Віртуальний бібліографічний список «Олександр Лазаревський – невтомний дослідник української старовини» (до 190-річчя від дня народження)

Олександр Матвійович Лазаревський народився 08(20) червня 1834 р. у с. Гирявці Чернігівської губернії, поблизу м. Конотопа. Нині це село перейменовано у Шевченкове і знаходиться у Конотопському районі Сумської області. Саме там Олександр Матвійович провів свої дитячі роки.

Предками Лазаревського були конотопські козаки Лазоренки, які значилися у козацьких реєстрах 1711 і 1736 рр. Їх нащадок Степан Лазоренко, конотопський кушнір, у 1761 р. купив землю у м. Конотопі і повернувся у стан козаків. Тоді ж він змінив прізвище на Лазоревський, яке за уявленнями XVIII ст. більше нагадувало панське походження. Дворянський титул, який згодом отримала родина Лазаревських при відсутності маєтностей не забезпечував достойного життя, тож всі зусилля були направлені на здобуття дітьми доброї освіти.

Зацікавленість Олександра Лазаревського історією України почалася ще з дитинства, тоді, серед книг що потрапили йому до рук була «История Малой России» Д. Бантиш-Каменського. Згодом О. М. Лазаревський писав про своє захоплення, та зазначав, що він до 16 років прочитав майже всі праці, які були у бібліографічному покажчику, опублікованому у «Черниговских губернских ведомостях» за 1853 р. під назвою «Опыт указателя источников для изучения Малороссийского края в историческом и географическом отношениях». Спільний інтерес до історії України духовно зблизив його з батьком, Матвієм Лазаревським. Виявом високої довіри до сина була передача йому на зберігання 17 листопада 1853 р. давніх актів «фамилій Лащинскихь, Таранскихь, Лазаревскихь и другія старія бумаги» Матвій Ілліч Лазаревський просив сина «зберечь ихь какь фамильную древность» та дав йому перші поради щодо їх зберігання та опрацювання.

Батько Олександра хоч і не здобув спеціальної освіти, проте був досить обізнаний в історичних подіях в Україні. Про це свідчить вступна частина до його незавершених мемуарів «Памяти мои», де автор здійснив короткий екскурс в історичне минуле. У мемуарах він не лише охарактеризував гетьманів Б. Хмельницького, І. Мазепу, Н. Розумовського, а й генерал-губернаторів Малоросії, які управляли Лівобережною Україною після ліквідації гетьманства. Атмосфера любові до історії України, історії власного роду та української традиції в родині Лазаревських, благовійне ставлення до архівних документів, вплинуло на формування світоглядних уявлень О. Лазаревського та на його вибір професії.

Навчаючись на історико-філологічному факультеті Петербурзького університету, інтереси студента Лазаревського все більше зосереджувалися виключно на історії України. Батько Олександра, М. І. Лазаревський підтримував захоплення сина та у листах до нього надсилав інформацію про нову літературу з історії України, різні відомості з архівних джерел. Матвій Лазаревський поступово вводив Олександра у захоплюючий світ історичної науки, ділився своїм баченням історії України, необхідності її дослідження.

Формуванню наукових інтересів Олександра Лазаревського сприяло листування з відомим істориком та археографом О. М. Бодянським. Відомий вчений у своїх листах щедро ділився зі студентом досвідом наукової роботи. Це змінило інтерес О. М. Лазаревського до історичного минулого України та сформувало схильність до археографічної діяльності. На знак поваги та подяки за цінні поради він присвятив Бодянському дві свої праці: «Указатель источников для изучения Малороссийского края» та третій том «Описания старой Малороссии». Також у формуванні наукових інтересів Олександра Матвійовича відгукувалось знайомство з любителями української старовини, такими як О. М. Маркович та Г. О. Милорадович.

Визначним впливом для О. М. Лазаревського була творчість Т. Г. Шевченка. Вірші українського поета, його малюнки, зустрічі та спілкування з ним, як відзначав Олександр Матвійович, дали напрямок його світогляду на все життя. На згадку про ці зустрічі і розмови Тарас Григорович подарував О. М. Лазаревському примірник «Кобзаря» із написом: «Чистому серцем доброму козакові Олександру Лазаревск. Кобзар Тарас».

Історик був людиною обережною і уникав будь-яких публічних кроків, які можна було б розцінити як нелояльні щодо існуючого у Російській імперії ладу. Розглядаючи в історичних роботах часи Гетьманщини, він не акцентував увагу на проблемах державності України та боротьби за її незалежність, яка закінчилась так трагічно. Але незважаючи на це, його твори за радянських часів фактично не перевидавалися, перетворившись на рідкісні бібліографічні раритети. Причини, звичайно, полягають у самих творах. Головною метою Лазаревського було зберегти у своїх роботах максимум історичної інформації, у широкому розумінні врятувати від забуття минуле України, відокремленість якої від Росії він цілком усвідомлював, хоч і називав її Малоросією. У СРСР, де панувала концепція про злиття усіх народів у єдиний радянський народ, подібні твори виявилися небажаними. Праця над джерелами Гетьманщини урівноважувала і навіть переважала історичні дослідження Лазаревського. Стосовно Лівобережної України історик, власне виконував, наскільки міг, ту роботу, якою на Правобережжі займалася Київська Археографічна комісія – вишукував документи, звертав увагу науковців, вживав заходи щодо їх збереження, готував до друку та публікував велику кількість джерел, причому робив це здебільшого як приватна людина, спираючись на допомогу меценатів (навіть публікації у київських історичних журналах «Киевская старина» та «Чтения в историческом обществе Нестора летописца» вимагали залучення коштів зі сторони, оскільки редакції могли дозволити собі тільки обмежені видатки на друкування), лише зрідка він міг використати фінансові можливості офіційних видань. Загалом, зібрана Лазаревським унікальна колекція нараховує десятки тисяч документів, що часто становлять собою єдино можливі джерела XVII-XVIII ст. до історії Гетьманщини. Колекція О. М. Лазаревського привернула увагу багатьох українських дослідників до ретельнішого вивчення історії Лівобережжя, що мало позитивний вплив для розвитку національної історичної школи.

 

З наукової спадщини О. М. Лазаревського

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] : [з наук. спадщини О. М. Лазаревського] // Ukrainika : нац. довідково-інформ. та док. ресурс архів., рукоп. і друк. джерел / Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://surl.li/twdcw (дата звернення: 27.09.2023). – Назва з екрана.

Опыт указателя источников для изучения Малороссийского края в историческом и географическом отношениях / сост. А. М. Лазаревский. – Чернигов, 1853. – 48 c. – Електрон. версія – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?Z21ID=&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=online_book&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=

0&S21P02=0&S21P03=FF=&S21STR=ukr0001579 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрану.

Описание старой Малороссии. Материалы для истории заселения, землевладения и управления : [в 3 т.] / Ал. Лазаревский. – Киев : Тип. К. Н. Милевского, 1888–1893.

Т. 1 : Полк Стародубский. – 1888. – XVI, 470, XXX, [2] с.

Т. 2 : Полк Нежинский. – 1893. – IV, 521, XXV, [5] с.

Т. 3 : [Полк Прилуцкий]. – 1893. – XIV, 426, XV c.

Замечания на исторические монографии Д. П. Миллера о малорусском дворянстве и о статутовых судах : [рец. на твори. Д. П. Міллера] / А. М. Лазаревский // Отчет комитета по присуждению премий, учрежденных Харьковским земельным банком в память двадцатипятилетия царствования Императора Александра ІІ при Императорском Харьковском университете. – Харьков, 1898. – С. 1–51. – Електрон. версія – Режим доступа: https://escriptorium.karazin.ua/handle/1237075002/1091 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Малороссийсикие переписные книги 1666 года / послесловие Ал. Лазаревского. – Киев : Тип. Император. ун-та Св. Владимира, 1900. – 109 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Malorossyiskye_perepysne_knyhy_1666_hoda_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Сведения о предках Гоголя / А. Лазаревский. // Чтения в историческом обществе Нестора Летописца – Киев, 1902. – Кн. 16, вып. 1/3.– С. 3–12. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://surl.li/tuzhf (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з экрана.

Українські посполиті (1648–1783) : іст.-прав. начерк / О. Лазаревський // Розвідки про селянство на України-Руси в XV–XVIII в. / [передм. М. С. Грушевського]. – Львів, 1902. – Ч. 2. – С. 125.

Короткі біографії братів Лазаревських / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 66–73. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Korotki_biohrafii_brativ_Lazarevskykh_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Сведения о старейших членах рода Лазаревских / О. Лазаревський // Укр. археограф. зб. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 1–18. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Svdniia_o_starishykh_chlenakh_roda_Lazarevskykh_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Спогади про конотіпців / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 56–66. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Spohady_pro_konotoptsiv_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Матеріали для біографії Т. Г. Шевченка / О. М. Лазаревський // Спогади про Тараса Шевченка. Київ, 1982. – С. 19–26. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://litopys.org.ua/shevchenko/spog02.htm (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Останній день життя Т. Г. Шевченка / О. М. Лазаревський // Спогади про Тараса Шевченка – Київ, 1982. – С. 378–379. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://litopys.org.ua/shevchenko/vosp86.htm (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Пам’яті мої = Pro domo sua : мемуар. хроніка (XVIII–XIX ст.) / М. І. Лазаревський, О. М. Лазаревський ; [передм. І. Забіяки, О. Лазаревського] ; упоряд. І. Забіяка. – Київ ; Самара : [б. в.], 2004. – 197 с. Електрон. версія. – Режим доступу: http://kobzar.ua/item/show/940 (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

І ті люди, і село те... / О. Лазаревський // Вітчизна. – 2007. – № 5/6. – С. 116–132 : іл.

 

До життєпису О. М. Лазаревського

Воронов, В. В. О. М. Лазаревський як історик та археограф : до 175-річчя з дня народж. О. Лазаревського / В. В. Воронов // Укр. іст. журн. – 2009. – № 3. – С. 48–67.

Герасименко, Н. Життєпис Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Н. Герасименко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – 2004. – Вип. 14. – С. 184–210. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Zhyttiepys_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. Лазаревський Олександр Матвійович / Н. Герасименко // Українські історики ХХ століття : біобібліогр. довід. / Ін-т історії України НАН України. – Київ, 2006. – Вип. 2, ч. 3.– С. 111–113. – (Серія : Українські історики).

Герасименко, Н. О. До історії дворянського роду Лазаревських / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2006. – № 5. – С. 199–206.

Герасименко, Н. О. Подвижник історичної науки О. М. Лазаревський : (до 170-річчя від дня народж.) / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2004. – № 4. – С. 90–103 ; № 5. – С. 16–35.

Герасименко, Н. Олександр Лазаревський: життя і творчість (1834–1902 рр.) / Н. Герасименко. – Київ : Ін-т історії України НАНУ, 2012. – 180 с. – Електорн. версія. – Режим доступу: http://history.org.ua/LiberUA/978-966-02-6490-8/978-966-02-6490-8.pdf (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Грушевський М. Памяти Олександра Лазаревського / М. Грушевський // Зап. наук. т-ва. ім. Шевченка. – 1902. – Т. 47. – С. 1–10. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron2.chtyvo.org.ua/Hrushevskyi/Pamiaty_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Денисенко, А. Істориками, як і поетами, народжуються : [з біогр. та діяльності О. М. Лазаревського] / А. Денисенко // Пам’ять століть. – 2004. – № 5. – С. 80–97.

Лазаревський, О. О. Подвижник української документалістики [Про українського історика Олександра Матвійовича Лазаревського] / О. О. Лазаревський // Україна. Наука і культура : щорічник. Вип. 35. – Київ, 2009. – С. 278–291. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/37092 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] // Знамениті, великі, геніальні люди. Найцікавіше про них! : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: http://100v.com.ua/uk/Lazarevskiy-Oleksandr-Matviyovich-person (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Лисий, І. Е. З когорти видатних істориків / І. Е. Лисий // Погляд у минуле. Історія і культура Конотопщини. – Суми, 2008. – С. 64–66. – Електорн. версія. – Режим доступу: http://surl.li/trogu (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Марченко, М. І. Видатний історик України О. М. Лазаревський / М. І. Марченко, Л. К. Полухін ; АН УРСР, Ін-т історії. – Київ : Вид-во Акад. наук УРСР, 1958. – 44 с.

Олександр Лазаревський // Видатні постаті в історії України IХ–ХIХ ст. – Київ, 2002. – С. 309–312.

Олександр Лазаревський та Чернігівщина [Електронний ресурс] // Чернігівщина туристична : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: http://surl.li/tvpvc (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Повертаючи народу історичну пам’ять: до 180-річчя від дня народж. Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] // Світ через культуру. Гуманітар. чит. зал Одес. обл. універс. наук. б-ки ім. Михайла Грушевського : блог. – Електрон. дані і програми. – Режим доступу: http://massovoodessa.blogspot.com/2014/06/180.html (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Рева, Л. Г. Видатні діячі України. Михайло Іванович Драгомиров. Олександр Матвійович Лазаревський – уродженці м. Конотопа : зб. наук. пр. / наук. ред. Н. М. Рева ; редкол.: А. І. Мокроусов, Ш. М. Акічев, Н. В. Несвідоміна ; відп. ред. А. І. Мокроусов. – Харків : Мачулін, 2016. – 144 с.

Рожнятовська, О. А. Видатний історик України : до 170-річчя від дня народж. О. М. Лазаревського (1834–1902) / О. А. Рожнятовська // Календар знаменних і пам’ятних дат. – Київ, 2004. – ІІ квартал. – С. 75–82 : фот.

Світленко, С. І. Українське інтелектуальне середовище О. М. Лазаревського / С. І. Світленко // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2012. – Т. 20, вип. 20. – С. 8–16. Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Svitlenko_Serhii/Ukrainske_intelektualne_seredovysche_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Світленко, С. І. Українське інтелектуальне середовище О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / С. І. Світленко // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2012. – Т. 20, вип. 20. – С. 8–16.

Світленко, С. О. М. Лазаревський в українському інтелектуальному середовищі / С. Світленко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – 2010. – Вип. 20. – С. 88–99.

Турчин, А. Народився Олександр Лазаревський – історик, генеалог, уродженець Конотопщини [Електронний ресурс] / А. Турчин // Всі Суми. Панорама-медіа : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: https://rama.com.ua/kalendar_istor_podiy/narodivsja-oleksandr-lazarevskij-istorik-genealog-urodzhenec-konotopshhini/ (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Хорунжий, Ю. Працьовитий рід Лазаревських / Ю. Хорунжий // Мужі чину : історичні пар суни. – 2-ге вид. – Київ, 2005. – С. 32–46. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://surl.li/tvpub (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрану.

Чуйко, Т. Вони жили за законами шляхетності [Т. Шевченко і О. Лазаревський] / Т. Чуйко // Культура і життя. – 2009. – 20 трав. – С. 5.

Шевелєва, М. Олександр Лазаревський – невтомний дослідник української старовини [Електронний ресурс] / М. Шевелєва // Український інтерес : блог. – Електрон. дані і програми. – Режим доступу: https://uain.press/blogs/oleksandr-lazarevskyj-nevtomnyj-doslidnyk-ukrayinskoyi-starovyny-1270478 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

 

Дослідження наукового спадку О. М. Лазаревського

Олександр Матвійович Лазаревський належить до тих істориків, ім’я яких неможливо не знати при вивченні історії Лівобережної України часів Гетьманщини. Його внесок у висвітлення української історії складається з багатьох історичних праць та джерелознавчих публікацій. Останні були тісно пов’язані з його активними пошуками нових джерел української історії, які він намагався не тільки оприлюднити, а й зберегти для наступних поколінь. Власне, й самі історичні твори Лазаревського, що були так насичені фактами, взятими з неопублікованих часто унікальних документів, стали безцінним джерелом, після того, як багато з них з плином часу загинуло. Стосовно збереження істориком джерел з минулого України, треба відзначити велику цінність його документальної колекції, яку він збирав протягом усього життя. Історик ніколи не легковажив джерельними свідченнями, і якщо йому траплялися джерела, які вказували на помилковість його попередніх поглядів, він був готовий повідомити про ці документи, визначаючи, що за браком інформації раніше помилявся. В його працях поверталася забута епоха, відновлювалася історія суспільних інститутів та регіонів. [В. Ринчевич]

Білокінь, С. «Українські збірники» О. Лазаревського / С. Білокінь // Сіверянський літопис. – 1995. – № 6. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Bilokin_Serhii/Ukrainski_zbirnyky_O_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Буряк, Л. І. Історична фемінологія у науковій спадщині Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Л. І. Буряк // Рукописна та книжкова спадщина України / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукопису. – Київ, 2009. – Вип. 13. – С. 241–260.

Воронов, В. І. Д. І. Багалій versus / de О. М. Лазаревський: «поле дискусій» в українській історіографії доби класичного позитивізму [Електронний ресурс] / В. І. Воронов // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2015. – Т. 23, вип. 23. – С. 168–178.

Воронов, В. І. О. М. Лазаревський як дослідник української генеалогії та історичної біографістики / В. І. Воронов // Микола Павлович Ковальський : Ad gloriam... Ad honores... Ad memorandum... / за ред. Г. К. Швидько. – Дніпропетровськ : Ліра ЛТД, 2007. – С. 249–273. Електрон. дані. – Режим доступу: http://surl.li/tvpnv (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрану.

Воронов, В. І. Опубліковані й архівні історико-бібліографічні праці О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / В. І. Воронов // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2010. – Т. 18, вип. 18. – С. 239–246.

Воронов, В. Селянство як соціальна верства Лівобережної України у працях Олександра Лазаревського / В. Воронов // Українська історична наука на сучасному етапі розвитку : ІІ Міжнар. наук. конгрес укр. істориків / Укр. іст. т-во [та ін.]. – Кам’янець-Подільський ; Київ ; Острог, 2005. – Т. 1. – С. 270–277.

Герасименко, Н. Діяльність П. О. Рум’янцева в Лівобережній Україні у висвітленні О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. – 2010. – Вип. 20. – С. 342–353. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Diialnist_P_O_Rumiantseva_na_Livoberezhnii_Ukraini_u_vysvitlenni_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. О. Справа Андрія Безбородька у висвітленні Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2010. – № 3. – С. 166–174.

Дзира, І. Я. Українські літописи в науковій спадщині Олександра Лазаревського / І. Я. Дзира // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст.: зб. наук. пр. – 2009. – Вип. 16. – С. 416–429. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Dzyra_Ivan/Ukrainski_litopysy_v_naukovii_spadschyni_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Дзира, І. Я. Українські літописи в науковій спадщині Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / І. Я. Дзира // Проблеми історії України XIX – початку XX ст. – 2009. – Вип. 16. – С. 416–429.

Дмитрієнко, М. Портретний живопис як джерело генеалогічних досліджень О. М. Лазаревського / М. Дмитрієнко, О. Походяща // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2010. – С. 95–110. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Dmytriienko_Mariia/Portretnyi_zhyvopys_iak_dzherelo_henealohichnykh_doslidzhen_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Кучинський, М. Журнал «Киевская старина» і О. М. Лазаревський / М. Кучинський // Сіверянський літопис. – 1999. – № 4. – С. 58–66. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Kuchynskyi_Mykola/Zhurnal_Kyevskaia_staryna_i_OM_Lazarevskyi/ (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Леськів, М. М. Дослідник Лівобережної України XVII–XVIII ст. Олександр Лазаревський [Електронний ресурс] / М. М. Леськів // Вісн. Львів. комерц. акад. Серія : Гуманітарні науки. – 2014. – Вип. 12. – С. 69–74.

Мицик, Ю. З опису Батуринської сотні О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2014. – № 6. – С. 364–372.

Мицик, Ю. Опис Батурина в класичній праці О. О. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2015. – № 6. – С. 202–217.

Мицик, Ю. Початок опису Ніжинського полку у класичному творі О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Ніжин. старовина. – 2014. – Вип. 17. – С. 86–94 ; 2015. – Вип. 19. – С. 139–146.

Мицик, Ю. Призабута історико-краєзнавча спадщина / Ю. Мицик // Краєзнавство : наук. журн. – 2008. – № 1/4. – С. 61–69.

Ринсевич, В. Джерелознавчі аспекти наукової діяльності О. М. Лазаревського на Лівобережній Україні / В. Ринсевич // Сіверянський літопис. – 1999. – № 4. – С. 43–57. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/4923 (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Ринсевич, В. Розпорядчі документи сотників Гетьманщини другої половини XVIII століття (за колекцією О. Лазаревського) / В. Ринсевич // Київська старовина. – 2000. – № 1. – С. 30–35.

Сарбей, В. Г. Історичні погляди О. М. Лазаревського / В. Г. Сарбей ; АН УРСР, Ін-т історії. – Київ : Вид-во АН УРСР, 1961. – 192 с.

Сенченко, М. Славетні сторінки історії / М. Сенченко // Вісн. Кн. палати. – 2017. – № 2. – С. 5–6.

Тарасенко, О. Щоденник О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / О. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2016. – № 6. – С. 138–143.

Ткаченко, М. Список праць О. М. Лазаревського і праць про нього / М. Ткаченко // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. LI–LXXX. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Tkachenko_Mykola/Spysok_prats_O_M_Lazarevskoho_i_prats_pro_noho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Усенко, І. Переяславська Угода 1654 року та державницько-правові інститути козацької України XVII - XVIII ст. у працях українських істориків права / І. Усенко // Молода нація : альманах – 2003. – №3 (28). – С. 40–55.

Федоренко, П. О. М. Лазаревський та культурні цінності Чернігівщини / П. Федоренко // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. XXII–L. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Fedorenko_Pavlo/OM_Lazarevskyi_ta_kulturni_tsinnosti_Chernihivschyny.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Ясь, О. В. Два образи старої України: візії О. Лазаревського й О. Оглобина / О. В. Ясь // Укр. іст. журн. – 2009. – Вип. 3, (№486). – С. 67–92. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron3.chtyvo.org.ua/Yas_Oleksii/Dva_obrazy_Staroi_Ukrainy_vizii_O_Lazarevskoho_i_O_Ohloblyna.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

 

З епістолярної спадщини О. М. Лазаревського

Герасименко, Н. Епістолярні джерела у науковій спадщині О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Історіограф. дослідж. в Україні: Зб. наук. пр. – 2007. – Вип. 17. – С. 106–120. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Epistoliarni_dzherela_u_naukovii_spadschyni_OM_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Листи Олександра Лазаревського / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 264–370. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Lysty_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Листи Володимира Антоновича до Олександра Лазаревського за 1883–1895 роки / В. Антонович // Син України: Володимир Боніфатійович Антонович / упоряд.: В. Короткий, В. Ульяновський. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 276, 277.

Герасименко, Н. О. Листи Д. І. Багалія: з епістолярної спадщини О. М. Лазаревського / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2008. – № 1. – С. 113–123.

Герасименко, Н. Листи Г. П. Житецького: з епістолярної спадщини О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики : зб. наук. пр. – 2009. – Вип. 16. – С. 141–166. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Lysty_HP_Zhytetskoho_z_epistoliarnoi_spadschyny_OM_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. О. Невидані листи О. І. Ханенка до О. М. Лазаревського / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2009. – Вип. 3, (№486). – 92–108. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://history.org.ua/JournALL/journal/2009/3/8.pdf (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

 

Постать О. М. Лазаревського в довідникових виданнях

Бутич, І. Л. Лазаревський Олександр Матвійович / І. Л. Бутич // Енциклопедія сучасної України / редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ : Ін-т енциклопед. дослідж. НАН України, 2016. – Т. 16. – С. 463, 464 : фот.

Герасименко, Н. О. Лазаревський Олександр Матвійович // Енциклопедія історії України / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2009. – Т. 6. – С. 28–30. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Lazarevsky_O_M (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Зворський, С. Л. Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] / С. Л. Зворський // Українська бібліотечна енциклопедія : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ube.nlu.org.ua/article/Лазаревський%20Олександр%20Матвійович (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Лазаревський_Олександр_Матвійович (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Провідники духовності в Україні : довідник / редкол.: І. Ф. Курас, М. О. Багмет, В. І. Гусєв [та ін.] ; за ред. І. Ф. Кураса. – Київ : Вища шк., 2003. – 783 с.

 

Підготувала зав. відділом наукової інформації та бібліографії Тетяна Мазур

 

Поділитися:

Олександр Лазаревський – невтомний дослідник української старовини


Олександр Матвійович Лазаревський народився 08(20) червня 1834 р. у с. Гирявці Чернігівської губернії, поблизу м. Конотопа. Нині це село перейменовано у Шевченкове і знаходиться у Конотопському районі Сумської області. Саме там Олександр Матвійович провів свої дитячі роки.

Предками Лазаревського були конотопські козаки Лазоренки, які значилися у козацьких реєстрах 1711 і 1736 рр. Їх нащадок Степан Лазоренко, конотопський кушнір, у 1761 р. купив землю у м. Конотопі і повернувся у стан козаків. Тоді ж він змінив прізвище на Лазоревський, яке за уявленнями XVIII ст. більше нагадувало панське походження. Дворянський титул, який згодом отримала родина Лазаревських при відсутності маєтностей не забезпечував достойного життя, тож всі зусилля були направлені на здобуття дітьми доброї освіти.

Зацікавленість Олександра Лазаревського історією України почалася ще з дитинства, тоді, серед книг що потрапили йому до рук була «История Малой России» Д. Бантиш-Каменського. Згодом О. М. Лазаревський писав про своє захоплення, та зазначав, що він до 16 років прочитав майже всі праці, які були у бібліографічному покажчику, опублікованому у «Черниговских губернских ведомостях» за 1853 р. під назвою «Опыт указателя источников для изучения Малороссийского края в историческом и географическом отношениях». Спільний інтерес до історії України духовно зблизив його з батьком, Матвієм Лазаревським. Виявом високої довіри до сина була передача йому на зберігання 17 листопада 1853 р. давніх актів «фамилій Лащинскихь, Таранскихь, Лазаревскихь и другія старія бумаги» Матвій Ілліч Лазаревський просив сина «зберечь ихь какь фамильную древность» та дав йому перші поради щодо їх зберігання та опрацювання.

Батько Олександра хоч і не здобув спеціальної освіти, проте був досить обізнаний в історичних подіях в Україні. Про це свідчить вступна частина до його незавершених мемуарів «Памяти мои», де автор здійснив короткий екскурс в історичне минуле. У мемуарах він не лише охарактеризував гетьманів Б. Хмельницького, І. Мазепу, Н. Розумовського, а й генерал-губернаторів Малоросії, які управляли Лівобережною Україною після ліквідації гетьманства. Атмосфера любові до історії України, історії власного роду та української традиції в родині Лазаревських, благовійне ставлення до архівних документів, вплинуло на формування світоглядних уявлень О. Лазаревського та на його вибір професії.

Навчаючись на історико-філологічному факультеті Петербурзького університету, інтереси студента Лазаревського все більше зосереджувалися виключно на історії України. Батько Олександра, М. І. Лазаревський підтримував захоплення сина та у листах до нього надсилав інформацію про нову літературу з історії України, різні відомості з архівних джерел. Матвій Лазаревський поступово вводив Олександра у захоплюючий світ історичної науки, ділився своїм баченням історії України, необхідності її дослідження.

Формуванню наукових інтересів Олександра Лазаревського сприяло листування з відомим істориком та археографом О. М. Бодянським. Відомий вчений у своїх листах щедро ділився зі студентом досвідом наукової роботи. Це змінило інтерес О. М. Лазаревського до історичного минулого України та сформувало схильність до археографічної діяльності. На знак поваги та подяки за цінні поради він присвятив Бодянському дві свої праці: «Указатель источников для изучения Малороссийского края» та третій том «Описания старой Малороссии». Також у формуванні наукових інтересів Олександра Матвійовича відгукувалось знайомство з любителями української старовини, такими як О. М. Маркович та Г. О. Милорадович.

Визначним впливом для О. М. Лазаревського була творчість Т. Г. Шевченка. Вірші українського поета, його малюнки, зустрічі та спілкування з ним, як відзначав Олександр Матвійович, дали напрямок його світогляду на все життя. На згадку про ці зустрічі і розмови Тарас Григорович подарував О. М. Лазаревському примірник «Кобзаря» із написом: «Чистому серцем доброму козакові Олександру Лазаревск. Кобзар Тарас».

Історик був людиною обережною і уникав будь-яких публічних кроків, які можна було б розцінити як нелояльні щодо існуючого у Російській імперії ладу. Розглядаючи в історичних роботах часи Гетьманщини, він не акцентував увагу на проблемах державності України та боротьби за її незалежність, яка закінчилась так трагічно. Але незважаючи на це, його твори за радянських часів фактично не перевидавалися, перетворившись на рідкісні бібліографічні раритети. Причини, звичайно, полягають у самих творах. Головною метою Лазаревського було зберегти у своїх роботах максимум історичної інформації, у широкому розумінні врятувати від забуття минуле України, відокремленість якої від Росії він цілком усвідомлював, хоч і називав її Малоросією. У СРСР, де панувала концепція про злиття усіх народів у єдиний радянський народ, подібні твори виявилися небажаними. Праця над джерелами Гетьманщини урівноважувала і навіть переважала історичні дослідження Лазаревського. Стосовно Лівобережної України історик, власне виконував, наскільки міг, ту роботу, якою на Правобережжі займалася Київська Археографічна комісія – вишукував документи, звертав увагу науковців, вживав заходи щодо їх збереження, готував до друку та публікував велику кількість джерел, причому робив це здебільшого як приватна людина, спираючись на допомогу меценатів (навіть публікації у київських історичних журналах «Киевская старина» та «Чтения в историческом обществе Нестора летописца» вимагали залучення коштів зі сторони, оскільки редакції могли дозволити собі тільки обмежені видатки на друкування), лише зрідка він міг використати фінансові можливості офіційних видань. Загалом, зібрана Лазаревським унікальна колекція нараховує десятки тисяч документів, що часто становлять собою єдино можливі джерела XVII-XVIII ст. до історії Гетьманщини. Колекція О. М. Лазаревського привернула увагу багатьох українських дослідників до ретельнішого вивчення історії Лівобережжя, що мало позитивний вплив для розвитку національної історичної школи.

 

З наукової спадщини О. М. Лазаревського

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] : [з наук. спадщини О. М. Лазаревського] // Ukrainika : нац. довідково-інформ. та док. ресурс архів., рукоп. і друк. джерел / Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://surl.li/twdcw (дата звернення: 27.09.2023). – Назва з екрана.

Опыт указателя источников для изучения Малороссийского края в историческом и географическом отношениях / сост. А. М. Лазаревский. – Чернигов, 1853. – 48 c. – Електрон. версія – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/ua/elib.exe?Z21ID=&I21DBN=UKRLIB&P21DBN=UKRLIB&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=online_book&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=

0&S21P02=0&S21P03=FF=&S21STR=ukr0001579 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрану.

Описание старой Малороссии. Материалы для истории заселения, землевладения и управления : [в 3 т.] / Ал. Лазаревский. – Киев : Тип. К. Н. Милевского, 1888–1893.

Т. 1 : Полк Стародубский. – 1888. – XVI, 470, XXX, [2] с.

Т. 2 : Полк Нежинский. – 1893. – IV, 521, XXV, [5] с.

Т. 3 : [Полк Прилуцкий]. – 1893. – XIV, 426, XV c.

Замечания на исторические монографии Д. П. Миллера о малорусском дворянстве и о статутовых судах : [рец. на твори. Д. П. Міллера] / А. М. Лазаревский // Отчет комитета по присуждению премий, учрежденных Харьковским земельным банком в память двадцатипятилетия царствования Императора Александра ІІ при Императорском Харьковском университете. – Харьков, 1898. – С. 1–51. – Електрон. версія – Режим доступа: https://escriptorium.karazin.ua/handle/1237075002/1091 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Малороссийсикие переписные книги 1666 года / послесловие Ал. Лазаревского. – Киев : Тип. Император. ун-та Св. Владимира, 1900. – 109 с. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Malorossyiskye_perepysne_knyhy_1666_hoda_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Сведения о предках Гоголя / А. Лазаревский. // Чтения в историческом обществе Нестора Летописца – Киев, 1902. – Кн. 16, вып. 1/3.– С. 3–12. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://surl.li/tuzhf (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з экрана.

Українські посполиті (1648–1783) : іст.-прав. начерк / О. Лазаревський // Розвідки про селянство на України-Руси в XV–XVIII в. / [передм. М. С. Грушевського]. – Львів, 1902. – Ч. 2. – С. 125.

Короткі біографії братів Лазаревських / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 66–73. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Korotki_biohrafii_brativ_Lazarevskykh_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Сведения о старейших членах рода Лазаревских / О. Лазаревський // Укр. археограф. зб. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 1–18. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Svdniia_o_starishykh_chlenakh_roda_Lazarevskykh_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Спогади про конотіпців / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 56–66. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Spohady_pro_konotoptsiv_ros.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Матеріали для біографії Т. Г. Шевченка / О. М. Лазаревський // Спогади про Тараса Шевченка. Київ, 1982. – С. 19–26. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://litopys.org.ua/shevchenko/spog02.htm (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Останній день життя Т. Г. Шевченка / О. М. Лазаревський // Спогади про Тараса Шевченка – Київ, 1982. – С. 378–379. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://litopys.org.ua/shevchenko/vosp86.htm (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Пам’яті мої = Pro domo sua : мемуар. хроніка (XVIII–XIX ст.) / М. І. Лазаревський, О. М. Лазаревський ; [передм. І. Забіяки, О. Лазаревського] ; упоряд. І. Забіяка. – Київ ; Самара : [б. в.], 2004. – 197 с. Електрон. версія. – Режим доступу: http://kobzar.ua/item/show/940 (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

І ті люди, і село те... / О. Лазаревський // Вітчизна. – 2007. – № 5/6. – С. 116–132 : іл.

 

До життєпису О. М. Лазаревського

Воронов, В. В. О. М. Лазаревський як історик та археограф : до 175-річчя з дня народж. О. Лазаревського / В. В. Воронов // Укр. іст. журн. – 2009. – № 3. – С. 48–67.

Герасименко, Н. Життєпис Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Н. Герасименко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – 2004. – Вип. 14. – С. 184–210. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Zhyttiepys_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. Лазаревський Олександр Матвійович / Н. Герасименко // Українські історики ХХ століття : біобібліогр. довід. / Ін-т історії України НАН України. – Київ, 2006. – Вип. 2, ч. 3.– С. 111–113. – (Серія : Українські історики).

Герасименко, Н. О. До історії дворянського роду Лазаревських / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2006. – № 5. – С. 199–206.

Герасименко, Н. О. Подвижник історичної науки О. М. Лазаревський : (до 170-річчя від дня народж.) / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2004. – № 4. – С. 90–103 ; № 5. – С. 16–35.

Герасименко, Н. Олександр Лазаревський: життя і творчість (1834–1902 рр.) / Н. Герасименко. – Київ : Ін-т історії України НАНУ, 2012. – 180 с. – Електорн. версія. – Режим доступу: http://history.org.ua/LiberUA/978-966-02-6490-8/978-966-02-6490-8.pdf (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Грушевський М. Памяти Олександра Лазаревського / М. Грушевський // Зап. наук. т-ва. ім. Шевченка. – 1902. – Т. 47. – С. 1–10. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron2.chtyvo.org.ua/Hrushevskyi/Pamiaty_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Денисенко, А. Істориками, як і поетами, народжуються : [з біогр. та діяльності О. М. Лазаревського] / А. Денисенко // Пам’ять століть. – 2004. – № 5. – С. 80–97.

Лазаревський, О. О. Подвижник української документалістики [Про українського історика Олександра Матвійовича Лазаревського] / О. О. Лазаревський // Україна. Наука і культура : щорічник. Вип. 35. – Київ, 2009. – С. 278–291. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/37092 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] // Знамениті, великі, геніальні люди. Найцікавіше про них! : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: http://100v.com.ua/uk/Lazarevskiy-Oleksandr-Matviyovich-person (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Лисий, І. Е. З когорти видатних істориків / І. Е. Лисий // Погляд у минуле. Історія і культура Конотопщини. – Суми, 2008. – С. 64–66. – Електорн. версія. – Режим доступу: http://surl.li/trogu (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Марченко, М. І. Видатний історик України О. М. Лазаревський / М. І. Марченко, Л. К. Полухін ; АН УРСР, Ін-т історії. – Київ : Вид-во Акад. наук УРСР, 1958. – 44 с.

Олександр Лазаревський // Видатні постаті в історії України IХ–ХIХ ст. – Київ, 2002. – С. 309–312.

Олександр Лазаревський та Чернігівщина [Електронний ресурс] // Чернігівщина туристична : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: http://surl.li/tvpvc (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Повертаючи народу історичну пам’ять: до 180-річчя від дня народж. Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] // Світ через культуру. Гуманітар. чит. зал Одес. обл. універс. наук. б-ки ім. Михайла Грушевського : блог. – Електрон. дані і програми. – Режим доступу: http://massovoodessa.blogspot.com/2014/06/180.html (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Рева, Л. Г. Видатні діячі України. Михайло Іванович Драгомиров. Олександр Матвійович Лазаревський – уродженці м. Конотопа : зб. наук. пр. / наук. ред. Н. М. Рева ; редкол.: А. І. Мокроусов, Ш. М. Акічев, Н. В. Несвідоміна ; відп. ред. А. І. Мокроусов. – Харків : Мачулін, 2016. – 144 с.

Рожнятовська, О. А. Видатний історик України : до 170-річчя від дня народж. О. М. Лазаревського (1834–1902) / О. А. Рожнятовська // Календар знаменних і пам’ятних дат. – Київ, 2004. – ІІ квартал. – С. 75–82 : фот.

Світленко, С. І. Українське інтелектуальне середовище О. М. Лазаревського / С. І. Світленко // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2012. – Т. 20, вип. 20. – С. 8–16. Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Svitlenko_Serhii/Ukrainske_intelektualne_seredovysche_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Світленко, С. І. Українське інтелектуальне середовище О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / С. І. Світленко // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2012. – Т. 20, вип. 20. – С. 8–16.

Світленко, С. О. М. Лазаревський в українському інтелектуальному середовищі / С. Світленко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – 2010. – Вип. 20. – С. 88–99.

Турчин, А. Народився Олександр Лазаревський – історик, генеалог, уродженець Конотопщини [Електронний ресурс] / А. Турчин // Всі Суми. Панорама-медіа : [вебсайт]. – Електорн. дані і програми. – Режим доступу: https://rama.com.ua/kalendar_istor_podiy/narodivsja-oleksandr-lazarevskij-istorik-genealog-urodzhenec-konotopshhini/ (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрана.

Хорунжий, Ю. Працьовитий рід Лазаревських / Ю. Хорунжий // Мужі чину : історичні пар суни. – 2-ге вид. – Київ, 2005. – С. 32–46. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://surl.li/tvpub (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрану.

Чуйко, Т. Вони жили за законами шляхетності [Т. Шевченко і О. Лазаревський] / Т. Чуйко // Культура і життя. – 2009. – 20 трав. – С. 5.

Шевелєва, М. Олександр Лазаревський – невтомний дослідник української старовини [Електронний ресурс] / М. Шевелєва // Український інтерес : блог. – Електрон. дані і програми. – Режим доступу: https://uain.press/blogs/oleksandr-lazarevskyj-nevtomnyj-doslidnyk-ukrayinskoyi-starovyny-1270478 (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

 

Дослідження наукового спадку О. М. Лазаревського

Олександр Матвійович Лазаревський належить до тих істориків, ім’я яких неможливо не знати при вивченні історії Лівобережної України часів Гетьманщини. Його внесок у висвітлення української історії складається з багатьох історичних праць та джерелознавчих публікацій. Останні були тісно пов’язані з його активними пошуками нових джерел української історії, які він намагався не тільки оприлюднити, а й зберегти для наступних поколінь. Власне, й самі історичні твори Лазаревського, що були так насичені фактами, взятими з неопублікованих часто унікальних документів, стали безцінним джерелом, після того, як багато з них з плином часу загинуло. Стосовно збереження істориком джерел з минулого України, треба відзначити велику цінність його документальної колекції, яку він збирав протягом усього життя. Історик ніколи не легковажив джерельними свідченнями, і якщо йому траплялися джерела, які вказували на помилковість його попередніх поглядів, він був готовий повідомити про ці документи, визначаючи, що за браком інформації раніше помилявся. В його працях поверталася забута епоха, відновлювалася історія суспільних інститутів та регіонів. [В. Ринчевич]

Білокінь, С. «Українські збірники» О. Лазаревського / С. Білокінь // Сіверянський літопис. – 1995. – № 6. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Bilokin_Serhii/Ukrainski_zbirnyky_O_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Буряк, Л. І. Історична фемінологія у науковій спадщині Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Л. І. Буряк // Рукописна та книжкова спадщина України / НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукопису. – Київ, 2009. – Вип. 13. – С. 241–260.

Воронов, В. І. Д. І. Багалій versus / de О. М. Лазаревський: «поле дискусій» в українській історіографії доби класичного позитивізму [Електронний ресурс] / В. І. Воронов // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2015. – Т. 23, вип. 23. – С. 168–178.

Воронов, В. І. О. М. Лазаревський як дослідник української генеалогії та історичної біографістики / В. І. Воронов // Микола Павлович Ковальський : Ad gloriam... Ad honores... Ad memorandum... / за ред. Г. К. Швидько. – Дніпропетровськ : Ліра ЛТД, 2007. – С. 249–273. Електрон. дані. – Режим доступу: http://surl.li/tvpnv (дата звернення: 21.05.2024). – Назва з екрану.

Воронов, В. І. Опубліковані й архівні історико-бібліографічні праці О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / В. І. Воронов // Вісн. Дніпропетр. ун-ту. Серія : Історія та археологія. – 2010. – Т. 18, вип. 18. – С. 239–246.

Воронов, В. Селянство як соціальна верства Лівобережної України у працях Олександра Лазаревського / В. Воронов // Українська історична наука на сучасному етапі розвитку : ІІ Міжнар. наук. конгрес укр. істориків / Укр. іст. т-во [та ін.]. – Кам’янець-Подільський ; Київ ; Острог, 2005. – Т. 1. – С. 270–277.

Герасименко, Н. Діяльність П. О. Рум’янцева в Лівобережній Україні у висвітленні О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Історіографічні дослідження в Україні : зб. наук. пр. – 2010. – Вип. 20. – С. 342–353. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Diialnist_P_O_Rumiantseva_na_Livoberezhnii_Ukraini_u_vysvitlenni_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. О. Справа Андрія Безбородька у висвітленні Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2010. – № 3. – С. 166–174.

Дзира, І. Я. Українські літописи в науковій спадщині Олександра Лазаревського / І. Я. Дзира // Проблеми історії України ХІХ – початку ХХ ст.: зб. наук. пр. – 2009. – Вип. 16. – С. 416–429. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Dzyra_Ivan/Ukrainski_litopysy_v_naukovii_spadschyni_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Дзира, І. Я. Українські літописи в науковій спадщині Олександра Лазаревського [Електронний ресурс] / І. Я. Дзира // Проблеми історії України XIX – початку XX ст. – 2009. – Вип. 16. – С. 416–429.

Дмитрієнко, М. Портретний живопис як джерело генеалогічних досліджень О. М. Лазаревського / М. Дмитрієнко, О. Походяща // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики : зб. наук. пр. / НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2010. – С. 95–110. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Dmytriienko_Mariia/Portretnyi_zhyvopys_iak_dzherelo_henealohichnykh_doslidzhen_O_M_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Кучинський, М. Журнал «Киевская старина» і О. М. Лазаревський / М. Кучинський // Сіверянський літопис. – 1999. – № 4. – С. 58–66. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Kuchynskyi_Mykola/Zhurnal_Kyevskaia_staryna_i_OM_Lazarevskyi/ (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Леськів, М. М. Дослідник Лівобережної України XVII–XVIII ст. Олександр Лазаревський [Електронний ресурс] / М. М. Леськів // Вісн. Львів. комерц. акад. Серія : Гуманітарні науки. – 2014. – Вип. 12. – С. 69–74.

Мицик, Ю. З опису Батуринської сотні О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2014. – № 6. – С. 364–372.

Мицик, Ю. Опис Батурина в класичній праці О. О. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2015. – № 6. – С. 202–217.

Мицик, Ю. Початок опису Ніжинського полку у класичному творі О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / Ю. Мицик, І. Тарасенко // Ніжин. старовина. – 2014. – Вип. 17. – С. 86–94 ; 2015. – Вип. 19. – С. 139–146.

Мицик, Ю. Призабута історико-краєзнавча спадщина / Ю. Мицик // Краєзнавство : наук. журн. – 2008. – № 1/4. – С. 61–69.

Ринсевич, В. Джерелознавчі аспекти наукової діяльності О. М. Лазаревського на Лівобережній Україні / В. Ринсевич // Сіверянський літопис. – 1999. – № 4. – С. 43–57. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/4923 (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Ринсевич, В. Розпорядчі документи сотників Гетьманщини другої половини XVIII століття (за колекцією О. Лазаревського) / В. Ринсевич // Київська старовина. – 2000. – № 1. – С. 30–35.

Сарбей, В. Г. Історичні погляди О. М. Лазаревського / В. Г. Сарбей ; АН УРСР, Ін-т історії. – Київ : Вид-во АН УРСР, 1961. – 192 с.

Сенченко, М. Славетні сторінки історії / М. Сенченко // Вісн. Кн. палати. – 2017. – № 2. – С. 5–6.

Тарасенко, О. Щоденник О. М. Лазаревського [Електронний ресурс] / О. Тарасенко // Сіверянський літопис. – 2016. – № 6. – С. 138–143.

Ткаченко, М. Список праць О. М. Лазаревського і праць про нього / М. Ткаченко // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. LI–LXXX. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Tkachenko_Mykola/Spysok_prats_O_M_Lazarevskoho_i_prats_pro_noho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Усенко, І. Переяславська Угода 1654 року та державницько-правові інститути козацької України XVII - XVIII ст. у працях українських істориків права / І. Усенко // Молода нація : альманах – 2003. – №3 (28). – С. 40–55.

Федоренко, П. О. М. Лазаревський та культурні цінності Чернігівщини / П. Федоренко // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. XXII–L. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Fedorenko_Pavlo/OM_Lazarevskyi_ta_kulturni_tsinnosti_Chernihivschyny.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Ясь, О. В. Два образи старої України: візії О. Лазаревського й О. Оглобина / О. В. Ясь // Укр. іст. журн. – 2009. – Вип. 3, (№486). – С. 67–92. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron3.chtyvo.org.ua/Yas_Oleksii/Dva_obrazy_Staroi_Ukrainy_vizii_O_Lazarevskoho_i_O_Ohloblyna.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

 

З епістолярної спадщини О. М. Лазаревського

Герасименко, Н. Епістолярні джерела у науковій спадщині О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Історіограф. дослідж. в Україні: Зб. наук. пр. – 2007. – Вип. 17. – С. 106–120. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Epistoliarni_dzherela_u_naukovii_spadschyni_OM_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Листи Олександра Лазаревського / О. Лазаревський // Український археографічний збірник. – Київ, 1927. – Т. 2. – С. 264–370. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Lazarevskyi_Oleksandr/Lysty_Oleksandra_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

Листи Володимира Антоновича до Олександра Лазаревського за 1883–1895 роки / В. Антонович // Син України: Володимир Боніфатійович Антонович / упоряд.: В. Короткий, В. Ульяновський. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 276, 277.

Герасименко, Н. О. Листи Д. І. Багалія: з епістолярної спадщини О. М. Лазаревського / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2008. – № 1. – С. 113–123.

Герасименко, Н. Листи Г. П. Житецького: з епістолярної спадщини О. М. Лазаревського / Н. Герасименко // Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики : зб. наук. пр. – 2009. – Вип. 16. – С. 141–166. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://shron1.chtyvo.org.ua/Herasymenko_Nelia/Lysty_HP_Zhytetskoho_z_epistoliarnoi_spadschyny_OM_Lazarevskoho.pdf? (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Герасименко, Н. О. Невидані листи О. І. Ханенка до О. М. Лазаревського / Н. О. Герасименко // Укр. іст. журн. – 2009. – Вип. 3, (№486). – 92–108. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://history.org.ua/JournALL/journal/2009/3/8.pdf (дата звернення: 14.05.2024). – Назва з екрана.

 

Постать О. М. Лазаревського в довідникових виданнях

Бутич, І. Л. Лазаревський Олександр Матвійович / І. Л. Бутич // Енциклопедія сучасної України / редкол.: І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ : Ін-т енциклопед. дослідж. НАН України, 2016. – Т. 16. – С. 463, 464 : фот.

Герасименко, Н. О. Лазаревський Олександр Матвійович // Енциклопедія історії України / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2009. – Т. 6. – С. 28–30. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://www.history.org.ua/?termin=Lazarevsky_O_M (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Зворський, С. Л. Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] / С. Л. Зворський // Українська бібліотечна енциклопедія : [вебсайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://ube.nlu.org.ua/article/Лазаревський%20Олександр%20Матвійович (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Лазаревський Олександр Матвійович [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Лазаревський_Олександр_Матвійович (дата звернення: 15.05.2024). – Назва з екрана.

Провідники духовності в Україні : довідник / редкол.: І. Ф. Курас, М. О. Багмет, В. І. Гусєв [та ін.] ; за ред. І. Ф. Кураса. – Київ : Вища шк., 2003. – 783 с.

 

Підготувала зав. відділом наукової інформації та бібліографії Тетяна Мазур