Мені судилося сказати людству нове...

віртуальний бібліографічний список нових досліджень

до 160-річчя від дня народження українського вченого, філософа, природознавця, першого президента Української академії наук,

академіка В. І. Вернадського

(12.03.1863–06.01.1945) 

Майбутнє людини завжди у великій мірі створюється нею самою.

В. І. Вернадський

12 березня 2023 р. виповнюється 160 років від дня народження великого вченого, гуманіста, мислителя, природознавця, основоположника вчення про біосферу та ноосферу академіка Володимира Івановича Вернадського. З його іменем пов’язана ціла епоха в розвитку природознавства ХХ століття  та сучасного наукового світогляду. Знанням геніального вченого було затісно в межах тогочасної науки, адже його дослідження випередили свій час, а ідеї стали пророчими.

Багатогранність таланту академіка Вернадського та різнобічність його інтересів викликають справжнє захоплення та подив. Він був високоосвіченим інтелектуалом, надзвичайно ерудованим і неймовірно працездатним. Мав велику жагу до пізнання, цікавився історією, філософією, літературою, мистецтвом, знав п’ятнадцять іноземних мов. За його словами, він ніколи не жив однією наукою. Освіту здобув у Петербурзькому університеті на природничому відділенні фізико-математичного факультету. Стажувався в найкращих наукових лабораторіях за кордоном. У 1897 р. захистив докторську дисертацію після чого більше двадцяти років був професором Московського університету.

Діяльність Вернадського вирізнялася широтою інтересів, чіткою постановкою суттєвих наукових проблем, точним науковим передбаченням. Вчений поєднував в собі риси дослідника, мислителя і філософа. У науковій діяльності опирався лише на перевірені факти, вимагав експериментального підтвердження або розрахункового підґрунтя для кожного міркування чи твердження.

В. І. Вернадський збагатив науку глибокими і надзвичайно оригінальними ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямків сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Найголовнішим науковим здобутком вченого вважається встановлення і формулювання законів геохімічної діяльності організмів, розробка вчення про біосферу та її подальшої еволюції в ноосферу. Він прийшов до визначення поняття ноосфери як зміненої в результаті людської діяльності біосфери. На думку Вернадського, людство, керуючись законами біосфери, перетворить останню на більш гармонійну ноосферу, до складу якої увійдуть всі геосфери, органічний світ, космічний простір, об'єднані і поліпшені завдяки людському розуму.

Перу вченого належать понад 700 наукових статей і монографій, з яких більше 400 – це опубліковані праці. Низка його робіт побачили світ лише через багато років після смерті. Ще сотні праць академіка зберігаються в рукописних фондах і чекають на дослідження і видання. Внесок В. І. Вернадського в науку відмічений численними відзнаками. Його обирали почесним академіком ряд світових академій наук і наукових товариств. Він до кінця свого життя залишався академіком Української академії наук.

Хоча Володимир Вернадський народився у російському Петербурзі (1863 р.), все ж, він зростав в атмосфері поваги й любові до всього українського. Відомий дворянський рід Вернадських мав козацьке походження і був тісно пов’язаний з Україною. Дитячі роки майбутнього вченого пройшли у Харкові та на Полтавщині. У родині Вернадських підтримували українські традиції, шанували національні звичаї, любили українську пісню, цікавилися і добре знали українську історію. Згодом, вже як відомий професор, Вернадський сам став творцем української історії, науки, освіти.

У 1917–1921 рр. В. І. Вернадський активно працював у Києві. Цей період його діяльності став надзвичайно важливим для українського національного відродження. Свій могутній інтелект та організаційні здібності вчений спрямував на створення вітчизняних наукових інституцій, які забезпечили формування розвинутого наукового середовища в Україні. Саме йому випала честь стати одним із засновників та першим президентом Української академії наук, яка вже більше ніж сто років є найбільшим та найавторитетнішим центром наукових досліджень в Україні. В цей же час Вернадський очолив Комісію з організації Української національної бібліотеки, а також Комісію з питань вищої школи. Згодом, після від’їзду з України, він писав: «Ви знаєте, як мені дорога Україна і як глибоко українське відродження пронизує весь мій національний і особистий світогляд, і я вважаю , що на мою доля випало велике щастя взяти у цьому участь».

Помер В. І. Вернадський 6 січня 1945р. на 82-му році життя.

Прогресивні ідеї та наукові узагальнення Вернадського привертають увагу багатьох учених світу, які посилаються у своїй науковій діяльності на його труди, а також дослідників, які вивчають та аналізують різнопланову творчу спадщину видатного вченого. Учень, друг і соратник ученого – академік О. Ферсман писав: «Ще багато років доведеться попрацювати і його учням, й історикам природознавства, щоб виявити основні шляхи його наукової творчості, розгадати складні, ще далеко не зрозумілі побудови його тексту. Це завдання лежить на майбутніх поколіннях».

Життю та діяльності В. І. Вернадського присвячені численні дослідження, публікації та розвідки, а також написана велика кількість його наукових і популярних біографій. Пропонуємо ознайомитися з бібліографічним списком нових досліджень творчої спадщини академіка Вернадського, який допоможе відкрити для кожного з нас нові грані таланту геніального вченого.

В. І. Вернадський і Україна: з листування : у 2 кн. / НАН України, Комісія з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т архівознавства ; авт. та упоряд. С. М. Кіржаєв [та ін.]. – Київ : НБУВ.

Кн. 1. А-І. – 2018. –572 с.

Кн. 2. К-Я. Офіційне. Родинне. – 2019. – 1040 с.

Самородов, В. М. В. І. Вернадський та В. Г. Короленко: у поєднанні доль та поглядів / В. М. Самородов, С. Л. Кигим, Л. В. Ольховська – 2-ге вид., допов. та уточн. – Полтава : Говоров С. В. [вид.], 2018. – 71 с. : іл.

Тома, Л. В. Володимир Вернадський / Л. В. Тома – Харків : Фоліо, 2018. – 119 с. : іл. – (Знамениті українці).

Даниленко, В. М. Володимир Вернадський. Життя в політиці й політика в житті / В. М. Даниленко ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ : Парламент. вид-во, 2019. – 512 с. : фот. – (Славетні постаті України).

Даниленко, В. М. В. І. Вернадський. Простір життя і думки / В. М. Даниленко ; НАН України, Ін-т історії України – Київ : Академперіодика, 2019. – 348 с. : іл. – (Цільова комплексна програма «Створення та розвиток науково-видавничого комплексу НАН України»).

Вергунов, В. А. Внесок академіка В. І. Вернадського у становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні як складової культури та сучасного природознавства / В. А. Вергунов // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 25–38.

Дідух, Я. В. Розвиток термодинамічних підходів у екосистемології у світлі ідей В. І. Вернадського / Я. В. Дідух // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 71–87.

Лобузіна, К. В. Особистість Володимира Вернадського у дзеркалі цифрової ноосфери / К. В. Лобузіна // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 117–128.

Новохатський, К. Видання листування В. І. Вернадського з українських питань як складова загальноакадемічного проєкту / К. Новохатський // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 111–116.

Попик, В. І. В. І. Вернадський і сучасний дискурс інформаційних комунікацій у науковому середовищі / В. І. Попик // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 103–110.

Самородов, В. В. І. Вернадський – організатор і координатор природодослідництва в Полтаві / В. Самородов // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 47–54.

Яременко, Л. М. Нове видання епістолярної спадщини В. І. Вернадського в інституті архівознавства НБУВ / Л. М. Яременко // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С 55–60.

Виноградова, В. Є. Генеза творчих здібностей видатних науковців (В. І. Вернадського, І. І. Мечникова, К. Д. Ушинського) : монографія / В. Є. Виноградова ; Тавр. нац. ун-т ім. В. І. Вернадського. – Київ : Ліра-К, 2020. – 237 с.

Рибалка, В. В. В. І. Вернадський: ноосферний вимір освіти, життя, особистості, суспільства і цивілізації : до 157-річчя від дня народж. і 75-річчя від дня смерті акад. В. І. Вернадського / В. В. Рибалка, А. П. Самодрин, В. Ф. Моргун. – Кременчук : Щербатих О. В., 2020. – 114 с. : іл.

Самодрин, А. П. Нотатки педагога : (до 157-річчя від дня народж. і 75-річчя від дня смерті акад. В. І. Вернадського) / А. П. Самодрин – Кременчук : Щербатих О. В. [вид.], 2020. – 39 с. : іл.

Дубровіна Л. А. Академік В. І. Вернадський: концептуальні засади науки як продуктивної сили та її стратегічного розвитку / Л. А. Дубровіна // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2021. – Вип. 2. – С. 12-21.

Ноосфера Вернадського, сучасна освіта і наука : колектив. монографія : [в 2 т.] / за наук. ред. А. П. Самодрина ; НАН України, Коміс. з розроблення наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Н.-д. лаб. з вивч. і розроблення гуманітар. ідей акад. В. І. Вернадського. – Київ : NovaBook ; Кременчук : Щербатих О. В. [вид.], 2021, 2022.

Т. 1 / [В. Є. Виноградова та ін.]. – 2021. – 351 с. : рис., табл. – Бібліогр. в кінці розд.

Т. 2 / [О. В. Вознюк та ін.]. – 2022. – 511 с. : рис. – Бібліогр. в кінці розд.

Читання академіка В. І. Вернадського. Вип. 2 / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; голова редкол. А. Г. Загородній. – Київ : НБУВ, 2021. – 128 с. : портр., рис.

Вергунов, В. А. Внесок академіка В. І. Вернадського у становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні : (до 155-річчя від дня народж.) [Електронний ресурс] / В. А. Вергунов // Вісник аграрної науки / Нац. акад. аграр. наук України. – Київ, 2018. – № 5. – С. 81–87.

Ганжа, А. Специфіка лінгвального контенту українських документальних фільмів про В. Вернадського [Електронний ресурс] / А. Ганжа // Культура слова / Нац. акад. наук України, Ін-т укр. мови. – Київ, 2018. – Вип. 89. – С. 229–239.

Дєдуш, О. Явище «національна ідентичність» у координатах ноосферної концепції Володимира Вернадського [Електронний ресурс] / О. Дєдуш // Народна творчість та етнологія / Нац. акад. наук України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського, Міжнар. асоц. етнологів. – Київ, 2018. – № 3. – С. 79–84.

Дубровіна, Л. А. Академік В. І. Вернадський і заснування Української академії наук [Електронний ресурс] / Л. А. Дубровіна // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2018. – № 5. – С. 23–26.

Кучер, В. І. Академік В. І. Вернадський про роль науки в розвитку суспільства [Електронний ресурс] / В. І. Кучер // Вісник аграрної історії / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Нац. ун-т біоресурсів та природокористування України, Держ. наук. с.-г. б-ка Нац. аграр. акад. наук України. – Київ, 2018. – Вип. 25/26. – С. 254–260.

Опара, М. М. Вернадський і Полтавщина (до 155-річчя від дня народження) [Електронний ресурс] / М. М. Опара, Н. М. Опара // Вісник Полтавської державної аграрної академії / Полтав. держ. аграр. акад. – Полтава, 2018. – № 2. – С. 194–196.

Самородов, В. До 100-річчя створення В. І. Вернадським Полтавського товариства любителів природи [Електронний ресурс] / В. Самородов, С. Кигим, Л. Чеботарьова // Вісник Львівського університету. Серія біологічна / Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. – Львів, 2018. – Вип. 78. – С. 178–183.

Cтеценко, Є. І. Концепція геосфер і земних оболонок у науковій спадщині академіка В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / Є. І. Cтеценко, П. Г. Шищенко // Український географічний журнал / Нац. акад. наук України, Ін-т географії, Укр. географ. т-во. – Київ, 2018. – № 4. – С. 3–9.

Кіржаєв, С. М. Невідомі листи М. С. Грушевського та Ф. К. Вовка до В. І. Вернадського (1915–1916 рр.) [Електронний ресурс] / С. М. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2019. – № 4. – С. 206–216.

Левичев, І. В. О. І. Спасокукоцький — автор спогадів про В. І. Вернадського: історико-біографічний дискурс [Електронний ресурс] / І. В. Левичев // Українська біографістика / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біогр. дослідж. – Київ, 2019. – Вип. 17. – С. 238–245.

Наумко, І. М. Розвиток ідей академіка В. І. Вернадського у монографії Петра Білоніжки «Геохімія біосфери» [Електронний ресурс] / І. М. Наумко // Мінералогічний журнал / Нац. акад. наук України, Ін-т геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М. П. Семененка НАН України. – Київ, 2019. – Т. 41, № 2. – С. 100–102.

Новохатський, К. Є. Нові видання листування академіка В. І. Вернадського з української тематики [Електронний ресурс] / К. Є. Новохатський // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2019. – № 2. – С. 187–193.

Виноградова, В. Є. Психологічний портрет особистості В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // International journal of education and science. = Міжнародний журнал освіти і науки: journal / «Simcord Inform. Services», Latv. Rep.; Inform. Agency «PROK», Latv. Rep. – UA; Kharkiv Reg. Publ. Organization «Culture of Health» (Sci. Research Inst. KRPOCH), UA. – Харків, 2020. – Т. 3, №. 2. – С. 45.

Виноградова, В. Є. Характеристика психологічного профілю творчої особистості науковця (на прикладі В. І. Вернадського та І. І. Мечникова) [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // Теоретичні і прикладні проблеми психології. / Східноукр. нац. ун-т ім. Володимира Даля. – Сєвєродонецьк, 2020. – № 2. – С. 213–224.

Виноградова, В. Є. Феномен наукового таланту В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Психологічні науки / Херсон. держ. ун-т, ф-т психології, історії та соціології. – Херсон, 2020. – Вип. 1. – С. 15–21.

Даниленко, В. М. Суспільно-політичні орієнтири Володимира Вернадського [Електронний ресурс] / В. М. Даниленко // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2020. – № 3. – С. 3–13.

Єдер, О. С. Філософія російського космізму і вчення В. І. Вернадського про біосферу, техносферу і ноосферу [Електронний ресурс] / О. С. Єдер // Соціально-гуманітарний вісник / Соц.-гуманіт. наук.-творча майстерня «Новий курс». – Харків, 2020. – Вип. 32/33. – С. 119–121.

Кіржаєв, С. М. До стосунків академіків: два невідомі листи С. О. Єфремова до В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / С. М. Кіржаєв // Рукописна та книжкова спадщина України : археогр. дослідж. унікал. архів. та бібл. фондів / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукоп. – Київ, 2020. – Вип. 26. – С. 29–42.

«…Різниця між малоросами і росіянами дуже різка» (історико-краєзнавчі нотатки Володимира Вернадського) [Електронний ресурс] // Вісник Національної академії наук України. / Нац. акад. наук України. – Київ, 2020. – № 6. – С. 3–14.

Самодрин, А. Світоглядні орієнтири розвитку освіти у світлі думок академіка В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / А. Самодрин // Український педагогічний журнал / Ін-т педагогіки НАПН України. – Київ, 2020. – № 3. – С. 111–119.

Ільченко, А. М. Філософсько-методологічні засади реформування вищої освіти у творчості В. Вернадського [Електронний ресурс] / А. М. Ільченко // Філософські обрії / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Київ, 2021. – Вип. 45. – С. 111–123.

Кіржаєв, С. Причинок до політичної публіцистики Володимира Вернадського 1918 року [Електронний ресурс] / С. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2021. – № 3. – С. 194–208.

Матковський, О. І. «Без мінералогічних зібрань неможливий розвиток мінералогії» – академік В. І. Вернадський [Електронний ресурс] / О. І. Матковський, В. І. Павлишин, Л. О. Соломатіна // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2021. – № 3. – С. 67–87.

Мельничук, О. А. Віктор Даниленко. В. І. Вернадський. Простір життя і думки. – К.: Академперіодика, 2019. – 352 с. [Електронний ресурс] / О. А. Мельничук // Наукові записки [Вінниц. держ. пед. ун-ту ім. Михайла Коцюбинського]. Серія: Історія / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. Михайла Коцюбинського. – Вінниця, 2021. – Вип. 36. – С. 125–129.

Пустовіт, Г. Володимир Вернадський і сучасність [Електронний ресурс] / Г. Пустовіт // Нова педагогічна думка / Рівнен. обл. ін-т післядиплом. пед. освіти, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне, 2021. – № 4. – С. 3–10.

Єгорова, Т. М. Біосферні ідеї В. І. Вернадського як теоретичні засади аграрної екології [Електронний ресурс] / Т. М. Єгорова // Агроекологічний журнал / Ін-т агроекології і природокористування Нац. акад. аграр. наук України, Держ. установа «Ін-т охорони ґрунтів України». – Київ, 2021. – № 1. – С. 7–13.

Кіржаєв С. До іконографії академіка В. Вернадського (з історії пошуків фотопортрета, зробленого В. Совинським) [Електронний ресурс] / С. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – 2022. – № 3. – С. 92–99.

Підготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії

Поділитися:

Мені судилося сказати людству нове


віртуальний бібліографічний список нових досліджень

до 160-річчя від дня народження українського вченого, філософа, природознавця, першого президента Української академії наук,

академіка В. І. Вернадського

(12.03.1863–06.01.1945) 

Майбутнє людини завжди у великій мірі створюється нею самою.

В. І. Вернадський

12 березня 2023 р. виповнюється 160 років від дня народження великого вченого, гуманіста, мислителя, природознавця, основоположника вчення про біосферу та ноосферу академіка Володимира Івановича Вернадського. З його іменем пов’язана ціла епоха в розвитку природознавства ХХ століття  та сучасного наукового світогляду. Знанням геніального вченого було затісно в межах тогочасної науки, адже його дослідження випередили свій час, а ідеї стали пророчими.

Багатогранність таланту академіка Вернадського та різнобічність його інтересів викликають справжнє захоплення та подив. Він був високоосвіченим інтелектуалом, надзвичайно ерудованим і неймовірно працездатним. Мав велику жагу до пізнання, цікавився історією, філософією, літературою, мистецтвом, знав п’ятнадцять іноземних мов. За його словами, він ніколи не жив однією наукою. Освіту здобув у Петербурзькому університеті на природничому відділенні фізико-математичного факультету. Стажувався в найкращих наукових лабораторіях за кордоном. У 1897 р. захистив докторську дисертацію після чого більше двадцяти років був професором Московського університету.

Діяльність Вернадського вирізнялася широтою інтересів, чіткою постановкою суттєвих наукових проблем, точним науковим передбаченням. Вчений поєднував в собі риси дослідника, мислителя і філософа. У науковій діяльності опирався лише на перевірені факти, вимагав експериментального підтвердження або розрахункового підґрунтя для кожного міркування чи твердження.

В. І. Вернадський збагатив науку глибокими і надзвичайно оригінальними ідеями, що лягли в основу нових провідних напрямків сучасної мінералогії, геології, гідрогеології, визначив роль організмів у геохімічних процесах. Найголовнішим науковим здобутком вченого вважається встановлення і формулювання законів геохімічної діяльності організмів, розробка вчення про біосферу та її подальшої еволюції в ноосферу. Він прийшов до визначення поняття ноосфери як зміненої в результаті людської діяльності біосфери. На думку Вернадського, людство, керуючись законами біосфери, перетворить останню на більш гармонійну ноосферу, до складу якої увійдуть всі геосфери, органічний світ, космічний простір, об'єднані і поліпшені завдяки людському розуму.

Перу вченого належать понад 700 наукових статей і монографій, з яких більше 400 – це опубліковані праці. Низка його робіт побачили світ лише через багато років після смерті. Ще сотні праць академіка зберігаються в рукописних фондах і чекають на дослідження і видання. Внесок В. І. Вернадського в науку відмічений численними відзнаками. Його обирали почесним академіком ряд світових академій наук і наукових товариств. Він до кінця свого життя залишався академіком Української академії наук.

Хоча Володимир Вернадський народився у російському Петербурзі (1863 р.), все ж, він зростав в атмосфері поваги й любові до всього українського. Відомий дворянський рід Вернадських мав козацьке походження і був тісно пов’язаний з Україною. Дитячі роки майбутнього вченого пройшли у Харкові та на Полтавщині. У родині Вернадських підтримували українські традиції, шанували національні звичаї, любили українську пісню, цікавилися і добре знали українську історію. Згодом, вже як відомий професор, Вернадський сам став творцем української історії, науки, освіти.

У 1917–1921 рр. В. І. Вернадський активно працював у Києві. Цей період його діяльності став надзвичайно важливим для українського національного відродження. Свій могутній інтелект та організаційні здібності вчений спрямував на створення вітчизняних наукових інституцій, які забезпечили формування розвинутого наукового середовища в Україні. Саме йому випала честь стати одним із засновників та першим президентом Української академії наук, яка вже більше ніж сто років є найбільшим та найавторитетнішим центром наукових досліджень в Україні. В цей же час Вернадський очолив Комісію з організації Української національної бібліотеки, а також Комісію з питань вищої школи. Згодом, після від’їзду з України, він писав: «Ви знаєте, як мені дорога Україна і як глибоко українське відродження пронизує весь мій національний і особистий світогляд, і я вважаю , що на мою доля випало велике щастя взяти у цьому участь».

Помер В. І. Вернадський 6 січня 1945р. на 82-му році життя.

Прогресивні ідеї та наукові узагальнення Вернадського привертають увагу багатьох учених світу, які посилаються у своїй науковій діяльності на його труди, а також дослідників, які вивчають та аналізують різнопланову творчу спадщину видатного вченого. Учень, друг і соратник ученого – академік О. Ферсман писав: «Ще багато років доведеться попрацювати і його учням, й історикам природознавства, щоб виявити основні шляхи його наукової творчості, розгадати складні, ще далеко не зрозумілі побудови його тексту. Це завдання лежить на майбутніх поколіннях».

Життю та діяльності В. І. Вернадського присвячені численні дослідження, публікації та розвідки, а також написана велика кількість його наукових і популярних біографій. Пропонуємо ознайомитися з бібліографічним списком нових досліджень творчої спадщини академіка Вернадського, який допоможе відкрити для кожного з нас нові грані таланту геніального вченого.

В. І. Вернадський і Україна: з листування : у 2 кн. / НАН України, Комісія з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т архівознавства ; авт. та упоряд. С. М. Кіржаєв [та ін.]. – Київ : НБУВ.

Кн. 1. А-І. – 2018. –572 с.

Кн. 2. К-Я. Офіційне. Родинне. – 2019. – 1040 с.

Самородов, В. М. В. І. Вернадський та В. Г. Короленко: у поєднанні доль та поглядів / В. М. Самородов, С. Л. Кигим, Л. В. Ольховська – 2-ге вид., допов. та уточн. – Полтава : Говоров С. В. [вид.], 2018. – 71 с. : іл.

Тома, Л. В. Володимир Вернадський / Л. В. Тома – Харків : Фоліо, 2018. – 119 с. : іл. – (Знамениті українці).

Даниленко, В. М. Володимир Вернадський. Життя в політиці й політика в житті / В. М. Даниленко ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ : Парламент. вид-во, 2019. – 512 с. : фот. – (Славетні постаті України).

Даниленко, В. М. В. І. Вернадський. Простір життя і думки / В. М. Даниленко ; НАН України, Ін-т історії України – Київ : Академперіодика, 2019. – 348 с. : іл. – (Цільова комплексна програма «Створення та розвиток науково-видавничого комплексу НАН України»).

Вергунов, В. А. Внесок академіка В. І. Вернадського у становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні як складової культури та сучасного природознавства / В. А. Вергунов // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 25–38.

Дідух, Я. В. Розвиток термодинамічних підходів у екосистемології у світлі ідей В. І. Вернадського / Я. В. Дідух // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 71–87.

Лобузіна, К. В. Особистість Володимира Вернадського у дзеркалі цифрової ноосфери / К. В. Лобузіна // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 117–128.

Новохатський, К. Видання листування В. І. Вернадського з українських питань як складова загальноакадемічного проєкту / К. Новохатський // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 111–116.

Попик, В. І. В. І. Вернадський і сучасний дискурс інформаційних комунікацій у науковому середовищі / В. І. Попик // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 103–110.

Самородов, В. В. І. Вернадський – організатор і координатор природодослідництва в Полтаві / В. Самородов // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С. 47–54.

Яременко, Л. М. Нове видання епістолярної спадщини В. І. Вернадського в інституті архівознавства НБУВ / Л. М. Яременко // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2019. – Вип. 1. – С 55–60.

Виноградова, В. Є. Генеза творчих здібностей видатних науковців (В. І. Вернадського, І. І. Мечникова, К. Д. Ушинського) : монографія / В. Є. Виноградова ; Тавр. нац. ун-т ім. В. І. Вернадського. – Київ : Ліра-К, 2020. – 237 с.

Рибалка, В. В. В. І. Вернадський: ноосферний вимір освіти, життя, особистості, суспільства і цивілізації : до 157-річчя від дня народж. і 75-річчя від дня смерті акад. В. І. Вернадського / В. В. Рибалка, А. П. Самодрин, В. Ф. Моргун. – Кременчук : Щербатих О. В., 2020. – 114 с. : іл.

Самодрин, А. П. Нотатки педагога : (до 157-річчя від дня народж. і 75-річчя від дня смерті акад. В. І. Вернадського) / А. П. Самодрин – Кременчук : Щербатих О. В. [вид.], 2020. – 39 с. : іл.

Дубровіна Л. А. Академік В. І. Вернадський: концептуальні засади науки як продуктивної сили та її стратегічного розвитку / Л. А. Дубровіна // Читання академіка В. І. Вернадського / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – Київ, 2021. – Вип. 2. – С. 12-21.

Ноосфера Вернадського, сучасна освіта і наука : колектив. монографія : [в 2 т.] / за наук. ред. А. П. Самодрина ; НАН України, Коміс. з розроблення наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Н.-д. лаб. з вивч. і розроблення гуманітар. ідей акад. В. І. Вернадського. – Київ : NovaBook ; Кременчук : Щербатих О. В. [вид.], 2021, 2022.

Т. 1 / [В. Є. Виноградова та ін.]. – 2021. – 351 с. : рис., табл. – Бібліогр. в кінці розд.

Т. 2 / [О. В. Вознюк та ін.]. – 2022. – 511 с. : рис. – Бібліогр. в кінці розд.

Читання академіка В. І. Вернадського. Вип. 2 / НАН України, Коміс. з наук. спадщини акад. В. І. Вернадського, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського ; голова редкол. А. Г. Загородній. – Київ : НБУВ, 2021. – 128 с. : портр., рис.

Вергунов, В. А. Внесок академіка В. І. Вернадського у становлення і розвиток сільськогосподарської дослідної справи в Україні : (до 155-річчя від дня народж.) [Електронний ресурс] / В. А. Вергунов // Вісник аграрної науки / Нац. акад. аграр. наук України. – Київ, 2018. – № 5. – С. 81–87.

Ганжа, А. Специфіка лінгвального контенту українських документальних фільмів про В. Вернадського [Електронний ресурс] / А. Ганжа // Культура слова / Нац. акад. наук України, Ін-т укр. мови. – Київ, 2018. – Вип. 89. – С. 229–239.

Дєдуш, О. Явище «національна ідентичність» у координатах ноосферної концепції Володимира Вернадського [Електронний ресурс] / О. Дєдуш // Народна творчість та етнологія / Нац. акад. наук України, Ін-т мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського, Міжнар. асоц. етнологів. – Київ, 2018. – № 3. – С. 79–84.

Дубровіна, Л. А. Академік В. І. Вернадський і заснування Української академії наук [Електронний ресурс] / Л. А. Дубровіна // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2018. – № 5. – С. 23–26.

Кучер, В. І. Академік В. І. Вернадський про роль науки в розвитку суспільства [Електронний ресурс] / В. І. Кучер // Вісник аграрної історії / Нац. пед. ун-т ім. М. П. Драгоманова, Нац. ун-т біоресурсів та природокористування України, Держ. наук. с.-г. б-ка Нац. аграр. акад. наук України. – Київ, 2018. – Вип. 25/26. – С. 254–260.

Опара, М. М. Вернадський і Полтавщина (до 155-річчя від дня народження) [Електронний ресурс] / М. М. Опара, Н. М. Опара // Вісник Полтавської державної аграрної академії / Полтав. держ. аграр. акад. – Полтава, 2018. – № 2. – С. 194–196.

Самородов, В. До 100-річчя створення В. І. Вернадським Полтавського товариства любителів природи [Електронний ресурс] / В. Самородов, С. Кигим, Л. Чеботарьова // Вісник Львівського університету. Серія біологічна / Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка. – Львів, 2018. – Вип. 78. – С. 178–183.

Cтеценко, Є. І. Концепція геосфер і земних оболонок у науковій спадщині академіка В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / Є. І. Cтеценко, П. Г. Шищенко // Український географічний журнал / Нац. акад. наук України, Ін-т географії, Укр. географ. т-во. – Київ, 2018. – № 4. – С. 3–9.

Кіржаєв, С. М. Невідомі листи М. С. Грушевського та Ф. К. Вовка до В. І. Вернадського (1915–1916 рр.) [Електронний ресурс] / С. М. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2019. – № 4. – С. 206–216.

Левичев, І. В. О. І. Спасокукоцький — автор спогадів про В. І. Вернадського: історико-біографічний дискурс [Електронний ресурс] / І. В. Левичев // Українська біографістика / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т біогр. дослідж. – Київ, 2019. – Вип. 17. – С. 238–245.

Наумко, І. М. Розвиток ідей академіка В. І. Вернадського у монографії Петра Білоніжки «Геохімія біосфери» [Електронний ресурс] / І. М. Наумко // Мінералогічний журнал / Нац. акад. наук України, Ін-т геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М. П. Семененка НАН України. – Київ, 2019. – Т. 41, № 2. – С. 100–102.

Новохатський, К. Є. Нові видання листування академіка В. І. Вернадського з української тематики [Електронний ресурс] / К. Є. Новохатський // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2019. – № 2. – С. 187–193.

Виноградова, В. Є. Психологічний портрет особистості В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // International journal of education and science. = Міжнародний журнал освіти і науки: journal / «Simcord Inform. Services», Latv. Rep.; Inform. Agency «PROK», Latv. Rep. – UA; Kharkiv Reg. Publ. Organization «Culture of Health» (Sci. Research Inst. KRPOCH), UA. – Харків, 2020. – Т. 3, №. 2. – С. 45.

Виноградова, В. Є. Характеристика психологічного профілю творчої особистості науковця (на прикладі В. І. Вернадського та І. І. Мечникова) [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // Теоретичні і прикладні проблеми психології. / Східноукр. нац. ун-т ім. Володимира Даля. – Сєвєродонецьк, 2020. – № 2. – С. 213–224.

Виноградова, В. Є. Феномен наукового таланту В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / В. Є. Виноградова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія: Психологічні науки / Херсон. держ. ун-т, ф-т психології, історії та соціології. – Херсон, 2020. – Вип. 1. – С. 15–21.

Даниленко, В. М. Суспільно-політичні орієнтири Володимира Вернадського [Електронний ресурс] / В. М. Даниленко // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2020. – № 3. – С. 3–13.

Єдер, О. С. Філософія російського космізму і вчення В. І. Вернадського про біосферу, техносферу і ноосферу [Електронний ресурс] / О. С. Єдер // Соціально-гуманітарний вісник / Соц.-гуманіт. наук.-творча майстерня «Новий курс». – Харків, 2020. – Вип. 32/33. – С. 119–121.

Кіржаєв, С. М. До стосунків академіків: два невідомі листи С. О. Єфремова до В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / С. М. Кіржаєв // Рукописна та книжкова спадщина України : археогр. дослідж. унікал. архів. та бібл. фондів / Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського, Ін-т рукоп. – Київ, 2020. – Вип. 26. – С. 29–42.

«…Різниця між малоросами і росіянами дуже різка» (історико-краєзнавчі нотатки Володимира Вернадського) [Електронний ресурс] // Вісник Національної академії наук України. / Нац. акад. наук України. – Київ, 2020. – № 6. – С. 3–14.

Самодрин, А. Світоглядні орієнтири розвитку освіти у світлі думок академіка В. І. Вернадського [Електронний ресурс] / А. Самодрин // Український педагогічний журнал / Ін-т педагогіки НАПН України. – Київ, 2020. – № 3. – С. 111–119.

Ільченко, А. М. Філософсько-методологічні засади реформування вищої освіти у творчості В. Вернадського [Електронний ресурс] / А. М. Ільченко // Філософські обрії / Ін-т філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, Полтав. держ. пед. ун-т ім. В. Г. Короленка. – Київ, 2021. – Вип. 45. – С. 111–123.

Кіржаєв, С. Причинок до політичної публіцистики Володимира Вернадського 1918 року [Електронний ресурс] / С. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – Київ, 2021. – № 3. – С. 194–208.

Матковський, О. І. «Без мінералогічних зібрань неможливий розвиток мінералогії» – академік В. І. Вернадський [Електронний ресурс] / О. І. Матковський, В. І. Павлишин, Л. О. Соломатіна // Вісник Національної академії наук України / Нац. акад. наук України. – Київ, 2021. – № 3. – С. 67–87.

Мельничук, О. А. Віктор Даниленко. В. І. Вернадський. Простір життя і думки. – К.: Академперіодика, 2019. – 352 с. [Електронний ресурс] / О. А. Мельничук // Наукові записки [Вінниц. держ. пед. ун-ту ім. Михайла Коцюбинського]. Серія: Історія / Вінниц. держ. пед. ун-т ім. Михайла Коцюбинського. – Вінниця, 2021. – Вип. 36. – С. 125–129.

Пустовіт, Г. Володимир Вернадський і сучасність [Електронний ресурс] / Г. Пустовіт // Нова педагогічна думка / Рівнен. обл. ін-т післядиплом. пед. освіти, Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне, 2021. – № 4. – С. 3–10.

Єгорова, Т. М. Біосферні ідеї В. І. Вернадського як теоретичні засади аграрної екології [Електронний ресурс] / Т. М. Єгорова // Агроекологічний журнал / Ін-т агроекології і природокористування Нац. акад. аграр. наук України, Держ. установа «Ін-т охорони ґрунтів України». – Київ, 2021. – № 1. – С. 7–13.

Кіржаєв С. До іконографії академіка В. Вернадського (з історії пошуків фотопортрета, зробленого В. Совинським) [Електронний ресурс] / С. Кіржаєв // Архіви України / Держ. архів. служба України. – 2022. – № 3. – С. 92–99.

Підготувала Т. Кушнірук, бібліограф І категорії