Мова кожного народу – неповторна і своя

20 лютого 2019 р. у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, III поверх) відбулося літературно-мистецьке свято «Плекаймо в серці кожне гроно, прозоре диво калинове…» у рамках культурно-мистецького проекту «Мови різні – душа одна», приурочене до Міжнародного дня рідної мови. Захід організовано бібліотекою спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та Вінницьким обласним центром народної творчості.

 

Поділитися:

про літературно-мистецьке свято до Міжнародного дня рідної мови

(в рамках культурно-мистецького проекту «Мови різні – душа одна»)

Прес-реліз

Єдиний скарб у тебе – мова.

Люби, шануй, оберігай!

Борис Грінченко

20 лютого 2019 року о 15:30 у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, III поверх) відбудеться літературно-мистецьке свято «Плекаймо в серці кожне гроно, прозоре диво калинове…» у рамках культурно-мистецького проекту «Мови різні – душа одна», приурочене до Міжнародного дня рідної мови. Захід організовано бібліотекою спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та Вінницьким обласним центром народної творчості.

У жовтні 1999 року на 30-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови. Починаючи з 21 лютого 2000 року, це свято відзначають і в Україні. Встановленням цього дня міжнародна організація ЮНЕСКО хотіла привернути увагу світової прогресивної спільноти до важливої ролі мови в розвитку освіти, культури, для консолідації суспільства. Зараз у світі люди говорять на шести тисячах мов, і приблизно половина з них під загрозою зникнення.

На Вінниччині проживають представники понад 100 національних меншин. Збереженням своєї самобутності та ідентичності в області опікуються понад 50 національно-культурних товариств 19 національностей. Ставлення до рідної мови – це свідчення національної самосвідомості. Втрата мови – то втрата самобутності. З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року.

Мова є основною ознакою нації, формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини кожної національності. Національно-культурні товариства Вінниччини проводять велику роботу у напрямку збереження та розвитку своїх рідних мов.

Вінницька ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва ще у 2000 році започаткувала проведення творчих акцій у рамках відзначення Міжнародного дня рідної мови, які вилились у загальнообласний культурно-мистецький проект під назвою – «Мови різні – душа одна». Щороку до участі в таких заходах долучаються нові товариства та колективи. 

У програмі цьогорічного свята: 

Запрошені представники Вінницької ОДА, Вінницької обласної Ради, Генерального Консульства Республіки Польща та управління культури і мистецтв Вінницької ОДА. 

Привітання:

Ігор Салецький, начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації;

Лариса Сеник, директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва; 

Тетяна Цвігун, директор Вінницького обласного центру народної творчості, заслужений працівник культури України.

Виступ:

Лариса Коваленко, кандидат педагогічних наук, завідувач відділу української мови та літератури, мов національних меншин і зарубіжної літератури Вінницької академії неперервної освіти.

Читання віршів та виконання музичних творів представниками різних національностей

Українська сторінка

Вірш Бориса Грінченка «Скарб» прочитає Богдан Шафінський, студент 4 курсу театрального відділення Вінницького коледжу культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича.

Українські народні пісні «Ой зійдімося, роде», «Через сад-виноград» виконає народний аматорський ансамбль української пісні «Водограй» Гавришівського СБК Вінницького району (керівник Людмила Руденька).

Польська сторінка

Центр розвитку і партнерства «Полонія» (голова Марія Козирська-Мазур).

Вірш Яна Лехонь «Гімн поляків з-за кордону» прочитає Евеліна Мазур, представниця Центру.

Чеська сторінка

Громадська організація «Голендерські чехи» с. Миколаївка Козятинського району (голова Лариса Лановик).

Презентація книги «Прадідів розчищені джерела» – Лариса Лановик, автор видання, заслужений працівник культури України.

Литовська сторінка

Центр литовської культури та історії «Сакалас» м. Вінниця (голова Василіус Сугак).

Вірші литовської поетеси Саломеї Неріс прочитає Рамуте Овчарук, представниця литовського центру.

Кримськотатарська сторінка

ГО «Ветан» (голова Ескендєр Анафієв).

Поезію Едем Амет оглу Татарова прочитає Шакір Селім, представник кримськотатарської організації.

Білоруська сторінка

Вінницьке обласне земляцтво білорусів (голова Володимир Кочелаба).

Білоруські народні пісні у виконанні вокального ансамблю білоруської пісні «Купалінка» (художній керівник Юрій Ташпеков) та вірші білоруською мовою у виконанні Олени Балтак.

Азербайджанська сторінка

Уривок з вірша Самеда Віргуна «Азербайджан» та легенду «Про воїна та прекрасну танцівницю» прочитає поетеса Гюлана Мусаєва.

Грузинська сторінка

Вінницька обласна громадська організація «Арго» (голова Мерабі Нарсіа).

Вірш «Моя Грузія» прочитає Георгій Сванідзе, представник грузинської організації.

Єврейська сторінка

Вінницьке обласне товариство єврейської мови і культури (голова Олександр Аронович Цодікович).

Виступ на тему: «Овсій Дріз «Моє містечко Красне» – Леонід Трахтенберг, член правління ВОТЄМіК.

Ромська сторінка

Вінницький регіональний центр культури та мистецтва циганського народу «Девлеса, ромале!» («З Богом, цигани!») (голова Андрій Сенченко). Пісні «Біда манге» («Біда мені»), «Шатріца» («Маленьке шатро») у виконанні Андрія і Наталі Сенченків.

Ведучі: Олена Поліщук, бібліотекар І категорії та Ніна Артапух, провідний бібліотекар відділу маркетингу, реклами та соціокультурної діяльності Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.

Захід супроводжує книжково-ілюстративна виставка «Рідна мова моїх батьків, мого народу і моя», підготовлена працівниками відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. 

Оргкомітет

Контактна особа – Артапух Ніна Володимирівна

Тел.: (0432) 67-03-25; E-mail: market@library.vn.ua

Мова кожного народу – неповторна і своя


20 лютого 2019 р. у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, III поверх) відбулося літературно-мистецьке свято «Плекаймо в серці кожне гроно, прозоре диво калинове…» у рамках культурно-мистецького проекту «Мови різні – душа одна», приурочене до Міжнародного дня рідної мови. Захід організовано бібліотекою спільно з управлінням у справах національностей та релігій Вінницької облдержадміністрації та Вінницьким обласним центром народної творчості.