Віртуальний бібліографічний список «Василь Липківський – фундатор української автокефалії»

Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Валентина Отамановського

Відділ наукової інформації та бібліографії

 

Василь Липківський – фундатор

української автокефалії

(віртуальний бібліографічний список до 160-річчя від дня народження)

(19.03.1864–27.11.1937)

 

Служив ти правді Господа Христа

І многострадній матері Вкраїні…

Д. Бурко

Серед визначних імен в історії України особливо вирізняється постать видатного релігійного діяча, церковного реформатора, богослова, проповідника, публіциста, перекладача і релігійного письменника митрополита Василя Липківського. Великий страдник заради церкви й України, він був палким поборником української церковної автономії, справжнім рушієм відродження Української Автокефальної Православної Церкви. Його життя – це яскравий приклад єдності думки, віри й подвижницького самовідданого діяння. Він жив, боровся  і загинув за церкву, за віру, за єдність.

Ще донедавна ім’я митрополита Василя Липківського було мало відоме широкому загалу, адже було піддане забуттю, як тисячі інших жертв радянського режиму в Україні. Нині, ми відкриваємо для себе неймовірну особистість великого церковного лідера, якого після переслідувань, цькувань і арештів цинічно вбила більшовицька влада.

Василь Костянтинович Липківський народився 19 березня 1864 р. у селі Попудня Липовецького повіту Київської губернії (нині село Монастирищенської міської громади Уманського р-ну Черкаської обл.) у родині священика. Обравши духовний шлях, здобув початкову освіту в Уманському духовному училищі, далі навчався у Київській духовній семінарії. У 1889 р отримав ступінь кандидата богослов'я і згодом був висвячений на священика.

З 1892 р. отець Василь (Липківський) служив настоятелем Липовецького собору та був інспектором місцевих церковних шкіл. У 1903 р. отримав сан протоієрея, після чого був призначений на місце директора Київської церковно-вчительської школи, де готували кадри для церковно-парафіяльних шкіл.

Із перших років священства молодий богослов усвідомлював несумісність таких понять, як російська церква і українські православні. Він розцінював російську православну церкву як інструмент для поневолення народів і, українців зокрема. Виступав проти безправності церковних громад та свавілля вищого духівництва, критично ставився до церковно-слов'янської мови богослужіння в українських церквах.

У 1905 р. через підтримку поширеної в той час ідеї відновлення незалежності української церкви від Москви його звільнили з посади директора школи й усунули з викладацької роботи, звинувативши у «ліберальних поглядах» та «українофільстві».

Не зважаючи на утиски й переслідування, майбутній митрополит не змінив своїх поглядів й переконань. Активний учасник українського культурно-релігійного руху, він твердо виступав за рішучі реформи церкви. В 1917 р. ініціював з’їзд духовенства і мирян, на якому були поставлені питання про пожвавлення церковного життя, відновлення українських церковних традицій, виборність духовенства, а також було прийнято ухвалу про те, що в Україні має бути незалежна українська церква з рідною мовою у храмах і церковних школах.

Отець Василь (Липківський) мав неабиякий хист проповідника. Його проповіді були зразком проповідницького мистецтва. 22 травня 1919 р. у Миколаївському Соборі Києва він у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича відслужив першу урочисту Літургію українською мовою. Цьому передувала величезна праця над перекладами богослужбових текстів українською мовою. Він переклав з грецької повний чин Літургії св. Іоана Златоустого, «Чин всеношної служби», «Мінею».

За українізацію церкви російський єпископат в Україні позбавив отця Василя (Липківського) сану і заборонив відправляти службу Божу, проте у жовтні 1921 р. Всеукраїнський церковний cобор проголосив про створення Української Автокефальної Православної Церкви і благословив протоієрея В. Липківського на служіння митрополитом Київським і всієї України. Крім того Собор наголосив на непідлеглості Церкви керівництву інших церков і визнав примусовий перехід у 1668 р. Київської церкви під зверхність Московського патріархату аморальним та неканонічним актом. Сакральною мовою церкви була визнана українська. У своїх проповідях отець Василь (Липківський) зауважував: «Нам дотепер докоряють, вважають навіть єретиками за те, що Українська церква відділилась від московського патріярха без його на це згоди, що утворила собі своє церковне керівництво. Але ж згадайте, чи питав московський патріярх згоди українського народу, коли підбивав під себе Українську церкву силою, без її згоди, він виконував заповіти Христа чи, навпаки, різко порушив ці заповіти і таким чином сам заслуговує докорів у єретицтві…».

Більшовицька влада всіляко перешкоджала діяльності української церкви, звинувачувала митрополита Липківського в антирадянській діяльності, стежила за ним, переслідувала і цькувала. Йому не дозволяли виїжджати з Києва, відвідувати церковні округи і парафії, забороняли проповідувати, двічі арештовували.

17 жовтня 1927 р. на Всеукраїнському православному церковному соборі В. Липківський під тиском державних органів був примусово позбавлений сану митрополита, а в січні 1930 р. більшовицька влада організувала проведення надзвичайного собору, який ліквідував УАПЦ. Отець Василь (Липківський) в своїх мемуарах писав: «Влада скоро спостерегла, що Українська Автокефальна Православна Церква виростає в міцну і для влади небезпечну гору, вона проголосила себе «автокефальною», незалежною від московського церковного руху, а незалежність церковна криє в собі думку і про незалежність державну; вона дуже захоплює народ, а це для протицерковної влади найгірше неприємно; вона нарешті є національна, виховує народ в національній свідомості, а радянська влада проти всякої національної свідомості, особливо української».

До жовтня 1929 р. колишній митрополит мешкав на подвір’ї Софійського собору, настоятелем якого довгий час був. Після того, як влада закрила собор, перебрався до сестри у передмістя Києва. Усіма забутий, у злиднях, під постійним наглядом він продовжував працювати – писав «Історію Української церкви», робив українські переклади богослужбової літератури, удосконалював церковний статут, листувався з українськими церковними діячами за кордоном. Більшість трудів В. Липківського було втрачено. Врятовані сестрою рукописи його праць «Відродження Церкви в Україні 1917–1930» та «Історія Української Православної Церкви» були видані у 1959 р. в Канаді.

У вересні 1937 р. отець Василь (Липківський) отримав запрошення від діаспори очолити українську церкву в Канаді. Він прийняв пропозицію, але 22 жовтня був заарештований, а 27 листопада – розстріляний більшовицькими катами у Лук’янівській тюрмі. Місце його поховання досі невідоме. На початку 1990-х років на Лук’янівському кладовищі було встановлено символічний хрест в пам’ять про вбитого чекістами митрополита. У 1997 році Собор УАПЦ канонізував В. Липківського та інших церковних мучеників 20-30-х рр. ХХ ст.

Віртуальний бібліографічний список «Василь Липківський – фундатор української автокефалії» допоможе наблизитися до історичної правди про життя і діяльність непересічної і знакової особистості періоду українського релігійно-національного відродження. Великий патріот України, він палко любив свою Батьківщину і свій народ, щиро прагнув бачити його вільним і щасливим, за що і поклав своє життя. Список покликаний спонукати читачів до роздумів про віру і жертовність, про минуле і майбутнє, про українців і Україну.

 

З інтелектуальної спадщини В. Липківського

Українська Православна Церква : (коротка історія) / митрополит В. Липківський. – Вінніпег ; Манітоба : Видання Консисторії УПЦ, 1934. – 36 с.

Православна Христова Церква українського народу = Christian Orthodox Church of Ukrainian people / митрополит В. Липківський ; Православ. Церков. Рада УАПЦ. – Мюнхен : [б. в.], 1951. – 32 c. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000014964 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Відродження української церкви в Українській народній республіці 1917–1921 / митрополит В. Липківський // Вільна Україна : журн. укр. визвольної думки / Укр. Вільна Громада в Америці. – Детройт, 1958. – Ч. 17. – С. 22–28. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/21533/file.pdf (дата звернення: 12.02.2024). – Назва з екрана.

Відродження церкви в Україні (1917–1930) / митрополит В. Липківський ; авт. передм. О. Мох. – Торонто : Добра книжка, 1959. – 335 c. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000014911 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Історія Української Православної Церкви. Розд. 7. Відродження Української Церкви / митрополит В. Липківський ; із вступом і замітками протопресвітера. С. В. Савчука ; обкл. М. Битинського. – Вінніпег ; Канада : Накладом Фундації І. Грищука, 1961 – 181 с. : іл. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/7374/file.pdf (дата звернення: 27.01.2023). – Назва з екрана.

Основи церковної автокефалії : (проповідь в неділю 7-му по Тройці) / митрополит В. Липківський // Ювілейна книга : 50-річчя відродження укр. автокефал. православ. церкви 1921-1971. – [б. м.], 1971. – С. 19-22. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000020870 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Православна Христова Церква українського народу / митрополит В.Липківський. – Нью-Йорк : УПА, 1972. – 42 с.

Православна Христова церква українського народу = Christlich Orthodoxe Kirche des ukrainischen Volkes = Christian Orthodox Church of Ukrainian people / митрополит В. Липківський. – Нью Йорк : [б. в.], 1974. – 32 с. : портр.

Листи 1933–1937 = Letters 1933–1937 / митрополит В. Липківський. – [б. м.] : Укр. Православне Братство ім. митрополита. Василя Липківського, З.Д.А., 1980. – 167 с. : портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/24051/file.pdf (дата звернення: 15.02.2024). – Назва з екрана.

Проповіді на неділі й свята : слово Христове до укр. народу / митрополит В. Липківський. – Нью Йорк : Укр. Православ. Братство ім. митрополита Василя Липківського, 1988. – 609 с. : іл., портр.

Слово Христове до українського народу : проповіді на неділі й свята / митрополит В. Липківський. – Київ : [б. в.], 1991. – 200 с. : портр. – (Бібліотека журналу «Пам’ятки України» ; кн. 1, зшит. 2).

Проповіді Митрополита Василя Липківського до Українського Народу : ювіл. вид. до 90-ї річниці утворення УАПЦ / митрополит В. Липківський. – Київ : Вид. від. Патріархії УАПЦ, 2011. – 590 с. : фот. – (Бібліотека православного українця).

Митрополит УАПЦ Василь Липківський (1864-1937) : вибр. твори. : у 6 т. / митрополит В. Липківський ; НАН України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського ; упоряд.: І. М. Преловська, І. В. Яворська. – Київ : Укр. пропілеї, 2018.

Т. 1. – 214 с.

Т. 2. – 232 с.

Т. 3. – 306 с.

Т. 4. – 380 с.

Т. 5. – 744 с.

Т. 6. – 466 с.

 

Життя і діяння митрополита В. Липківського

Коровицький, І. …Мрія оголошена… Василь Липківський, митрополит УАПЦ / І. Коровицький // Сучасність: література, мистецтво, суспільне життя / голов. ред. Т. Гунчак ; Укр. т-во закордон. студій «Сучасність». – Мюнхен, 1986. – Ч. 11. – С. 70–86. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Suchasnist/1986_N11_307.pdf (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Благовісництво Василя Липківського / А. Л. Зінченко // Київ. старовина : наук. іст.-філол. журн. – Київ, 1993. – № 5. – С. 104–125.

Митрополит Василь Липківський : матеріали до біогр. : джерела з історії церкви в Україні / АН України, Ін-т укр. археографії, Центр. держ. архів вищ. органів влади та упр. України ; упоряд. Л. Пилявець. – Київ : Київ. кн. друк. наук. кн., 1993. – 48 с.

Пащенко, В. О. Першоієрарх нової української церкви митрополит Василь Липківський / В. О. Пащенко, М. Ф. Рибачук // Укр. іст. журн. : наук. журн. / НАН України, Ін-т історії України – Київ, 1993. – № 2/3. – С. 48–53.– Електрон. версія журн. – Режим доступу: http://history.org.ua/LiberUA/journal_1993_2/journal_1993_2.pdf (дата звернення: 27.01.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Слово заключне і праведне. Проповіді та лист митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко, Л. Б. Пилявець // Київ. старовина : наук. іст.-філол. журн. – Київ, 1994. – № 1. – С. 110–123.

Зінченко, А. Л. Визволитися вірою: життя і діяння митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко. – Київ : Дніпро, 1997. – 424 с.

Ільченко, І. М. Три промови Василя Липківського [Електронний ресурс] / І. М. Ільченко, Л. Б. Пилявець, І. М. Преловська // Укр. археогр. щорічник = Ukrainian archeographic year book : зб. наук. пр. / НАН України, Археограф. коміс., Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. С. Грушевського. – Київ, 1999. – Вип. 3/4. – С. 475–487.

Костенко, А. Митрополит Василь Липківський / А. Костенко // Київ : літ-худож. і громад.-політ. журн. / Нац. спілка письменників України. – Київ, 1999. – № 1/2. – С. 111–117.

Липківський, К. О. Тіні незабутих предків / К. О. Липківський. – Київ : [б. в], 2003. – 224 с.

Преловська, І. Останні 10 років Василя Липківського : фрагм. доп. / І. Преловська // Наша віра. – 2004. – № 4. Електрон. версія газ. – Режим доступу: http://nashavira.ukrlife.org/04_2004.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Митрополит Василь Липківський / А. Л. Зінченко. – Київ : Атлант ЮЕмСі, 2007. – 63 с. : іл. – (Стозір’я. Бібліотека української родини. Державні діячі. Дипломати. Військові діячі).

Служіння і спадщина Митрополита Василя Липківського : матеріяли всеукр. наук. конф. Київ, 17 листоп. 2007 р. / Всеукр. т-во ім. Митрополита Василя Липківського ; упоряд. А. Л. Зінченко. – Вінниця : Балюк І. Б., 2008. – 240 с. : фот.

Пономарьов, В. «Не бійтесь!» Цими словами Христа звернувся до залякуваних чекістами делегатів церковного Собору митрополит Василь Липківський // Дзеркало тижня : укр. сусп.-політ. тижневик – 2009. – № 11. Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://web.archive.org/web/20090604031216/http://www.dt.ua/3000/3150/65761/ (дата звернення: 20.02.2024). – Назва з екрана

Зінченко, А. Л. Тарас Шевченко у житті і творчій спадщині митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко // Київ і кияни у соціокультурному просторі ХІХ–ХХІ століть : шевченкознавчий дискурс (до 200-річчя від дня народж. Тараса Шевченка) : пр. Всеукр. наук.-практ. конф., 29 трав. 2014 р. в м. Києві / М-во освіти і науки України, Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка, Нац. музей Тараса Шевченка, Благодійний фонд сприяння розвитку освіти ім. Бориса Грінченка. – Київ, 2014. – С. 66–83.

Митрополит Василь Липківський добивався богослужінь українською мовою // Країна : тижн. журн. по-українськи. – Київ, 2014. – № 11. – С. 54–58 : іл.

Преловська, І. М. Відображення в гомілетичній спадщині митрополита УАПЦ Василя Липківського його ставлення до інших Церков (до 150-ї річниці (7/19 берез. 1864 р. – 27 листоп. 1937 р.) з дня народж. митрополита УАПЦ Василя Липківського) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Труди Київ. Духовної. Акад. : богослов.-іст. зб. / Київ. православ. богослов. акад., Укр. Православ. Церква, Київ. Патріархат. – Київ, 2014. – № 14. – С. 241–251.

Ралдугіна, Т. Митрополит Василь Липківський: постать на тлі епохи / Т. Ралдугіна // Історія в рід. шк. : наук.-метод. журн. / М-во освіти і науки України. – Київ, 2014. – № 6. – С. 46–47.

Роговий, О. Земля Василя Липківського / О. Роговий. – Липовець : [б. в.], 2014. – 32 с. : портр., іл.

Ямчук, П. М. Філософія християнської державності в концептуальному осмисленні митрополита Василя Липківського, Чехівського В. М. та Липинського В. К. [Електронний ресурс] / П. М. Ямчук // Філос. обрії : наук.-теор. часоп. / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Київ ; Полтава, 2014. – № 32. – С. 81–95.

Вільховий, Ю. В. Постать митрополита Василя Липківського на тлі релігійно-церковного та національного відродження [Електронний ресурс] / Ю. В. Вільховий // Історична пам’ять : наук. зб. / Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Полтава, 2015. – Вип. 32. – С. 146–148.

Липківський, К. Митрополит Української Автокефальної Православної Церкви Василь Липківський – апостол українського релігійно-національного відродження / К. Липківський // Світогляд : наук.-попул. журн. / НАН України, Голов. астроном. обсерваторія. – Київ, 2015. – № 3. – С. 42–45.

Шпак, В. Апостол Української церкви : [В. Липківський] / В. Шпак // Війна за правду на полі історії / В. Шпак. – Київ, 2016. – № 1 (січ.–берез.). – С. 84–86.

Ямчук, П. М. Феномен духовної філософії й буття митрополита Василя Липківського у світовому Христоцентричному контексті [Електронний ресурс] / П. М. Ямчук // Софія : гуманіт.-реліг. вісн. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2016. – № 1. – С. 59–64.

Зінченко, А. Л. Життя і служіння Митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко ; М-во освіти та науки України, НДІ українознавства, Всеукр. т-во ім. Митрополита Василя Липківського. – Київ ; Дуліби ; Вінниця : Балюк І. Б., 2017. – 336 с.

Преловська, І. М. Богословська, історико-публіцистична та епістолярна спадщина митрополита УАПЦ Василя Липківського (1864–1937) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Історія релігій в Україні : наук. щорічник / Львів. музей історії релігії, Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. Грушевського НАН України, Ін-т філософії ім. Г. Сковороди НАН України – Львів, 2017. – Вип. 27. – С. 508–520.

Нікольський, Є. В. Роль митрополита Василя Липківського у підготовці та проведенні Всеукраїнського церковного собору 1921 року [Електронний ресурс] / Є. В. Нікольський, С. В. Урста // Переяславський літопис : зб. наук. ст. / Переяслав-Хмельниц. держ. пед. ун-т ім. Григорія Сковороди. – Переяслав-Хмельницький, 2018. – Вип. 14. – С. 18–28.

Преловська, І. М. Дореволюційні публікації митрополита УАПЦ Василя Липківського (1864–1937) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Історія релігій в Україні : наук. щорічник / Львів. музей історії релігії, Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. Грушевського НАН України, Ін-т філософії ім. Г. Сковороди НАН України. – Львів, 2018. – Вип. 28. – С. 229–246.

Савчук, Т. Рефлексії митрополита В. Липківського на виклики перед віруючими у радянській Україні [Електронний ресурс] / Т. Савчук // Емінак : наук. щоквартальник / Н.-д. центр «Лукомор’є» Ін-ту археології НАН України. – Миколаїв, 2019. – № 3. – С. 104–112.

Урста, С. (протоієрей). Проблеми мови богослужіння та національної ідентифікації в служінні митрополита Василя Липківського [Електронний ресурс] / протоієрей С. Урста, Є. Нікольський // Волинський благовісник : богослов.-іст. наук. журн. / Волин. православ. богослов. акад. Укр. Православної Церкви Київ. Патріархату. – Луцьк, 2019. – № 7. – С. 281–289.

Файзулін, Я. М. «Ми мусимо вискочити з-під московської церковної влади» : митрополит Василь Липківський домагався богослужінь укр. мовою / Я. М. Файзулін // Історія. UА: постаті, факти, версії / Я. М. Файзулін. – Київ, 2021. – С. 437–446.

Роговський, В. В. Сотеріологічне вчення у проповідях митрополита Василя Липківського [Електронний ресурс] / В. В. Роговський // Нотатки сучасної науки : мультидисциплін. наук. часоп. : електрон. вид. / Соціал.-гуманіт. наук.-творча майстерня «Новий курс». – Харків, 2023. – № 5. – С. 11, 12.

 

Увічнення пам’яті В. Липківського

Бурко, Д. Пам’яті митрополита Василя Липківського : [вірш] / протоієрей Д. Бурко // Ювілейна книга : 50-річчя відродження укр. автокефал. православ. церкви 1921–1971. – [б. м], 1971. – С. 17. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000020870 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Липківський, К. Історія одного далекого пам’ятника : як у США вшановували пам’ять митрополита Василя Липківського / К. Липківський // День. – 2009. – 20 листоп. – С. 8 : фот.

Матула, П. Історія пам’ятника Митрополитові Василеві Липківському / П. Матула. – Вашингтон : [б. в.], 2009. – 204 с. : фот. кольор. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/20665/file.pdf (дата звернення: 12.02.2024). – Назва з екрана.

Про введення в обіг пам’ятної монети «Василь Липківський» [Електронний ресурс] // Вісн. Нац. банку України. – 2015. – № 1. – С. 62.

Лісова, Л. Відкрито пам’ятник «апостолу українського відродження» [президент України Петро Порошенко та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній взяли участь у відкритті пам’ятника засновнику і творцю Укр. автокефал. церкви Василю Липківському] / Л. Лісова // Голос України. – 2019. – 19 січ. – С. 4.

Митрополит Василь Липківський [Електронний ресурс] : відзначення 150-річчя з дня народж. // Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/yuviley.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Митрополит Василь Липківський [Електронний ресурс] : відкриття пам’ятника першому Митрополитові УАПЦ Василеві Липківському 18 січ. 2019 р., м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького // Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/C1.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

 

Довідкові матеріали Увічнення пам’яті В. Липківського

Липківський Василь Костянтинович // Репресовані діячі Української Автокефальної Православної Церкви 1921–1939 : біограф. довід. / І. В. Бухарєва [та ін.] ; Ін-т Укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Галуз. держ. архів СБУ. – Київ, 2011. – С. 64–66. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Prelovska_Iryna/Represovani_diiachi_Ukrainskoi_Avtokefalnoi_Pravoslavnoi_Tserkvy_1921_1939_biohrafichnyi_dovidnyk.pdf (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Липківський Василь Костянтинович / А. Л. Зінченко // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2009. – Т. 6. – С. 151–153. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://surl.li/rrawy  (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Білокінь, С. І. Василь (Липківський Василь Костянтинович) / С. І. Білокінь // Енциклопедія Сучасної України / редкол.: І. М. Дзюба (голова), А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ, 2016. – Т. 4. – С. 120. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-32286 (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Василь (Липківський) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія : [укр. сегмент]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://surl.li/rqzxn (дата звернення: 17.02.2024). – Остан. ред.: 27.11.2023. – Назва з екрана.

Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) [Електронний ресурс] : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/ (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Підготувала категорії Т. Кушнірук, бібліограф І

 

Поділитися:

Василь Липківський – фундатор української автокефалії


Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Валентина Отамановського

Відділ наукової інформації та бібліографії

 

Василь Липківський – фундатор

української автокефалії

(віртуальний бібліографічний список до 160-річчя від дня народження)

(19.03.1864–27.11.1937)

 

Служив ти правді Господа Христа

І многострадній матері Вкраїні…

Д. Бурко

Серед визначних імен в історії України особливо вирізняється постать видатного релігійного діяча, церковного реформатора, богослова, проповідника, публіциста, перекладача і релігійного письменника митрополита Василя Липківського. Великий страдник заради церкви й України, він був палким поборником української церковної автономії, справжнім рушієм відродження Української Автокефальної Православної Церкви. Його життя – це яскравий приклад єдності думки, віри й подвижницького самовідданого діяння. Він жив, боровся  і загинув за церкву, за віру, за єдність.

Ще донедавна ім’я митрополита Василя Липківського було мало відоме широкому загалу, адже було піддане забуттю, як тисячі інших жертв радянського режиму в Україні. Нині, ми відкриваємо для себе неймовірну особистість великого церковного лідера, якого після переслідувань, цькувань і арештів цинічно вбила більшовицька влада.

Василь Костянтинович Липківський народився 19 березня 1864 р. у селі Попудня Липовецького повіту Київської губернії (нині село Монастирищенської міської громади Уманського р-ну Черкаської обл.) у родині священика. Обравши духовний шлях, здобув початкову освіту в Уманському духовному училищі, далі навчався у Київській духовній семінарії. У 1889 р отримав ступінь кандидата богослов'я і згодом був висвячений на священика.

З 1892 р. отець Василь (Липківський) служив настоятелем Липовецького собору та був інспектором місцевих церковних шкіл. У 1903 р. отримав сан протоієрея, після чого був призначений на місце директора Київської церковно-вчительської школи, де готували кадри для церковно-парафіяльних шкіл.

Із перших років священства молодий богослов усвідомлював несумісність таких понять, як російська церква і українські православні. Він розцінював російську православну церкву як інструмент для поневолення народів і, українців зокрема. Виступав проти безправності церковних громад та свавілля вищого духівництва, критично ставився до церковно-слов'янської мови богослужіння в українських церквах.

У 1905 р. через підтримку поширеної в той час ідеї відновлення незалежності української церкви від Москви його звільнили з посади директора школи й усунули з викладацької роботи, звинувативши у «ліберальних поглядах» та «українофільстві».

Не зважаючи на утиски й переслідування, майбутній митрополит не змінив своїх поглядів й переконань. Активний учасник українського культурно-релігійного руху, він твердо виступав за рішучі реформи церкви. В 1917 р. ініціював з’їзд духовенства і мирян, на якому були поставлені питання про пожвавлення церковного життя, відновлення українських церковних традицій, виборність духовенства, а також було прийнято ухвалу про те, що в Україні має бути незалежна українська церква з рідною мовою у храмах і церковних школах.

Отець Василь (Липківський) мав неабиякий хист проповідника. Його проповіді були зразком проповідницького мистецтва. 22 травня 1919 р. у Миколаївському Соборі Києва він у супроводі хору під керуванням Миколи Леонтовича відслужив першу урочисту Літургію українською мовою. Цьому передувала величезна праця над перекладами богослужбових текстів українською мовою. Він переклав з грецької повний чин Літургії св. Іоана Златоустого, «Чин всеношної служби», «Мінею».

За українізацію церкви російський єпископат в Україні позбавив отця Василя (Липківського) сану і заборонив відправляти службу Божу, проте у жовтні 1921 р. Всеукраїнський церковний cобор проголосив про створення Української Автокефальної Православної Церкви і благословив протоієрея В. Липківського на служіння митрополитом Київським і всієї України. Крім того Собор наголосив на непідлеглості Церкви керівництву інших церков і визнав примусовий перехід у 1668 р. Київської церкви під зверхність Московського патріархату аморальним та неканонічним актом. Сакральною мовою церкви була визнана українська. У своїх проповідях отець Василь (Липківський) зауважував: «Нам дотепер докоряють, вважають навіть єретиками за те, що Українська церква відділилась від московського патріярха без його на це згоди, що утворила собі своє церковне керівництво. Але ж згадайте, чи питав московський патріярх згоди українського народу, коли підбивав під себе Українську церкву силою, без її згоди, він виконував заповіти Христа чи, навпаки, різко порушив ці заповіти і таким чином сам заслуговує докорів у єретицтві…».

Більшовицька влада всіляко перешкоджала діяльності української церкви, звинувачувала митрополита Липківського в антирадянській діяльності, стежила за ним, переслідувала і цькувала. Йому не дозволяли виїжджати з Києва, відвідувати церковні округи і парафії, забороняли проповідувати, двічі арештовували.

17 жовтня 1927 р. на Всеукраїнському православному церковному соборі В. Липківський під тиском державних органів був примусово позбавлений сану митрополита, а в січні 1930 р. більшовицька влада організувала проведення надзвичайного собору, який ліквідував УАПЦ. Отець Василь (Липківський) в своїх мемуарах писав: «Влада скоро спостерегла, що Українська Автокефальна Православна Церква виростає в міцну і для влади небезпечну гору, вона проголосила себе «автокефальною», незалежною від московського церковного руху, а незалежність церковна криє в собі думку і про незалежність державну; вона дуже захоплює народ, а це для протицерковної влади найгірше неприємно; вона нарешті є національна, виховує народ в національній свідомості, а радянська влада проти всякої національної свідомості, особливо української».

До жовтня 1929 р. колишній митрополит мешкав на подвір’ї Софійського собору, настоятелем якого довгий час був. Після того, як влада закрила собор, перебрався до сестри у передмістя Києва. Усіма забутий, у злиднях, під постійним наглядом він продовжував працювати – писав «Історію Української церкви», робив українські переклади богослужбової літератури, удосконалював церковний статут, листувався з українськими церковними діячами за кордоном. Більшість трудів В. Липківського було втрачено. Врятовані сестрою рукописи його праць «Відродження Церкви в Україні 1917–1930» та «Історія Української Православної Церкви» були видані у 1959 р. в Канаді.

У вересні 1937 р. отець Василь (Липківський) отримав запрошення від діаспори очолити українську церкву в Канаді. Він прийняв пропозицію, але 22 жовтня був заарештований, а 27 листопада – розстріляний більшовицькими катами у Лук’янівській тюрмі. Місце його поховання досі невідоме. На початку 1990-х років на Лук’янівському кладовищі було встановлено символічний хрест в пам’ять про вбитого чекістами митрополита. У 1997 році Собор УАПЦ канонізував В. Липківського та інших церковних мучеників 20-30-х рр. ХХ ст.

Віртуальний бібліографічний список «Василь Липківський – фундатор української автокефалії» допоможе наблизитися до історичної правди про життя і діяльність непересічної і знакової особистості періоду українського релігійно-національного відродження. Великий патріот України, він палко любив свою Батьківщину і свій народ, щиро прагнув бачити його вільним і щасливим, за що і поклав своє життя. Список покликаний спонукати читачів до роздумів про віру і жертовність, про минуле і майбутнє, про українців і Україну.

 

З інтелектуальної спадщини В. Липківського

Українська Православна Церква : (коротка історія) / митрополит В. Липківський. – Вінніпег ; Манітоба : Видання Консисторії УПЦ, 1934. – 36 с.

Православна Христова Церква українського народу = Christian Orthodox Church of Ukrainian people / митрополит В. Липківський ; Православ. Церков. Рада УАПЦ. – Мюнхен : [б. в.], 1951. – 32 c. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000014964 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Відродження української церкви в Українській народній республіці 1917–1921 / митрополит В. Липківський // Вільна Україна : журн. укр. визвольної думки / Укр. Вільна Громада в Америці. – Детройт, 1958. – Ч. 17. – С. 22–28. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/21533/file.pdf (дата звернення: 12.02.2024). – Назва з екрана.

Відродження церкви в Україні (1917–1930) / митрополит В. Липківський ; авт. передм. О. Мох. – Торонто : Добра книжка, 1959. – 335 c. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000014911 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Історія Української Православної Церкви. Розд. 7. Відродження Української Церкви / митрополит В. Липківський ; із вступом і замітками протопресвітера. С. В. Савчука ; обкл. М. Битинського. – Вінніпег ; Канада : Накладом Фундації І. Грищука, 1961 – 181 с. : іл. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/7374/file.pdf (дата звернення: 27.01.2023). – Назва з екрана.

Основи церковної автокефалії : (проповідь в неділю 7-му по Тройці) / митрополит В. Липківський // Ювілейна книга : 50-річчя відродження укр. автокефал. православ. церкви 1921-1971. – [б. м.], 1971. – С. 19-22. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000020870 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Православна Христова Церква українського народу / митрополит В.Липківський. – Нью-Йорк : УПА, 1972. – 42 с.

Православна Христова церква українського народу = Christlich Orthodoxe Kirche des ukrainischen Volkes = Christian Orthodox Church of Ukrainian people / митрополит В. Липківський. – Нью Йорк : [б. в.], 1974. – 32 с. : портр.

Листи 1933–1937 = Letters 1933–1937 / митрополит В. Липківський. – [б. м.] : Укр. Православне Братство ім. митрополита. Василя Липківського, З.Д.А., 1980. – 167 с. : портр. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/24051/file.pdf (дата звернення: 15.02.2024). – Назва з екрана.

Проповіді на неділі й свята : слово Христове до укр. народу / митрополит В. Липківський. – Нью Йорк : Укр. Православ. Братство ім. митрополита Василя Липківського, 1988. – 609 с. : іл., портр.

Слово Христове до українського народу : проповіді на неділі й свята / митрополит В. Липківський. – Київ : [б. в.], 1991. – 200 с. : портр. – (Бібліотека журналу «Пам’ятки України» ; кн. 1, зшит. 2).

Проповіді Митрополита Василя Липківського до Українського Народу : ювіл. вид. до 90-ї річниці утворення УАПЦ / митрополит В. Липківський. – Київ : Вид. від. Патріархії УАПЦ, 2011. – 590 с. : фот. – (Бібліотека православного українця).

Митрополит УАПЦ Василь Липківський (1864-1937) : вибр. твори. : у 6 т. / митрополит В. Липківський ; НАН України, Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського ; упоряд.: І. М. Преловська, І. В. Яворська. – Київ : Укр. пропілеї, 2018.

Т. 1. – 214 с.

Т. 2. – 232 с.

Т. 3. – 306 с.

Т. 4. – 380 с.

Т. 5. – 744 с.

Т. 6. – 466 с.

 

Життя і діяння митрополита В. Липківського

Коровицький, І. …Мрія оголошена… Василь Липківський, митрополит УАПЦ / І. Коровицький // Сучасність: література, мистецтво, суспільне життя / голов. ред. Т. Гунчак ; Укр. т-во закордон. студій «Сучасність». – Мюнхен, 1986. – Ч. 11. – С. 70–86. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Suchasnist/1986_N11_307.pdf (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Благовісництво Василя Липківського / А. Л. Зінченко // Київ. старовина : наук. іст.-філол. журн. – Київ, 1993. – № 5. – С. 104–125.

Митрополит Василь Липківський : матеріали до біогр. : джерела з історії церкви в Україні / АН України, Ін-т укр. археографії, Центр. держ. архів вищ. органів влади та упр. України ; упоряд. Л. Пилявець. – Київ : Київ. кн. друк. наук. кн., 1993. – 48 с.

Пащенко, В. О. Першоієрарх нової української церкви митрополит Василь Липківський / В. О. Пащенко, М. Ф. Рибачук // Укр. іст. журн. : наук. журн. / НАН України, Ін-т історії України – Київ, 1993. – № 2/3. – С. 48–53.– Електрон. версія журн. – Режим доступу: http://history.org.ua/LiberUA/journal_1993_2/journal_1993_2.pdf (дата звернення: 27.01.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Слово заключне і праведне. Проповіді та лист митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко, Л. Б. Пилявець // Київ. старовина : наук. іст.-філол. журн. – Київ, 1994. – № 1. – С. 110–123.

Зінченко, А. Л. Визволитися вірою: життя і діяння митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко. – Київ : Дніпро, 1997. – 424 с.

Ільченко, І. М. Три промови Василя Липківського [Електронний ресурс] / І. М. Ільченко, Л. Б. Пилявець, І. М. Преловська // Укр. археогр. щорічник = Ukrainian archeographic year book : зб. наук. пр. / НАН України, Археограф. коміс., Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. С. Грушевського. – Київ, 1999. – Вип. 3/4. – С. 475–487.

Костенко, А. Митрополит Василь Липківський / А. Костенко // Київ : літ-худож. і громад.-політ. журн. / Нац. спілка письменників України. – Київ, 1999. – № 1/2. – С. 111–117.

Липківський, К. О. Тіні незабутих предків / К. О. Липківський. – Київ : [б. в], 2003. – 224 с.

Преловська, І. Останні 10 років Василя Липківського : фрагм. доп. / І. Преловська // Наша віра. – 2004. – № 4. Електрон. версія газ. – Режим доступу: http://nashavira.ukrlife.org/04_2004.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Митрополит Василь Липківський / А. Л. Зінченко. – Київ : Атлант ЮЕмСі, 2007. – 63 с. : іл. – (Стозір’я. Бібліотека української родини. Державні діячі. Дипломати. Військові діячі).

Служіння і спадщина Митрополита Василя Липківського : матеріяли всеукр. наук. конф. Київ, 17 листоп. 2007 р. / Всеукр. т-во ім. Митрополита Василя Липківського ; упоряд. А. Л. Зінченко. – Вінниця : Балюк І. Б., 2008. – 240 с. : фот.

Пономарьов, В. «Не бійтесь!» Цими словами Христа звернувся до залякуваних чекістами делегатів церковного Собору митрополит Василь Липківський // Дзеркало тижня : укр. сусп.-політ. тижневик – 2009. – № 11. Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://web.archive.org/web/20090604031216/http://www.dt.ua/3000/3150/65761/ (дата звернення: 20.02.2024). – Назва з екрана

Зінченко, А. Л. Тарас Шевченко у житті і творчій спадщині митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко // Київ і кияни у соціокультурному просторі ХІХ–ХХІ століть : шевченкознавчий дискурс (до 200-річчя від дня народж. Тараса Шевченка) : пр. Всеукр. наук.-практ. конф., 29 трав. 2014 р. в м. Києві / М-во освіти і науки України, Київ. ун-т ім. Бориса Грінченка, Нац. музей Тараса Шевченка, Благодійний фонд сприяння розвитку освіти ім. Бориса Грінченка. – Київ, 2014. – С. 66–83.

Митрополит Василь Липківський добивався богослужінь українською мовою // Країна : тижн. журн. по-українськи. – Київ, 2014. – № 11. – С. 54–58 : іл.

Преловська, І. М. Відображення в гомілетичній спадщині митрополита УАПЦ Василя Липківського його ставлення до інших Церков (до 150-ї річниці (7/19 берез. 1864 р. – 27 листоп. 1937 р.) з дня народж. митрополита УАПЦ Василя Липківського) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Труди Київ. Духовної. Акад. : богослов.-іст. зб. / Київ. православ. богослов. акад., Укр. Православ. Церква, Київ. Патріархат. – Київ, 2014. – № 14. – С. 241–251.

Ралдугіна, Т. Митрополит Василь Липківський: постать на тлі епохи / Т. Ралдугіна // Історія в рід. шк. : наук.-метод. журн. / М-во освіти і науки України. – Київ, 2014. – № 6. – С. 46–47.

Роговий, О. Земля Василя Липківського / О. Роговий. – Липовець : [б. в.], 2014. – 32 с. : портр., іл.

Ямчук, П. М. Філософія християнської державності в концептуальному осмисленні митрополита Василя Липківського, Чехівського В. М. та Липинського В. К. [Електронний ресурс] / П. М. Ямчук // Філос. обрії : наук.-теор. часоп. / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Київ ; Полтава, 2014. – № 32. – С. 81–95.

Вільховий, Ю. В. Постать митрополита Василя Липківського на тлі релігійно-церковного та національного відродження [Електронний ресурс] / Ю. В. Вільховий // Історична пам’ять : наук. зб. / Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Полтава, 2015. – Вип. 32. – С. 146–148.

Липківський, К. Митрополит Української Автокефальної Православної Церкви Василь Липківський – апостол українського релігійно-національного відродження / К. Липківський // Світогляд : наук.-попул. журн. / НАН України, Голов. астроном. обсерваторія. – Київ, 2015. – № 3. – С. 42–45.

Шпак, В. Апостол Української церкви : [В. Липківський] / В. Шпак // Війна за правду на полі історії / В. Шпак. – Київ, 2016. – № 1 (січ.–берез.). – С. 84–86.

Ямчук, П. М. Феномен духовної філософії й буття митрополита Василя Липківського у світовому Христоцентричному контексті [Електронний ресурс] / П. М. Ямчук // Софія : гуманіт.-реліг. вісн. / Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – Київ, 2016. – № 1. – С. 59–64.

Зінченко, А. Л. Життя і служіння Митрополита Василя Липківського / А. Л. Зінченко ; М-во освіти та науки України, НДІ українознавства, Всеукр. т-во ім. Митрополита Василя Липківського. – Київ ; Дуліби ; Вінниця : Балюк І. Б., 2017. – 336 с.

Преловська, І. М. Богословська, історико-публіцистична та епістолярна спадщина митрополита УАПЦ Василя Липківського (1864–1937) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Історія релігій в Україні : наук. щорічник / Львів. музей історії релігії, Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. Грушевського НАН України, Ін-т філософії ім. Г. Сковороди НАН України – Львів, 2017. – Вип. 27. – С. 508–520.

Нікольський, Є. В. Роль митрополита Василя Липківського у підготовці та проведенні Всеукраїнського церковного собору 1921 року [Електронний ресурс] / Є. В. Нікольський, С. В. Урста // Переяславський літопис : зб. наук. ст. / Переяслав-Хмельниц. держ. пед. ун-т ім. Григорія Сковороди. – Переяслав-Хмельницький, 2018. – Вип. 14. – С. 18–28.

Преловська, І. М. Дореволюційні публікації митрополита УАПЦ Василя Липківського (1864–1937) [Електронний ресурс] / І. М. Преловська // Історія релігій в Україні : наук. щорічник / Львів. музей історії релігії, Ін-т укр. археографії та джерелознавства. ім. М. Грушевського НАН України, Ін-т філософії ім. Г. Сковороди НАН України. – Львів, 2018. – Вип. 28. – С. 229–246.

Савчук, Т. Рефлексії митрополита В. Липківського на виклики перед віруючими у радянській Україні [Електронний ресурс] / Т. Савчук // Емінак : наук. щоквартальник / Н.-д. центр «Лукомор’є» Ін-ту археології НАН України. – Миколаїв, 2019. – № 3. – С. 104–112.

Урста, С. (протоієрей). Проблеми мови богослужіння та національної ідентифікації в служінні митрополита Василя Липківського [Електронний ресурс] / протоієрей С. Урста, Є. Нікольський // Волинський благовісник : богослов.-іст. наук. журн. / Волин. православ. богослов. акад. Укр. Православної Церкви Київ. Патріархату. – Луцьк, 2019. – № 7. – С. 281–289.

Файзулін, Я. М. «Ми мусимо вискочити з-під московської церковної влади» : митрополит Василь Липківський домагався богослужінь укр. мовою / Я. М. Файзулін // Історія. UА: постаті, факти, версії / Я. М. Файзулін. – Київ, 2021. – С. 437–446.

Роговський, В. В. Сотеріологічне вчення у проповідях митрополита Василя Липківського [Електронний ресурс] / В. В. Роговський // Нотатки сучасної науки : мультидисциплін. наук. часоп. : електрон. вид. / Соціал.-гуманіт. наук.-творча майстерня «Новий курс». – Харків, 2023. – № 5. – С. 11, 12.

 

Увічнення пам’яті В. Липківського

Бурко, Д. Пам’яті митрополита Василя Липківського : [вірш] / протоієрей Д. Бурко // Ювілейна книга : 50-річчя відродження укр. автокефал. православ. церкви 1921–1971. – [б. м], 1971. – С. 17. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://irbis-nbuv.gov.ua/ulib/item/ukr0000020870 (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Липківський, К. Історія одного далекого пам’ятника : як у США вшановували пам’ять митрополита Василя Липківського / К. Липківський // День. – 2009. – 20 листоп. – С. 8 : фот.

Матула, П. Історія пам’ятника Митрополитові Василеві Липківському / П. Матула. – Вашингтон : [б. в.], 2009. – 204 с. : фот. кольор. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/20665/file.pdf (дата звернення: 12.02.2024). – Назва з екрана.

Про введення в обіг пам’ятної монети «Василь Липківський» [Електронний ресурс] // Вісн. Нац. банку України. – 2015. – № 1. – С. 62.

Лісова, Л. Відкрито пам’ятник «апостолу українського відродження» [президент України Петро Порошенко та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній взяли участь у відкритті пам’ятника засновнику і творцю Укр. автокефал. церкви Василю Липківському] / Л. Лісова // Голос України. – 2019. – 19 січ. – С. 4.

Митрополит Василь Липківський [Електронний ресурс] : відзначення 150-річчя з дня народж. // Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/yuviley.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Митрополит Василь Липківський [Електронний ресурс] : відкриття пам’ятника першому Митрополитові УАПЦ Василеві Липківському 18 січ. 2019 р., м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького // Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/C1.html (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

 

Довідкові матеріали Увічнення пам’яті В. Липківського

Липківський Василь Костянтинович // Репресовані діячі Української Автокефальної Православної Церкви 1921–1939 : біограф. довід. / І. В. Бухарєва [та ін.] ; Ін-т Укр. археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Галуз. держ. архів СБУ. – Київ, 2011. – С. 64–66. – Електрон. версія журн. – Режим доступу: https://chtyvo.org.ua/authors/Prelovska_Iryna/Represovani_diiachi_Ukrainskoi_Avtokefalnoi_Pravoslavnoi_Tserkvy_1921_1939_biohrafichnyi_dovidnyk.pdf (дата звернення: 10.02.2024). – Назва з екрана.

Зінченко, А. Л. Липківський Василь Костянтинович / А. Л. Зінченко // Енциклопедія історії України : в 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) [та ін.] ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ, 2009. – Т. 6. – С. 151–153. – Електрон. версія кн. – Режим доступу: http://surl.li/rrawy  (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Білокінь, С. І. Василь (Липківський Василь Костянтинович) / С. І. Білокінь // Енциклопедія Сучасної України / редкол.: І. М. Дзюба (голова), А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ, 2016. – Т. 4. – С. 120. – Електрон. версія. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-32286 (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Василь (Липківський) [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія : [укр. сегмент]. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://surl.li/rqzxn (дата звернення: 17.02.2024). – Остан. ред.: 27.11.2023. – Назва з екрана.

Василь Липківський (1864–1937). Настоятель Києво-Софійського кафедрального собору (1919–1927). Митрополит Київський і всієї України УАПЦ (1921–1927) [Електронний ресурс] : [сайт виконано нащадками Митрополита Василя Липківського] / за техн. підтримки Д. Радчука, А. Можаровського. – Текст. і граф. дані. – Режим доступу: http://www.lypkivskyivasyl.ho.ua/ (дата звернення: 17.02.2024). – Назва з екрана.

Підготувала категорії Т. Кушнірук, бібліограф І