк. Х. Д. Алчевскою [и др.].

Т. 1. – 2-е изд. – Санкт-Петербург : Тип. В. С. Балашева, 1888. – VIII, 805, XXI с.

Т. 2. – Санкт-Петербург : Тип. В. С. Балашева, 1889. – XXIX, 976 с.

Т. 3. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1906. – XXXIX, 559 с.

 

***

Алчевська Христина Данилівна // Історія української бібліотечної справи в іменах (кінець ХІХ ст. – 1941 р.) : матеріали до біобібліогр. слов. / авт.-уклад. Л. В. Гарбар ; відп. ред. Л. А. Дубровіна ; НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукопису. – Київ, 2017. – С. 18–19.

Алчевська Христина Данилівна // Українські бібліографи: біографічні відомості, професійна діяльність, бібліографії / ред. В. О. Кононенко ; уклад. Н. І. Абдуллаєва ; М-во культури України, ДЗ «Нац. парлам. б-ка України». – Київ, 2011. – Вип. 3. – С. 5.

Бондаренко, С. К. «Читка»: свобода інтерпретації текстів у просвітницькій діяльності «Гуртку» Х. Алчевської (остання третина ХІХ ст.) / С. К. Бондаренко // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – С. 31–33.

Головко, С. И. Библиографическая модель репертуара народного и детского чтения / С. И. Головко // Библиография. – 2009. – № 1. – С. 48–54.

Головко, С. И. Библиографическое наследие Х. Д. Алчевской в историко-культурном контексте / С. И. Головко // Библиотека в контексте истории: материалы 7-й Междунар. науч. конф., Москва, 3–4 окт. 2007 г. – Москва : Пашков дом, 2007. – С. 284–293.

Ільчук, Ю. Як українських селян вчили читати: читацькі експерименти Х. Д. Алчевської, Б. Д. Грінченка і С. Я. Ан-ського на межі XIX–XX століть / Ю. Ільчук // Україна модерна / Львів. нац. ун-т ім. І. Франка, Ін-т іст. досліджень. – Харків, 2015. – Число 22 : Історія та культура читання. – С. 167–184.

Корнєйчик, І. І. Історія української бібліографії. Дожовтневий період : нариси / І. І. Корнєйчик. – Київ : Ред.-видав. від. Кн. палати УРСР, 1971. – 376 c. – Зі змісту: [Про Х. Д. Алчевську]. – С. 188–192.

Лутовинова, В. Христина Алчевська та її внесок в теорію і методику вибіркового бібліографування / В. Лутовинова // Вісн. Кн. палати. – 1998. – № 2. – С. 30–33.

Массовер, Г. Родина Алчевських на бібліотечній та видавничій ниві / Г. Массовер // Вісн. Кн. палати. – 2012. – № 6. – С. 31–33.

Машкова, М. В. История русской библиографии начала ХХ века (до октября. 1917 года) / М. В. Машкова // Москва : Книга, 1969. – 492 с. – Содержание: Что читать народу? – С. 140–144.

Новальська, Т. Українські просвітяни про вивчення «читача з народу» / Т. Новальська // Бібл. вісн. – 2004. – № 3. – С. 34-38.

Солоіденко, Г. І. Українська бібліотечна термінологія: становлення та основні етапи розвитку : монографія / Г. І. Солоіденко. – Київ : НБУВ, 2010. – 204 с. – Зміст: Алчевська Христина. – С. 185.

Х. Д. Алчевська – пропагандист кращих здобутків української демократичної літератури // Персоналії в історії національної педагогіки. 22 видатних українських педагоги / А. М. Бойко [та ін.]. – Київ, 2004. – С. 228–236.

 

Про життя і діяльність Х. Д. Алчевської

Абрамов, Я. В. Частная женская воскресная школа в Харькове и воскресные школы вообще / Я. В. Абрамов. – [3-е изд.]. – Москва : Т-во скоропеч. А. А. Левенсон, 1896. – [2], 105 с.

Вахтёрова, Э. О. Пятьдесят лет работы для народа : (к 50 лет. юбилею Х. Д. Алчевской) / [Э. Вахтерова]. – Москва : Тип. П. П. Рябушинского, 1912. – 24 с. : фот., портр.

Мазуркевич, О. Р. Визначні українські педагоги – народні просвітителі. Х. Д. Алчевська та її сподвижники / О. Р. Мазуркевич. – Київ : Знання УРСР, 1963. – 79 с. : іл.

Миропольский, С. Школа и общество. Частная Харьковская женская воскресная школа / С. Миропольский. – Санкт-Петербург : Тип. И. Н. Скороходова, 1892. – [4], 107 с.

Мухін, М. І. Педагогічні погляди і освітня діяльність Х. Д. Алчевської / М. І. Мухін. – Київ : Вища шк., 1979. – 184 с. : портр.

Салтыкова, М. О книге взрослых / М. Салтыкова. – Москва : Тип. Т-ва И. Д. Сытина, 1900. – 227 с.

Фридьева, Н. Я. Жизнь для просвещения народа : (о деятельности Х. Д. Алчевской). – Москва : Изд-во Всесоюз. кн. палаты, 1963. – 100 с., 1 л. портр.

Беззуб, Ю. Борис Грінченко в боротьбі за українську школу: стосунки з Христиною Алчевською / Ю. Беззуб // Українознавчий альманах. – Київ, 2015. – Вип. 18. – С. 133–136.

Бондар, Л. Педагогічна діяльність Христини Алчевської в контексті руху за освіту дорослих : (до 165-річчя від дня народж.) / Л. Бондар // Історико-педагогічний альманах. – Умань, 2006. – Вип. 2. – С. 65–72.

Бондар, Л. Христина Алчевська – організатор освітньої справи в Україні / Л. Бондар // Рід. шк. – 2002. – № 2. – С. 60–62.

Дім на піску видатної просвітительки : 175 років від дня народження Христини Алчевської / підгот. В. Шпак // Уряд. кур’єр. – 2016. – 9 квіт. – С. 9.

Іващенко, В. Педагогічна діяльність Христини Алчевської та її роль у розвитку української освіти в документах із фонду Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського / В. Іващенко, P. Палійчук // Вісн. Кн. палати. – 2014. – № 7. – С. 40–43.

Карачурин, Ф. С. Вклад Христины Даниловны Алчевской в культуру, образование и литературу Украины / Ф. С. Карачурин // Рус. яз. и лит. в шк. Украины. – 2010. – № 7. – С. 38–48.

Киричок, А. Христина Алчевська про проблеми формування професійної компетентності майбутнього педагога / А. Киричок // Проблеми підготовки сучасного вчителя. – Умань, 2011. – № 4 (2). – С. 239–245.

Ковалець, Л. Христина Данилівна Алчевська та її школа : (до 160-річчя від дня народж.) / Л. Ковалець // Початк. шк. – 2002. – № 3. – С. 72–74.

Кутья, О. А. Просвітницько-педагогічна спадщина Христини Данилівни Алчевської / О. А. Кутья // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – C. 26–30.

Олексієнко, О. Х. Д. Алчевська як носій національних освітніх ідей // Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія. – Вінниця, 2008. – Вип. 14. – С. 107–111.

Орєхова, Л. І. Просвітницько-педагогічний досвід Х. Д. Алчевської у сучасному освітньому просторі / Л. І. Орєхова // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми : зб. наук. пр. – Київ ; Вінниця, 2012. – Вип. 31. – С. 58–63.

Орєхова, Л. Своєрідність просвітницько-педагогічної діяльності Х. Д. Алчевської / Л. Орєхова // Проблеми підготовки сучасного вчителя. – Умань, 2012. – № 5(2). – С. 236–244.

Рукасова, С. Проблема контролю навчальних досягнень учнів у поглядах П. Каптерєва та Х. Алчевської / С. Рукасова // Проблеми сучасної педагогічної освіти : зб. статей. – Ялта, 2010. – Вип. 29, ч. 1. – С. 197–202.

Соколова, Л. Христина Алчевська. Просвітителька народу / Л. Соколова // Зрослись душею, сплелись корінням / упоряд. М. Рубанець. – Київ, 2008. – С. 190–196.

Фрадкіна, Н. В. Культуротворча діяльність недільної школи Х. Д. Алчевської / Н. В. Фрадкіна // Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Серія : Актуальні проблеми розвитку українського суспільства. – Харків, 2013. – № 6. – С. 89–93.

Чуркіна, В. Г. Дидактичні погляди на освіту для дорослих Христини Алчевської / В. Г. Чуркіна, Н. А. Водолажченко // Історико-культурна спадщина родини Алчевських: теоретичні та прикладні аспекти біографістики. – Харків, 2017. – С. 34–40.

Шарненкова, Т. Христина Алчевська та її внесок у розвиток освіти дорослих // Освіта дорослих: теорія, досвід, перспективи. – Київ, 2013. – Вип. 6. – С. 277–283.

 

Довідкові матеріали

Алчевська Христина (1843–1920) // Енциклопедія українознавства : слов. частина / голов. ред. В. Кубійович. – Репринт. відтворення вид. 1955–1984 рр. – Київ, 1993. – Т. 1. – С. 38.

Алчевська Христина Данилівна (1841–1920) // Видатні українці. Культура. Мистецтво. Освіта : довідник / ред. М. І. Преварська. – Київ, 2016. – С. 4–6.

Алчевська Христина Данилівна / О. В. Сухомлинська // Енциклопедія освіти / Акад. пед. наук України ; голов. ред. В. Г. Кремень. – Київ, 2008. – С. 20–21.

Алчевська Христина Данилівна / О. Р. Дроздовська // Енциклопедія сучасної України.– Київ, 2001. – Т. 1. – С. 401–402.

Алчевська Христина Данилівна / С. Гончаренко // Український педагогічний словник / С. Гончаренко. – Київ, 1997. – С. 23.

Алчевська Христина Данилівна // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. дані. – URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Алчевська_Христина_Данилівна (дата звернення 12.04.2021). – Назва з екрана.

Алчевська Христина Данилівна // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.]. – Київ, 2003. – Т. 1: А–В. – С. 69.

Алчевська Христина Данилівна // Укр. рад. енциклопедія : [в 12 т.]. – Вид. 2-ге. – Київ, 1977. – Т. 1. – С. 146.

Алчевська Христина Данилівна // Українська бібліотечна енциклопедія : [електрон. енциклопедія] / Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого. – Електрон. дані. – URL: https://ube.nlu.org.ua/Alphabit/А (дата звернення 12.04.2021). – Назва з екрана.

Алчевська Христина Данилівна // Українська літературна енциклопедія / редкол.: І. О. Дзеверін [та ін.]. – Київ, 1988. – Т. 1. – С. 48 : портр.

Алчевська Христина Данилівна (1841–1920) : педагог, прогрес. діячка нар. освіти, організатор і керівник нар. шк. // Українська педагогіка в персоналіях : у 2 кн. / за ред. В. О. Сухомлинської. – Київ, 2005. – С. 531–538.

Зелінська, В. О. Просвітителька народу : до 160-річчя від дня народження Х. Д. Алчевської / В. О. Зелінська // Календар знаменних і пам’ятних дат’2001. ІІ кв. – Київ, 2001. – С. 33–36.

Христина Данилівна Алчевська (1841–1920) // Персоналії в історії національної педагогіки. 22 видатних українських педагоги / А. М. Бойко [та ін.]. – Київ, 2004. – С. 208–238 : портр.

Підготувала: провідний бібліограф

відділу наукової інформації

та бібліографії Л. Б. Борисенко