Легенда аграрної України

 

До 80-річчя П. Т. Саблука, доктора економічних наук, професора, академіка УААН, Героя України

У віночку вкраїнського Поділля

Як тихий пролісок, село Потоки

Шумлять жита і терпко пахне зілля

Край шляху – маяки тополь високих.

І. М. Оленчук

У розвитку науки, як у кожній іншій сфері людської діяльності, визначальна роль належить особистостям, їхньому таланту, здібностям формувати нові напрями досліджень, організовувати зосередження кадрового персоналу на найбільш важливих наукових проблемах розвитку суспільства. Такими рисами наділений відомий в Україні та за її межами вчений економіст-аграрник, доктор економічних наук, професор, академік НААН, заслужений діяч науки і техніки України, Герой України Петро Трохимович Саблук.

Народився Петро Трохимович 22 червня 1941 р. у селі Потоки Жмеринського району Вінницької області в селянській родині. Після закінчення середньої школи з 1958 по 1963 рр. навчався в Українській сільськогосподарській академії за спеціальністю «Бухгалтерський облік», здобувши кваліфікацію бухгалтера-економіста в сільському господарстві. Упродовж 1963–1971 рр. працював викладачем сільськогосподарського технікуму, головним бухгалтером-економістом колгоспу ім. Свердлова с. Новоселиця Чернівецької області, старшим економістом Чернівецького обласного управління сільського господарства та викладачем Чернівецького державного університету за сумісництвом (1970–1972).

З 1971 по 1974 рр. – аспірант Українського науково-дослідного інституту економіки і організації сільського господарства імені О. Г. Шліхтера. У 1974–1988 рр. – молодший науковий співробітник, старший науковий співробітник, завідувач сектору та викладач Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка за сумісництвом (1986–1988).

З 1988 по 2011 рр. – директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». У 2016 році обраний академіком-секретарем Відділення аграрної економіки і продовольства НААН.

Значний внесок Петро Трохимович Саблук зробив у розвиток економічної науки. З 1991 року – доктор економічних наук, а в 1992 році присвоєно вчене звання професора.

Петро Трохимович відомий і визнаний учений-економіст і політик у галузі економіки АПК. Є одним із розробників основ аграрної реформи. В центрі його уваги знаходяться питання включення ресурсу землі в економічний обіг.

З 1994 р. Петро Саблук розгорнув активну державницьку діяльність, перебуваючи на посаді першого віце-прем’єр-міністра України з питань агропромислового комплексу. У 1995–1996 рр. – голова урядової Комісії з організації розробки Національної програми відродження села на 1995–2005 рр., голова комісії з розробки Національної програми розвитку сільськогосподарського виробництва на 1996–2005 рр. У 1995–1999 рр. – голова Комісії, а згодом – член та заступник голови Комісії з питань аграрної та земельної реформ при Президентові України, з 1996 до 2000 рр. – позаштатний радник Президента України з питань АПК, у 1996–2001 рр. – член Вищої економічної ради при Президентові України, у 1999–2001 рр. – заступник голови Комісії з питань аграрної політики при Президентові України, у 2001–2007 рр. – член Державної комісії з питань стратегії економічного і соціального розвитку, у 2005–2010 рр. – член Ради Національного банку України.

Петро Трохимович Саблук брав активну участь у законотворчому процесі становлення суверенної України. Взяв участь у розробці близько вісімдесяти прийнятих Верховною Радою України законів та 50 указів Президента України, 5 постанов Верховної Ради України, понад 70 постанов Кабінету Міністрів України з питань розвитку агропромислового виробництва та сільських територій. Серед них: Закони України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві України», «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про оренду землі», «Про оцінку землі», Земельний кодекс України, «Про податок на додану вартість», «Про фіксований сільськогосподарський податок», «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», «Про кредитні спілки», «Про фермерське господарство», «Про зерно та ринок зерна в Україні», «Про молоко та молочні продукти», «Про сільськогосподарський перепис», «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».

Активна і плідна діяльність Петра Трохимовича у розвитку зовнішньоекономічних зв’язків, розробці спільних наукових програм із зарубіжними науковими організаціями. Він співпрацює з науковими центрами США, Німеччини, Франції, Великої Британії, країн СНД та інших країн, є учасником багатьох міжнародних симпозіумів і конференцій з питань аграрної економіки.

Перу Петра Трохимовича Саблука належить понад 1600 наукових праць, у тому числі він є автором і співавтором понад 300 монографій, брошур, рекомендацій, яким притаманні глибина та переконливість теоретичних узагальнень, зв’язок із потребами агропромислового виробництва.

Саблук П. Т. сформував сучасну наукову школу економістів-аграрників ринкового спрямування, здійснює плідну діяльність з підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації. Під його керівництвом захистили понад 112 докторів і кандидатів наук, з яких вісім є академіками і членами-кореспондентами НААН.

Петро Трохимович Саблук академік Національної академії аграрних наук України, почесний професор 9 вищих навчальних закладів України та країн СНД.

Результати наукових досліджень та практичної діяльності Петра Трохимовича публікуються у фахових виданнях України. Він є одним із організаторів і головним редактором Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК». Член редколегії журналів «Економіка України», «Вісник аграрної науки», «Облік і фінанси АПК», «Агроінком», «Вісник економічної науки України», «Економіка і держава», «Зерно і хліб», «Вестник сельскохозяйственной науки», «Международный сельскохозяйственный журнал».

Плідна широкомасштабна наукова й організаторська робота Петра Трохимовича відзначена високими державними нагородами.

За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку економічної науки та агропромислового комплексу, розробку засад реформування сфери сільськогосподарського виробництва в 2004 році Петро Трохимович Саблук удостоєний звання Героя України з врученням ордена Держави. Нагороджений орденом «Знак Пошани», відзнаками Президента України – орденами князя Ярослава Мудрого V та IV ступенів, медалями та почесними грамотами. Саблук П. Т. заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премії ім. О. Г. Шліхтера.

Науково-технічні й економічні досягнення, співавтором яких є П. Т. Саблук, приносять певні здобутки в розвитку аграрного сектору економіки. Реалізація задумів Петра Трохимовича та його колег сприяє нарощуванню виробничого потенціалу АПК, поліпшенню життєвого рівня селян, перетворенню України в справжню житницю Європи.

Петро Трохимович своїми науковими працями, збагачуючи пріоритетні напрями національної аграрної економічної науки, дбає про піднесення її авторитету на міжнародному рівні. Нині за участю працівників науки втілюються у життя важливі організаційно-економічні, соціальні та правові заходи. Аграрна економічна наука стала важливим фактором розвитку агропромислового виробництва в країні. І в цьому істотна роль належить загальновизнаному авторитету аграрної економічної науки – Петру Трохимовичу Саблуку. Як говорив сам Петро Трохимович «Наука покликана стимулювати суспільство і виробництво до дій. Сьогодні аграрна галузь є єдиною, яка знаходиться на вершині і утримує Україну на плаву».

* * *

«Петро Трохимович приділяє значну увагу становленню вчених нової формації, які працюють в нових економічних умовах. Приємно відзначити, що він не тільки відкриває талановитих учених, а й розвиває в них хороші риси творчості. Завжди наголошує на необхідності вивчення нових, актуальних та складних питань, які мають перспективу для країни. Він з невичерпною щедрістю ділиться своїми знаннями, досвідом. Може заохотити, зацікавити ідеєю, прищепити потяг до наукової праці. Йде в ногу з життям, часто випереджуючи його, охоче сприймає і підтримує все нове, вступає в дискусії з опонентами, які недооцінюють значення нових напрямів і тенденцій в аграрній науці.

Так, як робить Петро Трохимович, щоб заохотити, зацікавити і прищепити потяг до наукової праці, може воістину тільки справжній учений, талановитий вихователь і сильна особистість. З ним легко працювати, він висуває, але не нав’язує ідею, щедро віддає свій багаторічний і багатогранний досвід докторантам, аспірантам, науковим працівникам, здобувачам, фахівцям – своїм послідовникам та команді Школи бухгалтерського обліку в АПВ України. Від нього, як від щирої, ерудованої людини, яка тонко відчуває ситуацію, вимоги сучасності, прекрасно знає можливості кожного співробітника, можна почути добру пораду й головне – відчути підтримку. Йому притаманні риси мудрої, працьовитої, доброзичливої, працелюбної, цілеспрямованої людини. Ці його риси, як мого наставника та керівника, завжди відчуваю у ставленні до мене й моїх колег з Відділу методології бухгалтерського обліку і аудиту ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН.

Ваш життєвий шлях – яскравої й неординарної Людини, талановитого Науковця – є гідним прикладом для багатьох поколінь».

В. М. Жук, академік-секретар

Відділення аграрної економіки та продовольства НААН

(Передрук фрагменту із журналу «Облік і фінанси АПК», 2011, № 2)

Поділитися:

Глибока борозна

***

Освітлена синівською любов’ю

Твоя дорога у житті…

Як свято – материнське слово

Тебе кріпило у путі.

 

Настирливість була за брата,

Знання – сестрою, далі сам

Ти став дорогу ту вивчати,

Ярами брів, вклонявсь горбам.

 

Одна дорога чи їх кілька –

В погоні хмари грозові…

І борозна лягає вільно

Від блискавок життєвих дій.

 

Долати крутизну нелегко,

Потрібні сила, розум, хист.

Все ж світло падало далеко –

Писав і критик, й журналіст…

 

Усі писали й нині пишуть,

На жаль, прозорість – не для всіх.

Нехай вони собі залишать

Все те, що викликає сміх.

 

Вперед твій погляд – як і завше!

Твій розум, сяючий будь-де,

Здоров’я істині віддавши,

Ти мудро далі й далі йдеш.

 

А мудрість – то в людини сила,

Яку ніколи не здолать.

В ній думи творчі й терпеливі,

Їх можна тільки переймать.

 

Зоріє день у краснім літі,

І світло б’ється крізь поріг.

Живе творець на білім світі

Й глибока борозна доріг.

***

Зійшла над Поділлям зірниця

У той понадпам’ятний рік

І спогад, як сяйво, іскриться,

З’явився на світ чоловік!

 

Облитий вустами любові

Батьківської мрії й тепла,

Зростав він при маминім слові,

Долина за батька була.

 

Зростав добротворцем й поволі

Наука затьмила всі дні,

А він – голос чистого поля

Й розмова із батьком у сні.

 

Як дерево плідне в природі,

Як дощик стрибає із хмар,

Петро – з працьовитого роду,

А розум – Всевишнього дар.

 

Ця постать як вибух в науці,

Він вчений, аграрій, талант.

І щедрий дідусь він онуці,

І планів майбутніх ще лан.

 

Непросто освітлити стисло

Всю плідність такого буття!

Життя Саблука – справи й мислі,

Й повік їм нема забуття!

 

***

Де народжується мудрість?

На якій гостинній висоті

Рису цю природа роздобуде?

А в тій мудрості – думки густі,

Ніби зілля на долині…

Й річечка в Потоках у красі,

І співає щиро на калині

Пташечка пісні свої усі.

Й гомін поля, він не згине

З непоборним духом сторони

Отчого порогу, з України –

Тут його родина, тут сини…

 

Ясний місяцю! Тобі із неба

Видно все, то всім і доведи:

Мудрість – то життя потреба,

То багатогранність правоти

І, завжди, приємна, бо, звичайно,

Об’єктивна, щира і проста.

Як людина в помислах охайна, –

Першою зоріє доброта.

 

Так, це все присутнє в ньому,

Істинна життя – творить добро!

Хай роки не помічають втому,

Весь у праці ще Саблук Петро.

Мудрість – досвід превеликий,

З борозною долі в глибині.

Пошануймо цього чоловіка,

День іскриться на його струні.

 

***

Земле рідна! Ти чарівна,

Неповторна у тобі краса!

У травневім рясті – ти царівна,

Над тобою мліють небеса.

 

Я тебе, рідненька, не наврочу,

Ні в прозорий день, а ні вночі.

Й солов’ї замовкнути не хочуть,

В них свої від радості ключі.

 

В кожного із нас своя дорога,

Й все по долі, й до життя утіх.

Тільки землю, люди, бійтесь Бога,

Ображати – то великий гріх.

 

Хліб й до хліба, і вода в криниці,

Й сила від земного джерела –

Це любов землі лагіднолиця

Й ласка вічного її тепла.

 

А тому і серцем, і душею

Я з тобою, земле. І повік

Вірою і мудрістю своєю

Люди віднайдуть для тебе лік!

 

***

До мене лащаться роки,

Та я про них немов не чую,

Дивлюсь в ті очі залюбки

І долі кожний день звітую.

 

На морі хвилі повсякчас,

По небу – сонячна дорога.

Були роки минулі в нас…

А я іще прошу у Бога.

 

Прошу для тебе, милий мій,

Сьогодні, в ці святкові миті.

І ти мене у них зігрій,

Щоб ще у парі довго жити.

(Економіка АПК, 2011, № 7)

1.1. Книги

  1. Белебеха, І. О. Бухгалтерський облік у сільськогосподарських підприємствах / І. О. Белебеха, П. Т. Саблук. – Київ : Вища шк., 1987. – 280 с.
  2. Игнатенко, М. С. Первичный учет и чековая форма контроля затрат при внутрихозяйственном расчете / М. С. Игнатенко, П. Т. Саблук, П. И. Валько. – Киев : Урожай, 1987. – 56 с. – (Серия «Внедрение экономических методов хозяйствования АПК: самоуправление, хозрасчет, коллективный подряд»).
  3. Внутрішньогосподарський розрахунок в умовах економічної реформи / П. Т. Саблук, О. А. Рябчик. – Київ : Знання, 1988. – 48 с. – (Серія «Економічний і соціальний розвиток села» ; № 10).
  4. Бухгалтерський облік у сільському господарстві. Запитання і відповіді / П. Т. Саблук, М. С. Царьов, Д. Ф. Шпак. – Київ : Урожай, 1988. – 376 с.
  5. Бухгалтерський облік в міжгосподарських підприємствах і організаціях : навч. посіб. / П. Т. Саблук. – Київ : Вища шк., 1989. – 168 с.
  6. Оренда в умовах економічної реформи / П. Т. Саблук, А. А. Фесина. – Київ : Знання, 1991. – 48 с. – (Серія «Земля і люди» ; № 1).
  7. Рекомендації по організації економічних відносин в умовах внутрішньогосподарської кооперації : метод. рек. / уклад. П. Т. Саблук. – Київ : Урожай, 1992. – 86 с.
  8. Власність у сільському господарстві / ред.: В. В. Юрчишин, П. Т. Саблук. – Київ : Урожай, 1993. – 349 с.
  9. Фінансовий і ціновий механізм АПК в умовах переходу до ринку / ред. П. Т. Саблук. – Київ : Урожай, 1993. – 352 с.
  10. Розвиток форм господарювання на селі / В. Я. Месель-Веселяк, П. Т. Саблук, М. Й. Малік [та ін.] ; за ред.: П. Т. Саблука, В. Я. Месель-Веселяка. – Київ : Урожай, 1993. – 376 с.
  11. Соціальне відродження і розвиток села в умовах становлення ринкової економіки / ред. П. Т. Саблук. – Київ : Урожай, 1993. – 216 с.
  12. Перехід до ринкового госпрозрахунку / ред. П. Т. Саблук. – Київ : Урожай, 1993. – 136 с.
  13. Організація перевезення вантажів у сільському господарстві / ред. П. Т. Саблук. – Київ – Житомир : Полісся, 1993. – 162 с.
  14. Ринок продовольства: проблеми формування і розвитку / Укр. Акад. аграр. наук ; ред. П. Т. Саблук. – Київ : [б. в.], 1993. – 234 с.
  15. Витратно-ціновий аналіз у системі агромаркетингу / П. Т. Саблук, Д. Я. Карич, Ю. С. Коваленко. – Київ : [б. в.], 1996. – 136 с.
  16. Комп’ютерні технології в управлінні сільськогосподарським підприємством / ред. П. Т. Саблук. – Київ : УААН, 1996. – 168 с.
  17. Словник-довідник фінансиста АПК / ред. П. Т. Саблук, М. Я. Дем’яненко. – Київ : ВІПОЛ, 1997. – 234 с.
  18. Особливості аграрної реформи в Україні / П. Т. Саблук. – Київ : Нічлава, 1997. – 304 с.
  19. Посібник по формуванню ринкового середовища підприємств АПК : зб. наук. пр. / Ін-т аграр. економіки УААН ; ред. П. Т. Саблук. – Київ : [б. в.], 1997. – 600 с.
  20. Економічний і соціальний стан аграрного сектора України : наук. стат.-аналіт. розроб. / ред. : П. Т. Саблук, О. А. Бугуцький. – Київ : Віпол, 1997. – 373 с.
  21. Реформування та розвиток підприємств агропромислового виробництва : посіб. у питаннях і відповідях / Ін-т аграр. економіки ; ред. П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ, 1999. – 532 с.
  22. Інформаційні ресурси та їх використання в агропромисловому виробництві : зб. наук. пр. / ред. П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ, 1999. – 244 с.
  23. Основи економічної теорії : навч. посіб. / ред. В. О. Білик, П. Т. Саблук. – Київ : ІАН, 1999. – 470 с.
  24. Формування та функціонування ринку агропромислової продукції : практ. посіб. / ред. П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ, 2000. – 556 с.
  25. Реформування соціальної сфери села: орг.-метод. засади / ред. П. Т. Саблук. – Київ : УААН, 2000. – 475 с.
  26. Основи аграрного підприємництва / М. Й. Малік, В. В. Зіновчук, Ю. О. Лупенко, П. Т. Саблук, П. К. Канінський ; за ред. М. Й. Маліка. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2000. – 582 с.
  27. Побережна, А. А. Соя в землеробстві і економіці США : монографія / А. А. Побережна ; ред. П. Т. Саблук. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2000. – 124 с.
  28. Методичні рекомендації з експертної оцінки майна в підприємствах АПК / Ін-т аграрної економіки УААН ; ред. П. Т. Саблук, Г. М. Підлісецький. – Київ : [б. и.], 2000. – 98 с.
  29. Інформаційні ресурси та їх використання в агропромисловому виробництві : зб. наук. пр. № 2 / ред. П. Т. Саблук. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2000. – 307 с.
  30. Інформаційні ресурси та їх використання в агропромисловому виробництві : зб. наук. пр. № 3 / ред. П. Т. Саблук. – Київ. : Ін-т аграр. економіки., 2000. – 504 с.
  31. Рекомендації про порядок залучення та використання майна новоствореними сільськогосподарськими підприємствами : метод. рек. / Ін-т аграр. економіки УААН ; ред. П. Т. Саблук. – Київ, 2000. – 110 с.
  32. Аграрна економіка і політика в Україні: підсумки минулого та погляд у майбутнє : [наук.-попул. нариси у 3-х томах] / П. Саблук – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2001. – 432 с.
  33. Побережна, А. А. Світові білково-олійні ресурси і торгівля ними : монографія / А. А. Побережна ; ред. П. Т. Саблук. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2001. – 482 с.
  34. Бухгалтерський облік на підприємствах АПК : посіб. по застосуванню нормат. док. / ред. П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ, 2001. – 478 с.
  35. Організаційно-економічні проблеми розвитку АПК : в 4 ч. / Ін-т аграр. економіки УААН ; за ред. П. Т.Саблука. – Київ : ІАЕ.

Ч. 1 : Соціально-економічні проблеми села / редкол.: Л. І. Антіпова [та ін.] – 2001. – 373 с.

Ч. 2 : Організація виробництва та земельні відносини / редкол.: В. Я. Амбросов [та ін.] – 2001. – 321 с.

Ч. 3 : Фінанси і фінансова інфраструктура АПК / редкол.: М. Я. Дем’яненко [та ін.] – 2001. – 511 с.

Ч. 4 : Ціноутворення, інфраструктура аграрного ринку та виробничий потенціал в АПК / редкол.: О. М. Шпичак [та ін.] – 2001. – 245 с.

  1. Агропромисловий комплекс України: стан, тенденції та перспективи розвитку. Вип. 5 : інформ. аналіт. зб. / ред. П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ УААН, 2002. – 647 с.
  2. Бухгалтерське та податкове забезпечення майнових і земельних відносин у новостворених сільськогосподарських підприємствах : посібник / ред.: П. І. Гайдуцький, П. Т. Саблук. – Київ : ІАЕ, 2002. – 408 с.
  3. Ринкова трансформація економіки АПК : в 4 ч. / ред. П. Т. Саблук, В. Я. Амбросова, Г. Є. Мазнєва ; Ін-т аграр. економіки УААН, Харк. держ. техн. ун-т сіл. госп-ва. – Київ : ІАЕ УААН, 2002.

Ч. 1 : Соціально-економічні проблеми розвитку села. – 2002. – 571 с.

Ч. 2 : Підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. – 2002. – 754 с.

Ч. 3 : Фінансово-кредитна система, 2002. – 477 с.

Ч. 4 : Стабілізація доходів сільських товаровиробників в умовах ринку. – 2002. – 484 с.

  1. Стратегічні напрями розвитку агропромислового комплексу України : монографія / ред. П. Т. Саблук, В. Я. Месель-Веселяк. – Київ : ІАЕ УААН, 2002. – 61 с.
  2. Соціальна інфраструктура села : навч. посіб. / ред. П. Т. Саблук, М. Орлатий. – Київ : ІАЕ УААН, 2002. – 465 с. – (Бібліотека економіста).
  3. Технологічні карти та витрати на вирощування сільськогосподарських культур : наук. вид. / ред. П. Т. Саблук, Д. І. Мазоренко, Г. Є. Мазнєв. – Київ : ІАЕ, 2005. – 402 с.
  4. Глобалізація і продовольство : монографія / П. Т. Саблук, О. Г. Білорус, В. І. Власов. – Київ : ННЦ «ІАЕ», 2008. – 236 с.
  5. Національна доктрина реформування агропромислового комплексу України для забезпечення його інноваційного розвитку : [проект] / П. Т. Саблук [та ін.]. – Київ : ННЦ «ІАЕ», 2010. – 10 с.
  6. Організаційно-економічна модернізація аграрної сфери : наук. доп. / за заг. ред. акад. НААН П. Т. Саблука – Київ : ННЦ ІАЕ, 2011. – 342 с.
  7. Формування наукової школи в період агроекономічних трансформацій / П. Т. Саблук. – Київ : ННЦ «ІАЕ», 2015. – 464 с.
  8. Агроекономічні трансформації в Україні: напрями та перспективи розвитку : монографія. – Київ : ННЦ «ІАЕ», 2016. – 378 с.
  9. Рекомендації з розроблення Дорожньої інвестиційної карти розвитку аграрного району / за ред. Я. М. Гадзала, П. Т. Саблука. – Київ : Аграр. наука, 2017. – 148 с.
  10. Розвиток аграрної сфери економіки в умовах децентралізації управління в Україні / Я. М. Гадзало, М. В. Гладій, П. Т. Саблук, Ю. Я. Лузан. – Київ : Аграр. наука, 2018. – 327 с.
  11. Гадзало, Я. М. Модернізація державної політики розвитку аграрної сфери України: виклики, шляхи вирішення : монографія / М. В. Гладій, П. Т. Саблук, Ю. Я. Лузан. – Київ : Аграр. наука, 2020. – 380 с.

1.2. Публікації

  1. Соціально-економічна модель постреформованого агропромислового виробництва в Україні : [доп. на Всеукр. зборах вчених-економістів] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2000. – № 2. – С. 4–25.
  2. Аграрна реформа: стан і напрями розвитку / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2000. – № 4. – С. 3–9.
  3. Лукінов, І. І. Про стратегію трансформації АПК і забезпечення продовольчої безпеки України : [наук. доп.] / І. І. Лукінов , П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2000. – № 8. – С. 3–36.
  4. Турбота про хліб – головна позиція державної політики / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2000. – № 10. – С. 3–9.
  5. Стратегічний напрям аграрної реформи – перехід на інноваційну модель розвитку / П. Т. Саблук // Вісн. Акад. економ. наук України. – 2003. – № 1. – С. 11–16.
  6. Ефективність корпоративного управління: інституційний аспект / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2004. – № 6. – С. 54–56.
  7. Об’єктивна необхідність і концептуальні основи розробки Закону України «Про сільське господарство України» / П. Т. Саблук, В. В. Юрчишин // Економіка АПК. – 2004. – № 4. – С. 3–11.
  8. Структурно-інноваційні зрушення в аграрному секторі України як фактор його соціально-економічного зростання / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2004. – № 6. – С. 3–8.
  9. Економічні інтереси як основа розвитку аграрного виробництва / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2004. – № 8. – С. 3–6.
  10. Розвиток корпорацій в аграрному секторі національної економіки / П. Т. Саблук // Формув. ринк. відносин в Україні. – 2004. – № 10. – С. 24–29.
  11. Основні напрями розроблення стратегії розвитку агропромислового комплексу в Україні / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2004. – № 12. – С. 3–15.
  12. Розвитку АПК – надійність і стабільність / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2005. – № 4. – С. 11–16.
  13. Кардинальні напрями вирішення економічних проблем в АПК / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2005. – № 5. – С. 3–8.
  14. Основні напрями підвищення ролі аграрної науки в умовах трансформації агропромислового виробництва до ринкових відносин / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2005. – № 9. – С. 3–9.
  15. Розвиток сільських територій в контексті забезпечення економічної стабільності держави : [доп. 9 листоп. 2005 р. на зборах Конгресу] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2005. – № 11. – С. 4–12.
  16. Світлій пам’яті видатного вченого економіста І. І. Лукінова присвячується : основні віхи жит. шляху та наук. здобутки / П. Т. Саблук, М. В. Зубець, О. М. Онищенко // Економіка АПК. – 2005. – № 12. – С. 134–144.
  17. Становлення аграрної політики в Україні / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2006. – № 1. – С. 3–7.
  18. Наукова-методологічне забезпечення розвитку аграрної та соціальної політики / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2006. – № 3/4. – С. 177–180.
  19. Розвиток сільських територій – запорука відродження аграрної України / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2006. – № 5. – С. 21–23.
  20. Становлення та розвиток Інституту аграрної економіки : [до 50-річчя заснування закладу] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2006. – № 5. – С. 3–15.
  21. Розвиток аграрної економічної науки в Україні та її завдання в умовах освоєння ринкової системи господарювання : [доп. 20 черв. 2006 р. на зборах Всеукр. конгресу вчених економістів-аграрників] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2006. – № 7. – С. 4–11.
  22. Економічний механізм АПК у ринковій системі господарювання / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2007. – № 2. – С. 3–10.
  23. Роль державної аграрної політики у підвищенні ефективності агропромислового виробництва / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2006. – № 12. – С. 103–105.
  24. Управлінський аспект методології та організації облікової політики в сільськогосподарській діяльності / П. Т. Саблук // Реформування обліку, звітності та аудиту в системі АПК України: стан та перспективи. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. 29–30 листоп. 2007 р. : [зб. тез доп.] / відп. за вип. В. М. Жук. – Київ : Юр-Агро-Веста, 2007. – 268 с. – С. 3–6.
  25. Роль професійних бухгалтерських об’єднань у розбудові аграрного сектору економіки України / П. Т. Саблук // Наукове та професійне забезпечення розвитку обліку та фінансів аграрного сектору економіки в умовах глобалізації. IV Міжнар. наук.-практ. конф. 18–19 верес. 2008 р. : [зб. тез та виступів] / відп. за вип. В. М. Жук. – Київ : ННЦ «Ін-т аграр. економіки» УААН, 2008. – 348 с. – С. 9–11.
  26. Концепція ціноутворення на сільськогосподарську продукцію / П. Т. Саблук [та ін.] // Економіка АПК. – 2008. – № 1. – С. 3–20.
  27. Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників : [поздоровлення президенту УААН академіку М. В. Зубцю з нагоди 70-річчя] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2008. – № 4. – С. 7–8.
  28. Проблеми забезпечення дохідності агропромислового виробництва в Україні в постіндустріальний період : [доповідь] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2008. – № 4. – С. 19–37.
  29. Экономические основы продовольственной безопасности стран мира / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2008. – № 8. – С. 21–25.
  30. Калиев, Г. А. Резолюция Международной научно-практической конференции «Коллективная продовольственная безопасность стран СНГ: проблемы и пути решения» / Г. А. Калиев, И. Г. Ушачев, П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2008. – № 8. – С. 56–58.
  31. Світові проблеми забезпечення людства продовольством та місце України у їх вирішенні / П. Т. Саблук // Економіка і прогнозування. – 2008. – № 3. – С. 9–19.
  32. Міжнародний рух капіталів і залучення в Україну прямих іноземних інвестицій / П. Т. Саблук [та ін.] // Економіка АПК. – 2008. – № 9 . – С. 3–14.
  33. Економічні відносини та дохідність агропромислового виробництва / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2008. – № 11. – С. 147–153.
  34. Зубець, М. В. Інноваційно-випереджувальна модель якісно нового розвитку агропромислового виробництва / М. В. Зубець, П. Т. Саблук, С. О. Тивончук // Економіка АПК. – 2008. – № 12. – С. 3–8.
  35. Роль обліку в забезпеченні аграрних перетворень / П. Т. Саблук // Концепція розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки України. V Міжнар. наук.-практ. конф. ННЦ «ІАЕ» 24–25 квіт. 2009 р., круглий стіл в НУБіП 15 трав. 2009 р. : [зб. тез та виступів] / відп. за вип. В. М. Жук. – Київ : ННЦ «Ін-т аграр. економіки», 2009. – 316 с. – С. 6–8.
  36. Мельник, Ю. Ф. Агропромислове виробництво України: уроки 2008 року і шляхи забезпечення інноваційного розвитку / Ю. Ф. Мельник, П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2009. – № 1. – С. 3–15.
  37. Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників : [Ситнику В. П. 1 черв. 2009 р. виповнилося 70 років] / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2009. – № 6. – С. 5–7.
  38. Основні етапи життєвого і творчого шляху члена-кореспондента ВАСГНІЛ Іллі Никаноровича Романенка / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2009. – № 8. – С. 143–146.
  39. Продовольча безпека України / П. Т. Саблук, О. Г. Білорус, В. І. Власов // Економіка АПК. – 2009. – № 10. – С. 3–7.
  40. Місце бухгалтерського професійного об’єднання в реалізації завдань Концепції розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки / П. Т. Саблук // Шляхи реалізації завдань концепції розвитку бухгалтерського обліку в аграрному секторі економіки України. VI Міжнар. наук.-практ. конф. ННЦ «ІАЕ» 14 трав. 2010 р. : [зб. тез та виступів] / відп. за вип. В. М. Жук. – Київ : ННЦ «Ін-т аграр. економіки», 2010. – 346 с. – С. 3–6.
  41. Кластеризація як механізм підвищення конкурентоспроможності та соціальної спрямованості аграрної економіки / П. Т. Саблук, М. Ф. Кропивко // Економіка АПК. – 2010. – № 1. – С. 3–12.
  42. Концептуальні аспекти модернізації аграрного виробництва та розвитку сільських територій в Україні / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2010. – № 8. – С. 3–9.
  43. Розвиток інституцій удосконалення механізму реформування аграрного сектору економіки / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2010. – № 10. – С. 3–10.
  44. Проблемы развития аграрного рынка Украины в контексте взаимодействия со странами СНГ / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2010. – № 12. – С. 3–8.
  45. Наукова спадщина академіка Лукінова І. І. в контексті сучасних проблем розвитку аграрної економіки / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2011. – № 2. – С. 144–146.
  46. Аграрний сектор в умовах членства України у Світовій організації торгівлі: здобутки і перспективи / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2011. – № 3. – С. 3–8.
  47. Національна доктрина реформування та розвитку агропродовольчого комплексу України : [проєкт] / П. Т. Саблук [та ін.] // Економіка АПК. – 2011. – № 4. – С. 3–6.
  48. Основні напрями удосконалення державної аграрної політики в Україні / П. Т. Саблук, Ю. Я. Лузан // Економіка АПК. – 2011. – № 5. – С. 3–16.
  49. Реалізація механізму реформ в аграрній сфері / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2011. – № 10. – С. 3–6.
  50. Аграрний сектор України: інституційні засади подальших трансформацій / П. Т. Саблук // Вісн. екон. науки України. – 2011. – № 2. – С. 238–240.
  51. Національна доктрина продовольчої безпеки України / П. Т. Саблук [та ін.] // Економіка АПК. – 2011. – № 8. – С. 3–11.
  52. Ціновий фактор у розвитку сільськогосподарського виробництва / П. Т. Саблук, В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. – 2011. – № 9. – С. 3–9.
  53. І. І. Лукінов як фундатор методології ринкового ціноутворення на сільськогосподарську продукцію / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2012. – № 1. – С. 175–177.
  54. Аграрним реформам – усвідомлений розвиток / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2012. – № 6. – С. 3–5.
  55. Тенденції розвитку виробництва м’яса та торгівлі ним у країнах Євросоюзу на початку ХХІ століття / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2012. – № 11. – С. 123–127.
  56. Про посилення організаційної складової в управлінні аграрною економікою / П. Т. Саблук, Л. І. Курило // Економіка АПК. – 2013. – № 12 – С. 12.
  57. Стратегія Леоніда Даниловича Кучми – Президента України 1994–2005 рр. щодо реформування аграрного сектору економіки України / П. Т. Саблук [та ін.] // Економіка АПК. – 2013. – № 10. – С. 139–146.
  58. Петро Саблук: «Розбудуємо село – збережемо Україну» [Електронний ресурс] / Петро Саблук // EUROWINE.COM.UA : сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://eurowine.com.ua/?q=node/19423 (дата звернення: 14.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  59. Оцінка модернізації фундаментальних засад діяльності податкової служби / П. Т. Саблук, І. М. Тофан // Економіка АПК. – 2014. – № 4. – С. 38–42.
  60. Наукові (економічні) центри розвитку сільських територій в управлінні аграрною економікою / П. Т. Саблук, Л. І. Курило // Економіка АПК. – 2014. – № 5. – С. 51–56.
  61. Економічні центри розвитку сільських територій в управлінні аграрною економікою / П. Т. Саблук, Л. І. Курило // Вісн. екон. науки України. – 2014. – № 1. – С. 107–109.
  62. Основні результати наукових досліджень секції економістів-аграрників АЕН України та завдання на перспективу / П. Т. Саблук // Вісн. екон. науки України. – 2014. – № 2. – С. 209–213. – Електрон версія. – Режим доступу: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/77167/39-Sabluk.pdf?sequence=1 (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  63. Результати і проблеми реформування сільського господарства України / Ю. О. Лупенко, П. Т. Саблук, В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК – 2014. – № 7. – С. 26–38.
  64. Роки успішної діяльності журналу «Економіка АПК» / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2014. – № 8. – С. 81–83.
  65. Тандем фізіократії і технократії як філософія подальших аграрних реформ в Україні / П. Т. Саблук, М. М. Могилова // Техніка і технол. АПК. – 2014. – № 11. – С. 22–27.
  66. Стан і напрями розвитку аграрної реформи / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2015. – № 2. – С. 10–17.
  67. До продажу землі ще чимало робити / П. Саблук // Уряд. курєр : газета Кабінету Міністрів України. – 2015. – 16 верес. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/do-prodazhu-zemli-she-chimalo-roboti/ (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  68. Об’єктивні передумови створення і забезпечення функціонування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2016. – № 6 – С. 12.
  69. Агроекономічній науці відповідати новим вимогам часу / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2016. – № 8 – С. 5.
  70. Підвищення ефективності маркетингу аграрних підприємств на засадах формування збутової політики / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2016. – № 12 – С. 103.
  71. Наукові агроекономічні дослідження в інтересах активізації росту АПВ і сільських територій / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2017. – № 5. – С. 19–23.
  72. Учений, організатор, економіст, аграрник : [до 90-річчя від дня народж. О. В. Крисального] / П. Т. Саблук, Ю. О. Лупенко, В. Я. Месель-Веселяк // Економіка АПК. – 2017. – № 10. – С. 89–90.
  73. Особливості стратегічного планування розвитку сільської територіальної громади / П. Т. Саблук, М. М. Кропивко // Економіка АПК. – 2018. – № 3. – С. 5–13.
  74. Пам’яті видатного вченого, організатора вітчизняної аграрної науки Михайла Васильовича Зубця / П. Т. Саблук, В. Я. Месель-Веселяк, М. М. Федоров // Економіка АПК. – 2018. – № 4. – С. 103–105.
  75. Ринок землі на часі / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2019. – № 4. – С. 82–86.
  76. Аграрна політика та чинники її реалізації / П. Т. Саблук, Ю. Я. Лузан // Економіка АПК. – 2019. – № 10 – С. 6.
  77. Невідкладні заходи для врахування при запровадженні ринкових земельних відносин / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2020. – № 2. – С. 126–134.
  78. Приватизация государственной собственности: ошибки и извлеченные из них уроки / П. Саблук, И. Хомин // Аграр. экономика. – 2020. – № 2. – С. 54–63. – Электрон. версия. – Режим доступа: https://agreconom.belnauka.by/jour/article/view/397# (дата обращения: 07.06.2021), свободный. – Назва с титул. экрана.
  79. Розвиток аграрного сектору України: фінансовий аспект / П. Т. Саблук, І. П. Хомин // Економіка АПК. – 2020. – № 8. – С. 45–51.
  80. Особливості об’єктивного процесу освоєння земельних ринкових відносин / П. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2021. – № 5. – С. 65–71. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://agrovisnyk.com/index.php/agrovisnyk/article/view/2021_05_09 (дата звернення: 09.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

1.3. Рецензії

  1. Лупенко, Ю. О. Залежна економіка незалежної України: виклики сьогодення : рецензия / Ю. О. Лупенко, П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2014. – № 7. – С. 162–164. – Рец. на кн.: Гайдуцький П. І. НеЗалежна економіка України / П. І. Гайдуцький. – Київ : Інформ. системи, 2014. – 528 с.
  2. Фінансове забезпечення розвитку аграрного сектору України : рецензия / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2013. – № 7. – С. 142–143. – Рец. на кн.: Давиденко Н. М. Фінансове забезпечення розвитку корпоративного управління в аграрному секторі економіки України : монографія / Н. М. Давиденко. – Київ : ЦП Компринт, 2013. – 430 с.
  3. Роздуми про книгу «Зламане десятиліття» / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2011. – № 1. – С. 178–181. – Рец. на кн.: Леонід Кучма. «Зламане десятиліття» / Л. Кучма. – Київ : Інформ. системи, 2010 – 559 с.
  4. Україна та глобалізація ноосфери : рецензія / П. Т. Саблук // Вісн. аграр. науки. – 2014. – № 9. – С. 74–75. – Рец. на кн.: Кириленко І. Глобалізація Ноосфери & Перспективи України : монографія / І. Кириленко. – Вінниця: ТОВ Нілан-ЛТД, 2014.– 464 с.
  5. Соціально-економічний розвиток сільських територій в контексті зміцнення економічної безпеки : рецензія / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2014. – № 12. – С. 123–124. – Рец. на кн.: Заліско В. Д. Сільські території України: стратегічні пріоритети розвитку в контексті зміцнення економічної безпеки : монографія / В. Д. Заліско. – Ірпінь: НУД-ПСУ, 2014. – 502 с.
  6. Формування економіки знань в аграрній сфері: теорія, методологія, діагностика : рецензия / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2017. – № 10. – С. 100–101. – Рец. на кн.: Мельник Л. Ю. Формування економіки знань в аграрній сфері: теорія, методологія, діагностика / Л. Ю. Мельник. – Умань : Вид. Сочінський М. М., 2017. – 354 с.
  7. Соціо-економічні особливості розвитку сільських територій України : рецензія / П. Т. Саблук // Економіка АПК. – 2019. – № 6. – С. 119–120. – Рец. на кн.: Плотнікова М. Ф., Присяжнюк О. Ф. Планомірний розвиток сільських територій / за ред. Є. І. Ходаківського. – Київ : Ліра-К, 2019. – 272 с.
  1. Національна академія наук України. Нагороди та відзнаки НАН України. Премія імені О. Г. Шліхтера : Лауреати 1992 [Електронний ресурс]: [за видатні наукові праці в галузі економіки – Саблук П. Т. Цикл робіт «Облік, контроль і аналіз у системі економічних відносин і управління сільськогосподарським виробництвом»] // Центр практичної інформатики НАН України : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://www.nas.gov.ua/UA/Competition/Pages/Projects.aspx?CompetitionID=024&Year=1992 (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  2. Про присвоєння почесних звань України працівникам науково-дослідних інститутів та дослідних господарств Української академії аграрних наук : [серед них заслуж. діяч науки і техніки України – П. Т. Саблук, дир. Укр. наук.-дослід. ін.-т агропром. вир-ва] // Сіл. вісті. – 1993. – 25 лют.
  3. Про призначення П. Саблука першим Віце-прем’єр-міністром України : Указ Президента України від 31 жовт. 1994 // Голос України. – 1994. – 2 листоп.
  4. Про призначення П. Саблука Віце-прем’єр-міністром України з питань агропромислового розвитку : Указ Президента України № 514 // Уряд. кур’єр. – 1995. – 4 лип.
  5. Про нагородження відзнакою Президента України «Орден князя Ярослава Мудрого» Саблука Петра Трохимовича – директора Інституту аграрної економіки УААН, доктора економічних наук, академіка УААН : Указ Президента України від 10 листоп. 1998. р. № 123/98 // Уряд. кур’єр. – 1998. – 12 листоп.
  6. Про Комісію з питань аграрної політики при Президентові України : [про призначення П. Т. Саблука заступником голови Комісії] : Указ Президента України від 17 лют. 1999 р. № 182/99 // Економіка АПК. – 1999. – № 2. – С. 75. ; Уряд. кур’єр. – 1999. – 24 берез.
  7. Питання Консультативної ради з питань розвитку сільського господарства та сільських територій [Електронний ресурс] : [до складу Консультативної ради з питань розвитку сіл. госп-ва та сіл. територій обраний Саблук П. Т – дир. Нац. наук. центру «Інститут аграрної економіки» Укр. акад. аграр. наук (за згодою) : Указ Президента України № 525/2009 // Президент України Володимир Зеленський. Офіційне інтернет-представництво. Офіс Президента України. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://www.president.gov.ua/documents/5252009-9197 (дата звернення: 14.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  8. Склад Вченої ради Інституту продовольчих ресурсів НААН (Наказ Інституту продовольчих ресурсів НААН № 245 від 19 черв. 2020 р.) [Електронний ресурс] : [П. Т. Саблук, доктор екон. наук, академік НААН, академік-секретар Відділення аграрної економіки і продовольства НААН] // Інститут Продовольчих ресурсів : офіц. сайт – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://iprkyiv.com/index.php/vchena-rada (дата звернення: 3.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

***

Люди – прекрасні.

Земля – мов казка.

Кращого сонця ніде нема.

Загруз я по серце

У землю в’язко.

Вона мене цупко трима.

І хочеться бути дужим,

І хочеться так любить,

Щоб навіть каміння байдуже

Захотіло ожити

І жить!

Воскресайте камінні душі,

Розчиняйте серця і чоло,

Щоб не казали

Про вас грядущі:

– Їх на землі не було…

В. Симоненко

  1. Бондарь, В. Проведет ли Украина земельную реформу? : [згадка про П. Т. Саблука у зв’язку з проведенням земельної реформи в Україні] / В. Бондарь // Зеркало недели. – 2000. – 11 марта.
  2. Відділення економіки : Інститут аграрної економіки // Українська академія аграрних наук. 1991–1995 / редкол.: О. О. Созінов (гол. ред.), В. О. Бусол, М. В Зубець [та ін.]. – Київ : Аграр. наука. – 1996. – С. 210–212. – Зі змісту: [про внесок П. Т. Саблука у розробку аграр.-екон. проблем та впровадж. результатів наук. дослідж.]. – С. 211.
  3. Віце-прем’єр з питань АПК Петро Саблук // Селян. біржа. – 1994. – Листоп.
  4. Внесок вчених-аграрників у науково-технічний прогрес АПК України // Українська академія аграрних наук. 1991–1995 / редкол.: О. О. Созінов (гол. ред.), В. О. Бусол, М. В Зубець [та ін.]. – Київ : Аграр. наука. – 1996. – С. 60–100. – Зі змісту: [про П. Т. Саблука]. – С. 87–88.
  5. Діденко, В. В. Нарис історії Національного аграрного університету : до сторіччя заснування / В. В. Діденко. – Київ, 1998. – Зі змісту : [про П. Т. Саблука]. – С. 142–143.
  6. До 55-річчя академіка П. Т. Саблука // Економіка АПК. – 1996. – № 6. – С. 95.
  7. Життєвий і творчий шлях ювіляра : [до 60-річного ювілею академіка УААН, доктора екон. наук, професора, заслуж. діяча науки і техніки України, дир. Ін-ту аграр. екон., голов. ред. журн. «Економіка АПК» П. Т. Саблука] // Економіка АПК. – 2001. – № 6. – С. 1–6 : фото.цв.
  8. Життєвий і творчий поступ ювіляра : [до 70-річного ювілею академіка НААН, доктора екон. наук, професора, заслуж. діяча науки і техніки України, дир. Нац. наук. центру «Інститут аграрної економіки», голов. ред. Міжнар. наук.-виробн. журн. «Економіка АПК», Героя України П. Т. Саблука] // Економіка АПК. – 2011. – № 7. – С. 2–21 : фото. цв.
  9. Жук, В. М. Наукова школа бухгалтерського обліку в агропромисловому виробництві : [до ювілею її фундатора академіка П. Т. Саблука] / В. М. Жук // Облік і фінанси АПК. – 2011. – № 2. – С. 5–11.
  10. Зинковская, М. Петр Саблук – легенда аграрной Украины [Электронный ресурс] : [про Героя України, кавалера орденів Ярослава Мудрого V–IV ступенів] / Марина Зинковская // Latifundist.com : главный сайт об агробизнесе. – Электрон. текст. данные. – Режим доступа: https://latifundist.com/lifestyle/58-legenda-agrarnoj-sfery-ukrainy (дата обращения: 09.06.2021), свободный. – Назва с титул. экрана.
  11. Іван Іларіонович Лукінов : бібліогр. до 70-річчя / упоряд І. О. Сінчило, В. Є. Міхіденко ; відп. ред. О. М. Оніщенко. – Київ : Наук. думка. – 1997. – 120 с. – (Бібліографія вчених України / НАН України). – Зі змісту : [про П. Т. Саблука]. – С. 25.
  12. Коробій, О. У МАУП відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми та перспективи соціально-економічного розвитку економіки України в умовах європейської інтеграції» [Електронний ресурс] : [пленарне засідання розпочалося доповіддю академіка НААН України, доктор екон. наук, професора П. Саблука «Розвиток АПК: агроекономічні трансформації»] / Ольга Коробій // Міжрегіональна Академія Управління персоналом : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://maup.com.ua/ua/pro-akademiyu/novini1/usi-novini1/u-maup-vidbulasya-vseukrainska-naukovo-praktichna-konferenciya-problemi-ta-perspektivi-socialno-ekonomichnogo-rozvitku-ekonomiki-ukraini-v-umovah-evropejskoi-integracii.html (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  13. Кропивко, М. Ф. Здобутки наукової школи академіка НААН П. Т. Саблука з питань управління АПК та його інформаційного забезпечення в ринкових умовах : [висвітлено напрямки наук. дослідж. та здобутки аграр. екон. науки з питань удосконалення упр. розвитком агропром. вир-ва України в ринкових умовах та вплив на них видат. науковця, Героя України П. Т. Саблука] / М. Ф. Кропивко // Економіка АПК. – 2011. – № 7. – С. 161–168.
  14. Лясковець, Е. Г. Потрібен «новий одяг» для перетворень : [згадка про П. Т. Саблука у зв’язку з проведенням реформування аграр. сектора економіки] / Е. Г. Лясковець // Уряд. курєр. – 2000. – 4 лют.
  15. Нове поповнення УААН : Дійсні члени /академіки/ Української академії аграрних наук : Саблук Петро Трофимович // Вісн. аграр. наук. – 1993. – № 7. – С. 105–106.
  16. ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Європейський вектор розвитку страхового ринку України» [Електронний ресурс] : [на конф. виступ. провідні вчені та фахівці страхового ринку, серед яких доктор екон. наук, професор, академік НААН Радник при дирекції ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН України П. Т. Саблук] // КНУ ім. Тараса Шевченка. Економічний факультет : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://econom.univ.kiev.ua/en/2016/12/14/conference-3/ (дата звернення: 3.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  17. П. Т. Саблуку – 60 : [академік Укр. акад. аграр. наук, доктор екон. наук, професор, заслуж. діяч науки і техніки України, дир. Ін-ту аграр. екон. УААН] // Вісн. аграр. науки. – 2001. – № 6. – С. 83 : фот.
  18. П. Т. Саблуку – 70 : [відомий вчений в галузі аграр. економіки, академік НААН, професор, доктор екон. наук, заслуж. діяч науки і техніки України, Герой України, дир. Нац. наук. центру «Інститут аграрної економіки»] // Вісн. аграр. науки. – 2011. – № 6. – С. 84 : фот.
  19. Павлюк, С. Створено селянський кооператив «Ненадиха» : [дир. Ін-ту аграр. економіки УААН П. Т. Саблук з повагою поставився до проблем селян. спілки] / С. Павлюк // Тетіїв. земля. – 2000. – 9 лют.
  20. Персональний склад Української академії аграрних наук // Українська академія аграрних наук. 1991–1995 / редкол.: О. О. Созвнов (гол. ред.), В. О. Бусол, М. В Зубець [та ін.]. – Київ : Аграр. наука. – 1996. – С. 124–137. – Зі змісту: [Саблук Петро Трохимович – дійсний член (академік) Укр. акад. аграр. наук]. – С. 129.
  21. Про завдання формування наукових засад водної безпеки України в умовах змін клімату [Електронний ресурс] : [25 січ. 2017 р. у малій залі НААН відбулось засідання бюро Президії Академії з розгляду питання «Про завдання формування наукових засад водної безпеки України в умовах змін клімату». В обговоренні взяв участь в. о. академіка-секретаря Від-ня аграр. екон. і продовольства П. Т. Саблук // Інститут водних проблем і меліорації НААН : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://igim.org.ua/?p=2939 (дата звернення: 3.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  22. Про першого Віце-прем’єр-міністра України : [про П. Саблука] // Голос України. – 1995. – 12 січ.
  23. Прохоренко, А. Квіти в тумані : поезії / А. Прохоренко. – Київ, 2000. – 111 с. – Зі змісту: [автор висловлює подяку відомому вченому-економісту П. Т. Саблуку за допомлгу у виході книжки. Про П. Т. Саблука]. – С. 108.
  24. Саблук, Г. Глибока борозна : [вірші] : [П. Т. Саблука вітає зі славним 70-річним ювілеєм поетеса Г. Саблук] / Ганна Саблук // Економіка АПК. – 2011. – № 7. – С. 20–21.
  25. Саблук Петро Трохимович – ювіляр : [75 років від дня народж. Героя України, видат. вченого в галузі аграр. економіки, держ. і політ. діяча, доктора екон. наук, професора, академіка НААН, заслуж. діяча науки і техніки України, академіка-серетаря Від-ня аграр. екон. і продовольства НААН, заступник голов. ред. Міжнар. наук.-виробн. журн. «Економіка АПК»] // Економіка АПК. – 2016. – № 6. – С. 124–126 : фот.
  26. Степаненко, А. І. Материнське щастя : [про П. Т. Саблука] / А. І. Степаненко // Буде мати на землі : докум.-публіц. нарис. – Київ, 2000. – С. 30–35.
  27. Степаненко, А. Г. Дорогою правди, науки, добра : [докум.-публіц. розповідь про життєвий, науковий, громад.-політ. шлях академіка П. Т. Саблука] / А. Г. Степаненко. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2001. – 545 с.
  28. Степаненко, А. Життєвий шлях академіка П. Т. Саблука : докум.-публіц. повість / А. Степаненко. – Київ : Ін-т аграр. економіки, 2001. – 294 с.
  29. Степаненко, А. Щедра нива академіка Саблука / А. Степаненко // Вінниччина. – 2001. – 20 черв. : портр. – (Спец. вип. «Хочу все знати»).
  30. 100 років з дня народження відомого краєзнавця і директора школи: історія і спогади відомих учнів [Електронний ресурс] : [Потоцька середня школа, якою 33 роки керував Олександр Овксентійович Іванишин, дала Україні багатьох відомих людей. Серед них – П. Т. Саблук – колиш. Віце-прем’єр-міністр України з аграрної політики, Герой України, академік, дир. Ін-ту аграр. економіки Академії Наук України] // Жмеринка.City: Все про Жмеринку і район : сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://zhmerynka.city/articles/20873/100-rokiv-z-dnya-narodzhennya-vidomogo-kraeznavcya-i-direktora-shkoli-istoriya-i-spogadi-vidomih-uchniv (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  31. У ЖНАЕУ провели конференцію «Соціально-економічні проблеми становлення середнього класу в Україні» [Електронний ресурс] : [серед виступ. Саблук П. Т. – академік-секретар Від-ня економіки та продовольства НААН, академік НААН, доктор екон. наук, проф. («Середній клас на селі як ключова мета аграрної реформи») // Поліський національний університет : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://znau.edu.ua/tidings/top-news/u-zhnaeu-proveli-konferentsiyu-sotsialno-ekonomichni-problemi-stanovlennya-serednogo-klasu-v-ukrajini#!35922715_1919764264735528_ 3427069884264087552_n (дата звернення: 3.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  32. Ювілей визначного вченого-економіста : [до 65-річного ювілею вченого в галузі економіки агропром. вир-ва, фінансів, бух. обліку й аналізу госп. діяльності с.-г. підприємств П. Т. Саблука] // Економіка АПК. – 2006. – № 6. – С. 1–2.
  33. Ягольник, О. Розстріляний блискавками. Правда і міфи про селянина-академіка Петра Саблука / О. Ягольник // Аграр. відом. – 2000. – Листоп. – (додаток до газети «Труд-7»).
  34. Ягольник, О. Борозни Петра Саблука / О. Ягольник // Сіл. час. – 2000. – 8 груд.
  35. Ятченко, Е. У Президента появился новый консультант по аграрным вопросам : [про призначення дир. Ін-ту аграр. економіки П. Т. Саблука Радником Президента з аграр. питань] / Е. Ятченко // Киев. ведом. – 1994. – 14 сент.
  1. Видатні випускники економічного факультету – Герой України, доктор економічних наук, професор, академік НААН України Саблук Петро Трохимович [Електронний ресурс] // Національний університет біоресурсів і природокористування України : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://nubip.edu.ua/node/12703 (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  2. 80 років тому народився Петро Трохимович Саблук : [22.06.1941, с. Потоки Жмерин. р-ну, доктор екон. наук (1990), професор (1992), академік УААН (1993), заслуж. діяч науки і техніки України (1993), Герой України (2004)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2021 року : хронол. довід. / уклад. О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Л. Б. Сеник ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2020. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e–library/katalog/znamenni–i–pamyatni–dati–2021–roku (дата звернення: 21.12.2020), вільний. – Назва з титул. екрана.
  3. Гальчак, С. Д. Саблук Петро Трохимович : [Герой України. Кавалер ордена Держави. Уродженець с. Потоки Жмерин. р-ну Вінниц. обл.] // Герої Вінниччини. – Вінниця, 2016. – С. 302–303.
  4. Герої України [Електронний ресурс] : Саблук Петро Трохимович // Герої України. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u34/Heroes%20of%20Ukraine.pdf (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  5. Почесні імена України – еліта держави [Електронний ресурс] : Саблук Петро Трохимович // Видавництво Логос Україна : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://logos-ukraine.com.ua/project/index.php?project=piued2&id=812 (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  6. Саблук Петро Трохимович [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Саблук_Петро_Трохимович (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  7. Саблук Петро Трохимович : [академіки Нац. акад. аграр. наук України] // Національна академія аграрних наук України. Персональний склад (академіки, члени-кореспонденти, почесні та іноземні члени). 1990–2011: біогр. довід. / Нац. акад. аграр. наук України ; уклад.: В. А. Вергунов [та ін.]. ; відп. за вип. В. А. Вергунов. – 2-ге вид., перероб. та доп. – Київ, 2012. – С. 253–255 : фот.
  8. Саблук Петро Трохимович : [доктор екон. наук (1990), професор (1992), академік УААН (1993), дир. Нац. наук. центру «Інститут аграрної економіки» (1998), голов. ред. Міжнар. наук.-виробн. журн. «Економіка АПК» (1994)] // Хто є хто в Україні. – Київ, 2007. – С. 846.
  9. Саблук Петро Трохимович : [дир. Ін-ту аграр. науки України, доктор екон. наук (1990), професор (1992), академік УААН (1993), голов. ред. Міжнар. наук.-виробн. журн. «Економіка АПК» (1994)] // Хто є хто в економіці, культурі, науці. Київ та регіони : довід.-біограф. вид. – Вип. IV: 2002–2003. – Київ, 2001. – С. 12.
  10. Саблук Петро Трохимович : [про дир. Ін-ту аграр. економіки Укр. акад. аграр. наук] // Хто є хто на Вінниччині : видат. земляки : довід.-біогр. вид. – Т. 2. – Київ, 2001. – С. 67. – (Українська академія геральдики, товарного знаку та логотипу).
  11. Саблук Петро Трохимович : [дир. Нац. наук. центру «Інститут аграрної економіки», член МГО «Вінницьке земляцтво у місті Києві»] // Славетна Вінниччина. – Вип. 1. – Київ, 2006. – С. 136.
  12. Саблук Петро Трохимович : [рад. укр. економіст, учений, педагог і держ. діяч, віце-премєр-міністр України з питань АПК (1994–1996), заслуж. діяч науки і техніки України (1993), Герой України (2004)] // Велика сучасна енциклопедія : в 10 т. – Т. 8. [П–С]. – Харків, 2013. – С. 326.
  13. Саблук Петро Трохимович (22.06.1941) [Електронний ресурс] // Герої України : сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://www.ukrgeroes.com.ua/SablukPT.html (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  14. Саблук Петро Трохимович (22.06.1941) [Електронний ресурс] : [Герой України] // EUROWINE.COM.UA : сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://eurowine.com.ua/?q=node/19423 (дата звернення: 14.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  15. Саблук Петро Трохимович [Електронний ресурс] // Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича. Економічний факультет : офіц. сайт. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: http://econom.chnu.edu.ua/kafedry-ekonomichnogo-fakultetu/kafedra-obliku-analizu-i-audytu/kolektyv-kafedry/sabluk-petro-trohymovych (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  16. Саблук Петро Трохимович (22.06.1941) [Електронний ресурс] // Золоте сузір’я України // Who-is-Who.ua : укр. видавн. портал. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://who-is-who.ua/main/page/suzirya/412/443 (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  17. Саблук Петро Трохимович академік НААН [Електронний ресурс] // Україна наукова. Національна академія аграрних наук України // Who-is-Who.ua : укр. видавн. портал. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://who-is-who.ua/main/page/agrar2013/212/647 (дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.
  18. Саблук Петро Трохимович – директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» [Електронний ресурс] // Новітня історія України: Славетна Вінниччина 2006 // Who-is-Who.ua : укр. видавн. портал. – Електрон. текст. дані. – Режим доступу: https://who-is-who.ua/main/page/vinnica2006/111/175 (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з екрана.
  19. Саблук Петро Трохимович : біобібліогр. покажчик наук. праць за 1965–1996 р. / упоряд. Л. О. Степаненко, Л. Г. Сливкіна ; УААН, Ін-т аграр. економіки. – Київ : Віпол, 1997. – 96 с.
  20. Саблук Петро Трохимович : біобібліогр. покажч. наук. пр. за 1965–2000 рр. / уклад.: Л. Г. Сливкіна, Л. О. Степаненко ; ред. В. Я. Месель-Веселяк. – Київ : ІАЕ УААН, 2001. – 131 с. – (Біобібліографічна серія «Академіки Української академії аграрних наук»).
  21. Саблук Петро Трохимович : бібліогр. покажч. наук. праць за 1965–2006 р. / УААН ННЦ «Ін-т аграрної економіки» ; упоряд.: Л. Г. Сливкіна, Л. О. Степаненко, Г. М. Пустовіт та ін.; наук. ред. В. Я. Месель-Веселяк, М. М. Федоров, В. І. Власов ; авт. вступ ст.: В. В. Юрчишин, А. А. Фесина, І. А. Микитенко. – Київ : ІАЕ УААН, 2006. – 258 с. (Серія «Академіки Української академії аграрних наук»).
  22. Саблук Петро Трохимович : біобібліогр. покажчик наук. праць за 1965–2011 роки / НААН України, Держ. наук. с.-г. б-ка ; авт. вступ. ст. М. Д. Безуглий ; уклад. В. А. Пулім, І. А. Микитенко, І. С. Стасевич ; наук. ред. В. Я. Месель-Веселяк, В. А. Вергунов, М. М. Федоров. – 3-тє вид, перероб. і доп. – Київ : ННЦ ІАЕ, 2011.– 380 с.– (Біобібліографічна серія «Академіки Національної академії аграрних наук України»).
  23. 75 років тому народився Петро Трохимович Саблук : [(22.06.1941, с. Потоки Жмерин. р-ну), доктор екон. наук (1990), професор (1992), академік УААН (1993), заслуж. діяч науки і техніки України (1993), Герой України (2004)] // Знаменні і пам’ятні дати Вінниччини 2016 року : хронол. довід. / уклад. : Г. М. Авраменко, О. Ю. Антонюк ; ред. С. В. Лавренюк ; відп. за вип. Н. І. Морозова ; Упр. культури і мистецтв Вінниц. облдержадмін., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця, 2015. – С. 180–182. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://library.vn.ua/e-library/katalog/znamenni-i-pam%E2%80%99yatni-dati-2016-roku

(дата звернення: 07.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

  1. 75 років від дня народження вченого у галузі аграрної економіки, доктора економічних наук, професора, академіка НААН (1993) Петра Трохимовича Саблука (1941) // Календар знаменних і пам’ятних дат в історії сільськогосподарської дослідної справи України на 2016 рік / НААН, ННСГБ ; Ін-т історії аграр. науки, освіти та техніки ; уклад.: В. А. Вергунов, С. Д. Коваленко, Н. П. Коваленко ; за наук. ред. В. А. Вергунова. – Київ, 2015. – С. 171–178 : портр. – Електрон. версія. – Режим доступу: http://base.dnsgb.com.ua/files/kalendari–nnsgb/kalendar–nnsgb_2016.pdf (дата звернення: 03.06.2021), вільний. – Назва з титул. екрана.

Легенда аграрної України


 

До 80-річчя П. Т. Саблука, доктора економічних наук, професора, академіка УААН, Героя України

У віночку вкраїнського Поділля

Як тихий пролісок, село Потоки

Шумлять жита і терпко пахне зілля

Край шляху – маяки тополь високих.

І. М. Оленчук

У розвитку науки, як у кожній іншій сфері людської діяльності, визначальна роль належить особистостям, їхньому таланту, здібностям формувати нові напрями досліджень, організовувати зосередження кадрового персоналу на найбільш важливих наукових проблемах розвитку суспільства. Такими рисами наділений відомий в Україні та за її межами вчений економіст-аграрник, доктор економічних наук, професор, академік НААН, заслужений діяч науки і техніки України, Герой України Петро Трохимович Саблук.

Народився Петро Трохимович 22 червня 1941 р. у селі Потоки Жмеринського району Вінницької області в селянській родині. Після закінчення середньої школи з 1958 по 1963 рр. навчався в Українській сільськогосподарській академії за спеціальністю «Бухгалтерський облік», здобувши кваліфікацію бухгалтера-економіста в сільському господарстві. Упродовж 1963–1971 рр. працював викладачем сільськогосподарського технікуму, головним бухгалтером-економістом колгоспу ім. Свердлова с. Новоселиця Чернівецької області, старшим економістом Чернівецького обласного управління сільського господарства та викладачем Чернівецького державного університету за сумісництвом (1970–1972).

З 1971 по 1974 рр. – аспірант Українського науково-дослідного інституту економіки і організації сільського господарства імені О. Г. Шліхтера. У 1974–1988 рр. – молодший науковий співробітник, старший науковий співробітник, завідувач сектору та викладач Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка за сумісництвом (1986–1988).

З 1988 по 2011 рр. – директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки». У 2016 році обраний академіком-секретарем Відділення аграрної економіки і продовольства НААН.

Значний внесок Петро Трохимович Саблук зробив у розвиток економічної науки. З 1991 року – доктор економічних наук, а в 1992 році присвоєно вчене звання професора.

Петро Трохимович відомий і визнаний учений-економіст і політик у галузі економіки АПК. Є одним із розробників основ аграрної реформи. В центрі його уваги знаходяться питання включення ресурсу землі в економічний обіг.

З 1994 р. Петро Саблук розгорнув активну державницьку діяльність, перебуваючи на посаді першого віце-прем’єр-міністра України з питань агропромислового комплексу. У 1995–1996 рр. – голова урядової Комісії з організації розробки Національної програми відродження села на 1995–2005 рр., голова комісії з розробки Національної програми розвитку сільськогосподарського виробництва на 1996–2005 рр. У 1995–1999 рр. – голова Комісії, а згодом – член та заступник голови Комісії з питань аграрної та земельної реформ при Президентові України, з 1996 до 2000 рр. – позаштатний радник Президента України з питань АПК, у 1996–2001 рр. – член Вищої економічної ради при Президентові України, у 1999–2001 рр. – заступник голови Комісії з питань аграрної політики при Президентові України, у 2001–2007 рр. – член Державної комісії з питань стратегії економічного і соціального розвитку, у 2005–2010 рр. – член Ради Національного банку України.

Петро Трохимович Саблук брав активну участь у законотворчому процесі становлення суверенної України. Взяв участь у розробці близько вісімдесяти прийнятих Верховною Радою України законів та 50 указів Президента України, 5 постанов Верховної Ради України, понад 70 постанов Кабінету Міністрів України з питань розвитку агропромислового виробництва та сільських територій. Серед них: Закони України «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві України», «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про оренду землі», «Про оцінку землі», Земельний кодекс України, «Про податок на додану вартість», «Про фіксований сільськогосподарський податок», «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», «Про кредитні спілки», «Про фермерське господарство», «Про зерно та ринок зерна в Україні», «Про молоко та молочні продукти», «Про сільськогосподарський перепис», «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».

Активна і плідна діяльність Петра Трохимовича у розвитку зовнішньоекономічних зв’язків, розробці спільних наукових програм із зарубіжними науковими організаціями. Він співпрацює з науковими центрами США, Німеччини, Франції, Великої Британії, країн СНД та інших країн, є учасником багатьох міжнародних симпозіумів і конференцій з питань аграрної економіки.

Перу Петра Трохимовича Саблука належить понад 1600 наукових праць, у тому числі він є автором і співавтором понад 300 монографій, брошур, рекомендацій, яким притаманні глибина та переконливість теоретичних узагальнень, зв’язок із потребами агропромислового виробництва.

Саблук П. Т. сформував сучасну наукову школу економістів-аграрників ринкового спрямування, здійснює плідну діяльність з підготовки наукових кадрів вищої кваліфікації. Під його керівництвом захистили понад 112 докторів і кандидатів наук, з яких вісім є академіками і членами-кореспондентами НААН.

Петро Трохимович Саблук академік Національної академії аграрних наук України, почесний професор 9 вищих навчальних закладів України та країн СНД.

Результати наукових досліджень та практичної діяльності Петра Трохимовича публікуються у фахових виданнях України. Він є одним із організаторів і головним редактором Міжнародного науково-виробничого журналу «Економіка АПК». Член редколегії журналів «Економіка України», «Вісник аграрної науки», «Облік і фінанси АПК», «Агроінком», «Вісник економічної науки України», «Економіка і держава», «Зерно і хліб», «Вестник сельскохозяйственной науки», «Международный сельскохозяйственный журнал».

Плідна широкомасштабна наукова й організаторська робота Петра Трохимовича відзначена високими державними нагородами.

За визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку економічної науки та агропромислового комплексу, розробку засад реформування сфери сільськогосподарського виробництва в 2004 році Петро Трохимович Саблук удостоєний звання Героя України з врученням ордена Держави. Нагороджений орденом «Знак Пошани», відзнаками Президента України – орденами князя Ярослава Мудрого V та IV ступенів, медалями та почесними грамотами. Саблук П. Т. заслужений діяч науки і техніки України, лауреат премії ім. О. Г. Шліхтера.

Науково-технічні й економічні досягнення, співавтором яких є П. Т. Саблук, приносять певні здобутки в розвитку аграрного сектору економіки. Реалізація задумів Петра Трохимовича та його колег сприяє нарощуванню виробничого потенціалу АПК, поліпшенню життєвого рівня селян, перетворенню України в справжню житницю Європи.

Петро Трохимович своїми науковими працями, збагачуючи пріоритетні напрями національної аграрної економічної науки, дбає про піднесення її авторитету на міжнародному рівні. Нині за участю працівників науки втілюються у життя важливі організаційно-економічні, соціальні та правові заходи. Аграрна економічна наука стала важливим фактором розвитку агропромислового виробництва в країні. І в цьому істотна роль належить загальновизнаному авторитету аграрної економічної науки – Петру Трохимовичу Саблуку. Як говорив сам Петро Трохимович «Наука покликана стимулювати суспільство і виробництво до дій. Сьогодні аграрна галузь є єдиною, яка знаходиться на вершині і утримує Україну на плаву».

* * *

«Петро Трохимович приділяє значну увагу становленню вчених нової формації, які працюють в нових економічних умовах. Приємно відзначити, що він не тільки відкриває талановитих учених, а й розвиває в них хороші риси творчості. Завжди наголошує на необхідності вивчення нових, актуальних та складних питань, які мають перспективу для країни. Він з невичерпною щедрістю ділиться своїми знаннями, досвідом. Може заохотити, зацікавити ідеєю, прищепити потяг до наукової праці. Йде в ногу з життям, часто випереджуючи його, охоче сприймає і підтримує все нове, вступає в дискусії з опонентами, які недооцінюють значення нових напрямів і тенденцій в аграрній науці.

Так, як робить Петро Трохимович, щоб заохотити, зацікавити і прищепити потяг до наукової праці, може воістину тільки справжній учений, талановитий вихователь і сильна особистість. З ним легко працювати, він висуває, але не нав’язує ідею, щедро віддає свій багаторічний і багатогранний досвід докторантам, аспірантам, науковим працівникам, здобувачам, фахівцям – своїм послідовникам та команді Школи бухгалтерського обліку в АПВ України. Від нього, як від щирої, ерудованої людини, яка тонко відчуває ситуацію, вимоги сучасності, прекрасно знає можливості кожного співробітника, можна почути добру пораду й головне – відчути підтримку. Йому притаманні риси мудрої, працьовитої, доброзичливої, працелюбної, цілеспрямованої людини. Ці його риси, як мого наставника та керівника, завжди відчуваю у ставленні до мене й моїх колег з Відділу методології бухгалтерського обліку і аудиту ННЦ «Інститут аграрної економіки» НААН.

Ваш життєвий шлях – яскравої й неординарної Людини, талановитого Науковця – є гідним прикладом для багатьох поколінь».

В. М. Жук, академік-секретар

Відділення аграрної економіки та продовольства НААН

(Передрук фрагменту із журналу «Облік і фінанси АПК», 2011, № 2)